UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3798. Konst spränger gränser??

Det är konstens viktigaste uppgift?? –just att spränga fördomar och traditioner?? Allt som begränsar yttrandefriheten är av onda?? Om man vill prova något nytt?? Så granska fördomsfritt??

Det var många som ropade på oförståelse när Jackson Pollock hällde ut sina färgburkar på canvasen och tyckte att detta var ju inte konst?? I alla tider har kritiken mot abstrakt konst grundats i att man inte ser vad tavlan föreställer?? –först när man ser det kan det definieras som konst?? Men Pollocks utspillda droppar fick fäste i den moderna abstrakta konsten på femtiotalet?? –och idag kan man ju försöka köpa en tavla av honom?? –utan en riktigt fet plånbok.

Det intressanta är ju att definition av konst än idag underlättas av att man ser vad det föreställer. Många anser ju att de satiriska graffiti målningarna av Banksy är konst?? –så att man ju till och med säljer murarna de är målade på??

Så kanske är det en Pollock och Banksy inspirerad konstnär som visar sitt gränsöverskridande verk på Saluhallens vägg i den lilla akademiska bondby i syd??

Offentligt konstverk i Lund anno 2021-11-20

Postat 2021-11-30 06:44 | Läst 1455 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3797. Den här gamla gluggen ä sååå skön

Vi har sagt detta flera gånger?? –det här är en mycket underskattad glugg?? Den är ljusstark, ganska liten och den ger en färgåtergivning som är helt i min smak?? Å du den är billig, 3 laxar!!

Men den är ju gammal?? –från början på sextiotalet?? Javisst, men då fanns datorerna för kontroll och konstruktion??  Antireflexbehandlingen utvecklades snabbt hos de flesta linstillverkarna. Canon var just i början sin dominans för reportagekameror. Spegelreflexkamerorna blev allt vanligare.

Så objektiv med Leitz skruvfattning sjöng på sin svanesång. Det är det sista mästerverket??

Mästerverket Canon 50mm 1:1.2 med skruvfattning

Det tillverkades massor med objektiv mellan 1932 och mitten på 70-talet som har denna skruvfattning?? Vilket betyder att det idag finna biliga adaptrar att köpa för att sätt dem på moderna digital systemkameror.

Många som har försökt att använda detta objektiv med manuellt fokus?? Eftersom det är kul att använda full bländar öppning 1.2. Å då är det svårt att sätta exakt fokus, för skärpedjupet är ju tunt som ett löv?? Köp då en Sony a7RII och en Techart Pro LM adapter. Du får då autofokus med hjälp av Sony systemet. Då blir det nästan alltid skarpt:

Canon 50mm 1:1.2 par excellence

Postat 2021-11-29 07:25 | Läst 1701 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3796. Skjortan hänger utanför??

Det lilla brukssamhället Degerfors har fostrat många fotbollsprofiler?? –mest lysande stjärna var Gunnar Nordahl, senare målkung i Milan?? I början av 50-talet fanns det en annan stjärna; ”Skjorta” Bergström.

Han var oerhört populär bland småknattarna?? Och Skjorta var bruksortens favorit i 20 år och gjorde mer än 350 matcher i laget och spelade 6 gånger i A-landslaget.

När den lilla knatten, numera seniorplåtis, stod i det stora målet nere på grusplanen vid skolan i Karlskoga så kunde han bara drömma om att bli en Magnus ”Skjorta” Bergström?? Degerfors är grannkommun med Karlskoga så det förekom att man reste ned till matcher på Stora Valla för att få se Allsvensk fotboll. Vi småknattar försökte sitta bakom målet med Skjorta?? –för han kommenterade högt allt i matchen och var en riktig spexare?? Det var inte ovanligt att skjortan kom utanför byxlinningen efter en stund av matchen. Han skojade också med oss småknattar.

Ingen anade väl att skjortan hänger utanför skulle bli ett mode 70 år senare??

Skjortan hänger utanför i Lund anno 2021-11-20

Postat 2021-11-28 07:56 | Läst 2169 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3795. Hur dyrt kan det bli?? --att köpa kamera på auktion utomland??

Det beror ju på hur förberedd man är och vilken auktions drake man använder?? Men är man så knas att man köper en kamera från en kimonohandlare i Shinjuku-ku??

Ja då får man skylla sig själv?? Shinjuku är ju inte känt som det mest städade området i Tokyo. Nattlivet är intensivt och avsett för japaner, inte turister?? Om du ger dig in på smågatorna så är det omöjligt att avgöra om du går in på en bar eller en sexklubb??

Nattlivet i Shinjuku, Tokyo anno 1987

Nåja nu är väl kimonoaffärer ganska oskyldiga?? –och handlar de med kameror också så kanske de är respektabla?? Den sista tiden har jag spanat över nätet efter hur vanliga svarta Canon 7 är?? På kort tid hittade jag ett fyrtiotal av de svarta Canon 7. Det var de som jag bedömde var original Canon målade på sextiotalet. Många är nymålade på eBay eller auktionsfirmor ute i världen. Så äkthetsproblemet är inte trivialt??

 En ny källa för svarta Canon 7, för seniorplåtis, var jauce.com som är Yahoo Japan Auctions. Där fanns det ett tiotal svarta 7 till lägre priser än på ebay.com?? Avsevärt billigare än den nästan perfekta svarta Canon 7 som nyligen gick på LPfoto.se i Stockholm för nästan 14000 kr.

Auktion förfarandet var annorlunda i Japan, så att man var först tvungen att deponera så mycket pengar man tänkte använda hos Yahoo. Det kunde man göra via sitt paypal konto. Om någon lade ett bud i slutskedet av auktionen, de sista 5 minuterna, så startades nya fem minuter när fem minuter gått. Slutet av auktionen kund dra ut till en sista halvtimma. Nåväl jag vann en sliten och tillbucklad original svart Canon 7??:

Du har vunnit en svart Canon 7 i Shinjuku Tokyo

Klubban slogs alltså för 3015 kr. Det tyckte man ju var billigt?? –när man visste att medelvärdet för de 40 svarta Canon 7 den sista tiden var 9 laxar!! Nu la dock Yahoo på avgift på 272 kr och en skatt på 302 kr samt en bankavgift på 23 kr. Sedan skickade kimono handlaren kameran till Yahoo bolaget JAUCE som la på packningsavgift + transportavgift med DHLexpress på 525 kr + depositionsavgift på 32 kr?? DHL ordnade transporten till Malmö kontoret på 3 dagar och la på avgift + tull + moms som sammanlagt blev 1233 kr. Momsen tillkommer alltid vid köp utanför Europa. Det är låg tull, här lite över 200 kr, med Japan som har specialavtal med Sverige.

Den totala kostnaden för den här kameran blev alltså 5421 kr. Då ingick ett optiskt felfritt, men lite slitet objektiv. Nu är detta Canon 50/1.8 alldeles utmärkt bra och man kan nog värdera det till en tusing??

Har man då köpt grisen i säcken?? Ja, det återkommer jag till i en senare blogg. Men så här ser den ut med den samtida svarta gluggen Canon 50/1.2. Stade of the art för en pressfotograf på sextiotalet.

Original svart Canon 7 med svart Canon 50/1.2

Postat 2021-11-27 07:32 | Läst 1263 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3794. Dialektalt Skåne?? –vad är klener å musslor??

Upplänningar säger ofta att de har problem med den skånska dialekten?? –mest i talspråk?? –men också i skrift?? Säges även vara svårare än danska?? –vilket inte är svårt att förstå??

När vi kom ned hit 1966 från Västerås trodde vi att dialekterna här nere skulle bli svåra?? Märkligt nog var det inte så?? –språken här nere var mycket förståliga och danskan lärde vi oss snabbt genom deras TV. Svårast att tolka helt rätt var gamla gubbar som talade med jämnåriga. Det var roligt att försöka förstå bönderna som stod och sålde egna produkter på torget?? Å faktiskt än idag finns det spår av detta:

Kom och köp klener och musslor på torget i Lund anno 2021-11-20

Postat 2021-11-26 07:14 | Läst 1380 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa