UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3244. Ditt maxbud?? –på auktion??

Fotomarknaden är idag verkligen internationell?? –via ”nätet”??  Den stora aktören är naturligtvis eBay där allt finns att köpa?? –där det krävs försiktighet?? –så man inte får ”grisen”??

Mera lokalt så finns ju i landet utom sig tradera och blocket?? –där får man också kolla upp säljare och produkt?? Men där kan man göra fynd i kameraväg. Den andra ytterligheten är ju auktionshusen som specialiserat sig på foto?? –mest ansedda är väl Leitz Photographica Auction, som har sin 36:e Kamera auktion den 13 juni. Där kommer alla dyrgripar upp?? –för samlarna med miljonbudget?? I år kommer Walker Evans slitna Leica M2 upp?? –och väntat pris är minst en halv miljon?? Nästan lika ansedd är LP FOTO i Stockholm som förhoppningsvis har en höstauktion i år.

Sedan finns det auktionsbyråer i samverkan, som driver pågående nätauktioner i stort sett kontinuerligt?? Där finns ofta avdelningar med kameror?? –och en sådan site är auctionet.com där huvudsakligen svenska auktionsbyråer lägger ut en hel del??

Vi kan ta ett exempel?? –nyligen hade Lysekils aktionsbyrå en ”låda” med Canon-kameror ute för budgivning??

Fem analoga Canon kameror till auktion. Foto: Lysekils auktionsbyrå

Auktionsfirmans värdering av lådan var 1500 kr. Vad skulle du kunna tänka dig att lägga för ett maxbud på denna låda??

Postat 2020-05-25 07:33 | Läst 265 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3243. Så var då år 2019 redovisat?? –i familjens årskrönika??


Vi slutade att göra klassiska fotoalbum?? --för mer än 5 år sedan?? Varför?? –jo tiden sprang ifrån oss?? –det fanns inga stora album att köpa och fotohörn gick ur tiden?? –nästan??

Ett års bilder rymdes vanligen i ett album?? –och kostnaden visade sig i stort sett vara runt 600 kr?? --totalt med album och ungefär 200 st 10-15cm färgkopior. Plus klister eller fotohörn?? Fotohörn var lösningen?? –fann vi den hårda vägen?? Det fanns inget fotoklister att lita på??

Den digitala tiden hade nu fört oss in i bilder i form av nollor och ettor?? –och varför då inte göra fotoböcker i stället?? Många firmor åtar sig att ta dina filer och designa en årskrönika på stubinen??

Assistent Ninni ville fortsättningsvis ha koll på detta å då visade det sig att proffsfirman Crimson har en mjukvara som kan hjälpa dig till detta?? Vi har nu använt detta program i minst fem år och det är ”hårdtuggat” och tar sin tid av oss båda, mest Ninni, tills vi har en tyckt upplaga?? Det blir i stort sett ungefär 250 bilder i en årskrönika för oss, våra två barn och deras familjer??

Boken är i formen 28x28cm och bilderna skrivs ut på en form av matt fotopapper?? Så här ser årets upplaga ut:

Årskrönikan för tre familjer som kaffebordsbok

Årets krönika blev nog tekniskt sett den bästa vi gjort?? –puh, men det tar tid?? –säkert 10 helarbetsdagar.

Postat 2020-05-24 07:34 | Läst 194 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3242. En gubbe ska marineras?? –det vet varje ……

Gubbstruttar är ju hopplösa att ha å göra med?? –det vet ju var och en?? –ja, hen?? De har vanligen lagt sig till med en massa kufiska vanor?? –svåra att ha överseende med??

Nu säges det att en svag punkt?? –där chans till attitydförändring kan åstadkommas?? –är behållaren där behandlingen av kostintaget sker??

Om ett tillstånd av välbefinnande kan registreras i denna behållare?? --så är chanserna till omkopplingar i hjärnan betydande?? –och en förbättring kan ske??

En bra ingrediens i intaget till behållaren kan vara en marinerad jordgubbe?? En sådan gubbe kan få fart på gubben i rätt riktning??

Whiskeymarinerad jordgubbe

Postat 2020-05-23 07:28 | Läst 192 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3241. Livets stig?? –blir lättare med en bra cykel??

Det låter som en filosofisk plattityd?? –men lika fullt är den sannolikt mycket sann?? Livet är ju som en stig?? –krokig, backig, blöt, hal och full av hinder?? –och inte alltid så lätt att klara??

Vilket fordon kan då va bättre än cykeln?? Just för att bemästra alla dessa svårigheter?? Å du?? –om man tränar 10 000 timmar så kommer tekniken och din hjärna att klara svårigheterna??

Då gäller det att du skaffar dig en bra cykel?? –helst en som du satt samman själv av de bästa delarna?? Det har vår Corre, Jan, i Kållered gjort. Här kan du se hans ögonsten, just nu, lutad mot ett flyttblock:

Jan’s cykel vid stigen i Kållered anno 2020-05-17

Postat 2020-05-22 08:15 | Läst 196 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3240. Cornerfix ett gratis program?? –för korrektion av vinjettering mm??

Det är vanligt att äldre konstruktioner av vidvinkelobjektiv hade en betydande grad av vinjettering?? –och det blev inte bättre när man försöker att använda digitalkameror??

Ett ökänt exempel är Leica Super-Angulon 21 mm f4?? Det objektivet konstruerades av berömda tyska optik företaget Schneide-Keuznach åt Leica på 1950-talet. Det var då ett mycket dyrt objektiv huvudsakligen för arkitektonisk dokumentation. Det var helt raktecknande och skarpt. På bländare 4 var det mycket vinjettering, som bara blev lite bättre på alla andra bländare.

När sedan den digitala kameran blev på modet provade Leica ägarna även denna glugg på M-kamerorna?? Å det blev bilder med stora färgstick till höger och vänster?? Alla dödförklarade Super-Angulon i den nya tiden av sensorer?? –vars prismor på varje pixel är riktade helt fel för denna glugg. Troligen spelar också AA skivans tjocklek stor roll??

Seniorplåts har ett fint Super-Angulon och det har provats på vännen Bo’s Leica M 240. Det var en katastrof med kraftiga färgstick!!

Tydligen har någon som förargat sig på detta?? --och insett att med hjälp av en 18% gråskiva fotograferad med objektivet och kameran borde man kunna subtrahera bort färgsticket?? Hyggligt nog har detta program lagts ut på nätet som en ”gratis” mjukvara: Cornerfix.  Seniorplåtis fick programmet rekommenderat till sig av Martin Hertsius här på FS. Han använde detta program själv.

Det visar sig att metoden som beskrivs i programmet fungerar riktigt bra även för mitt Super-Angulon monterat på en Sony a7rII med en fast adapter. Så här ser en korregerad bild ut:

Färgstick korregerad bild med programmet Cornerfix

Ursprungsbilden ser ut så här:

RAW bild med Sony a7rII + adapter + Super-Angulon 21/4 @ bl 8

Det märkliga är att RAW bilderna från kameran har inte alls så mycket färgstick som det kommer från t ex Leica M 240?? –sannolikt beroende på att den här kameran har inget AA-filter.

Det betyder att man kan justera bort all vinjettering och färgstick med ”normal” bildbehandling i LR6 + PS5, som man kan se i dessa tre bilder från Lund:

Bilder från Sony a7rII + Super-Angulon 21/4 @ bl 8 och korrigerade i LR6 + SP5

Postat 2020-05-21 07:01 | Läst 263 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 576 Nästa