UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4591. Han log när snön föll

Fotoflanören kan inte annat än le när han ser den här bilden?? –det gäller bara att hinna med att göra den?? Man vet aldrig hur länge ett leende finns tillgängligt för en bra bild??

Frågan är om det inte är bästa bilden hittills i år?? Nåväl vi är bara i början av året?? Det viktiga är att det var en kul bild att göra?? –och bilden gav ett fint leende när man kom hem efter snöstormen.

Den leende snögubben i Lund anno 2024-01-17

Nu är det nog många gatufotografer här på FS som undrar varför denna tekniskt färglösa bild inte presenterades monokromt?? Seniorplåtis provade att göra en sådan bild med hjälp av LR + PS + Snapseed:

Monokrom variant av bilden ovan

Tyvärr blev bilden för hård och gubbens ansikte blev för ljust?? –så kopisten gav upp. Han hade ju faktiskt sett scenen i verkligheten och fördrog bilden i färg. 

Postat 2024-01-31 01:29 | Läst 501 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4590. Svarta hål?? –i snöfall!!

Svarta hål har man ju hört tals om?? –men aldrig sett något?? De lär ju finnas ute i universum?? –å har Einstein sagt det så gäller det?? Men svarta hål i snöfall sa han inget om??

Så det är nog bara en fantasi sprungen ut hos seniorplåtis?? –från några bilder gjorda i ett ymnigt snöfall i den akademiska bondbyn i syd.

Om kameran ställs in på ganska långa slutartider kring 1/15 sekund så hinner varje snökorn rita ut sin bana?? Om sedan kameran förses med ett ganska långt tele, sisådär 400 millimeter, så kommer snö trajektoria att projiceras ned på kamerans sensor. Det borde då ses som  många vita streck jämnt fördelade i bilden??

Men så är inte fallet?? –för i en del bilder ser det ut som mörka ”hål” (eller verkligen oregelbundna rör)??

Mörka ”hål” i snöfall i Lund anno 2024-01-17

Fotograferingsavståndet är ungefär 50 meter?? –och som vanligt har seniorplåtis ingen förklaring.

Postat 2024-01-30 05:04 | Läst 534 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4589. Storm eller stiltje??

Hur tycker Du?? –skall en bild ge dramatik eller ro?? Det mesta vi upplever i världens information idag är bunden till dramatik och krig?? Mycket få bilder är rogivande??

En källa till möjlig stillhet och ro skulle kunna va bilder från naturen?? Då får man undvika naturfilmer dock?? –för här är det vanligen dramatik på liv och död?? BBC naturfilmer är ofta skildrande kampen för att överleva?? Men det är kanske meningen med livet?? –just att klara kriserna och överleva??

Men kanske ”lagom” dramatik kan vara bra för att man skall överväga att stanna hos en bild??

Snöstorm i Lund anno 2024-01-17

Det här är en ovanlig bild i den akademiska bondbyn i syd?? –hård vind och snö från alla håll?? Men hundarna måste naturligtvis ha sitt toalett besök?? –men det är ju inte något här som kan kallas dramatik??

När så stormen dragit sin väg så övergår stadsbilden till en idyll?? –utan dramatik?? Kanske det är detta vi tror att vi skall gilla??

Vackert målade träd med snö i Lund anno 2023-01-17

Men det tror inte nyhetsmedierna i världen??

Postat 2024-01-29 00:04 | Läst 513 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4588. Dokumentär fotografi?? –nää, konstnärligt foto??

De flesta fotografier man ser är 2D illustration av en 3D värld om vi bortser från tid?? Redan här sker allstå, ett vanligen, accepterat ingrepp i den dokumentära informationen??

Hur ställer man sig sedan att kopisten beskär bilden för att ta bort ”oväsentlig” bildyta?? Har vi då fortfarande en dokumentärt fotografi?? –ja, klassiskt sett anse nog de flesta att så är fallet?? Men nu går vi in och tar bort en stolpe?? –och en ”störande” skylt?? Nu tycker de flesta att nu får det va nog?? –det här är inte dokumentärfotografi utan nu får det kallas något annat?? Konst kanske?? –men då är det säkert någon som protesterar och vill inte kalla foto konst??

Nu har det dessutom kommit till den otyglade programmeringen av digitala bilder?? Nu är det lätt som en plätt att få med en kvinna som spelar cello?? Men det klarade inte den här gubben av.

Dokumentär fotografi (?) i Lund anno 2024-01-25

Postat 2024-01-28 07:22 | Läst 410 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#4587. Sol å bad å sangria??

Invånarna i landet utom sig är knepiga?? –de har en dröm i livet?? –att någon gång komma till söderns värme?? Helst med ”all inclucive” och drinken i handen i solstolen??

Hur kan vi ha fått detta inrotad i generna?? Genom att rannsaka sig själv?? --så finner man att den första långresan med flyg på sextiotalet som man gjorde var med ett propellerplan till Grand Canaria?? –ordnad med charter av Simon Spies??

Men hur kunde man göra detta val?? –svaret ligger nog i den här bilden??

Drömmen om sol och värme i Lund anno 2024-01-17

Denna bild är lik den som finns i landets mest sedda film av Lasse Åberg?? –du vet Semesterresan med alla klassiska scener från Kanarieholmarna??

Man undrar om den generation som nu växer upp vid speldatorn?? –kommer att ha kvar den genen?? Det finns tecken som tyder på det?? Party står fortfarande högt i kurs??

Postat 2024-01-27 02:38 | Läst 456 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa