UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3737. Lienshyttan i Riddarhyttan

Redan på Gustav Vasas tid fanns det järnhantering vid Lindshyttan?? –där sedan masugnen byggdes 1848 och upphörde 1959. Som mest jobbade 40 man, och producerade 13000 ton tackjärn!!

 Hyttan finns kvar än idag som museum. Vår Corre Maria fotograferar ofta vid sjön Lien och hyttdammarna med byggnaderna. Hennes senaste bilder kommer här:

Masugnen Lienshyttan med dess dammar vid sjön Lien anno 2021-09-25

Postat 2021-09-30 08:05 | Läst 456 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3736. Vulkaner är jordklotets säkerhetsventiler??

Det är just nu minst två aktiva vulkaner i utbrott?? --på klotet?? För en gångs skull på platser dit turister kan åka?? Det ena utbrottet är på Island och det andra är nytt på ön La Palma.

Det senaste vulkanutbrottet på La Palma är verkligen spektakulärt?? –med den gamla vulkanen Teneguía som sänder ut trögflytande lava som skadar flera byar. Lavan är av samma typ som Etnas?? –med mycket trögflytande höga lavafronter. Kanarieöarna tillhör inte den mittantlantiska ryggen, som Island tillhör. Utan ligger på den afrikanska plattans nordvästra del.

Om du vill känna hur liten och obetydande du är?? –sett ur astronomisk tideräkning och rymd så skall du sätta dig på kanten av en vulkan?? –helst aktiv?? Så ta chansen och åk till den aktiva vulkanen på La Palma.

 När seniorplåtis och assistent Ninni hade den fysiska styrkan på topp besökte vi så många vulkaner vi hann med. Toppen var på toppen av den aktiva vulkanen Stromboli.

En natt med många utbrott på Stromboli anno 1971

På samma resa besökte vi Etnas topp, som hade haft utbrott april månad. Lavan var ännu varm när vi gick på den:

Besök på Etnas 3300 m höga kraterkant anno 1971

När assistent Ninni satt där på den 3 km breda kraterns kant kunde hon inte se botten. Kratern bara suckade dovt och spred heta gaser, fumaroler, längs kanten.

Postat 2021-09-29 07:46 | Läst 507 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#3688. Lingon?? –kan det bli bättre??

Va håller vi på med?? –en ny Sony för 77 lakan?? –eller en svart M2 för mer än det?? När man kan plåta med en ”multitasking” telefonen?? –som ger minst lika bra bilder??

Å du hundra gånger enklare?? –att skicka bilden vidare direkt till ”pappa” eller ”news desk”?? Som våran Corre Maria gjorde??

Hon rapporterade att lingonen är mogna vid Läckebo i Bergslagen!! Ja, Läckebo är namnet på hemmanet där Correns farfar föddes 1917?? Hon kollar upp platsen varje sommar?? Inget är kvar av husen, de rev statens skogsbolag för länge sedan men jordkällaren, byggd i slaggsten, finns kvar. Vägen till hemmat kan fortfarande urskiljas:

Vägen till Läckebo i Bergslagen anno 2021-08-10

I gången tid, två generationer sedan, var det en viktig dag då lingonen var mogna?? Då drog hushållets plockare ut med stora behållare och plockade i flera dagar?? Vinterns lingon måste räddas, blåbären var redan räddade och syltade, för morgonens gröt eller tillbehör till potäterna och sogel.

Det fantastiska lingonriset vid Läckebo ser ut så här idag och det var säkert liknande 1917:

Lingon redo att plocka vid Läckebo

Observera att de här bilderna har Corren Maria tagit med en iPhone 12 Pro max. De är bara minskade i storlek till 2880 pix/lång sida.

Postat 2021-08-12 07:20 | Läst 591 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3327. Hett?? –men bara varmvatten??

Nu tycker man att det är hett här i lilla akademiska bondbyn i syd?? –men det är ju ingenting mot hur hett det är i vattnet som värmts upp i det inte av jorden?? –där finns det levande organismer??

Nu är ju det ingenting mot länge ned i jordskorpan?? –där smältande bergarter flyter omkring?? Under stundom kommer ju denna lava upp till ytan??

Men vi skall här fokusera på fenomenet fritt sprutande varmvatten?? –så kallade gejsrar?? Den närmaste att åka och hälsa på är i fantastiska Island. Där kan man plåta den pampiga Strokkur:

Strokkur, den mest imponerande gejsern på Island

Det största aktiva området av gejsrar finns i USA. Yellowstone nationalpark är mycket sevärd på många sätt, men gejsrarna är kronan på verket?? Åk inte dit?? –med mer än att du har bokat en vecka där?? Det finns massor av varma källor i detta område, som utgör en jättestor vilande vulkan?? När den får utbrott så får du hålla i hatten.

Här finns värdens största gejser, Grand Geyser, som orgelbundet blir aktiv ungefär 8 till 12 timmar?? Så det är bara att sitta där och vänta?? Har du tur så ser det ut så här:

Grand geyser i Yellowstone nationalpark

För den som är intresserad att plåta så är det bara att ta på sig fotvänliga stövlar och leta vackra vyer:

Det finns alla färger i olika kombinationer i Yellowstone

Om du tycker att detta är lite för fritt från äventyr?? –så rekommenderar vi att du sätter dig på alla vulkankratrar i Europa och väntar på den stora smällen. Börja med Stromboli!!

Postat 2020-08-16 06:50 | Läst 2497 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2692. Nu kommer solpanelerna?? –på bred front??

Man måste inte bo vid ekvatorn eller i Arizona?? –för att utnyttja solenergin till produktion av elektricitet?? Sålunda har Jönköpings län dubblat sin produktion?? –i ”solfattiga” landet utom sig??

Bostadsrättsföreningen i grannhusen har installerat laddstationer för elbilar i sitt garage och solpaneler installeras nu på taken av husen för att ge förnybar el till laddningarna??

Solpaneler på väg att installeras i Lund anno 2018-11-01

Solenergi är en av källorna till energi i framtiden?? –det inser allt fler länder i världen. I många länder, nära ekvatorn, lyser solen nästan året runt?? I Kalifornien och Arizona installeras mer och mer paneler på taken?? Kalifornien ligger före, medan Arizona släpar efter?? Märkligt nog är det 30% vardera av kärnkraft och koleldning och bra 6% solenergi i denna ökenstat?? Där solen lyser hela dagen??

Solen lyser i Phoenix och Petrified forest året runt

Tyvärr prioriterar president Trump kolkraft?? –men ekonomin kommer att tala?? –då priserna för solenergi dalar ständigt.

Postat 2018-11-04 08:08 | Läst 5043 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 19 Nästa