UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4634. Autofokus på halv meter

Makrofoto är både roligt och lärorikt?? –den här gubben har erfarenhet från att plåta atomer i rörelse?? –till millimeter små mineral kristaller?? Å en del andra natur objekt??

Dagens kluriga fråga är?? –hur togs den här bilden??

Ninnis Saintpaulia (S. ionantha) i dagsljus

Postat 2024-03-14 00:37 | Läst 219 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3972. Du måste ha några bra naturbilder??

Undrade en krävande kompis?? Nja det är svårt med naturbilder?? –det är stenhård konkurrens internationellt sett?? Naturfilmerna på TV sätter på något sätt standarden??

Ingen kan prestera på den nivån?? –många av BBC fotografer har universitetsutbildning från Bristol. Å i lilla landet utom sig är det också duktiga naturfotografer. Seniorplåtis sökte inträde i Naturfotograferna två gånger för mer än tio år sedan?? Men jag kom inte med efter domen var att jag tog suddiga bilder. Idag är det en erkänd N-fotograf som bara tar suddiga bilder och ger ut böcker??

Efter den domen från N blev det bara att pensionera sig och börja jaga villebråd i gatorna i den lilla akademiska bondbyn i syd.

Några naturbilder är jag ganska nöjd med:

Man kan bara beundra den bredden på vingar och guldfirren blev kvällsmat

Isbjörnmamman leker med sin lilla valp i Svalbard

Du visste väl att brunbjörnen i Alaska till 90% är vegetarian

De femtusen kända mineralen som bygger upp vårt klot är en underbar värld av vackra kristaller. Det är förvånande att ingen naturfotograf (N) i vårt land ägnar sig åt denna viktiga del av naturen?? Speciellt som vi har den gruva som har flest mineral i världen i vårt land?? –det finns nästan 300 olika mineral i Långban gruvan norr om Filipstad. Seniorplåtis har faktiskt upptäckt och strukturbestämt ett av de 300 mineralen i Långban: Takéuchiite!! Nu finns det vackrare mineral än det jag upptäckt?? –men här är det:

Nålformade kristaller av det svarta mineralet Takéuchiite

Postat 2022-05-23 07:33 | Läst 1602 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3379. Kaos eller symmetri?? –det är frågan??

Vad uppfattar vi som vackert??  --det är inte så lätt att säga?? Det går inte att definiera så ”vackert” lätt?? –det är ju en känsla som finns i vår hjärna?? Vi är också påverkade av vad andra tycker??

Eftersom det vi ser kan vara mer eller mindre kaos?? –så kan det vara något där att fokusera på?? Motsatsen till kaos kan av många, även forskare, vara hög symmetri?? Den högsta symmetrin har faktiskt en kub!! Den har fyra tretaliga rotationsaxlar (rymddiagonalerna), fyra tvåtaliga rotationsaxlar, tre fyrtaliga rotationsaxlar och ett antal spegelplan!!

Kubisk Pyritkristall uppfattas som vacker

Ett kritiskt symmetrielement för att vi skall uppfatta någonting som vackert är just spegelplanet?? Betrakta en stol?? Kan du hitta spegelplanet?? –utan det blir stolen sned?? –vem gillar det?? Därför behöver en vacker bild något föremål med spegelplan??

Här ser du lätt ett pseudo spegelplan

I en bild räcker det att man uppfattar symmetri, men det behöver inte vara äkta symmetri?? –utan bara nästan. Bilden med kejsarpingvinerna i Antarktis ser ju ut att ha ett spegelplan mellan sig?? Men titta noga?? --det är inte helt sant. Här spelar också den vackra färgen en stor roll?? –och lurar oss till en ”vacker” tolkning. Det kan ses som ett slags solnedgångs syndrom.

Här kommer två bilder där en har hög symmetri och den andra närmast kan tolkas som kaotisk?? Sätt ditt betyg på vilken du uppfattar som vacker??

Symmetri och kaos, vilket gillar du bäst

Postat 2020-10-07 07:37 | Läst 2641 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2475. Det är inte guld allt som glimmar?? –men här det Au??

Här är roten till all girighet?? –och våld och elände?? –men också grunden till mycken kultur och skönhet?? Kan det vara färgen och beständigheten?? –som är orsaken??

Kan det vara sällsyntheten och formbarheten som spelar roll?? Jo men visst det är naturligtvis de fysikaliska och kemiska egenskaperna som ligger som viktig grund.

Det är ett av få grundämnen som förekommer naturligt som ren metall i naturen?? –det är med andra ord ett mineral?? –som här på bilden:

Mineralet guld från Kalifornien. FOV 10 mm.

Det här är en makrobild tagen med två mellanringar och zoom objektivet 40-150 mm/2,8 pro på en Olympus E-M1 II. Utnyttjande stacking av 25 bilder med fokus steg 8. Efterbehandlat i LR 6 och PS5.

Postat 2018-04-01 07:43 | Läst 8061 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#1972. Åldersdiskriminering?? –det vet han inte vad det är??

I landet utom sig slarvar man bort erfarenhet och kunskap?? –genom att pensionera arbetskraft?? –som är äldre än 65?? Bara egenföretagare måste jobba vidare??

I många länder utnyttjar man kunnande mycket längre hos äldre. I Korea, till exempel, köper universiteten upp kunnande över hela världen?? –genom att anställa äldre forskare??

Här har vi en kompis till seniorplåtis, professor Osamu Terasaki, som besökte Lund och föreläste förra veckan.

Professor Osamu Terasaki (t v) och seniorplåtis i Lund anno 2016-09-16

Åhörarna var unga forskare i fysik och kemi. Osamu visade unika bilder på hur atomer kan inkorporeras i olika material??

Osamu föreläser på fysicum i Lund

Han är på samma sätt som seniorplåtis en slags atomfotograf. Han har mer än 20 vetenskapliga artiklar i de mest prestigefyllda tidskrifterna Nature och Science?? –å det är ovanligt?? –seniorplåtis har bara 5. Men seniorplåtis har en artikel i Nature som ensamförfattare!! –å det är ovanligt och coolt.

Osamu har inte haft den raka vägen till erkännande?? –i Japan måste man följa historiska mönster?? –och hedra och stödja sina senior professorer. Osamu fick till och med bannor för att skaffa tre barn!! –det går inte för sig?? –i Japan. Han kämpade sig fram i en internationell samverkan och blev sent professor i strukturkemi vid Stockholms universitet. Det gav till och med eko i Japan. De började fatta vad man tappat i vetenskaplig standard.

Vid 65 år kunde han välja och vraka bland topp universitet i världen. Han kontrakterades i Korea, Stockholm, Berkeley och nu anställs han vid ett nytt Tekniskt universitet i Shanghai för 3 år. Han skall bygga upp ett nytt laboratorium för avancerad elektronmikroskopi!! Det är att ta hand om kunskap. Här ligger landet utom sig efter??

Men lite hopp får man när man ser vilka som var värdar för seminariet:

Från vänster: professor Kimberly Dick Thelander, yngsta professorn vid Lunds universitet, professor Reine Wallenberg och Osamu.

Postat 2016-09-20 07:32 | Läst 6973 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa