UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3735. Det gäller att se upp?? –ner??

I de djupa skogarna är det bäst att man framför bil med största försiktighet?? Risken är att något villebråd dyker upp?? –eller som här ett fallet träd ligger över körbanan?? –å då står man på bromsen??

Om man hinner vill säga?? Men vår Corre åkte här i en bil som hann stanna?? Vägsträckan ifråga var den gamla vägen mellan Skinnskatteberg och Ridarhyttan.

Oväntat hinder i vägen mot Riddarhyttan anno 2021-09-26

Postat 2021-09-28 07:49 | Läst 84 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3734. Nä moderna gluggar är inte perfekta!!

Under en längre tid har vi använt en billig Samyang 24/28 på en Sony a7RII och det är en billig och liten, lätt glugg?? Den är verkligen bra ”bang for the buck” och funkar nästan alltid ok??

För gatufotografi fungerar den billiga gluggen helt ok. En vanlig dag på gatan kan man sätta slutartiden på 1/1000 och bländaren på 8. Låt sedan Auto ISO justera för rätt exponering.

Sony a7RII med Samyang 24/2.8 och Canon 25/3.5

Det är bara när man har solen i eller nästan in i bildytan som man kan se tydliga problem med reflexer i linsytorna. Men det finns samma problem med objektiv från 50-talet, som till exempel i Canon 25/3.5. Den  här gluggen är dubbelt så dyr som Samyang

Här har vi en bild med Samyang och bländare 8:

Gatubild från Lund anno 2021-09-18 tagen med Sony a7RII + Samyang 24/2.8

Postat 2021-09-27 07:20 | Läst 229 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3733. Var surfar man i den här byn??

Många svenskar vet ju inte var den lilla akademiska bondbyn i syd ligger?? Geografi i den svenska skolan är inte riktigt vad den borde vara?? Så därför undrar säkert många över den här bilden??

Men faktum är att den här byn ligger mindre än 15 km från underbara sandstränder i väst!! Åker man till syd så är sandstränderna milsvida och vita med massor av bärnstenar??

En perfekt strand för surfing ligger i väst vid Lomma!! Det är naturligtvis inte vågor höga som på nordsidan av Hawaii ön Oahu?? –men höga nog för att kämpa med surfbrädan?? Seniorplåtis hade en gång en doktorand som stod mer på surfbrädan än vid bänken i labbet?? Han blev en framgångsrik doktor i synkrotronljus reaktorer.

Jo, man kan surfa nära Lund anno 2021-09-18

Postat 2021-09-26 07:33 | Läst 197 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3732. Mjölk?? –nä,nä dä …..

Dryckesvanorna varierar från land till land?? –vi dricker massor med mjölk här?? –underligt nog i alla åldrar?? Knasigt?? –ja det tycker många?? I Japan dricker man te eller sake??

Konsten att dricka te tog fart under Tangdynastin i Kina och munkar tog med sig seden till Japan vid den tiden, 590 e Kr, och japansk teceremoni med krossade torkade blad började uppskattas?? Men skall man bli lite i hatten i Japan så dricker man sake, uttalas sacke som i backe, till maten?? Det är inte ett risbrännvin utan mer att se som ett öl framstället av polerat ris. En vanlig styrka är 14 alkoholprocent?? På vintern kan man få varm sake på restaurang, men vanligen dricks den något kyld. Om man blir sugen på en hutt så kan man vanligen köpa en burk sake, varm eller kall, i en automat ute på gatan?? Det har seniorplåtis uppskattat många gånger då man kan värma handen på burken. En burk sake är då bättre än en burk coke!!

Den här flaskan sake kan man köpa på Systemet idag för 80 spänn?? Den är inte alltid klar utan mjölkaktig?? –å den här smakar bra till sushi.

Produkter från Japan ”at any time” är sake och kameror

Kameran här är en svart Canon P från mitten av 50-talet. De är mer ovanliga än svarta Leica M2. Bara ett femtiotal äkta svarta Canon P är kända. Ingen vet hur många som tillverkades?? –arkiven brann upp på femtitalet!! Objektivet är ett svart Canon 50mm 1:1.2, nästan lika ovanligt?? Den här kameran måste varit en ovanlig dyrgip även för pressfotograferna i Japan?? Vid den tiden kämpade japanerna sig ur krigstiden svält och umbäranden?? Nu började högteknologin växa fram ur fabrikerna i Japan. Det märkiga är att vi ser väldigt lite bilder tagna i Japan från den här tiden?? –speciellt tagna av japanska fotografer?? Letar man på nätet kan man hitta det här och där.

Postat 2021-09-25 07:32 | Läst 285 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3731. Bekväma transporter??

Man vill ju åka med komfort?? –speciellt på äldre dar?? När man är ung och stark kan man ju prova på smarta och enkla fortskaffningsmedel?? Å ä man jycke då bestämmer husse??

Det här är nog en av mina bättre bilder i år?? –om jag får säga det själv?? Som gammal sportfotograf på den analoga tiden?? --då man var tvungen att förutse vad som var på gång?? –med bara 12 bildrutor på filmen?? Så har man tränat upp blicken för när något är på gång?? Med kameran alltid i handen så hinner man ta en bild som denna??

Det beror inte på vilken kamera man har?? –å inte är det bara tur?? Så håll till godo??

Vem åker bekvämast i Lund anno 2021-09-18

Postat 2021-09-24 07:27 | Läst 251 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 672 Nästa