UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2218. Ingen rädder för raset här??

När man har gott om kulor?? –så kan man köpa statussymboler?? Det måste inte vara en Leica M10?? –som de flesta av oss tror?? Utan man kan köpa en flådig bil?? –som en Porsche??

Om man har en så fin sak, så är man ju rädd om den?? –om man är av den gamla stammen??  Det gäller dock inte alla??

Stor risk för skada i Gamla stan anno 2017-06-16

Postat 2017-06-30 07:15 | Läst 4737 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2217. Har köpt en ny kamera?? –för naturfoto??

Seniorplåtis har sålt av en del kamerautrustning?? –hos Scandinavian?? Hade 20 laxar innestående?? –å visste inte riktigt vad man skulle köpa?? Kom fram till en kamera för naturfoto??

Sportfoto och naturfoto är ganska lika?? –vad gäller kamera. Nyckelegenskapen är rätt fokus på rörligt föremål?? –med snabb serietagning och bibehållet fokus??

Olympus E-M1II + Panasonic G Vario 100-300/4-5,6

De flesta naturfotograferna väljer de stora Canon eller Nikon kamerorna?? –ty de sätter fokus kanon säkert?? Alla vet att dessa kamerorna i kombination med stora objektiv väger mycket?? En utrustning för att plåta pingviner i Antarktis kommer lätt över 20 kg!! --seniorplåtis vet av egen erfarenhet??

Fram till i dagarna har tungviktarna varit enda lösningen?? –men sedan i höst finns Panasonic GH5 och Olympus OM-D E-M1II?? Många tester ute på nätet antyder att t ex Olympusen är mycket nära lika säker på att sätta fokus?? Vad gäller antalet bilder per sekund?? –är den t o m  snabbare??

Så seniorplåtis fick klartecken från ”bankkvinnan” Ninni?? –att hämta ut en EM1 II??

EM1 II är aningen större än Pen-F och 1,5 hg tyngre

Tyvärr är det nya slagskeppet något större än Olympus Pen-F och mera klumpig?? Den är tyngre, huvudsakligen på grund av jättestort batteri?? Det är helt klart att den avancerade mekanismen och elektroniken för IS och sensorsystemet blir tyngre?? Dessutom är kameran vädertätad och mekaniskt stabil för proffsjobb??

Det utvecklade IS systemet är helt unikt?? –plåta t ex vintergatan handhållet i 5 sekunder?? –jo, det finns på nätet!! Menysystemet för att kontrollera den avancerade kameran kräver minst doktorsexamen i teknisk fysik?? –en professur i kemi är helt körd??

E-M1 II jobbar fullt ut bäst med Olympus pro objektiven?? –det märkte seniorplåtis när han satte fast ett gammalt tele-zoom (100-300 mm 4-5,6) på kameran?? Det tog en sekunds sökande efter fokus?? –klart sämre än Pen-F. Men när jag hittade möjligheten att man kunde ställa in att kameran inte skulle bry sig om objektivets IS?? –även om den var avstängd. Pen-F funkar bäst med IS på!!

Nu kräver inte naturen supersnabb fokus i alla situationer?? –som här:

Gräsandskycklingar på egen hand i Lund anno 2017-06-24

Massor mer måste plåtas med den här kameran innan man kan säga att det är en kamera rätt för naturen. Den passar inte mitt sätt att gatufotografera.

Postat 2017-06-29 07:11 | Läst 8230 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#2216. Har tränat in?? –det senaste ”movet”??

Det gäller att följa med i tiden?? –hänga med i det rätta sättet att röra sig?? Annars är man helt ute?? Dansa fram?? –rent street smart?? --med armarna pekande i rätt riktning??

Det är dock lite förvånande?? –när man mitt i rökpausen?? –i byggjobbet?? –drar den senaste rörelsen?? Nåja, som sagt man måste ju var up to date??

Right move i Gamla stan anno 2017-06-15

Postat 2017-06-28 07:08 | Läst 4538 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2215. Stolbärarna?? –en profession??

När man fotoflanerar i Gamla staden?? –så slås man av att det finns en yrkesgrupp?? --som måste ha till huvuduppgift att bära omkring stolar?? –ofta stora staplar??

Nu förstår jag?? --om ni protesterar?? –att så kan det inte vara?? Det låter helt absurt att man skulle kunna livnära sig på det?? Likafullt så har seniorplåtis många bilder av utövarna:

Stolbärarna i Gamla stan anno 2017-06-16

Postat 2017-06-27 07:12 | Läst 3939 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2214. Hur skall man plåta sport?? –som höjdhopp??

Seniorplåtis har plåtat olika sporter i mer än sextio år?? –varje gång är det lika svårt?? Det spännande är att visa hur skickliga utövarna är?? –just att visa det positiva in aktion??

Förutsättningarna att fotografera sport har verkligen förändrats?? –1958 satt juniorplåtis på Folkungavallen i Linköping å plåtade fotboll med en Rollieflex?? –på uppdrag för tidningen Östgöten?? För en vecka sedan plåtade samma seniorplåtis höjdhopp vid Lundahoppet?? Idag kan de flesta kameror ta tio bilder per sekund och zoomobjektiven är mycket bra. Kamerorna kan till och med fjärrstyras?? --så fotografen kan ha många kameror utplacerade kring planen?? --och plåta samtidigt från alla platserna.

Det finns många duktiga sportfotografer i vårt land?? –en av de bästa är ”matteläraren” vid Linköpings universitet, Peter Holgersson?? Han jobbar på uppdrag åt Bildbyrån. Om du vill se hur han jobbar?? –så kolla den här videon. Om du vill se Peter Holgersson plåtar friidrott så kan du kolla här.

Om man vill visa hur högt våra skickliga höjdhoppare hoppar?? –så är det inte så lätt??

Man kan välja att ta bilder lite sådär från ovan:

Sofi Skoog lite från ovan i Lund anno 2017-06-10

Man missar då att visa hur högt de verkar vara. Om man i stället väljer mycket låg vinkel?? –så framträder visionen att de svävar uppe i himlen:

Höjdhoppare svävar i skyn

I stället för använda ett vidvinkelobjektiv nära hoppställningen så kan man välja en lång brännvidd och visa aktion i komprimerad form:

Sofi Skoog hoppar högt över ribban i Lund

Än en gång missar man att visa hur högt det är, men om man visar hela höjdhoppsställningen och hopparen så inser man att höjden är nära 2 meter:

Erika Kinsey och Mike Edward hoppar högt i Lund

I dagens moderna journalistik är det viktigt att visa kändisar och tränare i bild och det har vid ordnat här genom att ha med en bild av Linus Törnblad och Stefan Holm diskuterande ett hopp.

Mästerhopparna Linus och Stefan visar hur man skall göra

Postat 2017-06-26 07:13 | Läst 6590 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa