UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3584. Den här gluggen är en doldis??

Den har till och med dåligt rykte?? –för oskärpa vid full glugg?? Det är inte sant?? –för den är skarp om du klarar att ställa fokus rätt?? När den kom ut 1956 var den det ljusstarkaste som fanns??

Så var fallet ända till ”dröm linsen” Canon 50mm f:0.95 kom ut? Seniorplåtis använde en sådan glugg i mer än 20 år och tyckte mycket om den?? Den hade samma linsuppsättning som ”lillasyster”, bara med en lite annorlunda kurvatur på några linser.

Canon lens 50mm f:1.2 ltm

Idiotiskt nog sålde vi denna Canon 50/0.95 och när chansen dök upp på tradera nyligen med en original svart Canon 50mm f:1.2 så tömdes plånboken på 7 laxar. Det är en sliten glugg, den har nog varit med om mycket kul sedan september 1958. Gängan på filterkanten är skadad men fungerar. Det är en repa i frontlinsen men det spelar ingen roll. Det är små putsrepor i linsen efter bländaren. Den linsen är tyvärr känslig i alla exemplar av detta objektiv?? Kanto camera i Tokyo erbjuder utbyte av denna lins för en rimlig penning. Men i vårt falla är den hyfsad och bilderna med denna glugg är tipp-topp. Vi skall försöka att göra alla linserna rena, för detta objektiv är mycket lätt att plocka isär?? Hur man gör finns på YouTube. Inne i objektivet finns det några nummer inristade?? –och det finns kanske någon Canon nörd som vet vad de betyder??

Vad betyder de inristade numren

 När det här svarta objektivet kom ut på marknaden så var det en specialbeställning till en svart Canon?? Antingen en Canon P eller en Canon VT de lux (version VTDM). Därför är svarta Canon objektiv från den här tiden mycket ovanliga?? Senioplåtis har bara hittat 5 svarta 50/1.2 på auktion i Europa under de senaste 20 åren. Ovanligast är svart Canon 35mm f:1.8. Något vanligare är svart Canon 50mm f:1.8. Som alltid när något är ovanligt och dyrt så finns det förfalskningar. Flera stora firmor i Asien målar om gamla kameror och många blir mycket vackra. De vet exakt hur man skall kopiera de sällsynta och de utför även ”onaturliga slitage”. En viktig koll är att de äkta svarta Canon gluggarna finns inom vissa Serie nummer?? Men bara en expert kan identifiera en äkta vara hållen i handen.

Men den som köpte en sådan här kamera i slutet av 1958 måste varit nöjd??

Original svart Canon VT de lux med svart Canon 50mm f:1.2 och original motljusskydd

Hur blir då bilderna med denna glugg?? Helt superbra!!

Första turen med spark. Sony a7RII + Techart Pro + Canon 50mm f:1.2 @ bl 8

Postat 2021-04-30 07:41 | Läst 1989 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3583. Med en så stor böj?? –är det bäst jag styr??

En halv böj har man ju hört talas om?? –men en så stor halv böj har jag aldrig hört talas om eller sett förut?? Men den förekommer i den lilla akademiska bondbyn i syd??

Nu får man ju hoppas på att det inte blir för många halva böjar här i byn i år. Stadens politiker är så bekymrade i pandemitider att man stängt av Stadsparken från sista Aprilfester. Här brukar ju mer än 20000 festpissar samlas?? Så kanske bär man därför bort alla halva böjar??

En halv böj på väg bort från Stadsparken i Lund anno 2021-04-23

Postat 2021-04-29 07:09 | Läst 1922 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3582. En smällkaramell till kyss??

Han hängde där upp och ner?? --och smakade på vårens knoppar?? Å så small det till ordentligt?? –han trillade nästan av pinn?? –men så tittade han ner?? –å såg att det bara var en kyss som small av??

Kanske inte så underligt nu när knoppar brista?? –av solens kyssar?? Vem får inte vårkänslor i denna tid??

Vårens ekvilibrist

En smällkaramell till Kyss

Postat 2021-04-28 07:33 | Läst 1794 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3581. Kolla!! --han har en macka??

En stund i den varma vårsolen?? –i lugn och ro?? –vem vill inte ha det?? –med sin favoritbok?? Kanske smakar det också med medhavd skaffning som en god macka??

Men man får se upp?? –för det finns massor med potentiella tjuvar av smakliga mackor?? Speciellt i Stadsparken i den lilla akademiska bondbyn i syd??

Macktjuvar flygattackerar i Lund anno 2021-04-23

P.S. Kamera är Sony a7RII + Techart Pro + Canon 50/1.2 @ bl 8 D.S.

Postat 2021-04-27 07:16 | Läst 1804 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3580. Skarpt tulpanblad?? –så togs bilden??

I fredags hade vi en bild i bloggen med en tulpan där skärpedjupet var så smalt att bara ett tunt blad var skarpt. Vi frågade efter hur det var fotograferat?? –här kommer svaret!!

 Vi använde en Sony a7RII med en Techart Pro adapter  för autofokus av objektivet Canon 50mm f:1.2. Denna adapter ger möjlighet att få autofokus på avstånd som är kortare än det som anges på objektivet Det här objektivet har en närgräns av en meter. Men här kunde vi fotografera tulpanen på 48cm avstånd!! Här är kameran:

Sony a7RII + Techart Pro + Canon 50mm f:1.2

Det här objektivet anklagas ofta för att inte vara skarpt ens i centrum?? Ett svar på detta skulle delvis förklaras med svårigheten att fånga fokus med ”rangefinder camera”, typ Leica IIIf eller M kameror idag. Med kameran ovan har vi autofokus och det fungerar för det mesta mycket snabbt. Vi kan kolla en 100% beskärning av tulpanbilden i fredags??

Tulpan bilden från fredagen beskuren till 100% delförstoring

Observera att man kan se strukturen skarp i kronbladet. Skärpedjupet är några millimeter.

Autofokus fungerar naturligtvis även i oändlighetsläget!!

Autofokus i oändlighetsläge hos Canon 50mm f:1.2 @ 1.2

Vi skall återkomma i en senare blogg och presentera denna glugg för dagens digital plåtare.

Postat 2021-04-26 07:01 | Läst 2256 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa