UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3432. En morgon i byn?? –där lugnet består?? –med ridande polis??

Det sägs det blivit säkrare i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Man kan ju undra vad det kan bero på?? –mer närvarande ordningsmakt kan man tänka?? –eller är det hästarnas förtjänst??

Det var fredag morgon och Saluhallen hade just vaknat?? –regnet silade ned från en tätgrå himmel?? –det var mörkt som på natta?? Så kommer det en lätt klädd man springande för fullt?? –men det var nog någon som hastade till inköp av oxfilé hos kötthandlare Holmgrens.

På språng till Saluhallen i Lund anno 2020-11-21

Strax efter den springande mannen kom två hästar sakta lunkande?? –på deras ryggar satt två ridande damer?? –iförda polisuniform?? De hade ingen brådska utan gångtrafikanterna hann över gatan. Det var lugna gatan denna morgon?? –nästan inga mänskor hade tagit sig ur paulunen??

Ridande polis i Lund anno 2020-11-21

Bra att poliserna är redo?? –skurkar finns ju alltid?? –frågan är när och var??

Postat 2020-11-29 07:39 | Läst 177 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3431. Den gamla posten finns fortfarande?? –men var??

Det här är en solskenshistoria?? –jag kan inte låta bli att berätta den?? –efter att vår Corre Mia gav mig storyn?? Den börjar på Postmuseum där posten sparat ett verksamt postkontor.

Maria bor några steg från Carl XIV Johans postbyggnad och har där med en fullt fungerande Post mycket nära??

Kungliga Post huset med Postmuseum och Postkontor

Maria skulle skicka ett paket till redaktionen i syd. En mycket vänlig posttjänstman på kontoret tog hand om paketet och skrev ut handlingarna: Mia fick kvitto på inlämningen och gick hem. Väl hemma såg hon att seniorplåtis namn var felstavat?? Till hennes förvåning har postkontoret i Postmuseum ett eget telefonnummer ?? –har du suttit i Postnords telefonkö nyligen så vet du att det kan ta över en halvtimma?? När Maria ringde numret så svarade den vänlige mannen att han hade redan upptäckt stavfelet och att han hade skrivit ut nya handlingar för försändelsen?? Där med fanns det ett nytt kvitto för försändelsen. Maria erbjöd sig att direkt komma ner och hämta det kvittot?? En kort stund senare var Maria inne på Postmuseum och samme posttjänsteman bemötte henne åter vänligt och beklagande att hans fel orsakat en promenad till??

Man kan nu raljera över detta och undra om Posten bevarat det enda fungerande postkontoret med bra personlig service och egen telefon bara i Museum?? –och överlämnat resten av Postnord till Coop, ICA och småskuttar??

Det är naturligtvis helt fel?? –i själva verket fungerar numera Postnord ganska bra med ”postkontor” öppna från 8-22 på många platser?? Speciellt vad gäller paketförsändelser??

Hur gick det med paketet till redaktionen i den lilla akademiska bondbyn?? –jo det var oss till handa nästa dag. Å vi kunde hämta paketet 200 meter från vår ytterdörr. Allt om paketets väg kunde följas på mobilen.

Vad var det i den där försändelsen från Posten i Postmuseum?? –ja det undrar faktiskt vi också??

Julklappar från Corren i Gamla stan 2020-11-25

Postat 2020-11-28 07:42 | Läst 189 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3430. Krogliv nu?? –i mörka tider

Kroglivet är sprakande i den lilla akademiska bondbyn i syd?? –under normala tider?? I dessa pandemiska tider är det påverkat men inte utdött?? Några vill äta ute fortfarande??

Den här kvällen när seniorplåtis drog ut i mörkret med sin ”natthök” kamera:

Sony a7RII + Techart Pro +Canon 35/1.5 natthök kameran

Var nattlivet i full gång med musik på pubben och nästan fullsatt på Grand hotell?? –några kaffer och sushibarer höll just på att städa och slå igen ännu en dag??

Plåtandet nattetid fungerade bra med denna natthök kamera?? –även med autofokus med Techart.

Nattamat i Lund anno 2020-11-20

Postat 2020-11-27 07:32 | Läst 250 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3429. Överlevnads kittet??

Det skulle man ju vilja ha ett i dessa tider?? –är det Corona vaccinet?? --som lär vara  på väg nedkylt till -177 grader celcius?? Nä det här finns redan i plast kuvert?? –utanför Saluhallen??

Jo, jag såg det själv utanför norra dörren?? –det var en dam som stod där och krängde det till ungdomar?? Som dock verkade ha köpt ”flak” av något slag på systembolaget??

De hade tydlig en helt annan bild av vad ett överlevnads kitt var för något?? –det var väl fest på gång?? --kan man tänka??

Det är väl inte utan att seniorplåtis också får ta till andra medel för att överleva just nu?? –än vaccin i flytande kväve?? En kall GT står väl till buds?? –än så länge??

Överlevnads kitt till salu i Lund anno 2020-11-21

 

Postat 2020-11-26 07:37 | Läst 227 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3428. Det var mycket billigare förr?? –tro dä??

Var det verkligen bättre förr?? –det är verkligen beroende på vad man menar?? Det stämmer inte i alla områden?? –naturligtvis?? Hur var kostnaden för lyxkameror??

Man kan ju undra om det var dyrt att köpa en avancerad kamera i mitten på 50-talet?? Tänk dig att du ville köpa den här kameran 1958??

En svart Canon VT de Luxe (version M) med en svart Canon 50mm f:1,8. Bakgrund här är ett uppslag i Tore Johnsons bok om Okänt Paris från 1954.

Det här var Canons mest avancerade kamera 1958 och köptes nog mest av professionella fotografer och få entusiaster. Den kostade $ 333 i New York enligt en affisch från den tiden:

Canon VT de luxe affisch i New York 1958

Enligt omräkningstabeller i USA så motsvarar detta 25400 kronor idag. Det vill säga en medel månadslön för en barnskötare i vårt land i dag. Eller det motsvara ungefär kostnaden för en Sony a7RIII idag.

I mitten på 50-talet var det knappast en kamera för gemene man. Jag tror inte en styckmästare i Konsum hade råd med det. Det skulle behövas flera år av besparingar. Seniorplåtis minns att farsan hade råd med en Agfa Isolette vid denna tid.

Vi hade det bra vid denna tiden?? –men lyxprodukter var för dyra??

 

Postat 2020-11-25 07:30 | Läst 319 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 374 Nästa