UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3973. Min alter ego Ior: --va -- bra bild?? Dä int möjligt??

Har du plåtat din bästa bild i år?? –redan?? Å va tycker du jag skall skriva?? –nu när jag fått skrivkramp?? Du får skriva din bildtext?? –men skryt inte för mycke?? Dä får man allti äta upp??

Han kan va lite besvärlig Ior?? –när han inte fått välsmakande morötter?? –å det vet man ju hur svårt det är att köpa idag?? Då kommer skrivkrampen och svårmodet?? Men han är alltid positiv och optimistisk??

Ior min bildredaktör, här med skrivkramp

Man vet aldrig när en bild dyker upp när man är ute och fotoflanerar?? Målet var något helt annat denna dag?? Nämligen vulkanen Vesuvius?? –och därtill möjliga associationer?? –mat??

Inte var det skönhet seniorplåtis gick och tänkte på?? Ändå var skönhet som slog ned som en blixt??

Modern skönhet i Lund anno 2022-05-21

Postat 2022-05-24 07:24 | Läst 137 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3971. Det här är dumt?? –avslöja misslyckande!!

Å andra sidan vid den här åldern har man gjort så många misslyckanden att man har glömt de flesta?? Har man inte glömt dem så betyder de ingenting idag?? Här är några??

Illustrerade med några bilder från den tiden, i slutet av femtiotalet, då en femtonåring var freelance fotograf på tidningen Östgöten i Linköping. Vanliga uppdrag var att vara enda fotograf på fotbollsmatcher i division 2 där Derby spelade??

Kamera var vanligen tidningens lite till åldern slitna Rolleiflex?? –eller min egen Contaflex i början?? Vid den här tiden satt en pressfotograf vid målet?? –några meter från målstolpen?? Man hade 12 rutor i flexen och mer än två filmer tog man aldrig för då blev det trångt i tanken av framkallare?? Så kom det ett skott mot mål så tryckte man av?? –men det var en chansning?? –för sportchefen på Östgöten, den snälle långe mannen Kling, tyckte om målbilder.

Målis släppte inte in den här bollen på Folkungavallen 1958

Så det var en ”dålig bild” man aldrig visade för redaktör Kling. Nu tycker man den är kul med målvakten som fallit på knä inför fullsatta läktare. Men så blev det mål?? –men på bilden ser man inga spelare?? –utan bara en skarp boll?? Det var en riktig general miss!!

Mål!! Men vem var det som sköt

Den bilden kom aldrig till Klings skrivbord på kvällen?? Men så var det ibland bilder då det var full aktion och på väg att bli mål på hörna??

Mål, men var är bollen? Folkungavallen 1958

Detta är en typisk bild som kunde komma in till Kling?? –men han skulle fråga var är bollen?? Du kunde väl ha tryckt av senare??

Jo, det var på den tiden då det inte fanns någon motor i kamerorna?? Man kunde inte ta bildserier med 25 bilder per sekund?? Men så var det bilder som man tyckte va toppen själv?? –som i fallet med speedway?? Filbyterna var ett topplag på den tiden å de hade en superstar i laget Ove Fundin. Ingen fotograf ville gå på speedway på den tiden?? –det gick ju på kvällen och ibland var det kallt och regn?? Då skickade Kling ut juniorplåtis?? Fotoavdelningen hade två Braunblixtar som måste laddas?? De hade dålig kapacitet och laddade ur mycket lätt?? Rätt som det var fanns det ingen kräm kvar. Har du försökt plåta speedway utan blixt?? –det går men du behöver lite kvällsljus kvar.

Den här kvällen hade jag min egen Hasselblad 1000F med normal och den gick att koppla till Braun med en adapter. Som ung och grön trodde man att man kunde komma med nya idéer?? –så med bilder med aktion av körande motorcyklar lämnade jag in bilder från depån där förarna stod och snackade även om de var i olika lag. Här är en bild då blixten fungerade??

Varg-Olle Nygren, från Norrköpingslaget Vargarna till vänster, snackar med en motståndare, jag har glömt namn, mellan loppen 1959

Nu var Kling en mycket snäll redaktör och han gillade mina bilder för det mesta, men han tog aldrig in depå bilder?? Det skulle va bilder med aktion!! Jag visste inte att jag var sextio år ”off time”, numera är det bara krambilder och bilder på spelarnas mostrar??

 Grundregeln är?? –visa aldrig dina fiender att du kan misslyckas.

Postat 2022-05-22 07:44 | Läst 232 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3970. Har du tatt nån bra bild??

Den frågan har man ju fått några gånger?? –hur skall man kunna svara på en sådan fråga?? –efter mer än sextiofem års plåtande?? Det borde ju finnas någon?? –annars är dä ju tragiskt dåligt??

Nu skall man inte göra denna bedömning själv?? –utan publiken och du?? Dessutom börjar ju minnesluckorna bli större och större så man kommer inte ihåg vilka som är något att haa??

Något som man märkt är att man tar inte mer än två eller tre bilder per år som man själv är nöjd med?? Det är bäst om någon gör bedömningen som inte känner till vem man är?? Det har bara hänt en gång i mitt liv.

I slutet av femtiotalet fanns det en fotbollstidning som hette Match och de hade en tävling varje år om bästa fotbollsbilden?? Den här gubben som nu skriver det här var då freelance fotograf på tidningen Östgöten i Linköping. Jag har berättat om den här bilden i en tidigare blogg här på fotosidan. Bilden blev årets fotbollsbild och juniorplåtis fick två hundra spänn?? –en hel förmögenhet.

Motala 1959. Målvakten Jörgen Ekengren knockar Sören Nilsson eller ä dä bollen?? Rolleiflex f/3,5 75mm på Tri-X. Jag garanterar att bilden inte är manipulerad!!

Om man gillar action så tycker jag att bland mina bilder finns det en som visar det avgörande ögonblicket?? Bilden är visad i en tidig blogg här på fotosidan.

Cuidado. Ibiza 1985. Nikon F3, 4.0/180mm

Så kanske man bara tagit två bra bilder på alla dessa år. Nä!! –jag har tagit en bra bild med elektronmikroskopet på jobbet också.

Postat 2022-05-21 07:37 | Läst 228 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3969. Upplinjerat och klart??

Alla vet att det är nya tider i landet utom sig?? –vi är ansökandes om skydd under det som kallas NATO?? Man undrar ju hur vi förbereder oss?? –för denna omvälvning från det neutrala??

Kan man se någon förändring i närheten av det kungliga slottet?? Vi skickade ut vår Corre Maria för att spana med sin kamera??

På väg till jobbet upptäckte hon en enda förändring?? –utanför Opera källaren?? –en av landets mest strategiska byggnader?? Hovleverantör till många viktiga middagar.

Från vanligtvis välunderrättad källa så är markeringarna med vita bojar tilltänkta angöringspositioner för gästande flottenheter från NATO-länder!!

Anvisande angöringsplatser för gästande fartyg från NATO anno 2022-05-19

Postat 2022-05-20 06:38 | Läst 240 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3968. Exhibitionism?? –en gammal Canon 7

Den har en helt okänd historia i Japan?? –där den tillverkades i slutet av femtiotalet?? Marknaden är splittrad i värdering?? –mint eller realistiskt slitage??  Det senare känns mest rimligt??

Vilket proffs köper ett verktyg för att inte använda det?? –inte så sannolikt?? Vem köpte en svart Canon 7 för att ställa den i vitrinskåpet?? –mycket få?? Så det troliga är att den här kameran hamnade hos en fotointresserad japan?? --eller en reportage fotograf på en japansk firma. Den hade ett hårt liv och föll hårt på sitt högra övre hörn?? –till slut blev den omodern eller inte bra nog i sitt arbete??

En dag nyligen hittade någon släkting till fotografen den slitna kameran och lämnade den till någon antikhandlar?? –i det här fallet en kimono firma??

Så kom den till vårt land hos en fotoflanerare?? –en gammal plåtslagare från Östgöten och senare elektronmikroskopist?? –som tycker det är kul att låta använda gamla slitna kameror.

Så här ser den här kameran ut med sitt original svarta Canon 50/1.2 objektiv.

En sliten svart skönhet från Japan: Canon 7 + Canon 50mm 1:1.2

Postat 2022-05-19 08:06 | Läst 332 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 480 Nästa