UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#233. Vilken fin insekt!! –å så dök det upp en gepard!!

Naturfoto är en fråga om det avgörande ögonblicket!! –det gäller att alltid vara beredd på det oväntade!! Då finns det inte tid för fokusering!! –då gäller det att ha autofokus!! –gamla trötta händer och ögon hinner inte med!!

Vi hade inte sett någon gepard ännu på vår tur i Serengeti. Chaffisen, som var en utmärkt ”wild spotter”!! --hade på känn att de skulle möjligen finnas gepard nära en liten bäck. Det var mitt på dagen!! --och varmt, så djuren dricker vatten till lunch!! Chaffisen stängde av motorn!! –det blev tyst och vi spanade. Det var grönt och fint nära vattnet!! –jag såg en sländeliknande  insekt på ett strå!! –kunde bli en bra bild. Man går inte ut ur bilen när det är högt gräs!! --så det blev fokusering på långt håll med Canon 20D och EF100-400 mm zoomen. Plötsligt dyker ett större djur upp bakom gräset!! –å det är bara att trycka av!!

Serengeti 2005. Gepard och insekt. Garanterat wild och oklonad!!

En skrämd insekt och en törstig gepard på samma bild!! --gladde mig.

Geparden smög sedan omkring i gräset och gjorde utfall mot små antiloper!! --men vi såg ingen fällning av byte!! De lyckas ju fånga byte ungefär en gång av tio!! Geparden är ett otroligt graciöst djur när det hoppar och springer!!

Gepard på språng. Serengeti 2005.

Observera att pälsen i de mörka prickarna har längre hår!!

Postat 2011-12-19 07:07 | Läst 9432 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#231. Livsfarliga!! --men så gulliga??

Vi förmänskligar gärna vilda djur!! Troligen en romantisk kvarleva efter vår nalle i sängen! –sovnallen?? Han var ju så trygg?? –när vi skulle somna in. Verkligheten är ju dock något helt annat!! Mat till överlevnad!!

Ett av de farligaste djuren på den afrikanska kontinenten?? –det djur dom dödar mest människor är elefanten!! Det är ju det största landlevande djuret och borde ju inge respekt!! Vi får väl tacka cirkuselefanterna för att vi tror att de är så gulliga!! –och jag skall spä på den känslan med den här bilden??

En puss i Serengeti 2005.

Den mest effektiva jägaren i Ngorongoro kratern är lejonhonan. Flocken är ju mycket lojal och håller ihop med avkomman, den lilla gulliga lejonungen. När det blir för hett kan man ju ta en paus i skuggan av en safaribil.

Kors, vilka vänner.

Ett av de djur som direkt äter upp en människa är isbjörnen!! –samtidigt finns det ju inget gulligare an två smånallar som leker med varandra.

Vi tar en paus. Svalbard 2011.

Så har vi fyllt julkvoten med gulliga djur!!

Postat 2011-12-17 07:02 | Läst 9930 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#230. Ständigt på resande fot?? –det måste va krävande!! –i alla väder?? –en gnus liv!!

Ständigt på resande fot med familjen!! –det måste va krävande!! Jakten på grönt gräs!! –på andra sidan!! --till varje pris. Driften att överleva är den samma för alla däggdjur!!

Nu börjar det lukta regn igen!! –mer grönt gräs mot söder!! Hela flocken drar vidare utan pardon!!

Serengeti 2005. Gnuer på vandring mot söder.

Stora som små måste vidare för att få färskt gräs. Gräset där de drar fram är tort och föga lämpligt att beta.

Gnu kollar in konstig åskådare.

Hundra tusentals gnuer drar fram i sällskap med  zebror. Inga rovdjur syntes till. Lejon är ju stationära i sina revir och får de syn på en försvagad individ så blir det kalas. Vi såg dock inga fällda gnuer.

Kort vila bland små träd.

Kamerautrustning under denna safari var Canon 20D och EF 100-400/4,5-4,6 L IS.

Vackra gnuer??

Postat 2011-12-16 07:35 | Läst 8756 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#228. Do not step on it!! –down under!! –eller ett heligt berg!!

Det är mitt ute i öknen!! –mitt i en hel kontinent!! –en stor knalle?? Den är helig mark för urinvånarna!! –så helst skall man inte kliva upp på det!! –men det är inte så lätt?? –för det är brant!!

Skall man besöka den här platsen så startar man vanligen med bil från Alice Sprins. Det är en stad starkt färgad av urinvånarna!! –de sitter ofta i den torra flodbädden och mediterar!! När man väl hyrt en bil har man en dryg 45 mil av körning genom en torr och röd öken. Det går timmer mellan man ser en bil!!—det är en avtagsväg?? Och här ligger en enkel bensinmack och kafé!! Och framförallt en toalett?? –elegant dekorerad utanpå med målningar om livet här ute. Då är man halvvägs och temperaturen går inte under fyrtio grader!! Man kör förbi flera magnifika platåberg innan man närmar sig det underliga limpliknade!! –solitära röda berget!! –Uluru!!

Framme i kvällningen sitter man på avstånd och ser solen gå ned. En busslast fransmän bullar upp med mat och massor av champagne!!  Assistent Ninni och jag har vatten över!! –lite mat från affären i turiststaden nära vid. Det är underbara färger i landskapet och många bilder knäpps.

Berget, nästan helt i grovkornig sandsten rik på röd fältspat, är 350 meter högt över marken och kör man runt så är det hela 9 km. Det ligger nästan helt isolerat, även om en liknande formation, The Olgas, ligger några mil bort. Det är ett extremt torrt klimat här, men just i närheten av berget finns en del träd.

Några skrevor i berget är också vattenfyllda och det finns källor i närheten så man kan förstå att aboriginerna ser detta som ett heligt berg. Berget som ger vatten.

Eftersom berget är heligt så vill urbefolkningen inte att man skall bestiga berget!! –men det vill ju turisterna. Det finns en mycket brant stig upp med räcken här och där!! –men det är ingen barnlek att ta sig upp!! Jag vände på en gång!! --när jag såg vad som väntade!! –men assisten Ninni hon travade på!! –tuff som vanligt när det gäller berg.

Hon kom upp på toppen och rapporterade att de blåste som tusan. Nästan varje år sker allvarliga olyckor och ofta dödsolyckor. Regeringen räknar med att snart förbjuda bestigning av berget. Omgivningarna är intressanta även nere på marken och man förstår att berget är ett Världsarv.

Postat 2011-12-14 07:35 | Läst 9041 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#222. Våra vilda barn?? –vilda?? –inte så vilda, som våra artfränder i naturen!!

Har du sett lekplatsen på dagis?? –eller skolan!! Det går ganska vilt till!! –hoppa, skutta, skrika, gunga, klättra och brottas!! Har det blivit värre?? –knappast!! Det är en instinkt hos individen att hävda, tänja, testa, leda!!

Barnens lek är inte lek det är allvar?? –just att lära sig att överleva!! --i samverkan med artfränder. Människan testar och tänjer på gränser, lär nya grepp och se vad den egna förmågan kan!! Var passar jag in?? --och hur skall jag använda färdigheterna?? Kan jag lära mig att se i tre dimensioner??  --om jag klättrar bland alla grenarna. Kan jag klättra högre i trädet?? –kan jag svinga gungan högre??

Naturligtvis är vi inte ensamma på denna jord!! –att göra så här!! –lära, genom handling och träning!! Utan alla däggdjur, och kanske andra djur, tränar upp sin färdighet genom ständig fight!! –med syskon och vuxna. Det är även i djurvärden en viktig lärdom att finna sin plats inom arten så att man kan överleva!! Det börjar med att man slåss med sina syskon, liksom människan gör. Kampen fortsätter sedan i skolgården!! – och slutligen i arbetslivet!!

Så låt ungarna slåss!! –det gäller överlevnad!!

Postat 2011-12-08 07:07 | Läst 9038 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 16 Nästa