UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#612. Gott nytt År!! –tillönskas alla på fotosidan!! –från assistent Ninni och Bob!!

Så var det dags att plocka fram korkskruven?? –smälla upp champisen!! –lägga upp gåslevern!!  Samla vännerna kring bordet och skåla in det nya året! Det här är en blogg till vännerna på fotosidan.se!! –Gott Nytt Foto-År!!

Tideräkning är ju något totalt ointressant?? –vilket år och vilken nollpunkt vår kultur valt!! --är ju rent slumpartat. Vi uppresta apor har vandrat här på jorden några miljoner år?? –en ofattbart kort tid i det hela taget??

Lika fullt är det aldrig fel med ett firande?? –av vilken orsak vara månde?? Så vi höjer glasen och utbringar en hälsning till alla på fotosidan.se –GOTT NYTT FOTO-ÅR!!

Postat 2012-12-31 07:14 | Läst 9941 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

#611. Olympus ZD 45/1,8!! --praktglugg?? –eller bara standard?? –testing??

Den här gluggen är inte ny på marknaden?? –utan bara för mig?? Testare på nätet har ofta prisat att den är bra och billig!! Lägger man så till att den är lätt?? –så borde det stämma för mig?? Låt oss testa!

Jag har unnat mig en ny glugg?? --för så där strax över två laxar!! Jag behövde inte spränga banken?? –utan assistent gick med på köpet efter viss förhandling,  motargumentet var enkelt?? –har du inte många gluggar?? –jo, men inte en sådan här?? –som går bra ihop med den nyinköpta OM-D!! Så det blev ett besök hos Skandinavian i Malmö!!

Gluggen va inte så liten som jag trodde! –ungefär lika stor som Summicron 35/2 och Summilux 50/1.4!! Vikte är dock strax över hektot!! Å det gäller inte för Leicagluggarna!! –de är mycke tyngre!! Kolla här med 45/1,8 i mitten??

Gluggen är så lätt därför att den är byggd i plast!! –utom fästet mot kameran?? Den är snygg med sin metallglans?? –men jag skulle varit gladare om den varit svart!! Den är dock lite ”bulky” när den sitter på OM-D.

Knappt att kombinationen går ned i rockfickan!!  Bildkvaliteten som den här gluggen har prisas nästan överallt på nätet, –som här!! Jag satte upp våra Paterson-tavlor på väggen och tog några bilder på full glugg och 5,6??

  

Här på full bländaröppning 1,8 är upplösningen ”maximal” 96 linjepar/mm i centrum och ute i hören är det utmärkta 72 lp/mm.

Om man bländar ned till 5,6 så ser det ut så här:

  

Upplösningen är nu praktiskt taget den samma i centrum som hörn!! –96 lp/mm. Det betyder att den här ”billiga” gluggen är bättre än Summilux 50/1,4?? –som är klart sämre i hörnen med värdena 42 rep 66 lp/mm i hörnen!!

Den har en mjukare ”bokeh” än Summiluxen?? –vilket man kan se om man defokuserar granen i Saluhallen med bländare 2!!

  

Summiluxen till höger!!

Om man skulle drista sig att ta en vanlig gatubild så ser den ut så här??

Lund 2012-12-20. OM-D + Olympus ZD 45/1,8 @ 1,8.

Kan man använda en så här ”lång” glugg vid fotoflanerande?? –det kan man med glädje?? –men det får bli en senare blogg!!

Är det då en bra standardglugg?? NÄ!! --det är ett excellent  objektiv för MFT!!

Postat 2012-12-30 07:25 | Läst 10415 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#610. Visa ögonvitan?? –evolution?? –isbjörnen kan??

Vi är det enda däggdjuret, som visar ögonvitan?? –konstant!! Skulle detta spela en roll i människans evolution?? –just att se åt vilket håll vi skådar?? Ja, kanske är det så?? –men isbjörnen kan också!

Enligt ett program på SVT?? –om utvecklingen av vår hjärna under 6 miljoner år!! --så skulle just egenskapen att visa ögonvitan!! –vara unik för människoapan?? Nu skall man inte tro på allting man hör och ser?? –en viss skepticism skadar aldrig!

Jag vill inte ifrågasätta teorin att utvecklingen av vår hjärna skulle kunna bero på att vi kunde kommunicera bättre än apor?? --just av den anledningen att vi kan se vart åt vår kollega såg?? Nä det är just detta att vi skull vara de enda däggdjuret som visar ögonvitan?? –konstant??

Jag har sett flera gånger i Arktis att isbjörnen också visar sin ögonvita?? –ofta! Jag har det faktiskt på bild!!

Isbjörnshona med årsunge. Svalbard 2011. Canon 1D III + EF 100-400/4-5,6 L IS.

Postat 2012-12-29 07:18 | Läst 8341 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#609. Nu har jag kommit fel!! –jag får skaffa bränsle på annat håll??

Vi måste all fylla på bränsle i kroppen, då och då?? En del tar in mycke?? –å det är inte bra! En del äter fel saker?? Men den här polaren – han har kommit totalt fel?? Han är på väg att inse detta??

Vi äter ju på många olika ställen?? –men den här vännen skall nog leta efter bränsle på något bättre ställe!! Jag skulle vilja föreslå att han gör ett besök hos assistent Ninni´s fågelbord, där vankas det både frö och talg!!

Lund 2012-12-17. Olympus OM-D + Lumix G 14/2,5.

Postat 2012-12-28 07:23 | Läst 7930 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#608. Tokiga skyltar överallt, hur kan man låta bli?? –att plåta dessa??

De dyker upp var som helst?? –jag vet inte hur man skall värja sig. Det är en underlig drift?? –som gör att man ständigt söker efter dem!! Hur blir man av med denna affektion?? –efter underfundiga skyltar!

Det borde anordnas speciella avvänjningskurer?? –kurser och regelbundna möten för oss som fått denna underliga åkomma. Man går där och flanerar i den smältande sydvintern –plötsligt dyker det upp en skylt!! Å så rycker det till i kameraarmen och kravet på en bild stämplas in i hjärnan?? Jag har ännu inte funnit något botemedel?? –som kan stoppa avtryckningen av slutaren.

Man tycker att i dess mest ointressanta miljöer som en bensinmack så skulle man få vara i fred?? Men inte, medan assistent Ninni är inne å skall betala ”soppan”, så korsbefruktas min hjärna av en malplacerad skylt!!

Så här är det nästan jämt??

Lund 2012-12-17. Olympus OM-D + Lumix G 14/2,5.

Postat 2012-12-27 07:44 | Läst 9057 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa