** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4641. Fåglumbröderna?? –ett unikum?? –4 bröder bäst i världen

Visste du att bröderna Gösta, Sture, Erik och Tomas Pettersson från lilla Vårgård i Västergötland var våra bästa tävlingscyklister på landsväg under 60-talet?? Du har kanske glömt det??

De vann nästan allt i 10 mil lagtempolopp för fyra cyklister. De tog OS-silver i Mexico på 10 mil lagtempo och i samma gren vann de VM tre gånger 1967-69. Alla blev proffs i Italien, där Gösta vann etapplopppet Giro d´Italia 1971 och blev trea i Tour de France. Om du glömt alla framgångar Fåglumbröderna gav vårt land så sök på nätet. Det finns massor att läsa och det finns en bok skriven av TV-legenden Lars Gunnar Björklund. Observera att det finns ett museum i Vårgårda trakten  med alla Fåglum bravaderna.

Erik Fåglum, Tomas Fåglum, Gösta Fåglum Pettersson och Sture Fåglum vinner Nordiska mästerskapen i Helsingborg  1968. Alla iförda den eftertraktade VM dressen med regnbågsbandet

En av anledningarna till att Fåglumbröderna aldrig blivit kändisar på TV var att de inte var intresserade av  jippo. Observera att de aldrig förkommit i Mästarnas mästare eller liknande TV-program.

Seniorplåtis hade förmånen att rapportera om cykelsport i Östgöten och Corren i Linköping och i början av 60-talet och såg då många lopp i Sverige där bröderna tävlade.

På den tiden var serietagning med Leica eller Canon svårt och med Hasselblad 1000F var det omöjligt??

Bob med 1000F för sport

Postat 2024-03-21 02:38 | Läst 480 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4597. Tiden rusar vidare?? –fler och fler trillar av tåget

Vårat lands mest ikoniska fotbollsspelare, Kurre Hamrin, har ställt undan skorna för gott?? Han kommer man alltid att minnas för sitt eleganta segermål på Tyskland vid VM 1958??

Tyskarna blev så syrak att det gav upphov till diplomatiska förvecklingar och protester. Kurre var för elegant i sina dribblingar att han förlöjligade de tyska lirarna?? Vi som såg matchen jublade vid den svartvita TVn. Det roliga var att Kurre byggde upp sin helgongloria genom att sätta målrekord i Fiorentina och blev en framgångsrik affärsman i Italien.

Tiden rusar allt snabbare ju äldre man blir?? –eftersom seniorplåtis kom att tänka på en bild med Kurre i Fiorentina dress?? --och den kom tvåa 1959 i tävlingen ”Årets bästa fotbollsbild” i Åhlén & Åkerlunds tidning Match i Stockholm. Men vem vann då den tävlingen?? –jo, den 16 årige juniorplåtisen Jan-Olov Bob Bovin på tidningen Östgöten:

Seniorplåtis Bob vinner ” Årets bästa fotbollsbild” tävlingen i tidningen Match 1959

Vad kan det ha varit för pris i tävlingen?? –heftiga 1500 kronor i dagens penningvärde!! Seniorplåtis har berättat om detta tidigare här i FS. Så här tog sig bilden ut i ett trespaltig tryck i tidningen Östgöten.

Östgötens sportchef Kling godkände en trespaltare

Så här kom bilden till i Motala.

Juniorplåtis Bob blev porträtterad på redaktionen i Linköping.

Den 16-årige juniorplåtis Bob på Östgötens redaktion 1959

Postat 2024-02-06 02:54 | Läst 664 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4497. Då folknöjet va skrot

För sextiosex år sedan tyckte många att det var kul å se skrotbilar bli skot?? Landet runt, och även så i Linköping, ordnades dylika tävlingar?? --å Åsa-Nisse körde det på film med sin Eulalia II.

Seniorplåtis tog med sin nya Zeiss Ikon Contaflex III med standard normalobjektiv och cyklade upp till Motorstadion i Linköping?? Det var en solig sommardag å läktarna var nästan fulla: Alla lockades av demolering av gamla bilar, i en tävling som gick ute på så många krockar som möjligt med en bil som kunde rulla??

Det konstiga är att dylika tävlingar finns även idag i nästan hela världen?? Det måste vara något mänskligt att vilja se bilar gå sönder i en orgie av krockar.

Så om du gillar nostalgi så kommer här några bilder från en orgie av krockar på Motorstadion i Linköping 1957.

Demoleringsrally på Motorstadion i Linköping anno 1957

Postat 2023-10-29 07:53 | Läst 1128 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4445. Skinnies

Seniorplåtis gillar starkt sport och speciellt sportfotografi?? –och har plåtat sport sedan 1956. Nu blir det extra härligt att se barnbarn går i samma spår?? Leo gillar MTB och han har plåtat pappa Jan köra Skinnies??

Jan och Leo gillar att köra MTB i Vallåsens område med fina banor med olika svårighetsgrad på Hallandsåsen.

Leo har gjort videoinspelningar när pappa Jan kör på de smala spångarna med bräder?? Som väl är banorna inte så smala som de är i västa Kanada??

Här kommer bilder och video:

Jan Bovin åker linbana upp med sin cykel till Vallåsens MTB-banor

När man ser Jan åka på ”skinnie” spångarna inser man att det inte är trivial körning??

Två video ligger på Jan Bovins kanal på YouTube. Vi har inbäddat dem i bloggen här:

Postat 2023-09-07 07:52 | Läst 1194 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4443. Mer bilder från Finnkampen

Vår corre Maria lyckades ta fler bilder från årets Finnkamp?? –visserligen var hon större delen av tiden upptagen av höjdhoppet?? Med den vanliga nyfikenheten fångades de här bilderna??

Tävlingarna bevakades och sändes av SVT. De har ett durkdrivet team av kommentatorer. Den senaste medlemmen är experten och stavhopparen Alhaji Jeng. Han har Niklas Nord och Jacob Hård på sin sida och Andre Pops var nere på planen för segerintervjuer.

SVT kommentatorerna svarade för förmedling av tävlingarna till landets invånare.

Det verkar som Mondo Duplantis redan har tagit över mikrofonen från Andre Pops för att i framtiden ersätta Alhaji.

Naturligtvis vimlade av experter på friidrott bland pressfolket och Maria hittade Lennart Juhlin från Friidrottsförbundet?? Landets levande lexikon i tävlinsdata sedan 70-talet?? Han i sin tur hade med sig en riktig selebritet?? –John-Erik Blomqvist?? –Sveriges första stavhoppare som hoppade över 5,01 m år 1967. Här ser vi honom till höger på bilden!!

Lennart Juhlin och John-Erik Blomqvist på Finnkampen 2023

Det här är ju en foto-blogg så vi bör ju ha koll på hur fotograferna skötte sig här på Finnkampen?? Maria är ur många synpunkter en unik fotograf med en egen stil och uppfattning om sportfoto?? Den svåra grenen 110 meter häck vanns av Max Hrelja och grenen gick med plus. Han var stolt efter intervjuer och flickorna såg upp till honom:

Max Hrelja vann 110 m häck och blev favorit

En av dubbelsegrarna bland svenskar var landets snabbaste man Henrik Larsson?? –och Maria fångade honom medan han vilade bland fotograferna??

Henrik Larsson pustar ut efter 200 meters loppet

Tävlingarna blev mycket dramatiska så att de avgjordes på sista grenarna både för männen och damerna. Ett spjutkast av Samuelsson räddade svenskarna och en dam var tvungen att slå en finska på 800 meters loppet?? –å en svensk dam gick in på andra plats på det loppet.

Hanna Hermansson blir tvåa på 800 meter och räddar damsegern i Finnkampen

Postat 2023-09-05 07:26 | Läst 985 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 34 Nästa