UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3403. Nä, den duger inte?? –numera??

Belackarna har helt klart för sig?? –det duger inte med gamla vidvinkel gluggar på en modern digital kamera?? Sensorns uppbyggnad försvårar att man använder gluggar med antik konstruktion??

Lika fullt finns det många nyfikna fotografer i världen som trotsar detta uppenbara problem med flerskikts uppbyggnad av bildsensorerna i våra moderna kameror. Nu finns det ju kameror som har tunna skikt över pixlarna och så finns det de som har tjocka lager. Det finns till och med firmor i staterna som erbjuder modifiering och borttagning av skikten på t ex Sony sensorer??

Nu vill inte seniorplåtis krångla med detta utan han är du nog mer benägen att testa och se om det fungerar något så när ändå??

Därför satte han en gammal Canon glugg från 50-talet på sin Sony a7RII med en adapter?? Så här såg det ut då:

Sony a7RII med Canon 25mm 1:3.5

Sedan gick han ut i en regnig och grådimmig by med akademiskt lantligt liv?? Här kommer det några bilder från den stunden:

Livet i Lund anno 2020-10-21

Postat 2020-10-31 07:57 | Läst 2697 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#3402. Man hade behövt ladda batterierna?? –men hur går det till??

I dessa tider skulle man verkligen behöva ladda batterierna?? –men hur skall det gå till när man nästa lever isolerad?? Vem kan ladda på 2 meters avstånd?? –det är fortfarande en utopi??

Det verkar ju vara omöjligt?? Men tro det eller ej?? –i den lilla akademiska bondbyn i syd har man löst problemet?? Här har vi ju de skarpa ”knopparna”, som du sett i TV programmet ”Fråga Lund”?? Så nu har man kommit fram till en lösning, som i första påseende verkar vara rent genial?? –och enkel??

Du sätter dig bara på en bänk?? –å vips så har du laddat batterierna??

Ladda batterierna enkelt i Lund anno 2020-10-23

Seniorplåtis har inte provat om det fungerar?? –men skall gör det nästa gång han har batterierna med sig??

P.S. Bilden är tagen med Canon P och Canon 35mm 1:1.5 med negativ färgfilm ISO 200 med bländare 8. D.S.

Postat 2020-10-30 07:39 | Läst 2585 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#3401. Nu gammal?? –då framtid?? –Canon P med 25/3.5 glugg

Om man vill ha reda på hur det var att plåta 1959?? –så får man ju skaffa en kamera från den tiden?? Å så får man ladda den med film?? –uppskatta ljuset å ställa in allt manuellt.

Det lär finnas mer än två miljoner analoga kameror i vårt land?? –så det är bara att gå på loppis och leta?? –eller kolla på nätet?? Det finns kameror med priser från 10  till några miljoner kronor?? Här är ett exempel på en ”presskamera” från 1959 som på auktion kostade nästan 10 laxar.

Svart Canon P med Canon lens 25mm f:3.5

Den kameran är så dyr för att det finns bara några få svarta exemplar kända idag?? –men den är nu renoverad?? --och gluggen är kristallklar så den behövde ingen service.

Så vi satte in en negativ färgfilm med ISO 200?? Framkallade med C-41 hos Mattssons foto i Lund och förvånande nog var nästan alla bilder rätt exponerade. Bilderna skannades i en flatbädd Epson V700.

Här kommer några exempel från en dag i den lilla akademiska bondbyn i syd:

Lund anno 2020-05 med Canon P + Canon 25mm f:3.5

Postat 2020-10-29 07:30 | Läst 3204 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3400. Fotoflanörens sökande??

Det är klart att man blir glad?? –om man får se något som är vackert?? Det kan vara mycket som tilltalar det sökande sinnena?? –men kronan på verket är ett vackert ansikte??

Det är en viktig del av den naturliga utvecklingen av livet?? –kemin i hjärnan samlar alla positiva komponenter och för att generera nya molekyler som skapar välbefinnande??

Detta hände en solig dag nyligen?? –hon hade brottom till tåget?? --och blåste förbi fotoflanören med vinden fladdrande i det guldglänsande gyllene håret:

En skönhet blåser förbi i Lund anno 2020-10-19

Postat 2020-10-28 07:44 | Läst 3181 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3399. Servicen blir bara sämre och sämre??

Vart är vi på väg?? –ringer man vårdcentralen?? –får man va glad om man kommer fram?? –å får vänta på svar?? Ringer man larmknappen till hemvården?? –får man va glad om man överlever??

 Det låter drastiskt?? –men verkligheten har beskrivits i nyheterna?? Man frågar sig om de privata larmbolagen har kompetens att byta till nytt system?? –utan att dödsfall inträffar i vården??

Har tillvarons utveckling sprungit ifrån oss?? –har vi inte varit till stånd att utbilda oss i takt med den tekniska utvecklingen?? Har landet utom sig fallit ned till bananrepublikernas kompetensnivå?? Har de ekonomiska stormakterna sådan makt att satsa på teknisk utveckling att vi inte kan hänga med?? –som en liten pytte spelare??

Kommer vi att sitta där utan livets service?? –som på en servering där man blivit bortglömd?? –i matutdelningen?? Där man till slut blir ett bortstädat skellett??

Ett skellett blir bortstädat i Stockholm anno 2020-10-21

P.S. Vår Corres bild har inget med texten ovan att göra, utan får ses som en Halloween dekoration D.S.

Postat 2020-10-27 07:33 | Läst 2253 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa