UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#671. Analogt?? –kan de va nått?? –ja i konsten!!

Använder du en analog kamera, då är du i minoritet?? Du är sannolikt mycket intresserad av foto – och troligen medveten om bildkvalitet!! –kanske även konst i foto?? Du har inte bråttom!!

Den stora majoriteten av bilderna som tas idag är tagna med ”digitala” sensorer!! Jag har satt citationstecken här för dessa sensorer är analoga men signalen lagras digitalt med ettor och nollor. De allt bättre kamerorna i telefoner gör ju att nästan alla har en kamera med sig idag och det gör att mängden bilder har exploderat i sociala medier. Troligen har även mängden ”konstnärliga” bilder på detta sätt ökat?? –så den gamla filmbaserade analoga fotografin är inte längre ensam om att vara ett verktyg för konstinriktad fotografi?? Detta tror jag är mycket bra, det har breddat den fotografi som engagerar.

Många analoga fotografer är av nostalgiska skäl anhängare till film, men många tycker om hantverket att göra en bild på papper, och all heder för detta!! Förutsatt att man deponerar kemikalierna på miljöstationerna. Huvuddelen av fotograferna scannar sina negativ och får en digital fil?? –för att få ut bilden på papper. Detta är också ok! –för idag kan man skriva ut bilden så att dess kvalitet blir nästan lika bra eller bättre?? --som på fotografiskt papper!

Assistent Ninni sitter just nu och scannar diafilm, som sonen tagit på Island, och det är slående hur bra de gamla analoga diabilderna är!! --och de kan justeras digitalt till önskad uttrycksform.

När man idag talar om kameror som använder fotografisk film med en ung användare av digitalkamera?? --så stirrar de på en som om man va från stenåldern?? –och det är man kanske!! Jag brukar då plocka fram en bild på en sådan kamera?? –som den här!!

Min OM-4 analoga kamera.

Det är kanske att ta i lite för mycke?? –men den här konstnären har mycke pedagogiskt visat att analoga kameror hör hemma i konsten!!

OM-2 i konsten. Bondi Beach, Australien, 1988.

Postat 2013-02-28 07:04 | Läst 8267 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#670. Nedlagd?? –så nedlagt det kan bli?? –men vilken arkitektur!!

Tiden går å verksameter förändras?? –vissa läggs bara ned?? Ibland blir det inga spår kvar, men så kan det bli monument stående?? –vackra sådana?? Oavsett vad som varit dess innehåll??

Det är för underligt, men fotografer dras till förfall och ruiner! Böcker ges ut med bilder på nedlagda industrier?? Varför gör fotograferna denna arbetsinsats för att visa ”vrak”??

Ja, nu kan det ju vara så att det som blir kvar kan vara vackert?? –jo, för det kan ju vara väl gjort från början?? Det kan till och med vara så att det är banbrytande arkitektur i skalet?? –även om innehållet är dött?? Tänk på hur vi vallfärdar till Akropolis eller Pyramiderna!!

Nu behöver det inte vara så pampigt?? –det räcker med en vit liten byggnad?? --som står där i sin ensamhet!! –och kanske har man serverat mat där?? –för att jag skall ta en bild!!

Någon stans? –down under?? Leica M2 med Summicron 35/2.

Postat 2013-02-27 06:46 | Läst 7150 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#669. Snacka om andra tider?? –var ä mobilen?? –eller tandhatten??

Ett kvarts sekel!! –det hände snabbt?? –mycke förändras radikalt?? Datorerna tar nästan över allt i samhället!! –kommunikationerna är totalt förändrade?? Prata med vilken som på klotet?? –var som helst??

Det var tropiskt varmt. Solen hade gått ned och folk samleds på gatorna i byn. Det var dammigt?? --torkan hade varat ett tag. Folk hängde i gathörnen?? –ungarna lekte?? –barfota!!

Det rådde ett slött lugn över kvällslivet?? Flugorna surrade lite, men inte så där överdrivet irriterande som det kunde vara här och där??  Jag hade Leican hängande på axeln?? –det gick att plåta med Tri-X och bländare 2 fortfarande?? –så här under kvällningen?? Jag hade ingen hatt på mig?? –jag tycker inte om hattar, de är i vägen när man skall plåta. Men den här mannen hade en hatt?? –han hade inga korkar hängande i snören från brättet?? –som en del invånare har i det här landet?? Nä han hade troligen hajtänder instuckna i dekorationsbandet?? –men det var inte krokodiljägaren?? –ja ni vet vem jag menar??

I en aussie by 1988. Leica M2 och Summicron 35/2.

Det framgår tydligt att detta hände sig i den tiden då inte mobiltelefoner fanns?? –en annan tid än vår tid alltså?? Utan bilden togs på den tiden då man pratade i en lur med sladdförbindelse?? –hur gick det till?? Ja vem vet??

Postat 2013-02-26 07:06 | Läst 7724 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#668. Det är så här man skall bo?? –väl ombonat och varmt!

Ungdomen bor ju kvar hemma länge!! –numera när det är svårt att få bostad?? Det är tryckt och bekvämt att bo med full, inarbetad service?? Den här inneboende ynglingen han har det extra bra!

Naturen har ju många och underliga sätt att låta föräldrarna ta hand om det nyfödda fostret. Frågan är dock om inte kängurun har det mest underliga sättet?? Eller vad säger du om att bo i mammas pung?? –mycket mat och värme och trygghet?? Så länge att man nästan inte får plats längre!

Kängurufamilj i Tidbinbilla naturreservat, nära Canberra Australien.

Postat 2013-02-25 07:11 | Läst 9607 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#667. Noctilux-M 50mm f/1 på OM-D!! --under en timma fotoflanering??

Det tar en timma att få assistent Ninnis bil tvättad!! –under den tiden tar vi en fotoflanering på stan?? –köper fotohörn hos Mattsons Foto!! Fotoflanering med Noctiluxen satt på bländare1!! –dä kul!!

Tog en titt på Leica M-E på Mattsons och fick en del information om dess utförande?? Den finns ju bara i svart/grått och den ser gedigen ut?? Den är ju verkligen gammaldax?? –en modern relik!! Den grå färgen känns ”billig” och tydligen har man gått över till denna målningsmetod?? –i stället för elektrokemiska ytbehandlingsmetoder. Detta har skett på grund av miljötekniska anledningar??

Noctiluxen, jag har, är från 80-talet (version 2), men den är skarp som attan. Den är tyvärr tung och stor. Men skall man ha bländare 1 så blir glasmassan ganska stor för fullformat. Om man sätter den gluggen på en OM-D så behöver man en adapter, köp en på e-bay. Det är frestande att alltid använda bländare 1, med en sådan här glugg?? –och det gjorde jag. Jag har satt OM-D så att jag har ”fokus peaking”, och den använde jag ibland. Tyvärr tycker jag att det är lite långsamt att trycka in fn1 knappen och fokusera. Det är fortare att sätta fokus direkt i bild.

Det tar en timma för pojkarna i biltvätten, i garaget under stationen i Lund, att handtvätta assistent Ninnis bil!! Då får man passa på att plåta?? Här kommer några bilder vi tog under vår tur på stan??

Assistent Ninnis bil blev verkligen blank och fin och det är skönt att slippa slabba själv! Å du det kostar 200 kulor – bara lite mer än maskintvätt!

 Lund 2013-02-20. Olympus OM-D med Noctilux 50/1 @ 1.

Postat 2013-02-24 07:01 | Läst 8445 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa