UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#27. Japansk kultur?? –man begriper ingenting!! –eller ä den som vår!!??

Samuraier, tekoppar och bågformade keramiktak!!?+ --Kimono, högklackade brädskor, giftiga fiskar och harakiri??? Bocka och buga, och aldrig förnärma någon!! Hur skall vi begripa detta?? –eller ä det så att vi och japanerna är lika?? –vi lever ju isolerade på en ö (ok!! vi lever på en halvö? --+norrmän).

Några små personliga iakttagelser!! Ja, vi gillar ju tillsammans rå fisk!!??, t o m rutten!! (jaja fermenterad då), --japsen har även fermenterade bönor till frukost--?? (ingen hit). Vi bjöd en japan på blodpalt en gång, här hemma???? –det har vi också, sa han. Assistent Ninni’s erfarenhet är att vad konstigt hon än bjudit japaner på!! --så har de samma hemma???!!! Vackra äpplen, som inte smakar något, kostar 150 kr/st!!! –vi är snart där!! –polerade importäpplen som inte smakar nått finns redan!!. Vi krökar ju ganska friskt (vi tillhör spritbältet på jorden) båda två!! Synd bara att nipponsönerna saknar ett enzym!! --så de blir mer packade. --eller det kanske är bra?? Jag, ”Bovinsun”, har flera gånger blivit nyfiket betittad av restaurangpersonalen?? –de har väntat på när jag skall göra gästerna sällskap under bordet!!?? Japanerna är rätt mycke för ”lagom”, avvik inte!! –känner vi igen det?? Vikingar och många religioner, (ja vi har haft statskyrka!!), kanske? --är vi lite olika här??, --men dyrkan av kämpen (samuraien=vikingen) ligger där i botten.

Å du!! -- Leica M är extremt populär i båda länderna!! Det sägs att Japan är landet som köper mest M9or. Går man in i en bagagnat-kamera-affär i Ginza, Tokyo?? -- så talar vi inte om tio Leicor!! --nej-nej vi talar om tio meter långa hyllor av typer av M och tidigare modeller!!   Jag skall inte ta med en bild på en M här!!!! --utan en tekniskt mer avancerad mekanisk OM3 Titan i stället!!, --köpt i en second-hand-butik i Sendai. Här försedd med det strålande!! (kommer till detta i en senare blogg!!) objektivet Zuiko f/1,4, 50mm (en silver nose version).

Båda länderna har en dubbelmoral-liknande inställning till sex, och det blir mycket uppenbart!! --om man vandrar genom de välbesökta ”glädjekvarteren” i storstäderna. På morgonen måste gatsoparna (damer i vita hattar) städa undan drivor av visitkort från call-girls!!!  Även på telefonautomaterna!! --

Morgon i Sendai 1997. Olympus OM3. Zuiko f/3,5, 21mm

Ibland kan vi som sanna västerlänningar och hörandes till dess kultur?? –unna oss en stillsam protest!! Eller hur??

Sendai station 1997. Olympus OM3. Zuiko f/3,5, 21mm

Postat 2011-04-30 07:40 | Läst 10952 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#26. Stör inte “Satchmo"??!!! –med Hasselbladare på jazzkonsert!!! –å missat scoop!!

Du kan väl plåta lite på Armstrongs jazzkonsert ikväll!! –men stör honom??!! Kanske händer det nått?? Men --troligen tar vi inte in några bilder tidningen?? –it’s not such a big thing!! –sa kulturredaktör Otto Cantzler på Östgöten. Det säger lite om hur man såg på en stor kulturell händelse?? –i en liten lokal socialdemokratisk tidning på 50-talet!! --skicka den lille fotografen! Men juniorplåtis blev jätteglad, --inte störa = ingen blixt!! Hasselblad med f/2,8 80mm, Tri-X med långsoppa, --sitter som en smäck. Det var den 5 februari 1959, sporthallen i Linköping var inte fullsatt. Armstrong kommer in sist!!, -- med vit näsduk och trumpet i handen??!! --applåder ---lätta--- i publiken och jag sitter redo på golvet!! Vid den låga scenen.

Juniorplåtis 1959, Hasselblad 1000F, med sportsökare.

Fantastisk musik, jag gillade jazz och gör fortfarande, och jag kunde obehindrad lyssna-plåta!!?? Och inte störande!! --som enda fotograf hela konserten, tog en hel rulle 6x6, med Bladaren.

Trummy Young (trombone), Billy Kyle (piano) jazzar med Louis Armstrong. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm

Satchmo svänger till. 1959. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm

Velma Middleton sjunger med Armstrong. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm

Applåder?, --länge!, --inget extranummer!!, -- Satchmo svettas, å torkar sig med dyngblöt näsduk!! --jag följer med ned i omklädningsrummet!!. En dam tar av honom på överkroppen – blänkande svart, --ser det genom dörren!!. Han är ganska fet!! –sväller ut!!  TAR INGEN BILD---INTE STÖRA!!! Missar tidernas Armstrong-bild!! Scoop?!! Otto’s fel!! Näste dag la jag några bilder på Otto’s bord. Bra bilder grabben!!, --ja va liten i den mannens ögon, å de va jag kanske?? –utan tvekan. Men inga bilder kom in i tidningen!! Men va då!!?? --så här idag. Jag fick ju se och höra Armstrong på nära håll!!

Postat 2011-04-29 07:26 | Läst 13111 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#25. Varför jag föredrar en Olympus E-LP1??, --eller liknande?? --före en Leica M9 på utlandsresor!!?

På resande fot styrs kameravalet av två huvudfaktorer: vad skall jag plåta?? –var skall jag plåta!! Skall man närma sig skygga djur!!, --då är det bara att plocka ihop långa gluggar?? -- som är så lätta som möjligt?? Om man skall vandra bland medmänniskor!! och fota miljöer = ”street photography”, ja då gäller en smidig och billig kamera (eller dyrt consealed weapen, M9)!!?? Hur skall man då välja?? Ja, för de analogt inriktade street-freaken??? --är ju valet i det närmaste självklart?? --det blir så klart en Leica MX, + en 35a. Jomenvisst, den funkar kanon!!, --men inte om du dräller runt i gränderna i Neapel eller Palermo!! --eller liknande platser (och det gör man ju??, --det kan va illa nog i Sveg!!). En kamera med en röd cirkel = pengar, pengar hos hälaren!!!

Gatumaskin nr 1. Leica M6, Summicron f/2 35mm

Om jag fortfarande skulle föredra filmrullar framför liten dator att släpa på!!?? --så skulle jag välja en Olympus OM4 eller 2, med en 35:a, som den nedan.!!

Gatumaskin nr 2. Olympus OM4, Zuiko f/2 35mm

Snabb och bra fokusering, utmärkt ljusmätare, liten och lätt och i stort sett värdelös??!! (med en viss prisuppgång dock <4000 kr). Tyvärr en batterislukare!!, --kan gå på mekanisk 1/60 sek!. Om du funderar på en mekanisk OM3 Titan i stället!!! –glöm det, den är värd mer än Leican!! --går för över 20 rosa på ebay.

Så för oss!! --som numera föredrar den digitala lösningen har jag ett förslag?? bland många möjliga!!

Digital gatumaskin nr 3. Olympus Pen E-LP1, Zuiko f/3,5, 16mm, med VF-2

Olympus Pen E-LP1, --eller lite dyrare E-LP2; med ett gammalt objektiv inhandlat på begagnat marknaden!!, --som med adapter måste fokuseras manuellt. Men vadå?? Det är ju manuellt fokus på M9 också!! Om man inte vill ha manuellt fokus kan man köpa ett ”pannkakeobjektiv ~17mm med autofokus (kan köpas för under 2000 kr på ebay), som passar till både Olympus som Panasonics ”halvformatkameror”. Man behöver inte känna sig skämmig att använda halvformat, tänk då på att fotoreportagens mästare W. Eugene ”Gene” Smith använde det!!, --ibland och på film. Digitala halvformatet idag är mycket bra och kolla upplösningen som:

( http://www.dpreview.com/reviews/olympusepl2/page8.asp)

anger för sensorn hos E-LP2 (samma hos E-LP1). De får fram att upplösningen är över 2400 LPH. Mina egna mätningar (kommer att redovisa dessa i en senare blogg) antyder samma resultat!!!!, --med ett stort antal objektiv (anm. till fotosidans redaktör, --har inrättat mig i ledet). D v s du kan göra meterförstoringar med bilder från dessa sensorerna (jag vet att påståendet är kontroversiellt, men jag har haft sådana bilder på utställningar).

Man går alltså inte i konkurs om man blir robbad på en E-LP1, men om jag hade en M9 så skulle jag gräma mig en hel del!!??. -eller är det så?? att har man en M9, så går man bara å köper en ny utan att blinka.????

Nu får vi ha en bonusbild tagen med den digitala gatumaskinen nr 3.!!

Lund, 2011. Olympus Pen E-LP1, Olympus Zuiko, f/3,5, 21mm

Postat 2011-04-28 07:17 | Läst 11571 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#24. Skriket!!?? –vi lär oss bildkomposition från 50-talet!!?

Hur man komponerar sin bild är helt individuellt!!? Å det är upp till konstnären?? –fotografen, hur han vill göra --- eller är det det?? Man kan alltid kolla hos Ulf Hård af Segerstad, han gav ut en bok om just det!!!! (Bildkomposition. Nordisk Rotogravyr, 1952, och 4 ex finns att köpa på http://www.antikvariat.net). Här kan man lära sig allt om gyllene snitt, diagonaler och trianglar!!! Färger, dagrar, å skuggor. Exempel från och med berömda fotografer och konstnärer.!!?? Man kan läsa den gång på gång och ständigt hitta något nytt. Så svårt att lära!!! Men viktigt om man vill fånga den avgörande ögonblicket formfulländat!!?

Till höger i bilden ovan ser vi ett exempel (på sidan 29 i boken)?? -- som Ulf Hård tar upp!! –det berömda Skriet av Edvard Munch. Det innehåller ovaler, diagonaler och vågor!! --och den skall ju inge skräck. Det betyder att den skall bryta mot alla regler!!! -- även i sin komposition??. Den skall uppröra oss djupt. Vilken bild tycker du är mest obehaglig?????

En detalj?? –diagonalen som går från det nedre vänstra hörnet uppåt mot det högra hörnet är den behagliga känslans diagonal??!! Det betyder att det är inte den,?? --som Munch väljer!!!! –eller??? --jo så är det.

Kolla då upp bilden nedan!! Tycker du att jag skulle ha vänt den i PS, eller som i det här fallet --vänt på stornegativet innan jag exponerade bilden med UV-ljus, för att få min cyanotypi.

Skriet i Norge 1974. Leica M2, Summicron, f/2 35mm. Cyanotypi.

Jag sprider sällan skräck, varför jag föredrar den här valda riktningen!! Men skulle jag ha valt en teknik som ger en blå färg??? Huum?!

Postat 2011-04-27 07:45 | Läst 13013 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#23. Han flög bergtagna till glaciärer??!! –eller hur jag nästan blev av med min assistent!!

Vi hoppade in i det röda K2 planet för att flyga upp till den amerikanska kontinentens högsta topp Mount McKinley!! Jag har proviant och tält för flera dagar!!  --- om vi fastnar i en snöstorm????! – sa den gråhårige piloten!! Snöstom??? --- dä va minst 30 garder + på startbanan. De bar iväg i det enmotoriga planet, ut över Alaskas skogsklädda vidder. Vindlande floder och lågt ljus. Efter någon timme började vi komma in över glaciärernas endmoräner! ----in mot mot snöklädda bergsryggar. Vi passerar några prickar i snön,?? --basläger!!?? –mitt på en glaciär!! Här är min vanliga landningsbana??? –piloten röst raspade till i headsettet!! Här låg bergsklättrarna och väntade på attack mot toppen, den högsta!! Vi skulle flyga runt toppen!! --- men fick korta av på grund av hårt väder!!!! Piloten drog på mot toppen och en av dess glaciärtungor, och tog en vid sväng, --- mycket när en bergsvägg!!! --- kunde nästa ta på den!, --huu jag som är flygrädd!! Han flög ned mot en glaciär!! -- och satte ned planets skidor???  --i mot lut, för att få stopp på planet. Solen sken starkt, --och min assistent Ninni hade bara ögonen för piloten?

Ninni med pilot i Mount McKinley 2004, Canon EOS 350D, f/2,8 17-35mm L

Efter att ha vandrat en stund på glaciären, --se upp för sprickorna!!!! Startade vi i utförslut för att få upp fart för lyft!!! Kalas!! --det gick bra – ut genom en smal passage mellan bergsväggarna!! Ja tyckte --- han luta planet!!! Att flyga ut över de smältande glaciärerna på låg höjd, så att man kan se de små klarblå smältsjöarna!! -- hör till de fantastiska fotoupplevelserna i livet.

Smältande glaciär på Mount McKinley, 2004. Canon EOS 350D, f/4-5,6 100-400 mm L

Landningen på Talkeetna flygplats gick fint och efter all spänning behövde man en drink i baren på hotellet den kvällen. Döm om vår förvåning när piloten också satt där med en drink i handen. Han berättade att han var uppfödd i en flygskola i Florida och han hade flugit hela sitt liv. Efter pension hade han flyttat till Alaska!! --och flög sedan flera år bergsbestigare till glaciärbaslägret. De glaningarna vill flyga dit i vilket väder som helt och man får landa ofta utan sikt!!, --sen kan man bli fast där i flera dar?? Men pengar tjänar man!!  ---de betalar bra bergsbestigarna!! Han berättade att det var bara ett handfull piloter i hela värden som hade sertifikat att landa på glaciärer på hög höjd i bergen. Dålig lyftkraft!!! Han underhöll oss hela kvällen, kunde blivit en bok!!! Han var skild och singel med eget hus!! Jag såg hur ögonen på assistent Ninni lyste upp!!!!!????

Postat 2011-04-26 08:07 | Läst 12365 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa