** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1008. Ska telefonerna ta över?? –måste vi va uppkopplade ständigt??

Ska den klassiska kameran försvinna?? –plåta med multikommunikatorn?? Oroande rapporter har dykt upp på sistone. Inflytelserika kulturbladet The New Yorker??  --dömer ut kameran!!

Ingenting finns för alltid?? –och kanske är digitalkameran på väg ut i nostalgiträsket?? Ta å kolla nästa gång du finns utanför hemmets personliga vrå?? –överallt går alla omkring med en lysande liten skärm!! –där tummen hoppar över bildytan. De flesta människorna lyckas klara ”multitasking”?? –vilket måste ses som en mutation!! --hos den manliga befolkningen?? Vi hälsar inte längre på varandra?? –eller byter några ord, –detta sker bara via multikommunikatorn?? Den mänskliga apan, med den för stora hjärnan?? --har övergått till en självcentrerad livsstil. Bilder tages bara på den egna nunan?? –å lägger direkt ut på den internationella parnassen?? Den enda Leica man är ute efter är Leics??

Kameror kommer i framtiden bara att finnas på de tekniska museerna?? –för att illustrera den primitiva metoderna för att skapa en ”evig” bild?? –i stället för att lägga ”eviga” bilder i cybermolnen.

Fotoflanören lägger härmed in en protest mot detta sätt att kommunicera med bilder?? –genom att påvisa att bilderna blir så dåliga?? --när man använder mobilkameran??

Om man i stället tar fram sin fina kamera OM-D E-M5 så blir ju bilden kanon??

Men då säger någon, du har en gammal mobil! –eller det spelar ingen roll?? –när man ser på en 4 tums skärm.

Postat 2014-01-31 07:32 | Läst 8350 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#1007. Vardagen med ett smil?? –livet i gatan glädjer??

Det är bara elände i nyhetsflödet!! –finns det inge kul längre?? Vi måste få le?? –och fotoflanören måste jobba hårt?? –för att förmedla det komiska i vardagslivet!!

När man drar fram där i snöyran?? –gäller det att snappa upp det kuliga?? Min kamera, heter Olympus OM-D E-M5, --å dä namnet ä inte kul?? Oftast använder jag den svarta 12/2 gluggen, –å den är kul. Vi lever i en dramatisk tid?? –men i det urbana gatulivet finns det komiska inslag!! Vi uppvisar beteenden, som på bild har drag av komik??

Lund anno 2014-01-27

Postat 2014-01-30 07:09 | Läst 8033 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#1006. Gillar modefotografi??—sköna flickor?? –juniorplåtis knäppte?? –en gång i tiden.

Seniorplåtis försöker följa med i modetidningarna?? –kollar in hur bildstilarna förändras. Den internationella scenen för modefoto styrs mycket av de stora fotograferna i USA.

Den stora stjärnan, Richard Avedon, gick ju ur tiden 2004. Stora idag är Patrick Demarchelier,  Steven Meisel och Annie Lebovitz. De vänder runt stora projekt, med enorma budgetar. Många bilder är mycket imponerande?? –tekniskt sett?? –ibland formmässigt. Det är roligt att se dess bilder?? –och juniorplåtis plöjde redan på femtiotalet modetidningar. Även svenska fotografer från den tiden var bra?? –som t ex Hans Hammarsköld, eller Georg Oddner.

Idag finns det många duktiga svenska mode fotografer?? –jag brukar kolla in en del hemsidor och just nu följer jag den duktiga unga fotografen Kristine Wreyford. Hon är tekniskt skicklig och får modellerna att presentera spännande ”attityder”!!

Till min stora förvåning kom en dag i slutet av femtotalet --tidningen Östgötens kvinnliga reporter in och frågade om jag kund hjälpa henne att plåta några modebilder?? Det var oklart för mig vad hon menade med mode?? Men det var tre tjejer som skulle plåtas! Så tonåringen ryckte tag i kamerorna snabbt!!

Jag tog med min Hasselbladare 1000F och chefens 250 mm glugg. Jag hade sett någonstans i någon modetidning?? --att man kunde frilägga modellen med bländare 5,6?? Nu långt efter har jag bara kvar tre bilder och det är oklart för mig vad vi skulle visa med bilderna?? Här kommer tre bilder?? –som mera ser ut som porträtt??

Postat 2014-01-29 07:11 | Läst 11070 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1005. Lokal snösväng?? –på varje övergångsställe??

Snön yr omkring, smådrivor bygger upp?? –det blir moddigt och farligt!! Snösväng finns det?? –hålla rent för seniorerna?? –jodå skottning på varje övergångsställe!! –i Lund!!

Ibland drömmer man?? –tillbaka till tiden för 1950?? –då man skyfflade undan snön, på momangen!! Loken hade stora plogar framtill. Lastbilar körde runt med gubbar som skottade i städerna?? –gångbanorna hölls rena och sandade??

Egen snöskottare?? --såg ut att vara införd av Lunds kommun?? –han fixar övergångsstället åt dig??

Lund anno 2014-01-27

Postat 2014-01-28 07:24 | Läst 7440 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#1004. Gudmor Naemi firar 99?? –alltid positiv??

Naemi sålde kaffe med kaka till Aina!! –Tage Erlanders fru, på innefiket Vetekatten?? –en gång i tiden?? Om man är glad och positiv?? –så kanske 99 är en naturlig ålder!!

Seniorplåtis har en gudmor som är 99 år!! –hon firade födelsedagen med tårta och släktingar på vårdhemmet i Enskede den här helgen. En broder och andra nära släktingar, som bor i Stockholms trakten fanns på plats. Kaffedrickande och tårtätande pågick i över två timmar. Det glädjande var att några ungdomar deltog –tre syskonbarnbarn var på plats!!

Fr. v. Syskon barnbarnen Kristine, Nisse, jubilaren och Mia.

Naemi har alltid varit glad och positiv, näst äldst av nio syskon, och har nu bara en broder kvar i livet. Hon jobbade i många årtionden på klassiska café Vetekatten. Hon såg många kändisar, av den tiden, komma in för att dricka kaffe. Den mest omtyckta kunden var den enkla adjunkten Aina Erlander, hustru till stadsminister Tage, som alltid var mycket vänlig och alla på vetekatten visste vad hon ville ha.

Postat 2014-01-27 07:49 | Läst 6694 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa