** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#184. Turistsevärdhet?? – #1!! –en fotoaffär?? Kameror superbilligt!!

Har man landat i huvudstaden!! –en av de största i världen!! --så gäller det att se det viktigaste!! För kamera freaks så är?? --#1!! –naturligtvis en kameraaffär!! Å i den här staden så är det Yodabashi Camera i Shinjuku!! –som gäller!! Här kan man välja kamera!!

Yodabashi Camera!

I Japan finns det stora fotoaffärer!! –hur många som helst och de största finns i Tokyo. Första gången jag var i denna jättestad åkte jag så fort som möjligt till Shinjuku där stora taxfria affärer fanns!! –och finns. Den största är Yodabashi Camera!! --som öppnade där 1975. Idag finns det 21 affärer i Japan och du kan gå in på nätet (http://www.yodobashi.com/) och få sidan översatt av Google.

Det är kul å gå in å jämföra priser!! Som ett exempel, Olympus E-P3 med kit-zoom kostar 7800 kr. och på en svenska site kostar den 9000 kr. Inte så stor skillnad. Det var andra tider i början av 80-talet!! –när japansk Yen var en fjärdedel i värde.   

Så jag köpte en Nikon F3, med 50/1,2 och 180/4 gluggar till klart under halva priset mot i Sverige!! Jag fuskade ju bort momsen också!! (preskriberat nu) – å det är det ju ingen som gör numera?? Tyvärr var det inget bra köp?? --då exponeringsmätaren aldrig fungerade korrekt på denna kamera.

Yodabashi Camera är värt ett besök idag också!! –här finns absolut allt i kameraväg!! Jag har bara sett en mer avancerad affär och det är B&H i NY!! Man kan gå runt en hel dag!! --och bara klämma på alla kameror!! –ja, även Leica och Hasselblad modeller av alla typer.

Om man inte har fått nog av nya kameror?? --så kan man nästa dag besöka några affärer för begagnade kameror. De är nästan lika stora!! –allt finns!! Om du vill se flera hyllmeter av svarta Leica M!! –så åk till Tokyo Ginza. En gång i tiden var det billigt!! Köpte en Canon 7 för 300 kr, en gång för länge sedan!!

Men glöm inte att plåta!! –kanske med en ny kamera!!

Mo´s har flyttat från Springfield till Japan!

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Postat 2011-10-31 07:03 | Läst 10031 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#183. Han retade mig!! Va skall jag göra!! Han är för snabb!!

Det är ju hopplöst!! –stor å fet å fin!! –å jag kan inte komma åt honom!! Så sticker han upp huvet så där retligt och å undrar om jag inte skall komma å ta honom?? Men det går ju inte för han är för snabb?? -- i plurret!!

Kom å ta mig! Svalbard 2011.

Men vänta du!! --när du ligger där å smälter maten!! --en vacker dag!! –på den blanka isen!! Då skall jag ta dig!! Då kommer jag simmande försiktigt i vattnet!!

Simma kan jag!! –långt. Svalbard 2010.

Smygande under isen!! Å sen snabbt fram med vänsterlabben!! –för att klappa till dig!! Då blir du en fin munsbit!! Du kan ligga kvar i kylskåpet!! –å möra till dig i några dar och ge mat länge!! Jag skall käka skinnet först!! --för dä ä gött som fläskasvål??

Postat 2011-10-30 07:59 | Läst 13245 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#182. De är svenskar!! --de är svenskar!! --tysken, sprängde bron, med folk på!!

Det var 1974, järnridåerna var fortfarande ganska täta i Europa. En regnig kväll knackade vi på porten. I det svaga ljuset tittade en gammal man fram och frågade efter våra pass. Väntan?? --de är svenskar?? –de är svenskar!! Vi förstod ingenting?? –vi blev glatt inmotade i lägenheten??

Det var en stor grupp forskare som skulle till konferensen i Ungern. Vi skulle åka tåg ned och den yngsta doktoranden blev reseledare!! Den här skocken av ystra vildhuvuden från 08 och Lund var inte lätt att hålla reda på. Redan på nattåget till Berlin var det hålligång och många var trötta redan när vi bytte tåg i Östberlin!! –så vidare till Prag. Här skulle vi ligga över och det blev natt ute igen!! --ty växelkursen var mycket förmånlig. Ölet flödade!! –så nästa morgon  var det stört omöjligt å samla ihop ett tjugofemtal pers!! –från olika hotell!! Inte nog med det!!  --det fanns två stationer i Prag?? --å vi kom till fel!! Panik!! –taxichaffisarna vägrade att åka till den andra!! --utan kraftiga mutor!! –men det var ekluten en doktorand fick ta på den tiden!! Utbildningen var hård!!

För att göra en lång resa till Budapest kort, så kom vi fram på kvällen i hällregn. Vi hade en rumsförmedlig att hitta!! --det gick till slut och där blev vi tilldelade privatrum för övernattning.  Under av alla under, men en taxi hjälpte oss att hitta det halvförfallna gamla stenhuset någon stans i Buda eller Pest. Vi pallrade oss upp för de skålslitna trapporna!! –i mörkret!! --och knackade på!! Mottagandet blev översvallande när det gamla paret upptäckte att vi inte var östtyskar, utan svenskar!! Man lagade mat och bullade upp en enkel måltid!! –för oss! –men säkert fest för dem!! Vi drack vin och åt långt in på småtimmarna!! –tillsammans med paret!! Det ungerska vinet slank lätt ned!!  Vi blev varse att östtyskar var inte populära. Minnena från andra världskriget satt djupt rotade.

De berättade!! --på förhatlig tyska!! --ty engelska kunde de inte!! --att krigsåren hade varit mycket hårda!!  –under nazisterna skräckvälde!! När tyskarna sprängde bron mellan Buda och Pest!! --var den full med folk!! Den gamla damen var själv på väg till bron, när det small.

Nästa morgon, nästan innan solen gått upp, tittade jag ut genom fönstret och tog en bild. Den enda bild jag har från Budapest.

Budapest 1974.

Vi sov länge i de nybäddade sängarna. På morgon fick vi en överdådig frukost. Paret ordnade privat transport till stationen och nästa tåg.

Postat 2011-10-29 07:23 | Läst 7803 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#181. Flicks??

Ska vi se på film!! –flicks?? --det är väl inte möjligt här i bloggen?? –jojomensan!! Föregångare är naturligtvis mästaren Elliot Erwitt!! Han är berömd för sina små bildserier!! Så fulla av humor att man måste testa om man kan göra egna??

Gå in på Erwitts hemsida, som är så bra!!

http://www.elliotterwitt.com/lang/en/index.html

Där går du in under Portfolios och därunder kolla fliken flicks?? Då kan du få en ide om vad flicks är för något!!

Nu har jag gjort en egen bildserie, eller fotoserie eller flick!!

Den ser ut så här och är en animerad gif. Du kan göra en med hjälp av Photoshop!! Öppna hjälpruta Animations under Window och lägg in de bilder du vill ha i den animerade filmen. Om det inte går, så skaffa hjälp på nätet!!

Här kommer min första flick.

New Orleans 1994.

Postat 2011-10-28 07:52 | Läst 8443 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#180. Hur bra är Panasonic 14/2,5 jämfört med andra vidvinkel!! –pannkakstest!! –objektiv testing!!

Hur står sig en gammal klassiker Zuiko 16/3,5?? –mot en modern Panasonic 14/2,5?? Här skall vi se hur det står sig mot ett gamalt  Canon EF 17-35/2,8L zoom objektiv!! --och Lumix G Vario 14-140 mm zoomen!! Är det bättre att välja ett gammalt objektiv?? –eller ett modernt??

Zuiko 16/3,5 (nr. 102285) är ett så kallat ”fish eye” objektiv, som har fått nytt liv som 32 mm vidvinkelobjektiv för m4/3 formatet. Det väger 200 gram. Panasonic G 14/2,5 (No. BRIEB015585) är specialbyggt för m4/3 och motsvarar ett 28mm vidvinkel. Det är ett pannkakeobjektiv och väger bara  70 g!! Zoomobjektivet vi testar här på 17 mm är gamla Canon EF 17-35/2,8 L (nr. 29398). Det är ett ganska tungt objektiv!! De väger 614 gram!! Det moderna Lumix G Vario 14-140/4-5,6 väger 507 gram och med tanke på att det täcker hela 28-280 FOV så är det ganska nätt. 

De olika gluggarna ser ut så här när de sitter på en Panasonic GH2.

     

Vi testar objektiven, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Om vi börjar med Lumix G Vario @ 14/4-5,6. Upplösningen är vid full bländaröppning och i centrum mycket bra!! –med 96 linjepar per millimeter (lp/mm.). I hörnen är upplösningen inte lika bra, utan bra 66 lp/mm!! Vid bländare 5,6 är förbättringen inte märkbar utan den samma!! Distorsionen är tydligt märkbar ute i hörnen!!

Vi skall se hur det objektivet står sig jämfört med den äldre ”rödrandade” vidvinkel zoomen 17-35 från Canon med bländare 2,8 och brännvidden 17mm?

Den gamla zoomen är mycket bra!! –med en upplösning i centrum av 96 lp/mm. I hörnen är upplösningen bra, 66 lp/mm, men tydligt diffus och något distorderad!! Kontrasten är mycket bra i centrum, men lägre i hörnen.  Vi kan ju tyvärr inte mäta värdena vid bländare 5,6 eftersom vi inte kan blända ned det här objektivet manuellt.

Hur står sig nu Zuiko 16/3,5 objektivet mot det här??

Vid full bländaröppning, 3,5, så har det här objektivet mycket bra upplösning i centrum, med värdet 96 lp/mm. I hörnen är upplösningen bra 72 lp/mm. Distorsionen är kraftig!! Kontrast och akutans är bra!! Vid bländare 5,6 så har objektivet mycket bra upplösning med 96 lp/mm i centrum och i hörnen bara något sämre med 84 lp/mm!!  Zuiko 16/3,5 är alltså ett mycket bra objektiv!! –bättre än Lumix zoomen och bättre än Canon 17-35mm objektivet!!

Hur är det då med pannkakeobjektiver??

Vid full bländaröppning 2,5, så har det här objektivet mycket bra upplösning i centrum, med värdet 84 lp/mm. I hörnen är upplösningen bra 66 lp/mm. Distorsionen är kraftig!! Vid bländare 5,6 så har objektivet mycket bra upplösning med 96 lp/mm i centrum och i hörnen är förbättringen inte märkbar utan bara 66 lp/mm!!  Panasonic G 14/2,5 är ett bra objektiv!! –men inte helt i klass med Lumix zoomen och är inte lika bra som det gamla Zuiko fisheye-objektivet.  Om man tar bort distorsionen hos Zuiko objektivet med hjälp av LR 3.4.1 så är detta ett utmärkt bra objektiv!!

Den lilla Panasonic pannkakan är bra för gatufoto med GH2 eller på en Olympus E-PL1!! Det är litet och det passar bra på kameror i stora fickan.

Något att hålla i!! Lund 2011-10-19. Panasonic GH2, Lumix G 14/2,5. 1/130 @2,5 ISO 160.

Beskuret och perspektivmanipulerat i LR 3.4.1.

Postat 2011-10-27 07:28 | Läst 8771 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa