** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3554. Diagonalen

Den klassiska regeln bildkomposition?? –den positiva?? –från vänster till höger?? Det omvända blir katastrofal?? –som i Munks berömda Skriet?? Det vill vi inte ha?? –man vill ha glädje??

Kan man dessutom hitta några parallella likformiga trianglar i bilden?? –ja då hoppar synapserna jämfota i en yster dans i hjärnan??

Solen glänser i vattnet och både diagonaler och trianglar i Lund anno 2021-03-27

Postat 2021-03-31 07:46 | Läst 2169 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3553. Ut från dä blå?? –or escape the blues

Det är inte utan att det har varit en tid i det blå mer än ett år nu?? –jo så känns det?? Så vem skulle inte vilja smita ut ”from the blues”?? Kanske livet kan komma igång??

På en helt annan skala så finns det ju en del jyckar som vill komma ut ofta?? –å har de en sådan otur eller tur att de bara bor i det ”Blå huset” så ordnar det sig nog??

Hunden i det blå huset måste ut ett tag i Lund anno 2021-03-25

Postat 2021-03-30 07:38 | Läst 2281 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3552. Solbåten??

Det här är ett begrepp som leder både till forntidens Egypten?? --och kajen på Riddarholmen?? –och här fyndigt fångat av vår Corre Maria?? Dyrkan av solens nedgång ger detta??

Maria skickade oss de här bilderna som illustration av det uråldriga begreppet?? Nu har inte vår Corre varit i Egypten utan hon fann solbåten på två olika sätt från samma plats?? –just på Riddarholmen??

Solbåten vid Riddarholmkajen i Stockholm anno 2021-03-27

På samma kaj finns också ett abstrakt skulpturalt verk i granit av Christian Berg?? –med samma namn?? –nämligen Solbåten. Här har Maria mästerligt illustrerat tanken med solbåten??

Christan Bergs skulptur Solbåten fångar solen på Riddarholmen

Seniorplåtis blir glad över en sådan bra bild!!

Postat 2021-03-29 07:49 | Läst 2005 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3551. Hur tjock är filterpacken?? –med AA,UV och IR-filter före sensorns pixlar??

Man undrar ju varför det skall vara så svårt att få reda på det?? –det är kanske är en kritisk punkt i tillverkningen?? Det är ju en negativ faktor hos sensorn?? –som skall bemästra dagsljusets spektra??

En sak tycks vara säker?? –man behöver inget UV-filter före eller efter objektivet?? –när man har en digitalkamera?? Det borde underlätta för tillverkarna att minimera tjockleken hos filter som placeras framför ytan med alla pixlar. I kameror med CCD pixlar lär det vara så att den packen kan vara tunn?? –i gamla Leica M9 lär filterpacken vara 0,5 mm. Det betyder att de i objektivet brutna ljusstrålarna kan vandra en kort väg i filtrets utkanter?? Det är ännu tunnar IR/UV filter i Leica M8.

I kameror med CMOS sensor är vanligen IR/UV-filterpacken mer än 2 mm tjock. I den Sony a7RII, som vi har, lär den med viss tvekan vara 1,5 mm tjock??

Sony a7RII med Canon 28/2,8

Problemen med tjocka IR/UV filter är försvårat av att gamla objektiv är konstruerade så att ljusstrålarna ute i kanterna faller in med ganska sned vinkel. Det var inga problem så länge man hade film. Men med 2,5 mm filter före pixlarna uppstår oskärpa och optiska brytfel för ljusets olika våglängder??

I kameran ovan med ett vidvinkel objektiv blir detta tydligt?? –som framgår i den här bilden:

Sony a7RII med Canon 28/2,8 @ 2,8

Här kan man tydligt se att bilden är skarp i centrum och att oskärpan uppstår ute i kanterna. Nu kan de bero inte bara på filterpackens tjocklek utan också på att bildplanet är krökt?? Det skall då försvinna nästan helt om man bländar ner till 5,6?? --och det gör det också?? –som man ser i nästa bild:

Sony a7RII med Canon 28/2,8 @ 5,6

Det här är ett erkänt mycket bra objektiv, som på sin tid i mitten på 50-talet, var ”state of the art” och det är nästan att jämför med moderna objektiv. Med en Leica M9 och dess tunna IR/UV filter är det mycket bra??

Seniorplåtis undrar nu om det finns någon expert på fotosidan som vet om det finns någon sammanställning över hur tjocka IR/UV filtren är framför sensorn i olika kameror?? Finns det någon kamera som har en filterpacke som är tunnare än 0,8 mm?? Hur tjock är den t ex i den nya Sigma fp L kameran??

Postat 2021-03-28 08:21 | Läst 2234 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3550. Ryggraden i Landet utom sig?? –handlar förnödenheter på torget??

Hur skulle vi klara oss utan alla våra ”tanter”?? –verkställande direktörerna i de flesta hushållen i vårt fosterland?? Ja, i dessa tider skulle det inte fungera alls?? –det märks tydligt på torget??

Vem står där i ur och skur?? –ja i alla väder?? --finns de där på inköpsrundan på torget?? Planerande det kostliga intaget för kanske en hel vecka?? Detta kan man konstatera även i dessa bilder från ett besök på Mårtenstorget:

Tanterna räddar vår framtid i Lund anno 2021-03-20

Postat 2021-03-27 07:24 | Läst 1969 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa