UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4109. Lennart Håwi pressfotograf i Göteborg??

Håwi var fotograf för Expressen från 1944 och var chef för Expressens fotografgrupp i Göteborg fram till 1953. Han var därefter freelance i Göteborg med egen firma.

Han var en mycket välkänd fotograf i hela landet med mycke pressbilder i Expressen och Göteborgstidningar.

De stora händelserna i vårt land under femtiotalet var fotbolls-VM 1958 och Ingemar Johanssons VM-match i New York mot Floyd Patterson 1959. Juniorplåtis på Östgöten slukade allt som publicerades om dessa VM händelser. Om vi fokuserar på boxningen så var det bilder i förväg i många tidningar. Speciellt tidningen Se, vars redaktör Rune Moberg hade fina personliga kontakter med Ingemars manager, satte heltidsbevakning på matchen med fotografen Len Waernberg. Till den innersta kretsen kring Ingemar fanns också Lennart Håwi. Det förstår man när man ser hans bok om matchen (Natten då Sverige stod still,  ISBN 9789185319565, utgiven av Sport förlaget 2009):

Lennart Håwis bok om Ingemar Johanssons VM i New York, med tidsenliga kameror från Canon

Vilka svenska fotografer som fanns vid ”ring side” är svårt att veta, men Len Waernberg och Lennart Håwi fanns på plats för det framgår av Lennarts bok. På sidan 56, vänstra bilden, kan man se Len och Lennart äter glass tillsammans med Ingemars trolovade Birgit. På sidan 56, vänster halva bilden, kan man ana Len, delvis skymd i vänster bildkant, med en svart Leica M med troligen en Leica 21/4 glugg. I mitten på 50-talet använde Len en Leica IIIf, bland annat i Ungernkonflikten 1956. Förlaget Åhlen &Åkerlunds bildbyrå Kamerabild gav också ut ett häfte med bilder från matchen, där huvuddelen av bilderna är Waernbergs:

Åhlén & Åkerlunds bok om Ingemar Johanssons VM match 1959 med tidsenliga Canon kameror

Det är känt från en LP auktion att Lennart Håwi använde en svart Canon VI-T med en svart Canon 50/1.2 glugg. Här en bild från LP auktionen visad av Bengt Björkbom (Bengan bus) i hans blogg på fotosidan.se.

Lennart Håwis kamera från ring side i New York när Ingemar Johansson knockade Floyd Pattarson

För en tre-fyra år sedan köpte vi en bunt Canon kameror på Lysekils Auktionsbyrå, och en var en svart Canon P (den är med på bilden överst) med en Canon 25/3,5 glugg som lär ha varit ägd av en Göteborgs fotograf och kanske var det Lennart Håwi??

Postat 2022-10-07 08:37 | Läst 377 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4077. Leo 13 tränar ”down hill” i Vallåsens Bike Park

Cykelsport är en bra motionssport och i landet utom sig är det stort?? Tävlingsformerna inom cykelsport är inte så stora som de är i Danmark. Men Mountainbike är på gång??

TV exponeringen av sporter är mycket viktiga?? –och MTB ser man nästan aldrig i rutan?? Kanske kan det bero på att TV rättigheterna fram till nu har ägts av Red Bull TV och det finns bara på internet via en App. Nästa år kommer Eurosport ta över även MTB och sedan länge täcker de nästan helt landsvägscykel.

Vårt land har i stort inga stora stjärnor i cykelsport, med ett lysande undantag Jenny Rissved i MTB Cross Country. Hon blev ju olympiamästare i Brasse OS. Hon vinner numera några världslopp per år. Alltså hon är  en big star. Det har ungdomarna börjat förstå och det kommer fler till MTB i vårt land nu.

Vår Corre i Kållered Jan har en son Leo 13 år som nu har tagit upp sin pappas intresse i MTB och i helgen var de och tränade i Vallåsens Bike Park på Hallandsåsen.

Jan har skickat några fartfyllda bilder av Leos träning. Och han använder en Canon EOS D90 med EF24-106mm f4L USM. För att få fram fartkänslan har han använt typiskt 1/60 sek.

Leo fångad i ett hopp i Vallåsen Bike Park anno 2022-09-03

För att ta sig upp i backen får man använda samma bana som skidåkarna på vintern.

Down Hill åkaren Leo med full utrustning för MTB och GoPro kamera för video koll på magen

Full speed nedför backen i Vallåsens Bike Park med Leo Bovin anno 2022-09-03

Postat 2022-09-05 07:31 | Läst 436 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4019. Gymnastikens fader ”såg” inte Mondo

Den svenska gymnastiken fader Pehr Henrik Ling grundade GHI, och var bl a fäktmästare vid Lunds universitet och senare vid Karlbergs krigsakademi och ledamot av Svenska akademien.

Ling var ett exempel på hur mycket en person kunde betyda under 1800-talet?? Nästan all motionsgymnastik grundar sig i Lings skola. På sätt och vis finns det säkert anknytningar till Mondo Duplantis träninng idag?? --eftersom hela västvärldens metod vid idrottsmassage grundlades av Ling.

Ling står staty som en byst på högra sidan av huvudporten till Stockholms stadion, vilket är en hedersplats för honom eftersom alla medaljer vid Olympiaden 1912 hade P H Lings porträtt i relief.

Det var därför mycket oartigt av arrangörerna till Diamond league att ställa en reklamportal i uppblåsbar plast framför näsan på Lings byst?? Han kunde ju då inte ”se” en produkt av hans gymnastik?? –just den lysande stjärnan i svensk idrott just nu Mondo Duplantis??

Just när Mondo hade varit och” lättat på vikten” på stadion muggen?? Fångade vår corre Mia den här bilden av Ling och Mondo??

P H Ling ”såg” inte världsmästaren Mondo Duplantis när han passerade vid porten till Stockholms stadion anno 2022-06-30

Vår eminenta fotograf Mia filmade också när Mondo hoppade på höjden 6,03 m och hon påpekade att man kan se att Mondo nästan helt försvinner ned i madrassen i landningen:

Vart tog Mondo vägen vid landningen på moder jord efter hoppet på 6,03?

Postat 2022-07-09 06:26 | Läst 458 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4018. Många hinder för Mondo på vägen mot världsrekordet 6,16 meter

Mondo Duplantis är utan tvekan en av världens bästa idrottsmän alla kategorier?? –och många krävde nästan att han skulle sätta världsrekord på Stockholms stadion??

Det var på dagen 35 år sedan Patrik Sjöberg satte världsrekord med 2,42 m i höjdhopp. Vädret var perfekt vid Diamond league tävlingarna och vi hade vår corre Maria på pressläktaren som värdinna till journalisterna. Vi hade frågat Maria om hon kunde få en stund över och plåta Mondo??

Till den här storyn hör att Stadion är en gammal anläggning och skall man besöka toaletten så måste man gå ut genom huvudporten. Även värdarna får ha en kisspaus och när vår corre kommer ut och skall gå in på stadion så kommer Mondo ute i samma ärende??

Man brukar ju säga att cyklisterna ibland måste stanna och lätta på trycket i Tour de France?? Men i Mondos fall är det ju snarare viktigare att lätta på vikten?? Maria är ju skarpögd att inse att här kan man få en ovanlig bild av världsmästaren??

Många hinder för Mondo på vägen till muggen på Stockholms stadion anno 2022-06-30 (all rights reserved: Maria Bovin 2022)

Observera att toaletterna i stadion är utanför innerplan i det här fallet och det är ingen säkerhetsvakt som följer med Mondo ut??

Väl tillbaka in i stadion hoppade Mondo på världsårbästa 6,03 m och vår corre tog en filmsnutt med sin iPhone. Ur den filmen har redaktionen tagit ut två stillbilder:

Mondo Duplantis tar höjden 6,03 m vid Diamond league tävlingarna på Stockholms stadion anno 2022-06-30

Redaktionen är ganska säker på att ingen annan fotofgraf hittade bilden med Mondo och hindren på vägen till toa?? Maria fick beröm av redaktionen i den lilla akademiska bondbyn i syd.

Postat 2022-07-08 07:35 | Läst 469 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4014. Sportfoto med mobilen är svårt?? Det visar vår corre Mia.

Den duger på sin höjd för minnesbilder?? –för familjen. Maria var värdinna på pressläktaren under Diamond league tävlingarna i helgen. Utan tillträde till innerplanen där proffsen var verksamma.

Om man skall ta aktion bilder för pressen måste man ha en modern digital kamera med teleobjektiv och en kort zoom. Så Maria använde sin mobil för att ta översiktsbilder därifrån. Men det kan bli bra informativa bilder från denna position också. Här kommer några bilder Maria tog när det var tid över:

Målgång för 1500 meter på Stockholms stadion anno 2022-06-30

Vid bra ljus så klarar mobilen av att fånga bra bilder om en bra fotograf håller i mobilen. När någonting händer på långt håll är man nästan helt ställd. Höjdhopparen Patrik Sjöberg var inbjuden till tävlingarna då det var på dagen 35 år sedan han satte världsrekordhöjden 2.42 m här på stadion. Han intervjuades från innerplan:

Patrik Sjöberg (t v) med tre yngre damer 35 år efter han tog 2.42 i höjd

På stadion finns det en stor TV skärm för publiken, vilken visar vad TV sänder.

Moa Hjelmer presenteras för start på 400 m loppet i Diamond league

Det är ju inga tävlingar som inte har sina problem. De båda funktionärerna som skulle lägga upp ribban i stavhoppstävlingen var inte tränade tillräckligt. Konsten att lägga upp ribban på två små pinnar 6 m uppe i luften är inte så lätt?? De två gubbarna som skall få upp ribban måste va väl synkade och darra i takt.  En gubben fick bytas ut efter påpekande av Mondo Duplantis!

Funktionärerna hade svårt att få ribban på 6 meter på Stockholms stadion

Det var mycket svårt att plåta stavhoppet på långt håll. Bilderna i denna sport kräver närhet och känsla för rätt ögonblick.

Thiago Braz spänner katapulten för hopp över 6.03 m

Häcklöpning 100 meter är en viktig sport för oss svenskar då vi minns Sanna Kallurs suveräna lopp i historien. Med kronan på verket världsrekordet på 60 meter häck inomhus. Ett rekord som står sig än idag.

Häckloppet över 100 meter var mycket jämnt

Vår corre Maria gjorde ett bra jobb som fotograf i lediga stunder. Med en kamera och en bra glugg hade de blivit i klass med pressen. Maria tog några intressanta bilder av Mondo och de kommer i kommande bloggar. Vi avslutar med Andreas Kramers fjärdeplats på 800 meter:

Andreas Kramer kämpade väl och blev fyra på 800 meter

Postat 2022-07-04 06:33 | Läst 528 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 31 Nästa