UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4629. 50 laxar för en gammal Canon

Vissa gamla kameror är samlarobjekt i dagens värld?? Det krånglar till sig för oss som vill plåta med återbruk?? Den här godingen: svart Canon P med ett svart Canon 50mm 1:1.2 har vi??

En kamera försäljare i Tokyo saluför samma kamera med serie nr 700879, och med ett svart objektiv, serie nr 22639, som på den här bilden:

Svart Canon P serie nr 706476 med Canon 50/1.2 serie nr 22874

Om du skulle köpa den kameran i Tokyo så kan jag säga att den verkar vara ett original svart exemplar?? Den har alla rätta attributen och den har ett tidigt serienummer. Objektivet är också korrekt med ett nummer nära vårt objektiv med omkring 200 exemplar före vårt. Det finns inga dokument hos Canon fabriken från den här tiden som visar hur många svarta Canon P och svarta 50/1.2 som tillverkades på femtiotalet.

Japan camera hunter i Tokyo är en välrenommerad firma som samarbetar med Kanto Camera verkstaden, som är en av få Leica service ställen i Asien.

Priset i Tokyo på denna välbevarade kameran med objektiv är 41 laxar och till ett priset tillkommer tull och moms till Sverige.

Vår kamera har varit mer i presstjänst i Göteborg och är mer sliten (patina) men är fullt funktionell. Objektivet har varit i tjänst någon annan stans i vårt land, men funkar utmärkt. Seniorplåtis har lagt ungefär 12 laxar på vårt exemplar. Men hade de varit en svart Leica från den här tiden hade den kostat mer än tio gånger mer. Trots att det bara finns ungefär 60 exemplar kända av svart Canon P??

Med rätt motljusskydd är svart Canon P vacker

Postat 2024-03-09 01:10 | Läst 314 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4345. Här får en fontän fungera som jacuzzi

När fotoflanören sitter där och njuter av den annalkande sommaren inser han att den ifrågasatta kulturen i form av en fontän kan vara till stor nytta?? –som badbalja för fåglarna??

De går också ett steg längre i sitt utnyttjande av konstföremålet?? –fontänens vatten är inte ett gift som omger Visby stift?? –utan är ett livselixir för allt levande på detta klot?? –ja inte bara på bildens klot, utan det klot vi är gäster på?? Det som nästan för alltid kommer susa fram i rymden??

Klotets betydelse i Lund anno 023-05-29

Postat 2023-05-30 08:03 | Läst 952 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3921. Universitetsbiblioteket i Lund

Vem bevarar det litterära kulturarvet i landet utom sig?? Några vet att redan 1698 lagstadgades att universitetsbiblioteken och Kungliga biblioteket skall arkivera allt som trycks i landet.

Det betyder att alla trycksaker tillverkade i vårt land skall bevaras i ett exemplar i varje universitetsbibliotek, så kallade pliktexemplar. Seniorplåtis har med glädje lämnat sina egna fotoböcker till alla biblioteken för arkivering. Då vet man att de vill bli tillgängliga i framtiden?? –så länge vår civilisation på klotet existerar.

Man kan ju fråga sig hur mycket som finns lagrat på vårt UB här i Lund. Svårt att säga idag men det är mer 11 hyllmil och det tillkommer mer än en halv hyllkilometer per år.

Det är inte utan att seniorplåtis är en smula stolt över att ha varit ledamot av styrelsen för UB i Lund åren 1997-2000.

Lunds UB har idag en huvudbyggnad som 2019 utsågs till Sveriges vackraste byggnad genom alla tider. Parken framför byggnaden går heller inte av för hackor och numera har närliggande Skissernas museum ett flertal konstverk utställda i parken??

Så har du tid för ett besök i Lund glöm inte bort Helgonabacken med UB. Du kan också kolla bilderna från igår:

UB i Lund med parken i Helgonbacken och Skissernas museum anno 2022-04-01

Postat 2022-04-02 07:55 | Läst 1714 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3774. Nu är den fö……. Julen här!!

Tjugofem år fick den leva?? –sedan blev det hedersbegravning på Stortorget i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Det blir troligen inga protester mot detta?? –den kommersiella festen är så inrotad??

Var enda unge vill ha ny dator eller mobil?? –och de senaste spelen?? Handlarna är direkt beroende av denna kommers??

Men att de hundratusentals granarna vi hugger ner skulle gör en bättre tjänst för mänskligheten om de fick fortsätta att stå på rot?? –det är det ingen som tänker på?? –när julskinkan, sillen och snapsen bullas upp på julbordet??

Gubbarna i parkförvaltningen gör ett bra jobb och riktar upp den ståtliga granen på torget?? Vad de skulle ha de extra granruskorna till vågade vi inte fråga?? Det är väl inte så att man sätter till extra grenar längst ned??

För inte tala om alla girlanger som skall hängas upp på alla affärsgator i Lund?? Vad kan det kosta??

Resning av julgran på Stortorget i Lund anno 2021-11-05

Postat 2021-11-06 07:55 | Läst 1932 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3640. Jo?? –det är skillnad

Seniorplåtis har inte mycket till övers för den så kallade ”marknaden”?? –den tvingar oss att konsumera mera!! Nu senast tvingar?? --draken Apple de som har en gammal iPhone att köpa en ny??

Annars klarar inte det nya påfundet ”BankID” att kommunicera med dig?? Det finns kanske något trix för att komma runt detta?? –men de flesta köper en ny  iPhone som klarar att hantera appen för BankID.

Så också vi?? –seniorplåits klarade sig med sin nästan nya modell 7, men assistent Ninni hade en gammal 5:a. Så det fick bli att krypa till korset och köpa en iPhone 12 mini.

Enda skillnaden från min 7:a är att iPhone 12 mini har tre kameror?? Varför vet jag inte men bilden från 12:an är aningen bättre än bilder från 7:an. Här kan du kolla på vår snabbtest?? Vi tog en bild genom Ninnis Land Rover på samma bil. Om du kan se ett suddigt streckmönster i den blå himlen så är den orsakad av värmetrådarna i framrutan??

Här kommer bilden med iPhone 12 mini överst:

Testbilder med iPhone 12 mini (överst) och iPhone 7

Postat 2021-06-25 07:26 | Läst 1937 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa