UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4738. Macro-Mickro med Macro-Elmarit 60/2.8

Det efterfrågades bilder med den här gluggen?? –närbilder får man väl förmoda?? Men idag tar inga experter i området närbilder med bara en bild utan ”stackar” tjugotals bilder för att få stort skärpedjup.

Moderna kameror har stackningen inbyggd, men med tidigare kamera fick man stacka i datorn efteråt. Så Bob skrev några bloggar med bilder på mineral här på fotosidan. Här är en:

https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/2436-vilket-ar-bast-stapling-eller.htm

Det här Leica objektivet är naturligtvis gediget (Bob hatar det ordet) bra för gamla typen macro fotografi. Som hade en mer konstnärlig prägel??

Bob har tagit två bilder som nog för stoppas in i det facket??

Macro med 1:1 förstoring med autofokus hjälp från Techart LM-AE9

Det här med autofokus fungerar väl sådär?? –men kan man lära sig det är det till stor hjälp. För konstnärlig bildning är det fint.

All fotografi av mineral görs med ”stacking” idag men jag skall visa en bild av en zeolitkristall  från Island. Det är det glasklara mineralet Heulandite. Många vet att glas är hopplöst att plåta med bra resultat?? Men detta single shot av min tio millimeter lilla kristall av Heulandite är intressant med sin interna lyster??

Tio millimer lång kristall av Heulandite från Island

Macro fotografi är spännande och vackert. Lycka till!

Postat 2024-06-26 00:23 | Läst 485 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4634. Autofokus på halv meter

Makrofoto är både roligt och lärorikt?? –den här gubben har erfarenhet från att plåta atomer i rörelse?? –till millimeter små mineral kristaller?? Å en del andra natur objekt??

Dagens kluriga fråga är?? –hur togs den här bilden??

Ninnis Saintpaulia (S. ionantha) i dagsljus

Postat 2024-03-14 00:37 | Läst 455 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3972. Du måste ha några bra naturbilder??

Undrade en krävande kompis?? Nja det är svårt med naturbilder?? –det är stenhård konkurrens internationellt sett?? Naturfilmerna på TV sätter på något sätt standarden??

Ingen kan prestera på den nivån?? –många av BBC fotografer har universitetsutbildning från Bristol. Å i lilla landet utom sig är det också duktiga naturfotografer. Seniorplåtis sökte inträde i Naturfotograferna två gånger för mer än tio år sedan?? Men jag kom inte med efter domen var att jag tog suddiga bilder. Idag är det en erkänd N-fotograf som bara tar suddiga bilder och ger ut böcker??

Efter den domen från N blev det bara att pensionera sig och börja jaga villebråd i gatorna i den lilla akademiska bondbyn i syd.

Några naturbilder är jag ganska nöjd med:

Man kan bara beundra den bredden på vingar och guldfirren blev kvällsmat

Isbjörnmamman leker med sin lilla valp i Svalbard

Du visste väl att brunbjörnen i Alaska till 90% är vegetarian

De femtusen kända mineralen som bygger upp vårt klot är en underbar värld av vackra kristaller. Det är förvånande att ingen naturfotograf (N) i vårt land ägnar sig åt denna viktiga del av naturen?? Speciellt som vi har den gruva som har flest mineral i världen i vårt land?? –det finns nästan 300 olika mineral i Långban gruvan norr om Filipstad. Seniorplåtis har faktiskt upptäckt och strukturbestämt ett av de 300 mineralen i Långban: Takéuchiite!! Nu finns det vackrare mineral än det jag upptäckt?? –men här är det:

Nålformade kristaller av det svarta mineralet Takéuchiite

Postat 2022-05-23 07:33 | Läst 1898 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3379. Kaos eller symmetri?? –det är frågan??

Vad uppfattar vi som vackert??  --det är inte så lätt att säga?? Det går inte att definiera så ”vackert” lätt?? –det är ju en känsla som finns i vår hjärna?? Vi är också påverkade av vad andra tycker??

Eftersom det vi ser kan vara mer eller mindre kaos?? –så kan det vara något där att fokusera på?? Motsatsen till kaos kan av många, även forskare, vara hög symmetri?? Den högsta symmetrin har faktiskt en kub!! Den har fyra tretaliga rotationsaxlar (rymddiagonalerna), fyra tvåtaliga rotationsaxlar, tre fyrtaliga rotationsaxlar och ett antal spegelplan!!

Kubisk Pyritkristall uppfattas som vacker

Ett kritiskt symmetrielement för att vi skall uppfatta någonting som vackert är just spegelplanet?? Betrakta en stol?? Kan du hitta spegelplanet?? –utan det blir stolen sned?? –vem gillar det?? Därför behöver en vacker bild något föremål med spegelplan??

Här ser du lätt ett pseudo spegelplan

I en bild räcker det att man uppfattar symmetri, men det behöver inte vara äkta symmetri?? –utan bara nästan. Bilden med kejsarpingvinerna i Antarktis ser ju ut att ha ett spegelplan mellan sig?? Men titta noga?? --det är inte helt sant. Här spelar också den vackra färgen en stor roll?? –och lurar oss till en ”vacker” tolkning. Det kan ses som ett slags solnedgångs syndrom.

Här kommer två bilder där en har hög symmetri och den andra närmast kan tolkas som kaotisk?? Sätt ditt betyg på vilken du uppfattar som vacker??

Symmetri och kaos, vilket gillar du bäst

Postat 2020-10-07 07:37 | Läst 2821 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2475. Det är inte guld allt som glimmar?? –men här det Au??

Här är roten till all girighet?? –och våld och elände?? –men också grunden till mycken kultur och skönhet?? Kan det vara färgen och beständigheten?? –som är orsaken??

Kan det vara sällsyntheten och formbarheten som spelar roll?? Jo men visst det är naturligtvis de fysikaliska och kemiska egenskaperna som ligger som viktig grund.

Det är ett av få grundämnen som förekommer naturligt som ren metall i naturen?? –det är med andra ord ett mineral?? –som här på bilden:

Mineralet guld från Kalifornien. FOV 10 mm.

Det här är en makrobild tagen med två mellanringar och zoom objektivet 40-150 mm/2,8 pro på en Olympus E-M1 II. Utnyttjande stacking av 25 bilder med fokus steg 8. Efterbehandlat i LR 6 och PS5.

Postat 2018-04-01 07:43 | Läst 8619 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa