UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2217. Har köpt en ny kamera?? –för naturfoto??

Seniorplåtis har sålt av en del kamerautrustning?? –hos Scandinavian?? Hade 20 laxar innestående?? –å visste inte riktigt vad man skulle köpa?? Kom fram till en kamera för naturfoto??

Sportfoto och naturfoto är ganska lika?? –vad gäller kamera. Nyckelegenskapen är rätt fokus på rörligt föremål?? –med snabb serietagning och bibehållet fokus??

Olympus E-M1II + Panasonic G Vario 100-300/4-5,6

De flesta naturfotograferna väljer de stora Canon eller Nikon kamerorna?? –ty de sätter fokus kanon säkert?? Alla vet att dessa kamerorna i kombination med stora objektiv väger mycket?? En utrustning för att plåta pingviner i Antarktis kommer lätt över 20 kg!! --seniorplåtis vet av egen erfarenhet??

Fram till i dagarna har tungviktarna varit enda lösningen?? –men sedan i höst finns Panasonic GH5 och Olympus OM-D E-M1II?? Många tester ute på nätet antyder att t ex Olympusen är mycket nära lika säker på att sätta fokus?? Vad gäller antalet bilder per sekund?? –är den t o m  snabbare??

Så seniorplåtis fick klartecken från ”bankkvinnan” Ninni?? –att hämta ut en EM1 II??

EM1 II är aningen större än Pen-F och 1,5 hg tyngre

Tyvärr är det nya slagskeppet något större än Olympus Pen-F och mera klumpig?? Den är tyngre, huvudsakligen på grund av jättestort batteri?? Det är helt klart att den avancerade mekanismen och elektroniken för IS och sensorsystemet blir tyngre?? Dessutom är kameran vädertätad och mekaniskt stabil för proffsjobb??

Det utvecklade IS systemet är helt unikt?? –plåta t ex vintergatan handhållet i 5 sekunder?? –jo, det finns på nätet!! Menysystemet för att kontrollera den avancerade kameran kräver minst doktorsexamen i teknisk fysik?? –en professur i kemi är helt körd??

E-M1 II jobbar fullt ut bäst med Olympus pro objektiven?? –det märkte seniorplåtis när han satte fast ett gammalt tele-zoom (100-300 mm 4-5,6) på kameran?? Det tog en sekunds sökande efter fokus?? –klart sämre än Pen-F. Men när jag hittade möjligheten att man kunde ställa in att kameran inte skulle bry sig om objektivets IS?? –även om den var avstängd. Pen-F funkar bäst med IS på!!

Nu kräver inte naturen supersnabb fokus i alla situationer?? –som här:

Gräsandskycklingar på egen hand i Lund anno 2017-06-24

Massor mer måste plåtas med den här kameran innan man kan säga att det är en kamera rätt för naturen. Den passar inte mitt sätt att gatufotografera.

Postat 2017-06-29 07:11 | Läst 4098 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1056. Första koll på A6000?? –tänkbar kamera för fotoflanören??

Sony A6000 visades upp på Naturfotofestivalen!! –är det en tänkbar fotoflanörkamera?? Seniorplåtis fick sätta i ett SD kort och trycka av några testbilder.

Fotoflanören är ute efter en liten lätt systemkamera, utan spegel och men med en bra sökare!! Det skall gå att använda vilket objektiv som helst?? Kameran skall starta upp snabbt och vara tyst. Det finns en bra kandidat!! –Panasonic GX7?? Den väger 405 g, men A6000 väger bara 285 g-- inte oväsentligt?? GX7 har massor av bra objektiv att välja på?? –och seniorplåtis tycker om 12-14 mm brännvidd (FOV som 24-28 mm på FF).

Lilla A6000 ligger bra i handen. Ergonomin är utmärkt för små händer?? –och sökaren är utmärkt!! Fokus från kombinationen kontrast/fas är blixtsnabb!! Kameran är tillräckligt tyst för gatufoto!!

De flesta systemkamerorna idag har nästan oändligt många varianter för inställning av kamerans funktion?? –hälften kunde va nog. Testkameran hade ett zoom objektiv?? –och som vanligt med Sony objektiv så var det ganska klumpigt. Seniorplåtis skulle använda ett ”pannkaksobjektiv”, som Sony`s 20 mm(FOV 30 mm)??

Lightroom 5 har ingen ”RAW-läsare” ännu?? –så jag fick börja med att kolla in bildkvaliteten på 6M jpeg bilder?? De såg verkligen mycket bra ut?? –med 6000x4000 pix bildyta. Det är en fördel för fotoflanören att ha mycke pix?? –om beskärning av bilden behövs och seniorplåtis behöver det!! Om du klickar på de här bilderna?? –så får du en 100% utsnitt av obehandlad bildytan??

Med en zoom som den här begränsas skärpan i utsnittet av objektivet?? –inte sensorn?? Jpeg bilderna var mycket trevliga direkt ut ur kameran!!

Den här kameran är värd en mer detaljerad test, när den kommer ut om en månad. Den kan mycke väl vara en bra kamera för Leica M objektiv?? –men en av nackdelarna för Sony kameror är att utbudet för objektiv är inte så imponerande?? –och de är ofta klumpiga. Men å andra sidan detta är en ganska billig kamera?? –i det här segmentet?? –du får nästan 10 kameror i stället för en M!!

Postat 2014-03-20 07:17 | Läst 6732 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#961. Funkar Leica M gluggar? --på nya Sony A7??

Nya möjligheter?? –med gamla gluggar?? –öppnar sig med den nya fullformataren Sony A7!! Med en adapter för en hundring kan gamla M gluggar passa fint!!

Nu får verkligen Leica M kameran en match med spegellösa Sony A7 och A7r?? Med ett pris bättre än 1/3 blir det svårt för M att slå A7?? Betänk att du får mindre vikt och autofokus med vissa Sony gluggar också . Dessutom får du en inbyggd elektronisk sökare som är riktigt bra??

Jag står i valet och kvalet?? –mellan A7 och A7r?? –till alla mina gamla gluggar?? –från tiden med film. Jag undrar om M-gluggarna jag har skall vara bra med manuellt fokus på A7??

Så jag skaffade adapter på ebay hos c.kee. Lånade en A7 hos grabbarna på Scandinavian Photo i Malmö.

  

Både Noctilux 1/50 och Summicron 2/35 passar mycket bra på A7. Noctiluxen är tung i sig, men den fungerar bättre här än på Leica M. Greppet för högerhanden gör att balansen är ok. Lilla 35:an är ju idealisk på A7, för gatufoto?? Hjälpen av ”focus peeking” är utmärkt bra?? –och det är lätt att snabbt fokusera!!  Man kan sätta förstoring av bilden på någon av de programmerbara knapparna och då blir det mer exakt fokusering och det behövs på bländare 1.

Den lilla gluggen är lika skarp här på A7 som på Leica M. Både i centrum som i hörnen??

  

Det här är 100% utsnitt i centrum och hörn!! --på obehandlade RAW bilder från Summicron 35/2.

Den stora Noctiluxen uppför sig på samma sätt som hos Leica M. Vid full öppning är bilden ”glödande” och vid bländare 4 är den mycket skarp. Detta ser man tydligt i 100% utsnitt i en obehandlad RAW bild??

  

100% utsnitt med bländare 1 och bländare 4 hos Noctilux på en Sony A7

All tester på nätet tyder på att Leica M objektiv fungerar bra på Sony A7 och A7r om brännvidden är 28 mm eller mer. Så det betyder att du kan välja en billig A7 i stället för Leica M?? i de flesta fallen?? Men om du föredrar den speciella känslan att hålla en Leica mot ögat och fokusera genom ett fönster?? –ja då har du inget val??

Postat 2013-12-15 07:55 | Läst 5638 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#761. Astromech droid R2-D2?? –i modell från 2127 bitar??

En sådan här skulle man ha, en som klarar av de flesta problemen?? Speciellt av teknisk natur?? –som att fixa uppdaterig av dator?? –och inmatande av senaste program?? Jag såg en modell!!

Vuxna gör det?? --barn gör det?? –sätter ihop små plastbitar av varierande storlek. Därmed byggande modeller av nästan allt?? Det var en dansk, Ole Kirk Christansen, som kom på detta knepiga ”lek godt” i slutet på femtiotalet. En hobby som spridit sig över hela världen?? –där även vetskapliga modellbyggen förkommer.

I familjen finns ett barnbarn som har tålamodet att bygga mycket stora och komplicerade modeller?? I samband med jul och högtider förekommer det att han får nya utmaningar!

Den senaste var en 2127 bitar stor modell av George Lucas´s Star Wars karaktär?? --R2-D2 roboten. Lucas lär ha påverkats av Akira Kurosawa´s film ”The Hidden Fortress” när han skapade R2-D2 roboten??

Det tog 11-årige Fredrik ett sporadiskt byggande i två dagar att sätt ihop modellen!! –ett under av tålamod och noggrannhet och följande av skriftliga bygganvisningar från LEGO!!

Fredrik ville att jag skulle plåta den och lägga ut den i bloggen, och det tyckte jag var kul!!

Fredriks 31 cm höga och 18 cm breda LEGO modell av R2-D2.

Postat 2013-05-29 07:11 | Läst 6025 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#524. Min första koll?? --hur ä OM-D?? –min nya kamera!!

Det är spännande att packa upp en ny kamera!! –men hu va många inställningar det är?? –på Olympus OM-D!! Ladda batteriet å ut å fotoflanera!! Den satt bra i handen!! –å den va tyst och diskret!!

Jag har skrivit här tidigare varför jag till slut valde OM-D!! –kortfattat kan man säga att det var följande egenskaper som avgjorde!! –storlek, vikt, in body stabilisator, sensorformat, bildkvalitet, fokussnabbhet!! Vad var det jag var tveksam inför!! –dålig kontinuerligt fokus på rörliga objekt och surrig stabilisatorn!!

Det första man får göra med alla digitala apparater man köper idag är att uppdatera programvaran!! –så också här. Version 1.5 hade just kommit ut och det visade sig att den tog bort surret!! --från stabilisatorn!! Nu surrar kameran bara lite med avtryckaren till hälften nertryckt!!

I stort kan man använda kameran med fabriksinställning. Med Lumix 14/2,5 på kameran ser den ut så här!!

En perfekt fotoflanör kamera!! Går lätt ned i fickan!! Väger bara 425 gram, vilket är mindre än den gamla utmärkta filmkameran OM 4!!

Den väger utan glugg!! –550 gram!! Vilket var lite på 80-talet! --när den kom ut!! Det är slående hur lika de är!! –eller hur?? OM 4 var på sin tid mycket avancerad!! –med t ex multi spottmätning. OM-D är för sin tid lika svår att ställa in!! Möjligheterna är nära oändliga?? –så ett gott råd är att ta hjälp av dpreviw.com. De har även skrivit en rekommendation hur du kan ställa in kameran här!! Tyvärr finns det inte tryckt bruksanvisning på svenska till OM-D, utan bara en pdf-fil på en CD. Det kommer att ta flera veckor att bli kompis med den här kameran!!

Det fina med m4/3 kameror är att många gluggar passar!! --med hjälp av billiga adaptrar från ebay. Själv har jag säkert mer än tio gluggar på hyllan, bl.a. från Leitz. Fokuseringen med icke m4/3 gluggar blir i manuell form!! –men gissa om det funkar bra i denna kamera. Du kan ha snabbkommando till förstoring av bilden i olika grad och du kan få sökaren ”bildstabiliserad”!! –helt enkelt superbt!!

Så det var bara att montera Lumix 14/2,5!! --och sätta kameran på P och flanera ut på Lunds gator!! Kameran är supertyst, startar snabbt och fokuserar blixtsnabbt!! Här är mitt bästa shot igår!!

Lund 2012-10-03. Olympus OM-D + Lumix 14/2,5.

Postat 2012-10-04 07:11 | Läst 5934 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 Nästa