UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4680. Utan titel

När man var ung och gick på museum med mor och far såg man ibland målade tavlor med en förklaring under tavlan där det stod konstnärens namn och sedan ”Utan titel”??

På den tiden var det vanligt att man tilltalade en person med deras titel?? –som magister Thynelius?? –eller hans bror major Thynelius?? Anmärkningsvärt är att den ene var min lärare på högstadiet i Linköping och den andre var min chef på I4 regementets stabskontor??

I landet utom sig har man slutat med titel vid tilltal av vuxen person?? –det är annorlunda i Tyskland, England och USA. I England och USA heter undertecknad ”Doctor Bovin” och i Tyskland var det vanligen Professor eller Professor Doktor Bovin. Det senare var aktuell när man blev utnämnd till chef för elektronmikrokopi vid Universitetet i Bonn. Tyvärr avböjde jag det jobbet i Bonn, ty en gång Lund alltid Lund.

Långt senare insåg den lille pojken att det var inte konstnären som var utan titel?? –utan det var tavlan??

Precis som i det här fallet?? –där bilden saknar titel??

Utan titel. Lund anno 2024-04-27

Postat 2024-04-29 00:13 | Läst 440 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4679. Leica 1002 och 1004!!

Tillverkade samma dag?? --i januari månad 1926 på Leitz fabriken i Wetzlar. De är alltså 98 år gamla och klassas snart som antika?? Vad har de sett genom sina objektiv under alla dessa år??

Finns det några bilder kvar från de nästan hundra åren?? –och vem har köpt dessa dyrgripar?? Ja, de var så dyra att mest överklassen hade råd?? Farbror Sven Jerring den första rikskända journalisten här i Sverige hade en Leica??

Sannolikt har de sålts i vårt land, för idag bor de hos Leica intresserade i den akademiska bondbyn i syd??

Leica nr 1004 uppgraderad till Leica IIIa och nr 1002 till Leica II på 1930-talet

Postat 2024-04-28 00:19 | Läst 714 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4678. Det gäller att inte falla ur ramen

 Ett modernt samhälle kräver att man håller sig inom de allmänna ramarna accepterade av kulturen där man lever?? –om man inte passar in då har man makten ett nytt sätt att ingripa??

Jo, då inrättar man en zon kring ditt område?? –där man kan gripa och visitera dig utan misstanke om brott??

Var bor vi?? –i en demokrati?? –finns plats kvar på Island??

Du är väl på plats inom ramen i Lund anno 2024-04-03

Postat 2024-04-27 01:47 | Läst 749 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#4677. Sommartid ä här med sol och pizza

Vi söker den, vi njuter av den, värmen piggar upp oss och den ger oss vitaminer?? Vem?? –solen naturligtvis?? Så det är bara att söka upp en ledig stol och klä av sig som man vågar??

Det är det samma varje år?? –och vi tycker det är en rätt vi har?? –att till varje pris hamna bland solens strålar. Var det än må vara??

Men vi har sett att solen strålar även i den akademiska bondbyn i syd??

Även solens strålar når oss i Lund anno 2035-04-17

Postat 2024-04-26 00:16 | Läst 811 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#4676. Vilken är ”bäst” Elmar från 1938 eller Summicron från 1963

I går försökte vi presentera två gamla objektiv som en gång var ”state of the art” och del i en proffs utrustning. Båda kan idag köpas för en ”spott-styver” jämfört på den tid de tillverkades??

Elmarobjektivet kostade oss på auktion 700 kr och Summicron objektivet blev lite dyrare,  tre laxar. Men om man betänker vad nya Leica objektiv kostar idag så är det stor skillnad?? Det intressanta är att idag kan man använda de här gamla objektiven med en kamera som har 42 Mpix i sensorn??  --och inte nog med det, de kan fungera med autofokus och det var de inte avsedda för när de föddes?? Här är testkameran:

Sony a7RII med Techart LM-AE9 ger de båda objektiven Elmar 9cm/4 och Summicron 90mm/2 autofokus

 Det betyder att man kan ställa fokus korrekt nästan varje gång. Inte så snabbt som för kamera med original objektiv?? –men snabbt nog för enkel gatufotografi??

Då undrar man ju hur de här gamla gluggarna står sig med en ”modern” digital kamera som ovan. Vi gjorde tre typer av bilder?? –närbild med blommor på ungefär halv meter, medium avstånd på 100 m och klassisk tegelvägg på femtio meter?? För Summicron blev det bländare 2, 4 och 8 medan Elmar klarade bländare 4 och 8.

Här nedan kan du studera bilderna som är obehandlade i LR 6?? –men beskurna så att det motsvarar läge 2:1 i rubriken Översikt längst uppe till vänster i framkallningsmodulen. Det betyder att vi har beskurit bilden från 7952 x 5304 (42,18 Mpix) till 1276 x 851 (1.09 Mpix)!!

Inga andra förändringar av bilderna har skett?? –man hoppas ju att FS inte fiddlar på något sätt så upplösningen missas??

Här kommer bildserien för dina studier??

Går man genom bilderna så är det inga stora överraskningar mer än att båda är användbara för modern fotografi på nätet?? –även om du beskär kraftigt??

Vid full bländar öppning är båda helt ok för bildbehandling i LR till när presentation. Summicron objektivet är riktigt bra i centrum, vilket inte är förvånande då Leitz hade möjlighet att beräkna linskombinationen med datorer?? Dessutom har det modern AR-behandling för sin tid, och det har inte Elmar objektivet som har bara glas. Vid bländare 4 är redan Summicron mycket bra. Vid bländare 8 händer det saker?? –nu är Elmar objektivet aningen skarpare än Summicron?? –riktigt vasst kan man säga?? Kolla tegelväggen med Elmar och betänk den kraftiga beskärningen??

Om man betänker att Elmar objektivet är mindre och lättare och billigare så skulle man ju fördra det för gatufotografi?? Å du, 90 mm som brännvidd är spännande för den typen av fotografi?? --om du är blyg.

 

Postat 2024-04-25 00:24 | Läst 893 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa