UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3379. Kaos eller symmetri?? –det är frågan??

Vad uppfattar vi som vackert??  --det är inte så lätt att säga?? Det går inte att definiera så ”vackert” lätt?? –det är ju en känsla som finns i vår hjärna?? Vi är också påverkade av vad andra tycker??

Eftersom det vi ser kan vara mer eller mindre kaos?? –så kan det vara något där att fokusera på?? Motsatsen till kaos kan av många, även forskare, vara hög symmetri?? Den högsta symmetrin har faktiskt en kub!! Den har fyra tretaliga rotationsaxlar (rymddiagonalerna), fyra tvåtaliga rotationsaxlar, tre fyrtaliga rotationsaxlar och ett antal spegelplan!!

Kubisk Pyritkristall uppfattas som vacker

Ett kritiskt symmetrielement för att vi skall uppfatta någonting som vackert är just spegelplanet?? Betrakta en stol?? Kan du hitta spegelplanet?? –utan det blir stolen sned?? –vem gillar det?? Därför behöver en vacker bild något föremål med spegelplan??

Här ser du lätt ett pseudo spegelplan

I en bild räcker det att man uppfattar symmetri, men det behöver inte vara äkta symmetri?? –utan bara nästan. Bilden med kejsarpingvinerna i Antarktis ser ju ut att ha ett spegelplan mellan sig?? Men titta noga?? --det är inte helt sant. Här spelar också den vackra färgen en stor roll?? –och lurar oss till en ”vacker” tolkning. Det kan ses som ett slags solnedgångs syndrom.

Här kommer två bilder där en har hög symmetri och den andra närmast kan tolkas som kaotisk?? Sätt ditt betyg på vilken du uppfattar som vacker??

Symmetri och kaos, vilket gillar du bäst

Postat 2020-10-07 07:37 | Läst 1713 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2475. Det är inte guld allt som glimmar?? –men här det Au??

Här är roten till all girighet?? –och våld och elände?? –men också grunden till mycken kultur och skönhet?? Kan det vara färgen och beständigheten?? –som är orsaken??

Kan det vara sällsyntheten och formbarheten som spelar roll?? Jo men visst det är naturligtvis de fysikaliska och kemiska egenskaperna som ligger som viktig grund.

Det är ett av få grundämnen som förekommer naturligt som ren metall i naturen?? –det är med andra ord ett mineral?? –som här på bilden:

Mineralet guld från Kalifornien. FOV 10 mm.

Det här är en makrobild tagen med två mellanringar och zoom objektivet 40-150 mm/2,8 pro på en Olympus E-M1 II. Utnyttjande stacking av 25 bilder med fokus steg 8. Efterbehandlat i LR 6 och PS5.

Postat 2018-04-01 07:43 | Läst 5697 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#1972. Åldersdiskriminering?? –det vet han inte vad det är??

I landet utom sig slarvar man bort erfarenhet och kunskap?? –genom att pensionera arbetskraft?? –som är äldre än 65?? Bara egenföretagare måste jobba vidare??

I många länder utnyttjar man kunnande mycket längre hos äldre. I Korea, till exempel, köper universiteten upp kunnande över hela världen?? –genom att anställa äldre forskare??

Här har vi en kompis till seniorplåtis, professor Osamu Terasaki, som besökte Lund och föreläste förra veckan.

Professor Osamu Terasaki (t v) och seniorplåtis i Lund anno 2016-09-16

Åhörarna var unga forskare i fysik och kemi. Osamu visade unika bilder på hur atomer kan inkorporeras i olika material??

Osamu föreläser på fysicum i Lund

Han är på samma sätt som seniorplåtis en slags atomfotograf. Han har mer än 20 vetenskapliga artiklar i de mest prestigefyllda tidskrifterna Nature och Science?? –å det är ovanligt?? –seniorplåtis har bara 5. Men seniorplåtis har en artikel i Nature som ensamförfattare!! –å det är ovanligt och coolt.

Osamu har inte haft den raka vägen till erkännande?? –i Japan måste man följa historiska mönster?? –och hedra och stödja sina senior professorer. Osamu fick till och med bannor för att skaffa tre barn!! –det går inte för sig?? –i Japan. Han kämpade sig fram i en internationell samverkan och blev sent professor i strukturkemi vid Stockholms universitet. Det gav till och med eko i Japan. De började fatta vad man tappat i vetenskaplig standard.

Vid 65 år kunde han välja och vraka bland topp universitet i världen. Han kontrakterades i Korea, Stockholm, Berkeley och nu anställs han vid ett nytt Tekniskt universitet i Shanghai för 3 år. Han skall bygga upp ett nytt laboratorium för avancerad elektronmikroskopi!! Det är att ta hand om kunskap. Här ligger landet utom sig efter??

Men lite hopp får man när man ser vilka som var värdar för seminariet:

Från vänster: professor Kimberly Dick Thelander, yngsta professorn vid Lunds universitet, professor Reine Wallenberg och Osamu.

Postat 2016-09-20 07:32 | Läst 5637 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#166. Är det dax att ge upp RF fokusering?? – Leica M går till samlarhyllan!!

Konsten att hantera en mätsökar(RF)kamera, typ Leica M9, är snart ett historiskt konsthantverk?? --då dagens juniorfotografer är mer hemma med en LCD skärm!! --eller elektronisk sökare!! --som ger ”live view” genom objektivet.

Man får betänka att mätsökarkameran har mer än sextio år på nacken!! –från den tid då racerbilar hade manuell växelspak. Idag har en F1 racer automatlåda!! –varför, jo helt enkelt därför att det är effektivare!! Så är det också med avståndsinställningen hos en M-Leica, det är historia och det funkar sämre än med ”elektronic view finder” (EVF).

Det är alltså dax att lägga den här på hyllan!! --samlarhyllan:

Vad är det då som har hänt de senaste åren?? –jo nya kamerasystem med mätsökningen genom objektivet har kommit. Panasonic och Olympus har gjort formatet m4/3 öppet så att adaptrar finns för de flest objektivfattningar. Flera modeller finns av dessa kamerorna och fler kommer. Samma gäller för Sony som öppnat upp för användandet av många objektiv till fattningen till formatet NEX E (APS-C). Senste modellen från Sony är NEX-7, med en 24 M pixel sensor. Allra senast är Ricoh GXR med A12 M modulen för Leica objektiv med M-fattning. I realiteten öppnar även detta till flera objektivtillverkare. Den senare modulen har dessutom en 12M pixel sensor utan AA (anti aliasing) filter, dvs i princip samma sensor som i Leica M9. Alla de här kamerorna är minst 6-7 gånger billigare än Leica M9, som inte har en live view av bilden genom objektivet!!

En av de första modellerna som kunde ta Leica M objektiv med EVF var Olympus E–LP1, som den här!! Den säljes nu ut billigt över hela världen!!

Varför är det då så bra att kunna se live genom objektivet?? –jo det finns hjälpmedel för att få rätt fokus, vid manuell fokusering!! I de äldre kamerorna, som E-LP1 kan man fokusera på en förstorad del i bilden!! Bra!! –men inte alltid så smidigt. I senare modeller som, Ricoh GXR A12 M, NEX-5n och NEX-7 kan man få hjälp av att kanter i objektet lyser upp i en färg (Peaking function) när det är i fokus. Kolla den här videon från Imaging Resource:  http://www.youtube.com/watch?v=HGPF375-2rA

Ricoh GXR med A12 M har dessutom ytterligare en hjälp för fokusering och den ser nästen liknande ut, men är tydligen mycket effektiv enligt Michael Reichmann:

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/ricoh_gxr_a12_field_report.shtml

Möjligheten att fokusera genom objektivet, användande adaptrar till olika objektivfattningar, gör att man kan utnyttja många olika objektiv på dessa kameror. Detta är ju mycket användarvänligt, då många har äldre objektiv liggandes på hyllorna hemma. Många av dessa objektiven är fullt ”up to date” vad gäller optiska egenskaper och kan användas med mycket bra resultat idag.

Ta en koll på den här bilden, tagen med kameran och objektivet ovan!!

 Magnolia. Olympus E-LP1, Noctilux 50/1, @ f/1.0

Postat 2011-10-13 07:27 | Läst 8217 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#104. Makro utan makro-objektiv?? –eller makro med långtele!!

Ta och kolla ditt teleobjektiv?? –det kanske finns ett makroläge!! I så fall kan du vänta med att köpa ett dedicerat makro-objektiv!! I många fall så har objektiv som är omkring 300mm i brännvidd en närgräns som ligger kring 1,5m!! --också i sådant fall går det fint att använda det som en makroglugg!!

Här har du två extrema makro-kameror!! En Canon 1D III med ett EF 300/4 L IS och Ext 2x III, vilket ger 780mm effektiv crop. Autofokus funkar på den här kombinationen. Närgränsen är 1,5m. Den andra kameran är en Panasonic GH2 med Lumix 100-300/4-5,6 och 600mm crop-faktor.  Närgräns blir också här 1,5m. Båda har bildstabilisator i objektiven.

Kameror med lämpliga makro-objektiv??

Båda uppsättningarna lämpar sig för makro fotografering av flyktiga objekt. Konstigt nog är fjärilar ofta flyktiga, men här går det bra!! --då man är mer än 1,5m iväg.

I Läckebo boställe (min far var född här 1917), i Riddarhyttans samhälle, är husen sedan länge rivna, men kvar finns jordkällaren och ett tistelsnår. I detta snår trivas fjärilar i mängd!! Här kommer några bilder vi tog igår.

Skogspärlemorfjäril, Fabriciana adippe, Canon 1D Mark III, EF 300/4 L IS + ext 2x III (Foto: Mia Bovin)

Skogspärlemorfjäril och Påfågelsöga Inachis io, Panasonic GH2, Lumix 100-300/4-5,6

Påfågelsöga, Panasonic GH2, Lumix 100-300/4-5,6

Vinbärsfuks , Polygonia c-album. Canon 1D Mark III, EF 300/4 L IS + ext 2x III

Det är en stor skillnad mellan de två kamerorna!! –vikten!! Canon behöver ett enbensstativ!! --om man skall plåta länge!! –å det gör man ju!! ”Pannan” är lätt som en plätt!! Det finns dock ytterligare en viktig skillnad vad gäller makrofoto!! –bländardiametern är mindre, i mm räknat, för objektiven konstruerade för halvformat, alltså blir skärpedjupet större!! Det ser man på bilderna ovan!!

Så ut å plåta makro nu när sommaren är här!! Jag är säker på att du är mycket bättre på att hitta objekt i naturen än vi är!!

Postat 2011-07-13 07:18 | Läst 13664 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera