** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4702. Gult är färgen just nu

Om man lever i den sydliga landsändan av landet utom så sig blir det tydligt när man lämnar tätorterna?? –alltså ut på landsbygden?? –så blir det gult som lyser upp tillvaron??

Den mest betydande matboden finns här i syd och den gula plantan som ger allt gult på fälten är raps. En mångsidig växt som ger bland annat olja till matlagningen och allahanda produkter i köket.

Inte nog med att det är ett viktigt födoämne?? –utan en kort tid påverkar det skönheten i landsbygden:

Rapsen lyser upp vår tillvaro i Skåne anno 2024-05-17

Det är tur att trafiksyltningen är tydlig på landet?? –annars skulle det vara lätt att köra vilse??

Tydlig skyltning ute på bögda i syd

Postat 2024-05-21 00:20 | Läst 152 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4701. Blev Elmar något bättre efter kriget

Elmar objektivet konstruerades redan på tjugotalet av Leitz och hundratusentals tillverkades långt in på femtiotalet som 35mm, 50mm och 90mm objektiv. Höll de här objektiven kvalitén hela tiden??

Nej, det blev nog en del förbättringar?? Å ni som kritiserar oss ”återbrukare” har ju rätt i att de riktigt gamla gluggarna håller nog med tvekan måtten?? Speciellt om de jämförs med dagen datorsimulerade konstruktioner??

Seniorplåtis har två gamla Elmar i bruk och de ena är från 1938 och den andra är från 1955. Den senare har linser som är antireflexbehandlade. I övrigt verkar de vara helt lika??

Ior verkar gilla Elmar 1955 bäst

Vi har låtit en Sony a7RII kamera med en Techart LM-AE9 adapter för autofokus av de gamla gluggarna. I gamla tider var det känt att det var svårt att fokusera med sökaren i Leica II 1938 eller Leica IIIf 1955. Det kan vi undvika nu med den här Techart adaptern.

Här kommer först testobjektet?? –baken på domkyrkan i vår by.

Lunds domkyrka sett från öster

Vi väljer sedan ut centrum av bilden som testområdet. Du kommer säkert att kunna identifiera hur litet det området är i bilden??

Vi jämför först de både gluggarna på bländare 4. Först den riktiga gamlingen från 1938 och sedan från 1955 gluggen.

Jämförelse av bilder med Elmar 9cm 1:4 från 1938 (överst) och 1955 @ bländare 4

Med bländare 8 blir bilderna som följer:

 Jämförelse av bilder med Elmar 9cm 1:4 från 1938 (överst) och 1955 @ bländare 8

Det är väl ingen som är förvånad?? –men den gamla gluggen från 1938 är ju inte så skarp vid full glugg?? Men redan vid bländare 8 är den lika skarp som den modernare gluggen från femtiotalet är vid bländare 4.

Den gamla gluggen är användbar även vid bl 4 med hjälp av skärpning med en dator. De andra bilderna behöver inte skärpas.

Postat 2024-05-20 00:10 | Läst 415 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4700. Röda kapellet

Solen sken och levande musik strömmade ut över Mårtenstorget i den akademiska bondbyn i syd?? Inte oväntat var det en grånad musikerskara som spelade för oss??

Om man inte minns fel spelade de redan på sjuttiotalet för oss som handlade potatis av mor Anna.

Namnet antyder ju att det röda kapellet har en politisk inriktning och är naturligtvis en viktig del i vänsterpartiets starka fäste i byn. Mången universitetslärare och studenter har spelat i den orkestern.

Röda Kapellet spelar inspirerande och sprider sitt politiska budskap i Lund anno 2024-05-18

Både vänsterpartiet och miljöpartiet har starkt stöd i denna by och det är kanske inte så underligt i en universitet ort med mycket ungdomar och aktiva hjärnor??

Även seniorplåtis har sedan födsel och ohejdad vana påverkats av en fader som var en fackförenings ordförande i Handels i Karlskoga. Även idag när Bob gjorde SVT:s valbarometer blev det tydligt vänster.

Bland talarna vid Röda Kapellet fanns även ”Svenska Freds” och de är förvånade över att avtalet mellan landet utom sig och USA inte alls reglerar placering av kärnvapen i vårt land. Så kommer Trump till makten igen kan vi Gotland bli kärnvapenbestyckat??

Fullt blås med Röda Kapellet på Mårtenstorget i Lund anno 2024-05-18

Postat 2024-05-19 00:06 | Läst 394 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4698. Två rojalister blir glada

Redaktionen i den akademiska bondbyn i syd har en rojalist anställd?? –och hon blev glad när vi fick följande rapport från vår corre Maria?? -- i den Gamla staden med märkliga invånare??

Idag har jag pratat med prinsessan Christina?? --jag var på väg från Missionen med Freddis tårta??

Freddis tårta på väg i Gamla stan anno 2024-05-15

  När jag kom utanför gamla lägenheten, på Kåkbrinken, kom prinsessan Christina gående nedifrån. Det stod en hel skolklass i korsningen med Prästgatan, så jag sa till Christina att ”--det är trångt här idag” och hon svarade ”-ja det blir så i korsningen ibland”.

Kunde inte ta en bild. Hon var ute och rastade sin lilla hund och jag hade en tårta i handen. Men kul var det!!

Skickat från min iPhone.

Postat 2024-05-17 00:37 | Läst 602 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4697. Han säljer grönsaker på Mårtenstorget

Antalet handlare på vårt vackra torg har stadigt minskat sedan vi började handla här 1966. Då var torget fullt med handel av olika slag?? –mest med lokala odlare i Skåne.

Idag finns det tre grönsakshandlare och lika många blomsterförsäljare?? Ibland en fiskhandlare från Lomma. Få handlare står och säljer alla veckodagar, med undantaget av vår grönsakshandlare och två blomsterhandlare.

Vår handlare driver ett familjeföretag med frun och två vuxna söner?? Det fina är att han har en kalufs som lyser långväga:

Vår handlare på Mårtenstorget i Lund anno 2024-05-14

Postat 2024-05-16 02:27 | Läst 548 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 861 Nästa