UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4308. Det här är en utsikt som heter duga

Vem vill inte fotografera ett träd, som blommar i en sådan prakt, två meter från sitt balkongräcke??  Så som Edward Steichen såg sitt vackra träd från sitt fönster på äldre dagar??

Fotografen Edward Steichen är en av fundamenten i modern fotografi. Han var en banbrytande fotograf och stor publicist och organisatör av utställningar.  Om du som är ung inte känner till honom så börja läsa på om honom. Han var verksam under nästan hela förra århundradet. Vid sidan av alla berömda bilder är han mest känd för den stora kraften bakom världsutställningen The Family of Man som primärvisade på MOMA i New York 1955. Den visades sedan i nästan hela världen och kom ut i bokform. Utställningen visades även på flera ställen i Sverige. På äldre dagar fotograferade han ett träd från sitt fönster.

Vi har också ett underbart vackert träd utanför vår balkong:

Kommunens japanska körsbärsträd blommar för fullt strax utanför vår balkong vid Hardebergaspåret i Lund anno 2023-04-21

Postat 2023-04-23 07:21 | Läst 417 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4255. Polarsken i rött från Tulebo sjön vid Kållered??

Remarkabla norrsken kan ses i södra Sverige i dagarna?? Den ovanliga färgen röd kunde ses i Danmark igår, se Peters blogg, och i Kållered vid samma tid kring elva tiden.

På nätet finns många bilder från många platser i södra landet. Man bör vara på en mörk plats och ha en kamera med stativ som fast punkt. Det finns fotografer som är experter på att plåta norrsken och man kan läsa på hur man kan göra.

Norrsken står sällan still så exponeringstiden bör vara under 10 sekunder, kanske bara någon sekund. Vidvinkel bör användas och helst under brännvidden 24 mm.

Vår Corre Jan i Kållered letade reda på en bra plats vid Tulebo sjön och fick därmed bra naturmiljö??

Rött norrsken vid Tulebo sjön i Kållereds trakten anno 2023-02-27 kl 22:15

Tekniska detaljer: Canon EOS 90D, Canon EF-.S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM @ 15mm, 30 sekund, f/4, ISO400 RAW. Bilden är behandlad i LR 6, SP5 och Snapseed. Observera den gröna reflexen av norrskenet i sjöns is. Genom att använda RAW data kunde man få kontroll av detaljer i högdagrar och skugga.

Det kan vara en god ide att filma förloppet med 4k och efteråt plocka ut de bästa single frame bilderna i LR. Vår Corre Jan valde att använda en  Go Pro 8 videokamera och spelade in timelaps. En sådan video ser ut så här:

eller med länken https://youtu.be/9jwJThQoBFk

Ur denna video var det möjligt att plocka ut single frames och bildbehandla som bilden ovan. Det ät oklart vilka parametrar den enskilda bilden har men upplösningen och kamerans bildbehandling ger en ganska dålig upplösning och bilden har en pixel storlek av 1920x1080.

Single frame grab från en Go Pro 8 video kamera. Samma vy som ovan.

Vilken kväll det måste ha varit för vår Corre denna kväll med naturens under från solen till jorden. Tack Jan!

Postat 2023-03-01 07:02 | Läst 496 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#4201. Vackra Austfonna?? --en stor glaciär i Nordaustlandet

Vad är vackert?? –det är mycket svårt att definiera?? Kan det vara så att det är en personlig känsla?? Det som är vackert för någon, kan vara likgiltigt för en annan?? Men varför är det så??

En roll spelar varje individs erfarenhet och upplevelse i livet?? Man får en samling bilder i huset som graderas?? –omedvetet?? Sedan finns det intressen och yrke som också präglar hjärnans kartbild?? –som ger referensen till just det man tittar på??

Om man tycker om att fotografera så är det också något som har betydelse?? --nämligen verktygen för att göra en bild?? Det blir så att några kameror blir vackra?? –medan några blir nästan likgiltiga. Precis som en musiker kan tycka det egna instrumentet är vackert?? Det kan vara så att även detaljer av verktygen är vackra??

Vad händer då?? –jo en fotograf vill kanske avbilda något som är vackert?? Helst då med en vacker bild?? Notera att andra människor kanske inte alls tycker att så??

Ljuset är viktigt för objektivet, inget ljus ingen bild. Objektivet är Canon 35mm 1:1,5

Människan är en del av naturen och det präglar säkert vår känsla för vad som är vackert?? Därför upplever vi ofta känslan av skönhet oftare i den rena orörda naturen?? Det tråkiga är att det idag är svårt att hitta opåverkad natur. Man skulle tro att långt uppe i norr skulle chansen va bättre för att få se naturlig natur?? Uppe i Svalbard finns den tredje största glaciären, Austfonna, som glider ut i havet från den stora ön Nordaustlandet i östra Svalbard. Under de fem åren vi såg den här glaciären drog den sig tillbaka mer än två hundra meter?? –uppmätt av kapten Per via satellit och vattendjupradar??

Glaciären Austfonna anno 2011-09-06

Med sin blandning av söt- och saltvatten är detta fina vatten för fiske om man är en säl??

Postat 2023-01-06 07:50 | Läst 843 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4194. Det här är konst?? –så känner vi som varit där

De flesta har varit på platser som de drömmer sig tillbaka till?? –åtminstone någon gång?? Ofta sitter då minnesbilden djupt förankrad i minnet?? Men man önskar att man hade tagit en bra bild??

Det är kanske inte så lätt om man kommer till en ny plats och bara stannar en kort tid?? Det krävs förmodligen att man stannar en längre tid??

Vår Corre Maria (Maja) är just nu i det hundraåriga huset som förvaltas av henne och Jan. Båda är släkt rakt ned i tiden till Maja och Halvar som köpte huset i mitten på femtiotalet. Jan och Maria har tillbringat nästan alla somrar här?? Maria har skickat några vinterbilder från huset och skogen i dess närhet. Nattbilder som för oss är konst:

Natt i månens sken i Riddarhyttan anno 2022-12-28

Kylan är i nyårstid detta år inte så bitande?? –men vem vill inte krypa nära en öppen eld och värma fötterna?? Medan gumman håller vakt över nejden??

Brasan sprakar och Gumman håller vakt inne i huset

Postat 2022-12-30 08:06 | Läst 755 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3978. Köa på Arlanda?? –eller stanna i idylliska Riddarhyttan??

Dags att omvärdera resandet?? –och välja mer lokala resmål?? --med vår underbara nordiska natur?? --med dess vackra samhällen?? För de flesta borde det vara ett självklart val??

Vår Corre var just några dagar i det mer än hundra år gamla huset i Riddarhyttan. Huset som har förvaltats av fyra generationer i familjen?? I mitten av femtiotalet köpte Marias och Jans farfars far, Halvar, huset efter sin pension som Överbanmästare vid SJ.

Huset med 2000 kvadratmeter vild tomt är en idyll och en del av Nordens vackra natur. Maria skickade några bilder från trakten till redaktionen. Efter att ha sett dessa bilder är valet mellan Arlanda flygplats och Riddarhyttan en självklarhet??

Huset i Riddarhyttan och sjön Lien, i en idyllisk ort i Bergslagen anno 2022-05-27

Om alla ger sig tid att leta så finns det en plats i Norden för var och en.

Postat 2022-05-29 08:19 | Läst 1165 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 20 Nästa