** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#490. Ett hål att kika genom?? –nyfiken?? –på vad??

Människan är nyfiken?? –likt de flesta däggdjuren?? Kanske kameran är en oväntad bärare av driften att kolla vad som finns i ett dolt objekt?? –om det finns ett hål att titta genom??

Det finns flera bilder av kända fotografer som tar upp det här beteendet?? Jag kommer genast tänka på Henri Cartier-Bresson och hans bild där plommonstop bärande män tittar genom ett skynke. Vi kan känna igen oss i denna situation?? –vi har alla tittat genom hålet?? –undrande vad som döljer sig där på andra sidan?? Kanske det är något matnyttig?? –eller pikant??

Har detta något att göra med kamerans sökare?? Ja, kanske, de flesta kameror har ett hål att titta i för att finna något vi vill se eller söker. I en del kameror sker det direkt genom objektivet, och i mest äldre kameror var det en optiskt sökare?? Nu i den digitala eran kan vi kolla och stilla vår nyfikenhet och se vad som fanns i hålet?? Objektivet ser ju sällan precis vad ögat såg innan du to bilden!!

Men staketet med titthål är svårt att passera?? --utan att kolla vad som finns på andra sidan?? De blev jag varse en dag i Sydney??

Men det finns undantag?? --då vi är mer upptagna av andra viktiga uppdrag!!

Postat 2012-08-31 07:12 | Läst 8185 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#489. Återväxten är säkrad?? –fler fotoflanörer att vänta??

Det känns fint att veta?? –att man kan vara till en förebild ibland?? –sådär utan att man vet om det?? Nu kanske det inte är så viktigt att vara en fotoflanör?? –men en bra hobby kan det vara??

Jag blev så glad igår?? –jag fick en e-post från min dotter?? Ett utdrag är här:

Jag stötte på Mackans fröken i morse. Hon berättade att dom i går hade pratat om vad barnen skulle bli när dom blir stora. Mackan hade glatt sagt att --Jag ska bli fotoflanör.
Varpå fröken undrade vad gör man då? Mackan sa: Man tar kort på allt och alla. Och att hans morfar var minsann fotoflanör.

Det gläder mig att ungdomarna börjar fotografera tidigt!! –och det gör dom idag. Den mobila telefonen innehåller ju kameror idag och man är sig att plåta tidigt!! –ja före skolåldern. Det betyder att man är fem år tidigare än jag var själv. En livslång hobby till glädje är inte dumt??

Min lille vän är observant och har insett att moppan plåtar allt och alla?? –och det framgår ju här??

Phoenix 1986.

Postat 2012-08-30 06:32 | Läst 8352 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#488. Där tiden står still?? –å sanden är röd?? –dit går längtan!!

Tankarna flyger iväg?? –till höga röda klippar?? –här finns inte tiden?? –bara den eviga erosionen!! –genererande en sand?? –som blåser, flyter!! --fram mellan torra buskar?? –som lossnar och rullar vidare i vinden!!

Det finns bara berg, sand och buskar här?? –regnet bryter loss och transporterar vidare röda små brottstycken?? –som blir sand?? Ett korn i taget flyter vidare och ger näring till torra förvridna små träd och buskar. Vinden pinar ner dem till låg höjd!! --och rycker loss vissa med brutal kraft?? –som torra, runda, bollar tumlande runt, runt??

Det är en högplatå?? --öken?? Ingen bryr sig om tiden här!! --som sitter tätt intill klippan i skydd mot vind och regn?? Genrationer av naturfolk har levt här?? --i samklang med jorden!! Ingen tog mer än som behövdes?? –för livet just då??

Det är hit längtan går?? -- ……….likt en vind!! –en stilla vind??

Postat 2012-08-29 07:01 | Läst 8610 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#487. Varför är det ingen is till sälen (=punschen)?? –undrar Patrik i schaggsoffan??

Herr Patrik han föll i schaggsoffan/ alltmed en belåten duns/ efter att ha fyllt buken sin/ med sju åtta rätters "luns",/ tände en stor havanna/ nästan fetare än han själv,/stängde sitt jättegap/ kring en ansjovisrap./ …….

 Powel Ramel träffar mitt i prick med sin sång, ”Varför är det ingen is….”, som med en spark i magen på oss soffliggare, som inte gör något för att minska växthusgaserna!! Vi borde göra något och inte bara sitta där?? –å vänta på undergången??

Jag vet?? –här kommer med en gång!! --att vi kan som liten nation inte göra något?? –för vi står bara för några promille av utsläppen?? Så resonerar även större utsläppare?? – å gör inte de något så gör inte jag något??

Ta en titt på den här kartan och den här grafiken så kanske du förstår att detta inte är en lek?? Det är kalla mätfakta!!

Eftersom vår vän isbjörnen bara jagar sitt byte, sälen, på isflak så blir han utan mattallrik den dagen den arktiska vinterisen försvinner på sommaren!! Han kommer att svälta, vilket många gör redan, och börja äta något annat (t ex dig).

Ursus maritimus vill ha käk!!

PS. Var är alla naturfotografer!! –som inte jobbar för naturen utan bara i naturen?? DS.

Postat 2012-08-28 07:06 | Läst 11847 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#486. Cyklistporträtt?? –pressuppdrag på den tiden?? –juniorplåtis rycker ut!!

Sportchefen på Östgöten?? –Kling!! –kallade in juniorplåtis?? Ta en bunt bilder till sporten?? –på han?? --nya cyklisten?? –Jansen?? Vi skriver ju en del om hans resultat?? –bra att ha arkivbilder??

Det var inte ofta man blev utskickat att porträttera någon ”sportis” i stan?? Vanligen skickades man till någon kommunalgubbe?? –som va dötrist å plåta?? De tittade med förakt på 16-åriga juniorplåtis!! –å de tänkte?? –är jag inte mer betydande?? --än att tidningen skickar en snorvalp å ta bilder?? De skulle ha vetat med vilken förakt vissa journalister uttryckte sig om kommungubbar. Det var supersvårt att få mental kontakt med en 60-årig kommungubbe?? –för att få en bra bild. Om man fick tid på sig kunde det gå bra?? –många gubbar var mycket trevliga och de blev nästan ”faderliga” mot den unga fotografen. Då kunde det bli bra bilder. När redaktionssekreteraren såg sådana bilder?? –undrade han hur jag gjorde för å få en sådan bild av den surgubben??

En tävlingscyklist var mycke enklare?? –honom hade jag träffat många gånger på tävlingar och han var jämnårig med mig. Han tyckte det var jättekul att tidningen ville ha bilder?? Så vi drog ut på en vägstump och tog de här bilderna av olika situationer för en cyklist??

De här och några till gick in till Kling?? –det blev i alla fall ett tack!!

Postat 2012-08-27 07:07 | Läst 11963 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa