UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4445. Skinnies

Seniorplåtis gillar starkt sport och speciellt sportfotografi?? –och har plåtat sport sedan 1956. Nu blir det extra härligt att se barnbarn går i samma spår?? Leo gillar MTB och han har plåtat pappa Jan köra Skinnies??

Jan och Leo gillar att köra MTB i Vallåsens område med fina banor med olika svårighetsgrad på Hallandsåsen.

Leo har gjort videoinspelningar när pappa Jan kör på de smala spångarna med bräder?? Som väl är banorna inte så smala som de är i västa Kanada??

Här kommer bilder och video:

Jan Bovin åker linbana upp med sin cykel till Vallåsens MTB-banor

När man ser Jan åka på ”skinnie” spångarna inser man att det inte är trivial körning??

Två video ligger på Jan Bovins kanal på YouTube. Vi har inbäddat dem i bloggen här:

Postat 2023-09-07 07:52 | Läst 329 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4443. Mer bilder från Finnkampen

Vår corre Maria lyckades ta fler bilder från årets Finnkamp?? –visserligen var hon större delen av tiden upptagen av höjdhoppet?? Med den vanliga nyfikenheten fångades de här bilderna??

Tävlingarna bevakades och sändes av SVT. De har ett durkdrivet team av kommentatorer. Den senaste medlemmen är experten och stavhopparen Alhaji Jeng. Han har Niklas Nord och Jacob Hård på sin sida och Andre Pops var nere på planen för segerintervjuer.

SVT kommentatorerna svarade för förmedling av tävlingarna till landets invånare.

Det verkar som Mondo Duplantis redan har tagit över mikrofonen från Andre Pops för att i framtiden ersätta Alhaji.

Naturligtvis vimlade av experter på friidrott bland pressfolket och Maria hittade Lennart Juhlin från Friidrottsförbundet?? Landets levande lexikon i tävlinsdata sedan 70-talet?? Han i sin tur hade med sig en riktig selebritet?? –John-Erik Blomqvist?? –Sveriges första stavhoppare som hoppade över 5,01 m år 1967. Här ser vi honom till höger på bilden!!

Lennart Juhlin och John-Erik Blomqvist på Finnkampen 2023

Det här är ju en foto-blogg så vi bör ju ha koll på hur fotograferna skötte sig här på Finnkampen?? Maria är ur många synpunkter en unik fotograf med en egen stil och uppfattning om sportfoto?? Den svåra grenen 110 meter häck vanns av Max Hrelja och grenen gick med plus. Han var stolt efter intervjuer och flickorna såg upp till honom:

Max Hrelja vann 110 m häck och blev favorit

En av dubbelsegrarna bland svenskar var landets snabbaste man Henrik Larsson?? –och Maria fångade honom medan han vilade bland fotograferna??

Henrik Larsson pustar ut efter 200 meters loppet

Tävlingarna blev mycket dramatiska så att de avgjordes på sista grenarna både för männen och damerna. Ett spjutkast av Samuelsson räddade svenskarna och en dam var tvungen att slå en finska på 800 meters loppet?? –å en svensk dam gick in på andra plats på det loppet.

Hanna Hermansson blir tvåa på 800 meter och räddar damsegern i Finnkampen

Postat 2023-09-05 07:26 | Läst 302 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4442. Finnkampen 2023?? --corren Mia rapporterar i bild

Finnkampen i år vann landet utom sig dubbelt, damer och herrar. Vår corre var funktionär vid höjdhoppet och kunde ta några avslöjande bilder från insidan av avancemanget??

Under de två dagarna arrangerades flera höjdhoppstävlingar, fem eller sex, och vår corre var med och knappade in hoppdetaljerna i datorsystemet??

Vår corre Maria vid höjdhoppsställningen på Stockholms stadion anno 2023-09-02

Höjdhoppstävlingarna för seniorerna visades i SVT, men visas väldigt kortfattat?? Inhoppning och förberedelser kommer inte med naturligtvis. Här har Maria hunnit ta bilder från inhoppningen:

Melvin Lycke Holm, som vann herrhöjden, hoppar in sig medan Stålis vinner diskus

Ungdomskampen hade också höjdhopp. Här hoppar Isolde Väinölä från Västerås FK

Det känns tryckt att veta att alla deltagarna i Finnkampen är rena från doping?? –då säger du genast??

--Hur vet du det?

Jo, för Maria fick syn på Anti doping hunden?? Å hen såg mycket förtroendeingivande??

Seniorplåtis har bara erfarenhet av en hundras?? –nämligen Engelsk setter och den här hunden verkar vara en sådan??

Dopinghunden vid Finnkampen 2023

Postat 2023-09-04 06:06 | Läst 360 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4439. MTB-sommar bilder från corren Jan

Seniorerna i blogg redaktionen gläds mycket när sport finns som en del av fritiden hos barn och barnbarn?? Mountainbike är populärt hos Jans familj i Kållered?? De har alla kört i backarna i vårt land denna sommar.

Hela familjen Jan, Anna, Max och Leo besökte några dagar MTB-Isaberg, som har 25 utmärkta banor. Några leder finns med bergbana för transporten med cyklarna. Här kommer några bilder från backen i Isaberg:

MTB körning i Isaberg backen anno 2023-07. Jan överst och Leo under

Det finns även utförsbanor vid Hallandsåsen. Jans familj fortsatte sedan MTB i Årefjället och bodde i Sälen. Det är mycket folk som gillar det och linbanorna är till stor nytta med att ta upp cyklar. Här finns 39 leder och 853 fallhöjdsmeter. Här hade hela familjen stor glädje av variationen. Mamma Anna tränade för stora Vasaloppet och Down Hill var också kul. När det var matpaus grillade Jan korv och häng-gliding  kund beskådas.

Åre är poppis för MTB även för Bovin familjen anno 2023

Årets stora mål för all träning var att köra Vasaloppet i år. Mor Anna körde stor-Vasan för MTB och Jan och Leo körde halv Vasan. Brosan Max deltog i support jobbet.

Volvo hade verkligen gjort en digital satsning för att deltagarna skulle kunna få ett minne från sitt deltagande i Vasacyklingen:

Deltagarna kunde hämta hem en video från sitt deltagande. Här har vi gjort ”frame-grabb” i videon:

Frame grab ur Volvo videon för Leo och Jan Bovin deltagande i halv Vasalopper anno 2023-08-11

Men naturligtvis måste man ta en riktig selfie vid den beröda målporten i Mora:

Leo och Jan efter något lerigt värv med MTB i Vasaloppet 2023.

Seniorplåtis, den gamle cykeltoken, gläds mycket av att cykelsporten lever vidare i familjen med MTB gänget i Kållered.

Vidare för corren Maria i Gamla stan i Stockholm traditionen vidare, från Bob och Ninni, att vara funktionärer vid friidrottstävlingar. Hon skall i helgens Finnkamp vara funktionär vid höjdhoppet under två dagar.

 

Postat 2023-09-01 08:15 | Läst 327 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4434. Tusan va dyra kamera ä?? –tror du dä??

Det är lätt att tro att det är så?? –i dag kostar en systemkamera allt mellan tjugofem till hundra tusen kronor?? Hur var det på sextiotalet?? –nä dä va inte bättre då??

Den här ä en Canon 7sZ med en drömlins från början av 1960?? –den kostade ungefär 600 amerikanska dollar i New York. Inflationsomräkningar där ger ett pris på 6000 dollar idag, som skulle ge över sextiotusen kr idag häri landet utom sig?? Det betyder en månadslön för en hyfsad professor?? Samma som då 1960.

Canon 7sZ med drömgluggen Canon 50mm 1:0.95

Det sas att den inte va något vidare?? –men den var supervass?? Jo, jag har ägt kameran på bilden och tagit många rullar film. Den här bilden är från York i England och togs på 80-talet:

Parkarbetare i York anno 1986

Det här är inte det enda exemplet från den tiden utan om vi kollar upp Canons svar på Leica M3?? Dagens experter på reparationer av M3 och Canon kameror från den tiden, 1956. De anser att Canon VT De luxe är den mest avancerade och vältillverkade kameran av sin tid?? –och som är mycket enkel att reparera. Den kameran utrustad med en Canon 50mm 1:1.2 kostade 458 dollar i New York 1956. Då landar vi på över 50000 kr i dagens pengavärde?? Du måste va lika välbärgad då som nu för att plåta med den kameran??

Svart Canon VT De luxe med svart Canon 50mm 1:1.2 och prislistan i New York 1956

Den här kameran var ofta använd av svenska proffs och sportfotografer?? Bilder av den här typen var vanliga att se vid den tiden:

Motorsport som motorcross och speedway förekom i Linköping anno 1958

Så man kan nog säga att idag är kamerorna ungefär lika dyra som de va för 70 år sedan. Riktigt avancerade stora zoom- och teleobjektiv kan ju idag bli ändå mycket dyrare , men sådana fanns ju knappt på femtiotalet.

Det spännande är att många idag vänder tillbaka till analog fotografi och det fina är att de gamla kamerorna är mycket billigare än de var i sin glans dagar??

Bob med sin Canon 7 och Canon 50/1.4 i en skyskrapa i Chicago på 80-talet

Postat 2023-08-27 06:47 | Läst 425 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 33 Nästa