UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3971. Det här är dumt?? –avslöja misslyckande!!

Å andra sidan vid den här åldern har man gjort så många misslyckanden att man har glömt de flesta?? Har man inte glömt dem så betyder de ingenting idag?? Här är några??

Illustrerade med några bilder från den tiden, i slutet av femtiotalet, då en femtonåring var freelance fotograf på tidningen Östgöten i Linköping. Vanliga uppdrag var att vara enda fotograf på fotbollsmatcher i division 2 där Derby spelade??

Kamera var vanligen tidningens lite till åldern slitna Rolleiflex?? –eller min egen Contaflex i början?? Vid den här tiden satt en pressfotograf vid målet?? –några meter från målstolpen?? Man hade 12 rutor i flexen och mer än två filmer tog man aldrig för då blev det trångt i tanken av framkallare?? Så kom det ett skott mot mål så tryckte man av?? –men det var en chansning?? –för sportchefen på Östgöten, den snälle långe mannen Kling, tyckte om målbilder.

Målis släppte inte in den här bollen på Folkungavallen 1958

Så det var en ”dålig bild” man aldrig visade för redaktör Kling. Nu tycker man den är kul med målvakten som fallit på knä inför fullsatta läktare. Men så blev det mål?? –men på bilden ser man inga spelare?? –utan bara en skarp boll?? Det var en riktig general miss!!

Mål!! Men vem var det som sköt

Den bilden kom aldrig till Klings skrivbord på kvällen?? Men så var det ibland bilder då det var full aktion och på väg att bli mål på hörna??

Mål, men var är bollen? Folkungavallen 1958

Detta är en typisk bild som kunde komma in till Kling?? –men han skulle fråga var är bollen?? Du kunde väl ha tryckt av senare??

Jo, det var på den tiden då det inte fanns någon motor i kamerorna?? Man kunde inte ta bildserier med 25 bilder per sekund?? Men så var det bilder som man tyckte va toppen själv?? –som i fallet med speedway?? Filbyterna var ett topplag på den tiden å de hade en superstar i laget Ove Fundin. Ingen fotograf ville gå på speedway på den tiden?? –det gick ju på kvällen och ibland var det kallt och regn?? Då skickade Kling ut juniorplåtis?? Fotoavdelningen hade två Braunblixtar som måste laddas?? De hade dålig kapacitet och laddade ur mycket lätt?? Rätt som det var fanns det ingen kräm kvar. Har du försökt plåta speedway utan blixt?? –det går men du behöver lite kvällsljus kvar.

Den här kvällen hade jag min egen Hasselblad 1000F med normal och den gick att koppla till Braun med en adapter. Som ung och grön trodde man att man kunde komma med nya idéer?? –så med bilder med aktion av körande motorcyklar lämnade jag in bilder från depån där förarna stod och snackade även om de var i olika lag. Här är en bild då blixten fungerade??

Varg-Olle Nygren, från Norrköpingslaget Vargarna till vänster, snackar med en motståndare, jag har glömt namn, mellan loppen 1959

Nu var Kling en mycket snäll redaktör och han gillade mina bilder för det mesta, men han tog aldrig in depå bilder?? Det skulle va bilder med aktion!! Jag visste inte att jag var sextio år ”off time”, numera är det bara krambilder och bilder på spelarnas mostrar??

 Grundregeln är?? –visa aldrig dina fiender att du kan misslyckas.

Postat 2022-05-22 07:44 | Läst 233 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3970. Har du tatt nån bra bild??

Den frågan har man ju fått några gånger?? –hur skall man kunna svara på en sådan fråga?? –efter mer än sextiofem års plåtande?? Det borde ju finnas någon?? –annars är dä ju tragiskt dåligt??

Nu skall man inte göra denna bedömning själv?? –utan publiken och du?? Dessutom börjar ju minnesluckorna bli större och större så man kommer inte ihåg vilka som är något att haa??

Något som man märkt är att man tar inte mer än två eller tre bilder per år som man själv är nöjd med?? Det är bäst om någon gör bedömningen som inte känner till vem man är?? Det har bara hänt en gång i mitt liv.

I slutet av femtiotalet fanns det en fotbollstidning som hette Match och de hade en tävling varje år om bästa fotbollsbilden?? Den här gubben som nu skriver det här var då freelance fotograf på tidningen Östgöten i Linköping. Jag har berättat om den här bilden i en tidigare blogg här på fotosidan. Bilden blev årets fotbollsbild och juniorplåtis fick två hundra spänn?? –en hel förmögenhet.

Motala 1959. Målvakten Jörgen Ekengren knockar Sören Nilsson eller ä dä bollen?? Rolleiflex f/3,5 75mm på Tri-X. Jag garanterar att bilden inte är manipulerad!!

Om man gillar action så tycker jag att bland mina bilder finns det en som visar det avgörande ögonblicket?? Bilden är visad i en tidig blogg här på fotosidan.

Cuidado. Ibiza 1985. Nikon F3, 4.0/180mm

Så kanske man bara tagit två bra bilder på alla dessa år. Nä!! –jag har tagit en bra bild med elektronmikroskopet på jobbet också.

Postat 2022-05-21 07:37 | Läst 229 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3741. Pang! –momentet som avgör??

Det är ju det man skall fånga?? –det avgörande momentet?? Både i sport och gatufotografering?? Här sitter det?? –Pang!! –skott för mål i ishockey cupen i Jönköping i lördags??

Här ett foto fångat av vår Corre Jan i Kållered.

Slagskott mot mål med kolfiberklubba. Skytten är en 13-årig hockeylirare i klubben SK Kållered anno 2021-10-02

Tekniska data är: Canon EOS 90D, EF 70-200 f/4L IS USM, 1/500 s och f/4,5 ISO 4000 @ 200mm. Bilden är ett ”single shot” ??

Seniorplåtis på hemma redaktionen tyckte det var en utmärkt illustration av modern idrott bland ungdomar?? Det är en helt annan standard på hur ishockey spelas idag jämfört med 1955!! Vi hade inte haft en chans mot de små experterna på slagskott?? –vilka knappt behärskades av de vuxna elitspelarna i Bofors topplirare!!

Vi beundrar den lilla lirarens kraftfulla ställning och balans. Tur att man inte stod i mål.

Postat 2021-10-04 07:34 | Läst 780 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3739. Sporterna utanför rampljuset??

Den viktigaste sporten i vårt samhälle är den som har hand om och aktiverar våra ungdomar. Det är extra viktigt i dessa dagar när datorarbete och spel binder barnens verksamhet vid stolen??

En stor skara vuxna tränar och aktiverar i olika sporter?? –de allra flesta utan  någon ersättning i penningar?? De får i stället den där fina känslan att bidra till barnens bästa?? –aktivitet och samhörighet med vänner.

Massor av idrotter har denna viktiga funktion?? –vi kan bara ta en litet, men stor, händelse för många ungdomar som hände senaste weekenden i Värmland?? Då anordnades en ishockey turnering på 7 orter med 35 deltagande klubbar från hela södra Sverige. Det var U13 ungdomar som spelade 2x15 minuter. Det var 5 lag på varje ort som spelade en serie för att gå till flera finalserier beroende på placering i gruppen. Det betydde att nästan 1000 ungdomar var i elden!!

SK Kållered hade ett lag med 19 spelare i åldern 13 år med 8 ledare och en fotograf, vår Corre Jan.

Grabbarna spelade mycket bra, inte oväntat då de vann en stor turnering förra året och redan vunnit en liten i år. De vann sin grundserie och gick som två seedade lag direkt till semifinal. De slutade fyra i denna turnering med 35 lag?? Inte illa, men de är redan missnöjda om de inte vinner.

Vår Corre Jan skickade vår redaktion några bilder från 3 dagars turnering:

Bilder från North Youth Trophy U13 i Värmland anno 2021-09-24-25

Postat 2021-10-02 07:48 | Läst 871 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3680. Tänk om det är 1956?? –å Leica II är din kamera för sportfoto??

I dessa tider av Olympiska spel i Tokyo finns det massor av utmärkta bilder?? Idag kan den digitala kameran leverera mer 20 bilder/sekund?? –och fånga den optimalt spännande bilden??

Så var det inte 1956 vid OS i Melbourne. Kanske en kamera då kunde ta 2 bilder per sekund om den hade en Leicavit till en Leica IIIf. Men juniorplåtis var för första gången medveten om att det fanns ett OS och såg sportbilder från tävlingarna. Vanligen var bilderna flera dagar gamla när de kom i press. Du minns väl att Gunhild Larking kom fyra i höjdhopp med 167cm, samma som tvåan och trean.

För första gången är skateboard med i OS och seniorplåtis tänkte att det skulle va kul att försöka plåta den sporten med en kamera från 1956?? Nu fanns det film i en Leica II med en Leica Super-Angulon 21/4 så den fick duga. Det var bara att ställa slutartiden på 1/500 sek och bländare 4 med en negativ färgfilm på ISO 400.

Här är två bilder från besöket på Lunds bana i Stadsparken:

Skateboard foto med Leica II och Leica Super-Angulon 21/4 i Lund anno 2021-07-15

Det fungerar ganska bra?? –men kolla bilderna från Bildbyrån på Instagram så förstår du skillnaden??

 

Postat 2021-08-04 07:47 | Läst 1145 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 30 Nästa