UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#214. It looks funny!! –but it ain´t funny!! –eller en storm drog förbi!! –Bill ryckte ut!!

Det drog förbi en riktig storm!! –med orkan i byarna!! Det slet ned träd och orsakade förödelse i byarna och städerna!! Trädfällarexperterna fick rycka ut!! –med de stora motorsågarna för att röja undan!!

Barnen var i skolan. Assistent Ninni stod i köket och bakade när stormen drog fram!! –det tjöt i fönster och ventilation!! Plötsligt hördes ett muller?? –en tromb?? –ett förfärligt brak!! Ett jätteträd hade rasat omkull!! –precis missat att träffa huset!! När vinden mojnat vågade Ninni sig ut och då möttes hon av den här synen!!

Inspektion av stormfälld palm på 5730 N 4th Street, Phoenix, 1979

Efter en stund kom en stor vit bil med antenner på taket!! –det var en av de lokala TV-kanalerna som sänt ut kamera och reporter team för att spela in NEWS. Ninni vågade inte gå utan, men grannarna berättade i sändning vad som hänt.

På eftermiddagen kom barnen och jag hem. Vi inspekterade förödelsen tillsammans med husägaren!! --hur stora var skadorna som uppkommit. Vår son, då 7 år, hade gått i skolan någon månad och hajade språket bra och sa:

--It looks funny!! –but it ain´t funny!!

Husägaren, som vi hyrde av, tycket att detta sammanfattade situationen mycket bra. Det blev vår granne, Bill, som fick röja upp efter den fallna palmen. Han var hero i kvarteret, för han kunde hålla en motorsåg med en hand!! Han var helikopter hjälte från Vietnam!! --med två krascher där!! --och några ytterligare krascher som helikopter ”Fire fighter” i California. Han hade en riktig öppen krigs-jeep i trädgården!! Barnen och vuxna såg upp till honom, han gjorde TV-reklam för ÖL!!

Postat 2011-11-30 07:06 | Läst 10239 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#213. Svenska på en av LIFE´s 75 iconbilder!! –en okänd?? --ung höjdhoppare!!

Den legendomspunna fotoreportagetidningen LIFE!! –har presenterat sina 75 bästa  bilder någonsin eller mest berömda bilder?? –många av bilderna är klassiker!! --men några är mindre kända?? –och på en finns en svensk höjdhoppare!!

Du kan kolla in bilderna här. Först kommer naturligtvis Robert Capas bild från dagen D!! –du vet den som är suddig!! –för att den framkallades i för varm framkallare!! Bild nr 17 visar Ingrid Bergman när hon spelar in filmen Stromboli. Häftigt att LIFE tar upp denna händelse bland bilderna. Bild nr 50 är ännu mer överraskande!! –den visar också en vacker svenska!! –vilket man påpekar i bildtexten!! --och bilden är tagen under OS i Melbourne 1956, av den berömde LIFE fotograf George Silk. Det påpekas i bildtexten att hon inte vann utan blev sexa!! –men det är fel för hon blev fyra på höjden 1,67 m, vilket var samma höjd som tvåan och trean!!

Men vem var då den unga damen?? –jo en ganska okänd ung flicka som var svensk rekordinnehavare på femtiotalet!! --Gunhild Larking. Nyligen var det en artikel i JNytt.se!! --som ger en fin berättelse om henne bravader som höjdhoppare!!

Höjdhopp är en raffinerat spännande friidrottsgren, som är kul att fotografera!! Det är sällan man har möjlighet att komma när nog, men när man gör det så kan man få intressanta bilder. Jag tog mina första redan 1956 när det Amerikanska friidrotts landslaget hade uppvisning i Falkenberg. Långt senare plåtade jag hoppning när vår stora stjärna Patrik Sjöberg var i Malmö 1982.

Det gäller att välja udda vinklar och det gjorde min son Jan, då10 år, när han plåtade storasyrran vid tävlingar i Lund 1982. Här är hans bild!!

Lund 1982. Nikon F3, Nikkor 180 mm/4

Postat 2011-11-29 07:26 | Läst 9030 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#212. Julhysterin här!! --fly till en öde ö?? --ta med fotobok?? --tänk på vikten??

Den årligen återkommande hysteriska julen är här!! –fly till en lugn isolerad plats!! –som en skogskoja eller öde ö!! –för att förgylla tiden!! –kan man ta med några väl utvalda fotoböcker!! Som alltid tänk på vikten!! –inga kaffebords skinande upplagor!!

Det finns bara stearinljus på den här platsen!! –så det blir ingen dator med e-böcker den här gången!! Det blir små pappersböcker med bilder och text!! Fotoböcker är bra!! --för man kan öppna en sida och sedan sjunka ned i en bild en lång stund!! Sedan kan man slå igen boken och njuta vidare i fantasin!! –då räcker böckerna länge. Skall det vara en textbok med så skall det vara rogivande innehåll och kanske inte från vår tid?? –den är så jäktad.

Hyfsad press?? –säg!! Assistent Ninnis saffransbak i bakgrunden!

Jag skulle ta med fem böcker. Vi börjar med min favoritbok alla kategorier! –Jambo! Av Strandberg och Hassner!! Den är en reseskildring från rakt igenom Afrika på 50-talet. Den är så bra och bilderna absolut outstanding. Den är så spännande!! –och fångar Afrika från norr till söder.

Det finns ingen fotoskribent som Kurt Bergengren. Hans bok ”Fotografera är nödvändigt” är så välskriven och initierad. Lärobok i foto och fotografer ”per preferance”!! Här finns klassiska bilder!! –och en text värd att läsa!!  Har du inte läst den en gång, ja då kan du inte kalla dig fotograf!!

De flesta journalisterna glöms bort, men några finns kvar där långt efter!! –en är Jolo!! = Jan Olof Olsson. Krönikör och utrikeskorre på DN. Han har skrivit boken ”Onkel Toms stuga” med Margareta Sjögren (=frun, signaturen Jolanta i SVD). Boken handlar om USA i dess storhetstid?? Dvs omkring 1950!! –då hjulen spann snabbt på de stora jänkarna!! Det är ingen fotobok, utan en textbok som genererar bilder. Detta var min introduktion till USA!! –som jag senare skulle att uppleva själv genom resor till mer än 25 av dess stater! Otroligt lärorik bok för att förstå dagens problemfyllda land.

Under isolationen måste man ju få skratta och le!! –å då måste man ta med en liten fotobok av Elliot Erwitt!! Livet skulle va ganska eländigt om man inte fick gotta sig med några glada och underfundiga Elliot bilder. Han är unik!! –å du kan ta vilken bok som helst av honom! –ta en liten en.

Roligt måste man ha i jul!! –men lugn å ro med förnöjelse. Då sitter en fotobok av Lars Tunbjörk!! –absolut rätt!! Hans praktbok ”Landet utom sig” är för tung!! Denna fantastiska bok finns i nytryck, och köp den, för gammelupplagan kostar kring 5000kr. Men det finns en lite fotobok ”Gränslösa bilder” av Tunbjörk!! –och den är kanonbra!! –rolig som få!!

Alla böcker jag nämnt finns på ”antikvariat.net” men till min fasa såg jag att detta lilla häftet av Tunbjörk kostar 1200kr. Du får låna den av en kompis!!

Nu får vi ha en bild?? --som är tagen där man söker lugnet?? –på Grönland!!

Uteservering på huvudgatan i Sisimiut på Grönland.

Postat 2011-11-28 07:13 | Läst 9406 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#211. Sakkunskapen finns!! --på en liten bar i Italien?? –på Tvn går Giro Italia!!

När det gäller cykelsport?? --så är det religion i Italien!! Det spelar ingen roll om man är dopad eller inte!! –bara man är bäst att klättra i bergen!! –eller åka nedför bergen!! Gud blir man om man ständigt kan vinna spurten över den vita linjen??

Detta gäller inte här uppe i norr!! –här vet man inte vad cykel är?? –inte sedan Harry Snell vann VM den 21 augusti 1948 Valkenburg i Holland. Då hyllade man sin hjälte och alla visste vad cykel var!! –för de flesta måste köra cykel till jobbet!! –väldigt få hade bil!!

 En sömnig eftermiddag på västkusten i Italien insåg jag detta!! –det var tomt i den lilla byn!! –inte en människa!! –men det hördes röster inne från barerna!! Vi klev in och beställde Orangina! All gubbar satt riktade mot en liten TV i en hörnet. Då och då kommenterades bilden med cyklister. Det var slätetapp!!

Bar i Italien 1969.

Det här året var det Felicie Gimondi , som var den stora stjärnan. Om man inte kan språket så kan man höra vissa namn. På den tiden följde jag cykel noga!!

Det skulle dröja till 1971 innan ett svenskt namn skulle vara på allas läppar i Italen. Gösta Fåglum Pettersson blev ett stort namn när han blev totalsegrare i Giro Italia. Enligt mitt förmenande den största idrottsprestation en svensk har gjort!! –sedan Ingemar Johanssons knock av Floyd.

När Gösta Fåglum kom hem och gjorde ärevarv i Malmö 1971, såg det ut så här!!

Gösta Fåglum var mager som en skrika 1971 i Malmö!!

Nu var det ju inte bara Gösta som cyklade som proffs i Italien. Alla fyra bröderna gjorde ju mycket väl ifrån sig. De vann ett otal segrar tillsammans och på egen hand.

När vi åkte hem från Italien 1969 så åkte vi till Esbjerg i Danmark och såg de Nordiska mästerskapen.  Den här gången var det Erik Fåglum Pettersson som åkte ifrån danskarna.

Erik Fåglum vinner Nordiska mästerskapen över 18 mil i Esbjerg 1969.

Lägg märke till att man har ett riktigt stort måldomartorn vid den här tiden. Målkamera fanns inte, och det behövdes ju inte med två danskarna tydligt efter! Erik kunde ha sträckt upp båda händerna i luften, det fick man i Danmark, så inte i Sverige!!

Postat 2011-11-27 07:47 | Läst 13919 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#210. Konsert foto!! –allsång med välkänd sångare!! –pressfoto utan blixt!!

Fotoreportage från kändisgala!! Känd i hela landet från skivinspelningar!! Leder allsång i kväll med storpublik!! Lokaltidningens fotograf rycker ut med hela utrustningen och testar nya metoder för att fånga stämningen.

Det var stort fackföreningsmöte, eller var det partimöte, i Linköping 1959!! Den lokala arbetartidningen, Östgöten, skickar både reporter och fotograf till kvällsbanketten. Inbjuden var den populära sångaren och allsångsledaren Elon Dahl.

Du får ta dä!! –sa chefsfotografen Irving Lindholm!! –ja ä så j***a trött på de där tillställningarna!! –man blir inte bjuden på någonting!! Dä ä bara farsan som blir bjuden på mat å sprit. Det hörde till saken!! --att Irvings pappa var chefsredaktör för tidningen och väl förankrad i arbetarrörelsen. Det förstod ju inte juniorplåtis!! –utan tittade storögt på chefen och  tog Flexen. Jag tänkte ta en chans å inte ta med Braun blixt aggregatet för det var tungt och fullt med svavelsyra!!

Bankettsalen på Folkes Hus var mest fylld med gubbar å en och annan dam, jag tror inte det var kaffeflickor!! De såg lika rödbrusiga ut som gubbarna efter maten och spriten!!

Elon Dahl äntrade scenen med orkester?? –å drog igång sjungandet!!

Elon Dahl i Folkes Hus Linköping 1959.

Allsång va väl beprövat! –och publiken sjöng med!!  --och Elon eldade på bra! –till och med gitarristen sjöng.

Jag tog några bilder utan blixt, men juniorplåtis va inte imponerad av uppträdandet. Å inte fick man en sockerdricka ens!! Jag gick upp å framkallade på kvällen, för nästa dag var det skolan igen!!

Elon Dahl vem va dä?? –så fort man försvinner ut i glömskan!! Googlar man hans namn så är det ganska tomt!! Man hittar det här:

”Sångare och lekledare. Arbetade vid järnvägen i Linköping när han upptäcktes 1950. Flyttade 1955 till Stockholm och blev artist på heltid. Ledde allsång  och sjöng gärna bondkomikervisor.”

På Youtube finns otroligt nog två låtar bevarade!! --av 8 skivinspelningar.

http://www.youtube.com/watch?v=oUtXItIbsqk

http://www.youtube.com/watch?v=NsxgmQuk96s

Postat 2011-11-26 07:50 | Läst 10276 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa