UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3366. Vem plagierade vem??

På hösten 1958 började Canon sälja den ljusstarkaste vidvinkelgluggen?? –en Canon 35mm f:1.5. Leica kunde ju inte va sämre så de byggde snabbt en Leica Summilux 35 mm 1:1.4 som kom ut 1960.

På den tiden hade japanska tekniker dåligt rykte?? –för det sades att man plagierande teknik inom många områden?? Vi här nere i Skåne minns ju hur Kockums VD anklagade de ”de gula j-----na” för att bygga båtar mycket billigare än vi skåningar klarade.

Nu skall man vara mycket försiktig att framföra sådana anklagelser?? –för Japan hade mycket välutbildade tekniker redan på femtiotalet. Inom min egen bransch vet jag att JEOL företaget tillverkade elektronmikroskop redan före WWII. Efter kriget är de världsledande inom det området.

Den ljusstarka 35mm gluggen som Canon presenterade såg ut så här:

   

Canon 35mm f:1.5 och dess lins kombination

Den här gluggen är liten och lätt och har Leica M39 skruvgänga. Den kan användas på moderna digitala kameror med hjälp av adapter. Många anser att det objektivet ger dåliga resultat med t ex Sony a7 kameror. Det är inte seniorplåtis erfarenhet?? –och jag återkommer om det.

Leica objektivet som kom ut ett år senare är också litet och lätt?? –du kan se på e-bay hur Summiluxen ser ut och kostar. Summiluxen hade inte asfäriska linser i den första versionen. I stället var konstruktionen inte helt olik Canon gluggen??

Leica Summilux 35mm 1:1.4 version 1 har den här linskonstruktionen

Linskombinationen i Leica gluggen är sannolikt en utveckling av Canon konstruktionen. Det är tydligt att Leica teknikerna har gjort en något enklare lösning och undvikigt sammankoppling av två glas i frontlinsen. Linsen efter bländaren är också fri från efterkommande glaslinser.  Summiluxen var nog billigare att tillverka??

Det är nog dumt att påstå att Leica teknikerna skulle ha plagierat teknikerna hos Canon. Det var nog en tydlig utveckling av ett bra koncept.

I kommande bloggar kommer vi att använda Canon gluggen på en Sony a7RII och på den samtida Canon P.

Postat 2020-09-24 07:41 | Läst 2598 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#2217. Har köpt en ny kamera?? –för naturfoto??

Seniorplåtis har sålt av en del kamerautrustning?? –hos Scandinavian?? Hade 20 laxar innestående?? –å visste inte riktigt vad man skulle köpa?? Kom fram till en kamera för naturfoto??

Sportfoto och naturfoto är ganska lika?? –vad gäller kamera. Nyckelegenskapen är rätt fokus på rörligt föremål?? –med snabb serietagning och bibehållet fokus??

Olympus E-M1II + Panasonic G Vario 100-300/4-5,6

De flesta naturfotograferna väljer de stora Canon eller Nikon kamerorna?? –ty de sätter fokus kanon säkert?? Alla vet att dessa kamerorna i kombination med stora objektiv väger mycket?? En utrustning för att plåta pingviner i Antarktis kommer lätt över 20 kg!! --seniorplåtis vet av egen erfarenhet??

Fram till i dagarna har tungviktarna varit enda lösningen?? –men sedan i höst finns Panasonic GH5 och Olympus OM-D E-M1II?? Många tester ute på nätet antyder att t ex Olympusen är mycket nära lika säker på att sätta fokus?? Vad gäller antalet bilder per sekund?? –är den t o m  snabbare??

Så seniorplåtis fick klartecken från ”bankkvinnan” Ninni?? –att hämta ut en EM1 II??

EM1 II är aningen större än Pen-F och 1,5 hg tyngre

Tyvärr är det nya slagskeppet något större än Olympus Pen-F och mera klumpig?? Den är tyngre, huvudsakligen på grund av jättestort batteri?? Det är helt klart att den avancerade mekanismen och elektroniken för IS och sensorsystemet blir tyngre?? Dessutom är kameran vädertätad och mekaniskt stabil för proffsjobb??

Det utvecklade IS systemet är helt unikt?? –plåta t ex vintergatan handhållet i 5 sekunder?? –jo, det finns på nätet!! Menysystemet för att kontrollera den avancerade kameran kräver minst doktorsexamen i teknisk fysik?? –en professur i kemi är helt körd??

E-M1 II jobbar fullt ut bäst med Olympus pro objektiven?? –det märkte seniorplåtis när han satte fast ett gammalt tele-zoom (100-300 mm 4-5,6) på kameran?? Det tog en sekunds sökande efter fokus?? –klart sämre än Pen-F. Men när jag hittade möjligheten att man kunde ställa in att kameran inte skulle bry sig om objektivets IS?? –även om den var avstängd. Pen-F funkar bäst med IS på!!

Nu kräver inte naturen supersnabb fokus i alla situationer?? –som här:

Gräsandskycklingar på egen hand i Lund anno 2017-06-24

Massor mer måste plåtas med den här kameran innan man kan säga att det är en kamera rätt för naturen. Den passar inte mitt sätt att gatufotografera.

Postat 2017-06-29 07:11 | Läst 7731 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1056. Första koll på A6000?? –tänkbar kamera för fotoflanören??

Sony A6000 visades upp på Naturfotofestivalen!! –är det en tänkbar fotoflanörkamera?? Seniorplåtis fick sätta i ett SD kort och trycka av några testbilder.

Fotoflanören är ute efter en liten lätt systemkamera, utan spegel och men med en bra sökare!! Det skall gå att använda vilket objektiv som helst?? Kameran skall starta upp snabbt och vara tyst. Det finns en bra kandidat!! –Panasonic GX7?? Den väger 405 g, men A6000 väger bara 285 g-- inte oväsentligt?? GX7 har massor av bra objektiv att välja på?? –och seniorplåtis tycker om 12-14 mm brännvidd (FOV som 24-28 mm på FF).

Lilla A6000 ligger bra i handen. Ergonomin är utmärkt för små händer?? –och sökaren är utmärkt!! Fokus från kombinationen kontrast/fas är blixtsnabb!! Kameran är tillräckligt tyst för gatufoto!!

De flesta systemkamerorna idag har nästan oändligt många varianter för inställning av kamerans funktion?? –hälften kunde va nog. Testkameran hade ett zoom objektiv?? –och som vanligt med Sony objektiv så var det ganska klumpigt. Seniorplåtis skulle använda ett ”pannkaksobjektiv”, som Sony`s 20 mm(FOV 30 mm)??

Lightroom 5 har ingen ”RAW-läsare” ännu?? –så jag fick börja med att kolla in bildkvaliteten på 6M jpeg bilder?? De såg verkligen mycket bra ut?? –med 6000x4000 pix bildyta. Det är en fördel för fotoflanören att ha mycke pix?? –om beskärning av bilden behövs och seniorplåtis behöver det!! Om du klickar på de här bilderna?? –så får du en 100% utsnitt av obehandlad bildytan??

Med en zoom som den här begränsas skärpan i utsnittet av objektivet?? –inte sensorn?? Jpeg bilderna var mycket trevliga direkt ut ur kameran!!

Den här kameran är värd en mer detaljerad test, när den kommer ut om en månad. Den kan mycke väl vara en bra kamera för Leica M objektiv?? –men en av nackdelarna för Sony kameror är att utbudet för objektiv är inte så imponerande?? –och de är ofta klumpiga. Men å andra sidan detta är en ganska billig kamera?? –i det här segmentet?? –du får nästan 10 kameror i stället för en M!!

Postat 2014-03-20 07:17 | Läst 9070 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#961. Funkar Leica M gluggar? --på nya Sony A7??

Nya möjligheter?? –med gamla gluggar?? –öppnar sig med den nya fullformataren Sony A7!! Med en adapter för en hundring kan gamla M gluggar passa fint!!

Nu får verkligen Leica M kameran en match med spegellösa Sony A7 och A7r?? Med ett pris bättre än 1/3 blir det svårt för M att slå A7?? Betänk att du får mindre vikt och autofokus med vissa Sony gluggar också . Dessutom får du en inbyggd elektronisk sökare som är riktigt bra??

Jag står i valet och kvalet?? –mellan A7 och A7r?? –till alla mina gamla gluggar?? –från tiden med film. Jag undrar om M-gluggarna jag har skall vara bra med manuellt fokus på A7??

Så jag skaffade adapter på ebay hos c.kee. Lånade en A7 hos grabbarna på Scandinavian Photo i Malmö.

  

Både Noctilux 1/50 och Summicron 2/35 passar mycket bra på A7. Noctiluxen är tung i sig, men den fungerar bättre här än på Leica M. Greppet för högerhanden gör att balansen är ok. Lilla 35:an är ju idealisk på A7, för gatufoto?? Hjälpen av ”focus peeking” är utmärkt bra?? –och det är lätt att snabbt fokusera!!  Man kan sätta förstoring av bilden på någon av de programmerbara knapparna och då blir det mer exakt fokusering och det behövs på bländare 1.

Den lilla gluggen är lika skarp här på A7 som på Leica M. Både i centrum som i hörnen??

  

Det här är 100% utsnitt i centrum och hörn!! --på obehandlade RAW bilder från Summicron 35/2.

Den stora Noctiluxen uppför sig på samma sätt som hos Leica M. Vid full öppning är bilden ”glödande” och vid bländare 4 är den mycket skarp. Detta ser man tydligt i 100% utsnitt i en obehandlad RAW bild??

  

100% utsnitt med bländare 1 och bländare 4 hos Noctilux på en Sony A7

All tester på nätet tyder på att Leica M objektiv fungerar bra på Sony A7 och A7r om brännvidden är 28 mm eller mer. Så det betyder att du kan välja en billig A7 i stället för Leica M?? i de flesta fallen?? Men om du föredrar den speciella känslan att hålla en Leica mot ögat och fokusera genom ett fönster?? –ja då har du inget val??

Postat 2013-12-15 07:55 | Läst 8187 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#761. Astromech droid R2-D2?? –i modell från 2127 bitar??

En sådan här skulle man ha, en som klarar av de flesta problemen?? Speciellt av teknisk natur?? –som att fixa uppdaterig av dator?? –och inmatande av senaste program?? Jag såg en modell!!

Vuxna gör det?? --barn gör det?? –sätter ihop små plastbitar av varierande storlek. Därmed byggande modeller av nästan allt?? Det var en dansk, Ole Kirk Christansen, som kom på detta knepiga ”lek godt” i slutet på femtiotalet. En hobby som spridit sig över hela världen?? –där även vetskapliga modellbyggen förkommer.

I familjen finns ett barnbarn som har tålamodet att bygga mycket stora och komplicerade modeller?? I samband med jul och högtider förekommer det att han får nya utmaningar!

Den senaste var en 2127 bitar stor modell av George Lucas´s Star Wars karaktär?? --R2-D2 roboten. Lucas lär ha påverkats av Akira Kurosawa´s film ”The Hidden Fortress” när han skapade R2-D2 roboten??

Det tog 11-årige Fredrik ett sporadiskt byggande i två dagar att sätt ihop modellen!! –ett under av tålamod och noggrannhet och följande av skriftliga bygganvisningar från LEGO!!

Fredrik ville att jag skulle plåta den och lägga ut den i bloggen, och det tyckte jag var kul!!

Fredriks 31 cm höga och 18 cm breda LEGO modell av R2-D2.

Postat 2013-05-29 07:11 | Läst 9188 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa