UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1585. A-fotograf det var något fint förr?? –det finns få idag??

För juniorplåtarnas kännedom?? –en gång i tiden fanns det A-fotografer i vårt land?? –mer än femtio år sedan?? De försåg A-Pressens dagstidningar med bilder?? –varje dag??

Seniorplåtis kom att tänka på detta när han såg i Journalisten att Bengt Michanek skulle ha en fotoutställning med sina bilder från femtiotalet i Stockholm. Han började sin fotobana hos Aftonbladets bildbyrå, Reportagebild. Aftonbladet började ägas av LO 1956 och Reportagebild försåg även A-Pressens tidningar med bilder på den tiden. Dåvarande juniorplåtis såg dessa bilder rulla in som telefoto på tidningen Östgöten i slutet på femtiotalet.

A-Pressens tidningar ägdes av Socialdemokraterna mellan 1947-1992 i en koncern. Många av dessa tidningar hade fast anställda fotografer, men idag är få tidningar kvar och få fotografer är fast anställda.

Juniorplåtis jobbade som vikarie på och freelance på tidningen Östgöten i slutet på 1950-talet. Den tidningen hade två fast anställda fotografer, Bengt Åhlèn och Irving Lindholm, på den tiden.

Undertecknad var ju en grön junior på den tiden och fick rycka in ibland på alvarliga reportage. Den kvinnliga reporten Maj-Britt, som jag tyckte var duktig, skulle göra ett reportage om livet på det stora sjukhuset?? Det var svårt att plåta?? –få ville vara med på bild. Juniorplåtis hade en viss erfarenhet av att ligga på sjukhus?? Fem månader för brutet lårben, som 12 åring. Jag hade sett både smärta och död på den stora salen där jag låg. Därför blev mina bilder dystra och jag var påverkad av den tidens stora fotografer som Anders Engman.

Jag fick beröm av redaktionssekreteraren, men han och chefredaktören blev aldrig nöjda med texten och artikeln hamnade i byrålådan. Maj-Britt fattade aldrig varför, sa hon.

Här kommer för första gången några av bilderna??

Linköpings lasarett 1958

Postat 2015-08-31 07:45 | Läst 7426 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#1584. Hur skall man få bättre bild med mobilen?? –är detta en lösning??

Det statliga verket för mobiltelefoner?? –förordar bättre kommunikationer?? –utbyggnad av nätet?? Vi har sett 3G, 4G och är detta 5G?? –där var och en får lita på egen utbyggnad??

Politikerna förordar ju att vi skall gå mer ”all in” och satsa på en bättre tillvaro??  --skapa ett bättre samhälle på egna initiativ?? Bland annat så skall vi själva bygga ut nätet ännu mer?? –så att vi får bättre bilder??

Nu har seniorplåtis sett de första försöken i den riktningen i den stad som har all ungdomlig framåtanda?? Den här unge mannen och hans assistent har tagit med en stor ”parabol” till busshållplatsen?? För att kunna ha egen direkt kontakt via sattelit?? –med de sociala medier som han håller kontakt med??

Seniorplåtis kan ju ha missuppfattat situationen?? –och det kanske är så att han har tagit med en reflexskärm?? –för att få bättre bilder med mobilen??

Lund anno 2015-08-27

Postat 2015-08-30 07:55 | Läst 5369 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#1583. Idyll?? –det får man väl inte plåta?? –elände är bättre??

Mycket är ju dystert i tiden?? –mest eländes elände?? Rena helgerånet att då visa idyller?? –från ”Landet utom sig”?? Nåväl vi behöver kanske visa båda sidor av myntet??

Det finns en tendens inom modern foto?? –att visa det svåra i livet?? Krig, flyggt, svält, naturkatastrofer är det ger bilder i tabloiderna?? –det andra som ger inkomst för fotograferna är kändisar och katter??

Skall man försörja sig som fotograf så skall man ju inte plåta idyller?? Men eftersom seniorplåtis inte behöver sälja bilder för bröfödan?? --så kan han lägga ut några bilder från idyllen i vårt land. Närmare bestämt från Landskrona. Få fotografer som deltog i fotofestivalen i staden tog bilder av den här typen??

Landskrona anno 2015-08-21

Postat 2015-08-29 07:47 | Läst 5722 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1582. Kan man ta sig in i banken?? –för att få ut kontanter?? –jag vet hur?? –här är bildbevis??

Avgift?? --för att ta ut kontanter?? –negativ ränta?? Har finansmarknaden blivit fartblind?? –i kampen efter våra pengar?? Småspararen är förbryllad??

Seniorplåtis satt å fikade i Lund?? –vilket händer då och då?? --som paus i plåtandet på stan?? Bredvid mig sitter två fint klädda damer och dricker kaffe och äter mazarin?? –med sked?? De är välsminkade och frisyren sitter rätt?? De samtalar förtroligt och kultiverat?? En svag skånsk accent lyser genom den skolade konversationen??

Men så ändras tonen i samtalet?? –den blir vasst upprörd??

Damen med guldlockigt hår, säger;

-      Jag var inne på banken igår och skulle ta ut 10 000 för att köp av en present. Den lilla snärtan i kassan sa snäsigt att det måste man beställa. Det var dessutom avgiftsbelagt.

-      Inte klokt, det är ju dina pengar, å bara tio tusen?

-       Så jag fick inte ut några pengar, utan måste ta mig till det enda kontoret i stan i morgon. Å du, stå i kö en kvart igen.

-      Undrar vad far hade sagt idag? Ingen ränta på pengarna får man i banken?

-      Han visste nog inte att det fanns negativ ränta. Jag visste det i alla fall inte när jag gick i skolan.

-      Å så använder banken våra pengar för att tjäna flera miljarder i kvartalet.

-      Pamparna använder sedan upp vinsterna till att flyga bolagets plan till golfklubben i Skottland.

De var uppretade?? --när de reste sig för att gå. De ställde inte tillbaka brickan i diskstället.

Seniorplåtis har dock kommit på att sparbanken i Landskrona håller på att bygga en omvänd ”Rififi” ingång till banken?? –som enligt affischeringen alltid är öppen??

Landskrona anno 2015-08-21

Postat 2015-08-28 07:45 | Läst 6424 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1581. Abstraktionen i ett fotografi??

Blir en bild med oklar information abstrakt?? –man undrar det?? --när man ser en Fotofestival som den i Landskrona?? Ytterst få bilder bar grafiska kvaliteter??

Undantagen var naturligtvis den tjeckiska utställningen?? –där både abstract och dokumentär fotografi excellerade?? Men resten av utställningarna saknade elegans inom abstrakt formlära??

Det verkar som om den moderna konstfotografin saknar stringens vad gäller komposition och formkänsla?? Eller kan det vara så att just det är meningen?? Det går ju alltid att skylla bristvara på att det är meningen?? Just att utlämna det som är formfulländat?? --kan ju vara ett sätt att skapa ett negativt engagemang och väcka frustration??

Då kommer man ju in på vad är konst?? –är det att tillfredställa?? –eller väcka misshag?? Jag kan inte komma fram till något annat än att det senare är obehagligt?? –och är det då konst??

Det är en viktig sak att väcka associationer?? –och tankar som kan snurra runt i skallen länge?? Men så fort det väcker obehagliga tankar vill man ju bli av med dem??

Lund anno 2015-08-19

Postat 2015-08-27 07:44 | Läst 5122 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa