UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4221. Den är FÖR klumpig?? –men bilder i fokus blir det

Ja inte för en normal plåtis? –men för en Panchos blir det lite tungt längden?? Men man får minska ner på passen och ta en fika i stället?? Men du bilder blir det ända?? –i fokus??

Med den utmärkta fokus adaptern Techart LM-AE9 sätter den fokus snabbt även när det är mörkt ute på kvällen å bländare 2,8?? På dagen kan man köra med bländare 5,6 å 2000 tusen delar??

Å du den är skarp??—otäckt skarp?? –men det kanske du inte är ute efter?? --du kör kanske med femtiotal stuken. 

Frostig dag ute med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + LM-LR + Leica Elmarit –R 28/2.8

Kvällstid i Lund anno 2023-01-20

Dagtid är färgåtergivningen närmast perfekt??

Färgåtergivningen med den gluggen är mycket bra

Ni som gillar skärp?? –kolla det här. Den första bilden är en 200 %:are 2:1 uppe till vänster i LR6. Absolut ingen skärpning!!

Utsnitt motsvarande 2:1 läget i LR6

Postat 2023-01-26 07:10 | Läst 178 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4220. Boken “Ice edge living” med ISBN 978-91-985147-3-5

Så äntligen blev det av, efter tolv år av funderande. Bilderna från besöken vid Arktis och Antarktis gav ett arkiv på mer än 10000 bilder och ur detta är gallrat ungefär 200 bilder.

De är nu publicerade i en bok med 218 sidor i ett format 21x28,5 cm:

Boken framsida med bilder av iskantens invånare i Antarktis och Arktis

Vi har för avsikt att visa isbjörnarnas och kejsarpingvinernas liv på iskanten och deras beroende av just den livsmiljön. Isbjörnen måste kunna fånga säl att äta just på och från iskanten. Kejsarpingvinen fångar den lilla kräftan kallad krill i havet utifrån den årliga vinterisen. Samma typ av is som isbjörnen är beroende av.

Boken är publicerad med hjälp KDP.com, ett dotterbolag till Amazon. De sköter beställning, tryckning och distribution över hela världen. Boken skall också finnas på internationella bokhandlare med näthandel.

Boken finns nu på amazon.se till ett pris 431 kr. Det kan tyckas dyrt?? –men allt är i färg på 200 sidor och nästan ”coffee table” storlek. Så här mycket tar amazon och tryckning och transport. Vi får 30 kr. Tro inte att man kan tälja guld med täljkniv med sådana här böcker. Då får du skriva deckare.

Det stora var inte göra den här boken?? –nä det var att ta bilderna under fem resor  till Svalbard och ligga på magen på isen i Antarktis och plåta kejsarpingviner.

Var tog isen vägen?

Postat 2023-01-25 08:12 | Läst 221 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4219. Man anar varför Leica R objektiv inte va så poppis??

På sjuttiotalet var kampen om proffsfotografernas gunst hård?? –med utveckligen av snabba spegelreflexkameror?? Nikon och Canon tog segern i den kampen?? Leica gick nästan i putten??

De japanska märkena byggde snabba, inte alltid så lätta, kameror med snabba slutartider och allt mer automatiserad ljusmätning?? Under nittiotalet kom autofokus allt mer i bruk. Å sedan kom revolutionen med den digitala bilder.

Leica hängde inte med i utvecklingen med sin Leicaflex. Det var naturligt gedigna kameror med hög kvalitet och objektiven hade höga prestanda optiskt sett. Troligen var de dyra att bygga?? --för mekaniskt var de av hög standard.  Objektiven var också byggda med tyngd?? De blev också en aning skrymmande eftersom man valde en större objektivfattning än i Leica M.

Seniorplåtis har köpt en begagnad Leica Elmarit-R 28mm 2.8 glugg hos LP för 5000 kr. Jo, det var dyrt?? –men billigare än dagens asphäriska Elmariter för M. När vi packade upp den så var den tung som en handgranat?? –och när vi jämföre den med några 28mm gluggar vi använder så var den stor. De gamla skruvgängade objektiven från 30- och 50-talen var mycket mindre:

Från vänster: Leitz Hector 28/6.3, Canon 28/2.8 och Elmarit-R 28/2.8

De är verkligen olika i storlek och vikterna är 102, 135 och 280 gram respektive. Nu är ju proffsfotografer i fält tuffa grabbar?? --men kom ihåg att Robert Capa föredrog en Contax eller Rollei i fält och men kom också  ihåg att Margaret Bourke-White som  var ”combat photographer” i WW2. Hon använde allt från Contax till större format. Så kanske storleken inte spelar så stor roll.

Nu undrar någon?? –hur är det med kvaliteten hos Leica R gluggen vi fick?? Inte oväntat visar den mycket bra prestanda som optik. CyberPhoto har testat gluggen på en Fujifilm GFX 50S mellanformat och den tecknar ut det större formatet.

Vi har monterat gluggen på en Sony a7RII med en Techart LM-AE9 och det fungerar mycket bra med autofokus, även kväll som dag:

Kväll och dag med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + M-R + Leica Elmarit-R 28/2.8

Vi återkommer med mer bilder i kommande bloggar med denna tunga men utmärkta glugg.

Postat 2023-01-24 06:21 | Läst 284 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4218. Kråkan tog en stunds vila?? –på väg bort vart??

Många viktiga händelser sker i den stora staden på ostkusten?? –kungen gillar inte successionsordningen ?? –motståndare till NATO medlemskap hänger upp en docka i en lyktstolpe??

Vår Corre iakttager en mycket viktigare händelse på kajen?? --där en trött Kråka var tvungen att vila vingarna?? --efter en lång flygning över fjärden?? Turligt nog fann kråkan en kedja av prydnads typ för att ta en paus. Observera att den inte satte sig bänken av rent hänsynstagande?? --till senare trötta fötter??

Pausen blev ganska kort och kråkan drog vidare mot vidare viktiga uppdrag??

Viktig händelse i storstaden i norr anno 2023-01-22

Postat 2023-01-23 07:49 | Läst 185 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4217. Barbent så här års?? –när det är nollgradigt??

Det är Skånevinter här nere nu?? –lite frost men ingen snö och kvicksilvret pendlar kring nollan?? Med lite blåst blir det ganska obehagligt?? Så visst blir man då förvånad??

När man på kvällskvisten är ute på stan?? --och testar det nyligen anlända Leica Elmarit-R 28mm 1:2.8 objektivet. Då kommer en lättklädd man med bara ben?? --springande in till Coop affären.

På språng barbent till Coop i Lund anno 2023-01-20

Nu skulle man tro att detta är typiskt för ungdomen i den akademiska bondbyn i syd?? Ingalund?? –för här nere bland rapsfälten lever en tuff stam sedan nästan 10000 år. Klimatet efter att inlandsisen drog sig tillbaka var inte att leka med?? Så alla här har gener som fogats i tuffare minus temperaturer?? Så några av oss klarar lätt lite kyl med bara ben:

Stålmormor med bara ben på kyligt torg i Lund anno 2023-01-21

Postat 2023-01-22 06:21 | Läst 218 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 768 Nästa