UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2372. Det var året 1971?? –och två Maria fanns i huset i Hyttan??

När Halvar och Maria pensionerades i mitten på femtiotalet köpte de en 40 år gammal stuga i Marias hemby, Riddarhyttan. De fick mer än tjugo år i huset?? –innan Halvar gick bort.

De odlade mycket på den stora tomten?? --men mest potatis och jordgubbar?? De satte sin prägel på huset, som ursprungligen var byggt av SJ som personal boställe?? De första innevånarna hade egen gris i boa!!

I början sjuttiotalet kom det en liten ny Maria till Riddarhyttan:

Maria med gammelfarmor Maria anno 1971

Sedan dess har Maria och lillebror Jan tyckt om det nu 100 år gamla huset och det är de och deras familjer som tar hand om huset sedan många år. Redan från början trivdes lilla Maria i sandlådan och jordgubbslandet:

Maria 1,5 år gammal i Riddarhyttan anno 1971

Postat 2017-11-30 07:27 | Läst 7627 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1431. Dunk?? –lever kvar ännu??

1, 2, 3, ……..100?? –dunk för alla baktjuvar å sidotjuvar?? All har vi väl lekt dunk?? –med kompisarna på skolgården?? –eller hemma på gården?? Det finns ännu kvar??

Det var en kulen och regnig eftermiddag, –det var födelsedagskalas på Storkyrkoskolans skolgård. Efter inmundigande av många hemlagade bullpizza?? –statade lekarna med 9 stycken 10 åringar??

Till seniorplåtis förvåning började man leka dunk?? –en lyktstolpe på skolgården blev boet!! Det mörknade och lampan tändes?? –snö började falla.

Det finns massor med gömslen i den här miljön?? –och det var inte lätt att hitta de snabba 10 åringarna??

Seniorplåtis trodde inte det skull gå att plåta i mörkret?? –men dagens moderna kameror, här en OM-D EM-5, hade inga problem med det.

Gamla stan anno 2015-03-20

Postat 2015-03-30 07:55 | Läst 8016 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#88. Inkallad till rektor?? Nu är det kört!! –inget mer plåtande??

Tonåring!! –med kameran med överallt?? Juniorplåtis på tidningen!! --helg som morgon som kväll?? Kameran med i skolan hela året?? –på rast som lektion!! Så kom chocken!! –inkallad till rektor, för vad?? Knackade rädd på dörren och tänkte, --nu är det slut med plåtandet??

Morgonbön. Vasasskolan, Linköping 1959. Hasselblad 1000F 80/2,8

Rektor var en äldre man och chef för en skola i den nya enhetsskoleformen. Till min stora förvåning var han vänlig och intresserad av vad jag gjorde. Jag berättade om min freelance verksamhet på Östgöten. Han visste jag hade kameran med till skolan och att min klassföreståndare hade givit klartecken. Rektorn hade säkert kollat mina betyg och insett att jag skötte skolan. Han sa att egentligen fick jag inte arbeta, men han skulle se mellan fingrarna!!—eftersom jag skötte skolarbetet och mina föräldrar var positiva!! --och han klappade mig på axeln och önskade mig lycka till som fotograf. Just då var det min övertygelse att bli det!! Föga anar man vad som väntar!!

Postat 2011-06-27 08:10 | Läst 14002 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera