UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4173. Jag är med bok?? Titel: Japan

Det gick ovanligt smidigt att publicera denna bok?? –med bilder från det Japan seniorplåtis har mött under många besök i en tjugo års period. De flesta bilderna är av gatufoto typ??

De senaste åren har vi berättat om hur vi använder Amazon bolaget kdp.com. Seniorplåtis har tittat på många internationella bok produktions bolag?? –och funnit att de flesta är för dyra för en liten upplaga?? Alla bolag försöker tjäna en slant på dig?? –och det är i dagens marknads ekonomi inte oväntat.

Seniorplåtis har under de senaste femton åren publicerat mer än ett tiotal foto böcker med Amazons bolag Kindel direct publishing. Numera behöver du inte ha något annat än ett färdigt PDF manus och omslag. De hjälper till och med att ge dig ISBN och tillverkningen av ”barcoden”.  De sköter sedan tryckning och distribution via sina Amazon.com över hela världen. Beroende på vilket format (i cm) du väljer så kan de också lägga till med alla bokhandlare på nätet i världen.

Seniorplåtis vill att våra böcker skall kunna ges som pliktexemplar till alla våra universitetsbibliotek?? –för att finnas i all framtid?? Därför har familjen ett handelsbolag som har en egen ISBN serie från Kungliga biblioteket. Detta är inget problem att ordna och kostar inget för ISBN nummer.

Amazons kdp.com har stora resurser och instruktionerna för inläggningen av manuskriptet är exemplariskt praktiskt och det är helt datorstyrt. Först i slutstadiet granskar kdp boken manuellt och det tar mindre än ett dygn. Den senaste boken fanns ute för att köpas i hela värden efter tre dygn. Även i Japan!!

Vad kostar det då?? –den senaste boken var 88 sidor i svart-vitt med storleken 8,5” x 8,5” och tryckkostnaden var mindre än 2 dollar!! Du kan sedan bestämma vad boken skall kosta ute i världen?? –vi satte det till $11. Då får du ungefär $4 och resten tjänar Amazon. De sköter allt vid beställning och sätter in pengarna på din bank.

’Författaren av boken kan köpa till ett lägre pris. Vi beställde 7 pliktexemplar + 5 egna för gåvor för 360 kr med frakt. Det blir 30 kr styck, vilket får ses som ett skapligt pris.

Ett exempel på en bild i boken kan de se här och boken finns att köpa även på svenska Amazon.se: https://www.amazon.se/dp/9198514717?ref_=cm_sw_r_ud_dp_WKR41MJHAHERJ8TYB08X

Sendai

Postat 2022-12-09 05:50 | Läst 171 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4172. Kan man fånga ensamheten i vardagen??

På en bild å bara en bild?? Det här är svårt, för att inte säga omöjligt?? Just att fånga en känsla så att betraktaren associera till samma känsla är konsten hos en master fotograf??

Bak i historien fanns det fotografer som bemästrade denna förmåga?? W. Eugene Smith är troligen den mest kända fotografen som med sin skildring av livets svåra vändningar exemplifierar denna konst.

Några skickliga fotografer lyckas säkert några gånger i sitt liv fånga denna bild av verkligt liv och ge den vidare till betraktaren.

Seniorplåtis kommer sannolikt aldrig att fånga detta i en bild?? –för konsten är också att förmedla medkänsla i samma bild??

Ensam man i Lund anno 2022-12-02

Postat 2022-12-08 07:38 | Läst 161 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4171. Billiga?? --Canon 35/2 med L39, ltm fattning.

Många objektiv från mitten av förra århundradet har gått upp i pris?? –visserligen inte så högt som moderna lyxobjektiv?? Men fortfarande finns det hyfsade alternativ att köpa.

Även bland Leica och Canon objektiven finns det fortfarande acceptabla priser för en pensionär?? I stället för den dyra Canon 35/1.5 kan man köpa den Summicron liknande Canon 35/2?? Å frågan om dess prestanda vid de första testerna så är den nog vassare än sin ljusstarkare bror. Om man sätter den här gluggen på den nya Techart pro LM – AE9 adaptern med nya autofokus motorer så blir det en effektiv kombination avbildad här:

Sony a7RII + Techart LM - AE9 + Canon 35mm 1:2

Detta är en liten smidig kombi för att använda gamla linser för autofokus i gatufoto. Men en liten varning?? –den nya LM-AE9 är inte lika allrund som den gamla LM-AE7?? Det kommer att behandlas i en kommande blogg.

Men hur ser då bilderna ut från den här gluggen?? Färgåtergivningen är mycket bra och lätthanterlig i LR. Abberationerna rent optiskt är mycket riktigt mycket väl jämförbara med min tidiga Leica Summicron 35/2 från 1963.

Torghandel i Lund en mycket mulen morgon anno 2022-12-02. Kamera: enligt ovan.

Postat 2022-12-07 07:53 | Läst 183 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4170. På ett övergångsställe

Man tycker att det är en av våra mest trista platser i den akademiska bondbyn i syd?? En snabb kort transportsträcka från här till där?? Men så är det inte?? –här händer saker och brott??

Den första händelsen är en chimär?? –på bild såg det ut som en tjej som går över gatan?? Men si det var totalsynkad gång med en lite längre kompis??

Synkad fotgång med kompis på övergångsställe i Lund anno 2022-11-25

Men sedan är det troligen en lagöverträdelse på gång?? En cyklist passerar glatt över avsett fält för gångare?? Hon stoppade faktiskt en bilist som var snäll att stanna??

Cyklist tror på övercykelställe i Lund anno 2022-11-25

Postat 2022-12-06 07:29 | Läst 186 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4169. A Jack Russel on his fox walk about

Det va ingen räv under den här granen heller?? Men det finns många fler gömställen här i Gamla stan?? –vi letar vidare?? Det är vår corre Maria som har fångat denna idylliska bild i pre juletid??

Alla är ute och letar efter presenter att placera under granen?? –men Jack har inte fått någon räv ännu??

Damen i den eleganta kappan?? –så lämpligt röd i förtida jul?? Damen är säkert ute och letar efter lämpliga presenter till alla barnbarn i den aristokratiska släkten?? Det lär vara många??

Jack Russel on his fox walk about in the Old town 2022-12-02

Postat 2022-12-05 07:10 | Läst 208 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 518 Nästa