UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4461. Den plåtisen har du nog inte hört talas om??

Har du sett bilder av Peter Stackpole så har du gjort din läxa inom fotografins historia?? Han anställdes som en av fyra fotografer på tidskriften Life i USA när den startade 1936.

De tre andra var inga duvungar: Margaret Bourke-White, Alfred Eisenstaed och Thomas McAvoy?? Peter var en erfaren fotograf när han anställdes. Han hade arbetat för tidningar i Kalifornien och var medlem i den prestigefylla klubben f64 med bl a Ansel Adams och Edvard Weston. Under WWII jobbade han tillsammans med legendaren Gene Smith vid slaget mot Japan på Saipan ön 1944.

Jag tror att Peter aldrig blev så synlig i Sverige för efter kriget jobbade han på Life kontoret i Hollywood för att skildra skådespelarnas festande?? De bilderna blev nog mest synliga i USA. På den tiden var vi nog inte så styrda av LA som vi är idag??

Peter kom ut med en bok ”Life in Hollywood , 1936-1952. Jag råkade få syn på den boken på nätet och den kostade bara 88 kr. Han var uppenbart en Leica användare, men vem va inte det på en tiden??

Jämfört med sina kollegor på Life är hans bilder inte så spännande längre:

Life fotografen Peter Stackpole var huvudsakligen verksam i Hollywood

Postat 2023-09-23 07:44 | Läst 727 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera