UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4345. Här får en fontän fungera som jacuzzi

När fotoflanören sitter där och njuter av den annalkande sommaren inser han att den ifrågasatta kulturen i form av en fontän kan vara till stor nytta?? –som badbalja för fåglarna??

De går också ett steg längre i sitt utnyttjande av konstföremålet?? –fontänens vatten är inte ett gift som omger Visby stift?? –utan är ett livselixir för allt levande på detta klot?? –ja inte bara på bildens klot, utan det klot vi är gäster på?? Det som nästan för alltid kommer susa fram i rymden??

Klotets betydelse i Lund anno 023-05-29

Postat 2023-05-30 08:03 | Läst 895 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3921. Universitetsbiblioteket i Lund

Vem bevarar det litterära kulturarvet i landet utom sig?? Några vet att redan 1698 lagstadgades att universitetsbiblioteken och Kungliga biblioteket skall arkivera allt som trycks i landet.

Det betyder att alla trycksaker tillverkade i vårt land skall bevaras i ett exemplar i varje universitetsbibliotek, så kallade pliktexemplar. Seniorplåtis har med glädje lämnat sina egna fotoböcker till alla biblioteken för arkivering. Då vet man att de vill bli tillgängliga i framtiden?? –så länge vår civilisation på klotet existerar.

Man kan ju fråga sig hur mycket som finns lagrat på vårt UB här i Lund. Svårt att säga idag men det är mer 11 hyllmil och det tillkommer mer än en halv hyllkilometer per år.

Det är inte utan att seniorplåtis är en smula stolt över att ha varit ledamot av styrelsen för UB i Lund åren 1997-2000.

Lunds UB har idag en huvudbyggnad som 2019 utsågs till Sveriges vackraste byggnad genom alla tider. Parken framför byggnaden går heller inte av för hackor och numera har närliggande Skissernas museum ett flertal konstverk utställda i parken??

Så har du tid för ett besök i Lund glöm inte bort Helgonabacken med UB. Du kan också kolla bilderna från igår:

UB i Lund med parken i Helgonbacken och Skissernas museum anno 2022-04-01

Postat 2022-04-02 07:55 | Läst 1652 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3774. Nu är den fö……. Julen här!!

Tjugofem år fick den leva?? –sedan blev det hedersbegravning på Stortorget i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Det blir troligen inga protester mot detta?? –den kommersiella festen är så inrotad??

Var enda unge vill ha ny dator eller mobil?? –och de senaste spelen?? Handlarna är direkt beroende av denna kommers??

Men att de hundratusentals granarna vi hugger ner skulle gör en bättre tjänst för mänskligheten om de fick fortsätta att stå på rot?? –det är det ingen som tänker på?? –när julskinkan, sillen och snapsen bullas upp på julbordet??

Gubbarna i parkförvaltningen gör ett bra jobb och riktar upp den ståtliga granen på torget?? Vad de skulle ha de extra granruskorna till vågade vi inte fråga?? Det är väl inte så att man sätter till extra grenar längst ned??

För inte tala om alla girlanger som skall hängas upp på alla affärsgator i Lund?? Vad kan det kosta??

Resning av julgran på Stortorget i Lund anno 2021-11-05

Postat 2021-11-06 07:55 | Läst 1899 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3640. Jo?? –det är skillnad

Seniorplåtis har inte mycket till övers för den så kallade ”marknaden”?? –den tvingar oss att konsumera mera!! Nu senast tvingar?? --draken Apple de som har en gammal iPhone att köpa en ny??

Annars klarar inte det nya påfundet ”BankID” att kommunicera med dig?? Det finns kanske något trix för att komma runt detta?? –men de flesta köper en ny  iPhone som klarar att hantera appen för BankID.

Så också vi?? –seniorplåits klarade sig med sin nästan nya modell 7, men assistent Ninni hade en gammal 5:a. Så det fick bli att krypa till korset och köpa en iPhone 12 mini.

Enda skillnaden från min 7:a är att iPhone 12 mini har tre kameror?? Varför vet jag inte men bilden från 12:an är aningen bättre än bilder från 7:an. Här kan du kolla på vår snabbtest?? Vi tog en bild genom Ninnis Land Rover på samma bil. Om du kan se ett suddigt streckmönster i den blå himlen så är den orsakad av värmetrådarna i framrutan??

Här kommer bilden med iPhone 12 mini överst:

Testbilder med iPhone 12 mini (överst) och iPhone 7

Postat 2021-06-25 07:26 | Läst 1915 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3058. Det trodde man inte?? –diafilmen är tillbaka?? Måste provas??

Det var länge sedan man satte en diafilm i kameran?? –men nu händer det saker?? –som man har missat i digital-highpen?? Två filmsorter finns här i fotohandeln?? Köpte en Ektachrome 100!!

Det märks att seniorplåtis varit helt insnöad från den gamla analoga världen länge?? Det har hänt saker?? –man framkallar diafilm med C-41 processen?? Har dom blivit tokiga?? –nä, men den snälla damen på Mattssons Foto berättade att så kallad ”cross-processing” ger ersättning av E-6 processen med C-41!! –och det har funnits ett bra tag. Tyvärr kan inte Mattssons utföra den framkallningen för C-41 kemikalierna förorenas något av processen och en liten handlare kan inte ta de kostnaderna. Seniorplåtis är glad att det över huvud taget framkallas negativ färgfilm i den lilla akademiska bondbyn i syd!! Men det visar sig att Crimson utför cross-processing?? –troligen för de servar proffsfotografer inom modebranschen?? Där är diafilm intressant för det ger ”hårda” bilder med en viss färgton?? Crimson tillåter upp till 10% diafilmer i sina C-41 framkallare för att inte kontaminera kemikalierna för mycket. Man kan dessutom få filmen pressad 2 steg?? Detta passar seniorplåtis?? –då den mörka tiden nu inträder? Så i med diafilm i Leica II Serie nummer 71471 från 1932. Vi skall testa några vidvinklare och börjar med Fröderbergs Leica Super-Angulon 21/4:

Framtidens kamera? –i brasans sken

Postat 2019-11-19 07:41 | Läst 4473 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa