UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3322. Skakig video?? –nä, inte med GoPro Hero 8??

Den som är cykelintresserad har säkert sett att man monterat videokameror på cyklarna för att visa hur det går till inne i klungan och spurter?? De blir ofta mycket skakiga bilder i direktsändning??

Seniorplåtis blev därför mycket imponerad när vår Corre Jan Bovin skickade en video från MTB cykling i Riddarhyttan?? Videon visade hur hans son cyklade runt sjön Lien medan han spelade in strapatserna från sin cykel?? Kameran han använde var GoPro Hero 8?? Kameran har en 12 MB senor som kan spela in i 4k. Bildstabiliseringen är digital och mycket imponerande!! Det är som att använda en stor ”steady cam” enligt Jan.

Även sonen Leo är en ganska van med MTB cykel.

Frame grab från GoPro Hero 8. Leo kör runt sjön Lien i Riddarhyttan

Hela videon finns nu på min YouTube kanal:

Videon kan också ses via länken: https://youtu.be/f6IfsgWUdKA

Det finns ganska häftiga grustag i skogarna kring Riddarhyttan. De blir en häftig utmaning för en ung ”biker”:

Frame grab från GoPro Hero 8. Leo utmanar ett grustag i Riddarhyttan

Seniorplåtis blir djupt imponerad av bildstabilisering i denna video. Kameran är ju så liten att den kan sättas på hjälmen och ändå finns all datorkraft där för att matcha varje bildruta med föregående??

Postat 2020-08-11 06:50 | Läst 223 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3307. Sportfoto med Elmar 90 mm f:4?? –autofokus med Sony a7RII

Den gamla gluggen från 50-talet får nytt liv med en fokuserande adapter på en modern digital kamera. Det utgör därför en mycket billig lösning på foto med ett kortare teleobjektiv.

Seniorplåtis tog sitt gamla Elmar och monterade det på en Sony a7RII med fokuserande adapter. Frågan var om kombinationen skulle hinna med att fokusera på rörliga objekt?? Generellt sett så bör objektivet vara ljusstarkt om kameran skall fokusera snabbt?? –så  Elmaren är ju inte idealisk för sportfoto. Men i en solig dag så klarar kameran av att fokusera bra på bländare 4 och 8. Här kommer några exempel:

Tjejer i skateboard rampen i Lund anno 2020-07-17

Postat 2020-07-27 07:32 | Läst 361 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3291. Leo testar sin nya mountainbike

Det värmer ett gammalt hjärta?? --som glöder för cykelsport?? –när barnbarnet Leo kör sin nya mountainbike på stigarna i Kållereds skogar?? Så roligt för Bob och Ninni??

Gamle gubben seniorplåtis Bob med assistent Ninni har följt cykelsporten sedan slutet av 50-talet?? Först som freelance för tidningar i Linköping och på äldre dar via TV och den eminenta kommentatorn Roberto Vacchi??

Sedan många år är vår son Jan en inbiten motionär på MTB hojar och han sätter ihop sina bågar själv. Nu är sonen Leo mycket sport intresserad och kör nu egen MTB:

Leo testar sin nya MTB i Kållered anno 2020-06-23

Här kommer en liten video, som ligger på YouTube:

Du finner den även via länken:

https://youtu.be/mzfekUjt8po

Postat 2020-07-11 07:58 | Läst 533 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3241. Livets stig?? –blir lättare med en bra cykel??

Det låter som en filosofisk plattityd?? –men lika fullt är den sannolikt mycket sann?? Livet är ju som en stig?? –krokig, backig, blöt, hal och full av hinder?? –och inte alltid så lätt att klara??

Vilket fordon kan då va bättre än cykeln?? Just för att bemästra alla dessa svårigheter?? Å du?? –om man tränar 10 000 timmar så kommer tekniken och din hjärna att klara svårigheterna??

Då gäller det att du skaffar dig en bra cykel?? –helst en som du satt samman själv av de bästa delarna?? Det har vår Corre, Jan, i Kållered gjort. Här kan du se hans ögonsten, just nu, lutad mot ett flyttblock:

Jan’s cykel vid stigen i Kållered anno 2020-05-17

Postat 2020-05-22 08:15 | Läst 781 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3230. Sony a7rII in aktion med Leica Super-Angulon??

Det trodde du inte va?? –gamla Leica gluggen kör digitalt?? –med skärpa och ordentlig vidvinkel?? Här med fast adapter och stort skärpedjup?? Gammal och ung i samverkan??

Vi förklarade i fredagens blogg att det var problemfritt att använda den gamla ”otympliga” Leica Super-Angulon 21/4 gluggen med fast adapter på en ”modern” Sony a7rII 42 MP digital kamera?? Trots att experterna säger att det skall inte vara möjligt??

Sony a7rII redo med Leica Super-Angulon 21/4

Seniorplåtis är ju gammal sportfotograf från 50-60-talet, och fortfarande som gammal gubbe i riskzonen tycker han det är kul att försöka fånga rätt ögonblick i en olympisk sport??

Inom gångavstånd finns en skate board bana. .För några minuter har seniorplåtis fått tillstånd av assistent Ninni,  i dessa Corona tider, att vara nära ungdomarna för att plåta med kameran. Kameran förinställdes på bländare 8, vilket ger skärpedjup från 1 m till oändligheten, och 1/1000 sekund. Här kommer resultatet:

Skate board i Lund anno 2020-05-03

Postat 2020-05-11 07:55 | Läst 1118 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 27 Nästa