UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4536. Iskristaller gav halo med solen över kungliga slottet

Vår corre Maria observerade en halo över kungens slott i huvudstaden. Bilderna tog hon från sitt tjänsterum med iPhone 13 vid lunchtid anno 2023-12-06.

En halo kring en lågt stående sol kallas 22°-halon och kännetecknas av att solen strålar reflekteras i 0,05-0,5 mm små hexagonala iskristaller. Den storleken faller, i stilla väder, utan turbulens med den större (001)-ytan parallell med alla andra iskristaller. Brytningsvinkeln hos is är 22 grader i solljus och ger då en cirkel (halo) kring solen.

Vid lågt stående sol kan en vertikalpelare också ses och den bildas genom totalreflektion i de hexagonala kristallytorna.

Halofenomen över Kungliga slottet i Stockholm anno 2023-12-06 kl 12:32 och 13:12

Observera att spektrum hos halon går från röd till blå, från inner till ytter av ringen. Det är omvänt från det vi ser i regnbågen.  Det kan man se i Marias bilder i solbilden (bisolen) till vänster. Vertikalpelaren är enfärgad.

 Hur vanligt är det att man kan se halo fenomen?? I Uppsala gjordes under 7 år observationer på 1860-talet. 479 halo, 103 bisolar, 74 vertikalpelare!!

Postat 2023-12-07 02:50 | Läst 39 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#4535. Den lilla byn kallad Gamla stan

Vår corre Maria har skickat bilder från en begivenhet som bär tecken av en lite ort?? Ägaren till Gamla stans Fisk bjuder sina kunder till en afton med fritt julbord i affären??

I små samhällen med mindre än 4000 invånare känner nästan alla varandra på något sätt. Samvaron blir starkare och gemensamma arrangemang vanligare är i en storstad.

Det märkliga är att i ”isolerade” och likartade stadsdelar kan denna samhörighets känsla uppstå?? Så verkar det vara i Gamla stan??

Som framgår av Marias bilder var det en fest med bra möjligheter att bli mätt?? Eller vad säges om det välbalanserade utbudet: Ägaren, Thomas, bjuder till glögg och pepparkakor i dörren med godis och grönmögelost till pepparkakorna. Sedan finns det sju sorters inlagd sill med snaps, lax, leverpastej, skinka och rökt lax. Vad säges om varmrätterna Janssons frestelse, köttbullar och revbensspjäll att placera bakom västen. Ja, inte ens Sam Ask kunde ha klagat på det utbudet norr om Eslöv??  

Gamla stans Fisk fina bjudning till kunderna anno 2023-12-04

Postat 2023-12-06 01:09 | Läst 141 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4534. Dags att posta klapparna till kompisarna??

Det har ni säkert inte tänkt er?? –men även fåglarna firar jul?? Den saken är klar??  --efter vad som avslöjas här?? –där den klokaste av fåglar?? –skaffat en julklapp till en kompis??

Han korpade åt sig en chokladpralin inslagen i färgglad folie?? –från en liten flicka i barnvagn?? Han gjorde sig beredd att lägga de i en postlåda?? –men så kom han klokt nog på att han glömt att sätta på porta?? Minimum 15 kr för lättvikt??

Problemet är att det är nästan en månadslön för en anställd svartrock?? –så det var bara att hitta en lösning på detta?? Men hur??

Posta julklapparna i tid som svartrockarna i Lund anno 2023-12-03

Postat 2023-12-05 02:01 | Läst 170 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4533. Vårt Centrum??

I centrum av centrum i centrum av landet utom sig?? Här rullade den svenska aristokratins huvuden i den blodiga rännstenen för 523 år sedan?? Kristian II genomförde Stockholms blodbad här.

Det var en avgörande händelse som fick till följd att Gustav Vasa tog makten för fem hundra år sedan. Sedan dess har Stortorget i den Gamla staden varit centrumens centrum i vårt land.

I Juletid brukar det numera vara handelsbodar där som säljer Julens nödvändigheter och onödigheter?? Här kan man köpa sig en glögg och en pepparkaka?

Vår corre Maria besökte första advent en vän som bor vid Stortorget och det var en fin utsikt över det julpyntade torget?? Redaktionen i syd hade aldrig sett centrum av landet på detta sätt?? –och vill nu visa de ovaniga bilderna av före och efter stängningsdags??

Julhandeln på Stortorget i Gamla stan anno 2023-12-02

Nästan allt är juldekorerat på de gamla fina husen kring torget?? –märkligt nog var den nyrenoverade Storkyrkan juldekorerad med girlanger på toppen??

Storkyrkans torn är dekorerad ”julgran” anno 2023-12-02

Postat 2023-12-04 03:18 | Läst 250 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4532. Art deco?? –mitt i nyvintern??

Det har varit en del intressen i gamla objektivkonstruktioner här på sistone?? Nästan alla konstruktörer på femtiotalet gjorde försök att utnyttja historiska ”recept” och då ”moderna” tekniker??

Det är sällan att industrierna i branschen uttalat tillverkar ett objektiv med en specifik design stil. Under den första halvan av förra århundradet var en dominerande stil just Art Deco. Canon tillverkade ett normalobjektiv 1955 som var i huvudsak avsett för den inhemska marknaden?? Det kan ha tillverkats omkring tio tusen, men man ser mycket sällan något exemplar på marknaden?? Konstruktionen är mycket lik Tessar med AR. Objektivet tillverkades bara i tre år:

Canon 50mm f:2.8 LTM monterad på en Techart LM-AE9 för autofokus

Den här gluggen fungerar utan problem på moderna kameror?? –bildkvalitet är helt acceptabel för tillämpningar på nätet??

 De optiska egenskaperna är bra för sin tid 1955

Men hur klarar gluggen av ett busigt snöfall med nästan bara grå toner??

Nyvinter i Lund anno 2023-11-30

Postat 2023-12-03 03:48 | Läst 226 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 830 Nästa