UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3058. Det trodde man inte?? –diafilmen är tillbaka?? Måste provas??

Det var länge sedan man satte en diafilm i kameran?? –men nu händer det saker?? –som man har missat i digital-highpen?? Två filmsorter finns här i fotohandeln?? Köpte en Ektachrome 100!!

Det märks att seniorplåtis varit helt insnöad från den gamla analoga världen länge?? Det har hänt saker?? –man framkallar diafilm med C-41 processen?? Har dom blivit tokiga?? –nä, men den snälla damen på Mattssons Foto berättade att så kallad ”cross-processing” ger ersättning av E-6 processen med C-41!! –och det har funnits ett bra tag. Tyvärr kan inte Mattssons utföra den framkallningen för C-41 kemikalierna förorenas något av processen och en liten handlare kan inte ta de kostnaderna. Seniorplåtis är glad att det över huvud taget framkallas negativ färgfilm i den lilla akademiska bondbyn i syd!! Men det visar sig att Crimson utför cross-processing?? –troligen för de servar proffsfotografer inom modebranschen?? Där är diafilm intressant för det ger ”hårda” bilder med en viss färgton?? Crimson tillåter upp till 10% diafilmer i sina C-41 framkallare för att inte kontaminera kemikalierna för mycket. Man kan dessutom få filmen pressad 2 steg?? Detta passar seniorplåtis?? –då den mörka tiden nu inträder? Så i med diafilm i Leica II Serie nummer 71471 från 1932. Vi skall testa några vidvinklare och börjar med Fröderbergs Leica Super-Angulon 21/4:

Framtidens kamera? –i brasans sken

Postat 2019-11-19 07:41 | Läst 1503 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2651. Hedersdoktorn!! –Patrik??

Den 19 oktober utnämns höjdhopparen och barnrättskämpen Patrik Sjöberg till hedersdoktor vid fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet!! Heders till Patriks insatser!!

Det är en fin tradition vid svenska universitet, och många utländska sådana, att utnämna hedersdoktorer. Vanligen är det andra akademiker från utländska universitet som har gjort en bra insats vid någon av universitetets fakulteter.

I landet utom sig kan även lekmän utnämnas. De har då vanligen gjort en bra insats för universitetet eller verkat för landets bästa. Här kommer Patrik Sjöberg in genom hans viktiga insats för att lära landets klubbar och myndigheter mer om ungdomens väl och ve. Den viktiga rollen att motverka pedofili inom idrotten spelar här en viktig roll.

Patrik Sjöberg var ju en av våra främsta höjdhoppare?? –med bland annat innehav av världsrekordet, 242 cm, under en tid.

Patrik Sjöberg ligger bra till i Malmö

I många länder uppskattar man sina idrottsmän, och andra prominenta medborgare, genom att tilldela olika utnämningar?? –som i Storbritannien där de till och med adlas av drottningen!!  Många forskare blir således en Sir, jag känner en Sir John Thomas.

Nåväl hedersdoktor är inte så dumt?? Nu får väl Karlstads universitet fundera på om Stefan Holm skall kallas för legobygge?? Skämt å sidor, varför inte kalla Carolina Klyft som är verksam inom kronprinsesse parets stiftelse Genration PEP till en utnämning vid Stockholms universitet?? Kanske Roberto Vacchi skulle kunna kallas till Örebro universitet som en frontfigur för att popularisera cykelmotionering??

Som väl är förekommer ”köpta” hedersdoktorat sällan i Sverige. Fjäsk för maktfulla politiker förekommer dock??

Postat 2018-09-24 07:38 | Läst 2625 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#2597. Fick just en inbjudan till Shanghai??

Seniorplåtis gamla kollega och kompis Osamu har inte gått i pension?? –han är chef vid ett Shanghai universitet för att bygga upp ett nytt elektronmikroskopicentrum!! –”no expensive saved”??

Det kom just en inbjudan till seniorplåtis att komma dit och hålla föredrag?? Det måste ju noga övervägas?? –å det är ju frestande att antaga en sådan chans att sitta i baren på The Cathay hotell och lyssna till jazz??

Det vore något annat än att sitta i baren på ”Tre Terminers”-hotell:

Den klassiska baren i den lilla akademiska bondbyn i syd

Ganska säker på att man kan smutta på en god cocktail i Shanghai också:

Seniorplåtis i den sydliga metropolen

Postat 2018-08-01 07:45 | Läst 2283 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2391. Det är inte ofta man träffat en nobelpristagare?? –numera??

Kemiska föreningen i Lund, 150-års jubileum nästa år, brukar vara värd för någon av årets Nobelpristagare. I år var det Jacques Dubochet som besökte kemiska institutionens mikroskopicentrum.

Professor Dubochet upptäckte och utvecklade snabbfrysning av tunna vätskefilmer som innehöll små partiklar av proteinstrukturer?? Snabbkylningen sker i flytande etan och metoden är idag vida spridd i forskningscentra med elektronmikroskopi. I Lund har metoden använts i 20 år och seniorplpåtis var med att se till att det blev ett dedicerat mikroskop för denna metod i Kemicentrum här i Lund.

Jacques Dubochet visade sig vara en intresserad och humoristisk gäst:

Professor Reine Wallenberg visar Jacques Dubochet det nya mikroskopet i Lund

Han fick en ingående genomgång av det nya e-TEM mikrsoskopet i vilket man skall växa ”in situ” nano-meter små halvledar stavar: Man ledar alltså in gaser i mikroskopet så att den växande halvledaren kan studeras på atomär nivå.

Dubochet studerar provhållare och live-bilder vid mikroskopet med Dr Daniel Jacobsson

Nobelpristagaren höll ett mycket avslappnat föredrag för en fullsatt aula i LTH. Han berättade att han blev stoppad i säkerhetskontrollen på flygplatsen i Umeå. Nobelmedaljen i guld gav metallsignal och säkerhetspersonalen blev jättelyckliga när de fick se en Nobelmedalj i verkligheten. Han tog det som ett fint tecken på att vi svenskar bryr oss om Nobelpriset??

Postat 2017-12-19 07:34 | Läst 3294 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2322. Kritiska ögonblicket?? –fiskande häger??

Alla fotografer vill fånga det optimala ögonblicket?? –i en händelse. Det kan vara i sport?? –eller naturen?? Tekniken har gjort att detta är allt lättare?? De mycket snabba sekvenstagningarna med autofokus?? –är nyckeln??

Även gemene man?? –kan köpa en ganska enkel kamera?? –för att ta tio bilder per sekund?? Till  och med telefonen klara det idag!!

Seniorplåtis har en Olympus OM-D E-M1 II med Pro zoomen 40-150 mm/2,8 glugg?? Med ”high speed” sekvensexponering får man 15 bilder per sekund med låst fokus??

Den senaste tiden har seniorplåtis försökt att plåta de fiskande hägrarna i Stadsparken i Lund. När häger fångat en fisk så sitter den på tvären i näbben?? Och för att kunna svälja den måste hägern vända den så att huvudet på fisken åker ned först. Motsatsen funkar inte?? --av naturliga skäl?? Hägern löser detta problem genom att lossa greppet och kasta runt fisken 90 grader?? Kan man se detta i bild?? –jomenvisst??

Hägern släpper greppet ett ögonblick

Postat 2017-10-12 07:18 | Läst 2676 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa