UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4536. Iskristaller gav halo med solen över kungliga slottet

Vår corre Maria observerade en halo över kungens slott i huvudstaden. Bilderna tog hon från sitt tjänsterum med iPhone 13 vid lunchtid anno 2023-12-06.

En halo kring en lågt stående sol kallas 22°-halon och kännetecknas av att solen strålar reflekteras i 0,05-0,5 mm små hexagonala iskristaller. Den storleken faller, i stilla väder, utan turbulens med den större (001)-ytan parallell med alla andra iskristaller. Brytningsvinkeln hos is är 22 grader i solljus och ger då en cirkel (halo) kring solen.

Vid lågt stående sol kan en vertikalpelare också ses och den bildas genom totalreflektion i de hexagonala kristallytorna.

Halofenomen över Kungliga slottet i Stockholm anno 2023-12-06 kl 12:32 och 13:12

Observera att spektrum hos halon går från röd till blå, från inner till ytter av ringen. Det är omvänt från det vi ser i regnbågen.  Det kan man se i Marias bilder i solbilden (bisolen) till vänster. Vertikalpelaren är enfärgad.

 Hur vanligt är det att man kan se halo fenomen?? I Uppsala gjordes under 7 år observationer på 1860-talet. 479 halo, 103 bisolar, 74 vertikalpelare!!

Postat 2023-12-07 02:50 | Läst 705 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4531. Snacka om snöstorm??

Det finns faktiskt platser på det här klotet där vintern kan vara många knäpp tuffare än på Västerlånggatan i Gamla stan?? Polartrakterna kan vara bistra med stormande snö komma in horisontellt??

Här i början av en överraskande snöstorm på Svalbard?? Bara ett övergiver vrak kunde ge lä mot snötyngda vindbyar?? Väderomslag kan vara drastiska här uppe?? –å lika snabbt som snö kan dyka upp?? –lika snabbt kan det försvinna??

Vraket i snöstormen på Svalbard

Postat 2023-12-02 04:39 | Läst 640 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4504. Vulkaner är livgivande?? –men ska man bo i en??

Runt vårt klot bildas sändigt nya vulkaner?? –å skapar bördiga jordmåner för odling av föda?? Städer och samhällen klänger längs deras sidor i många länder?? Neapel vid Vesuvius är en klassisk oroskälla??

Strax väster om Neapel ligger Solfatara och i dess centrum tältade vi med lervällingen bubblande kring tälten?? –det var  i slutet av sextiotalet. Marken var till och med varm under tältet. Idag får man inte campa där?? Hur farligt det är kring Vesuvius fick invånarna i Pompeji erfara år 79 e Kr.

Men detta att bo nära eller på en vulkan är vanligare än man tror?? Titta på kartan kring Etna eller kolla in öarna Stromboli eller Vulcano?? Samverkan mellan vulkanområden och människor är mycket viktig?? –tänk bara på ön Island.

Detta blev seniorplåtis påmind om när vår corre Jan skickade bilder från Teneriffa som visade att det finns en liten vulkan mitt i turistorten Los Cristianos på södra sidan av ön. Naturligtvis är den jättestora vulkanen Teide dominerande med sina 3915 m. På den höjden lämpar det sig att lägga ett stort viktigt astronomiskt observatorium?? Ett fint exempel på modern samverkan mellan vulkan och människa. Men hit upp åker även många turister och förundras över det vilda vulkanlandskapet??

Teides ogästvänliga lavalandskap på Teneriffa

Vulkanen Montana Chayofita i centrum på Los Cristianos är så liten att den bara når 114 meter över havsnivån?? –så den är poppis att gå upp på av turisterna. Konstigt nog bor det bara en invånare där??  --i en primitiv boning??

Invånaren i vulkanen Montana Chayofita har hund som vakt

Postat 2023-11-05 07:59 | Läst 759 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4500. Island en ö av två kontinenter

Det lilla landet Island driver en tydlig kampanj på nätet för att locka turister med mycket vackra bilder?? När det gäller variation av naturscenerier så finns det nog inget land som är mer tilldragande.

Alla skolbarn får lära att Island bildats av vulkanutbrott när två kontinentalplattor, den nordamerikanska i väst och den euroasiska i öst?? Även i nutid är det ju nästan varje år någon vukanspricka som sprutar ut lavakaskader?? Detta har blivit en verklig magnet för att locka turister?? Du vet väl att Island använder jordvärme för att totalt täcka sitt energibehovv.

Å du badhus och utomhuspooler är värmda direkt av vattnet från innanjorden?? Stora delar av de inre Island är täckta av glaciärer. Floder av smältvatten ger spektakulära vattenfall och några av eruptionerna av gejsrar är de mest spektakulära på det här klotet??

Med andra ord: detta är paradiset för naturfotografer!! Det har också några svenska fotografer insett?? –men förvånande få?? Om du är landskapsfotograf å inte varit där så har du något kul att se fram mot??

Seniorplåtis har varit där fyra gånger.  Å vår son, corren Jan, har kört Island runt med egen Land Rover och kompisar.

På Island möts verkligen berg och vatten på många sätt och med inslag av grönt blir prakten bedövande:

Strokkur har utbrott ungefär var femte minut i Haukadalur på Island

Vatnajökul speglar sig i små smältsjöar på sydöstra sidan av Island

Svartifoss störtar ned vid vacker pelarförklyftad basalt på sydsidan av Island

Vatnajökul kalvar små isberg ned i Jokulsarlon sjön på sydvästsidan av Island

Vad du än gör i resväg glöm inte att åka till Island en gång i din livstid. Du kommer aldrig att ångra den resan. Är du intresserad av mat då åker du flera gånger.

 

Postat 2023-11-01 07:50 | Läst 859 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4498. Hur går det till?

Vår Corre Jan har åkt med familjen till södra Teneriffa och han skickade oss en bild från inflygningen till den södra flygplatsen. Han fick en spektakulär vy över sydsidan av vulkanen Teide.

Bilden är tagen med en iPhone 15 Pro och tekniskt sett är bilden mycket detaljrik?? Enligt bildens info så är den tagen med mobilens tre kameror?? –mer framgår inte.

Kan mobilens dator ta tre bilder och kombinera dessa till en högupplöst bild?? Kan ett inbyggt AI program känna igen naturen av bilden och anpassa hur den skall göra maximal teknisk kvalitet??

Fan tro't, sa Relling”.

Södra Teneriffa med vulkanen Teide 3715 meter över havet anno 2023-10-28

Postat 2023-10-30 07:52 | Läst 860 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 21 Nästa