UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3327. Hett?? –men bara varmvatten??

Nu tycker man att det är hett här i lilla akademiska bondbyn i syd?? –men det är ju ingenting mot hur hett det är i vattnet som värmts upp i det inte av jorden?? –där finns det levande organismer??

Nu är ju det ingenting mot länge ned i jordskorpan?? –där smältande bergarter flyter omkring?? Under stundom kommer ju denna lava upp till ytan??

Men vi skall här fokusera på fenomenet fritt sprutande varmvatten?? –så kallade gejsrar?? Den närmaste att åka och hälsa på är i fantastiska Island. Där kan man plåta den pampiga Strokkur:

Strokkur, den mest imponerande gejsern på Island

Det största aktiva området av gejsrar finns i USA. Yellowstone nationalpark är mycket sevärd på många sätt, men gejsrarna är kronan på verket?? Åk inte dit?? –med mer än att du har bokat en vecka där?? Det finns massor av varma källor i detta område, som utgör en jättestor vilande vulkan?? När den får utbrott så får du hålla i hatten.

Här finns värdens största gejser, Grand Geyser, som orgelbundet blir aktiv ungefär 8 till 12 timmar?? Så det är bara att sitta där och vänta?? Har du tur så ser det ut så här:

Grand geyser i Yellowstone nationalpark

För den som är intresserad att plåta så är det bara att ta på sig fotvänliga stövlar och leta vackra vyer:

Det finns alla färger i olika kombinationer i Yellowstone

Om du tycker att detta är lite för fritt från äventyr?? –så rekommenderar vi att du sätter dig på alla vulkankratrar i Europa och väntar på den stora smällen. Börja med Stromboli!!

Postat 2020-08-16 06:50 | Läst 662 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2692. Nu kommer solpanelerna?? –på bred front??

Man måste inte bo vid ekvatorn eller i Arizona?? –för att utnyttja solenergin till produktion av elektricitet?? Sålunda har Jönköpings län dubblat sin produktion?? –i ”solfattiga” landet utom sig??

Bostadsrättsföreningen i grannhusen har installerat laddstationer för elbilar i sitt garage och solpaneler installeras nu på taken av husen för att ge förnybar el till laddningarna??

Solpaneler på väg att installeras i Lund anno 2018-11-01

Solenergi är en av källorna till energi i framtiden?? –det inser allt fler länder i världen. I många länder, nära ekvatorn, lyser solen nästan året runt?? I Kalifornien och Arizona installeras mer och mer paneler på taken?? Kalifornien ligger före, medan Arizona släpar efter?? Märkligt nog är det 30% vardera av kärnkraft och koleldning och bra 6% solenergi i denna ökenstat?? Där solen lyser hela dagen??

Solen lyser i Phoenix och Petrified forest året runt

Tyvärr prioriterar president Trump kolkraft?? –men ekonomin kommer att tala?? –då priserna för solenergi dalar ständigt.

Postat 2018-11-04 08:08 | Läst 3296 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2616. Får man stöka till en bild hur som helst?

Bildbehandling idag är ju mycket avancerad?? –om man behärskar knepen?? Tyvärr kan seniorplåtis bara det enklaste. Men programvarorna som erbjuder numera har många förinställda funktioner??

Det ger möjligheter till de mest verklighetsfrämmande bilder?? De dyker också upp på nätet allt mer. Programvarorna finns nu allt mer på de mobila plattformarna och därmed klara för allas användning??

Här kommer en bild med extrem ”justering” av seniorplåtis:

Det finns inte mycket verklighet i denna bild från Uluru, Australien

Postat 2018-08-20 07:36 | Läst 2470 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#2537. Tycker du om när det är varmt?? –res då till vulkanutbrottet på Hawaii??

Det är väl härligt när det är varmt och soligt?? –eller hur?? Lite äventyr och aktion kan väl också vara en fin krydda i tillvaron?? Har du en slant över?? –så stick till stora ön Hawaii??

Där är det aktion och varmt?? –om du håller dig intill det nya vulkanutbrottet på ön. Om seniorplåtis hade varit 20 år yngre?? –så hade han suttit på planet nu?? Vi har varit på tre öar i ögruppen Hawaii?? När vi var uppe på Kilauea så kunde man med nöd se glimtar från lite lava nere i den stora kratern:

Kilauea kratern anno 1979

Nu är det bättre fart på lavaflödet, med ett tjugotal nya kratrar längs en spricka på sydöstra flanken av den stora ön:

Situationen den 31/5 2018 enligt karta från USGS (Public domain)

De nya lavaflödena flyter ut i havet och har skurit av två huvudvägar. Mer än tusen människor har evakuerats och många hus har slukats av lavan. En geotermiskt kraftverk är starkt hotat. Svenska tabloider skriver inte mycket men engelska Daily Express har bra täckning dagligen.

U.S. Geological Survey har naturligtvis full koll på vad som händer timma för timma?? –och många av bilderna där är Public domain!! Som den här:

Pāhoehoe lava advancing west from fissure 7 (lava fountain in background) on Leilani Avenue. Fissure 7 activity increased overnight, with lava fountains reaching 50 to 60 m (164 2018to 197 ft) high . (Public domain.)

Så vill du ha aktion?? –så kan du inte missa att resa dit. Lavaflöden ned i vatten kan inte va mer spännande plåta än här??

Postat 2018-06-02 07:41 | Läst 2956 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2486. Hur mycket äter en isbjörn?? –nya rön??

En aktiv isbjörn behöver mer än 1,6 gånger mer mat?? –än man har ansett tidigare?? Det betyder att hen, isbjörn, behöver äta upp en hel ringsäl var tolfte dag?? –eller en storsäl var annan månad??

En 175-kg tung isbjörn är aktiv upp till 34% av sin tid?? --vilket är lika mycket som andra stora rovdjur. I viloläge behöver isbjörnen ungefär hälften så mycket energi (30 mega-Joule/dag).

Här gäller det att äta när säl bjudes

Det här finns presenterat i den vetenskapliga tidskriften Science. Det är också bra sammanfattat av Polar Bear International här.

Isbjörnens dagsbehov av energi (se referens ovan)

I motsats till den vanliga brunbjörnen i våra skogar, så är isbjörnens meny väldigt enkelriktad?? Det är bara, eller huvudsakligen, sälarter som är favoritfödan. Nåja, kommer det en död val drivande mot land så blir det naturligtvis kalas för många isbjörnar. En och annan turist skulle väl också slinka ned?? Brunbjörnen kan ju i stort sägas vara vegetarian, jämfört med den vita brodern, då den ju käkar till 80-90 % gräs och bär.

Så i framtiden, när isarna börjar försvinna helt, så kan det nog bli dragkamp om sälarna??

Den här sälen vill jag ha

Postat 2018-04-12 06:56 | Läst 5061 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 18 Nästa