UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#153. Miljöförstöring i Arktis!! –eller behöva köra bil på 2 mil väg??

Var helst vi drar fram vi människor så skitar vi ner!! Vi finns ju defacto nästan överallt på denna överbefolkade planet. När isen smälter i Arktis så kommer vi att dra fram och exploatera även denna region. Finns det ett stopp! –knappast?? –kortsiktiga pengar styr!!

När man reser så långt norr som man kan med reguljärt flyg tycker man att man skulle komma till orörda trakter. Så är inte fallet i Svalbard!! --som varit exploaterat i mer än 100 år!! Idag bedriver man stenkolsbrytning i industriell skala. Låt vara att det inte lönar sig, men man gör det av strategiska skäl. Norge och Ryssland håller igång och åtminstone Norge använder stenkolet i ett kraftvärmeverk i Longyearbyen. Man skitar alltså ner med växthusgaser även här upp!! Anmärkningsvärt!!

Longyearbyen 2011.

När assistent Ninni rekognoserade här uppe 1996!! –fanns det bara två privatbilar i byen?? Idag med 2000 invånare finns det mer än en bil per hushåll!! Trots att det bara finns väg av sträckningen 2 mil!! Å du!! --större delen av den vägen måste man ha bössan redo?? --för att försvara sig mot hungriga isbjörnar!!

Ont om parkering?? –på Svalbard??

Om det var nog?? –det finns mer än 2000 snöskotrar i byen!! –å det vet vi ju hur bränsletörstiga de är?? Det stora vinternöjet för invånarna är att dra ut till hytterna med skotern och leva vildmarksliv.

Västvärldens överflöd finns även här uppe i Arktis. Det är ingen skillnad på hur man lever här uppe, jämfört med hur man lever i till exempel Östersund. Det kan man se tydligt i gatubilden.

Second hand i Longyearbyen 2011.

Det är alltså människans levende här uppe som fyller på miljöpåverkan i Arktis. Det är inte bara det som driver dit från resten av världen med vindar och vatten. Tyvärr är det så att Arktis låga temperatur!! --tjänar som en köldfälla?? --för farliga kemikalier i atmosfären, som därmed kondenseras på kalla ytor i Arktis. Vi anrikar alltså skiten här upp!!

Tyvärr drabbar det isbjörnen, som är på toppen av näringskedjan, som får i sig höga koncentrationer av miljögifter. Man tror att den först kullen en isbjörnhona föder upp inte överlever!! –just därför att ungarna har för hög koncentration miljögifter i sig. Nästa kull har lägra halt och överlever!! Första kullen har tagit mot dosen honan samlat på sig från födelsen!! Remarkabert!!  

Postat 2011-09-30 07:04 | Läst 11185 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#152. Västanfors hembygdsgård!! Där hörde jag detta?? --eller fika med tjuvlyssning!!

Ett foto är ett foto!! –å visar sanningen!!?? Men stopp nu!! –så har det väl aldrig varit!! Kungaporträtten var alltid förskönande!! Bilder har i alla tider förfalskats!! Så gäller också fotografi!! Alltså dokumentär fotografi existerar inte?? Bilden är bara en kommentar!! Behandla den som det!!

Jag satt och fikade på Västanfors hembygdsgård, dä fint!! --de öppnar nio och har så goda mackor!! –å ett fint kaffe!! Vad kan man mer begära?? Jo, --lugnt och skönt, lågt till tak och gamla grejer. Kom å tänka på farmors kaffe med bulle?? In kommer två stora karlar, kamouflage klädda??  --jägare, --nu?? De hade köpt ostmackor å kaffe!! De satte sig bakom mig.

--Vilken morron!! Kalasljus mä rådjuren i dungen. Vilka höstfärger!! Fick du glöden i pälsen?? –mä den ny fyrahundran??

--Satt som en smäck!! –la till 2/3 bländarsteg för att få med skuggan utan grynighet!! Testa den nya förlängarn också!! Int dum den du!!

--Ja vi behöv int lägga till nå rådjur frå nätet, för å övertyga frugan att vi vatt ute i skogen ida!!

--Nä du --dä int klogt va man kan bli driven till för å få ihop till räkningarna?? Hur kunde vi gå på det?? Den närsynta lon på bilden i Camera Natura har en skarp tass medan grenen bredvid är suddig!!

--ä man int godtrogen??

--Dä hör till tiden!! --allt ä tillåtet bara de rullar in kulor!! Dä f—n att det skall spela roll!!

--Dä kom på sextiotalet?? Minns du när vaktmästeriet på bruket skulle gå med pluss??

--Int klogt!! –hur tusan skulle dä gå till??

--Men du!! --borde int naturfotograferna ägna sig åt annat än dekorationer??

--De vill va konstnärer?? Uttrycka sig!! Å de får väl göra va de vill, bara dä ä kul!!

--Å dä ska man betala räkningar med??

--Kolla /N fotograferna!! –flera använder naturen för att  skapa abstrakt konst!!

--Svårt å betala räkningar med dä?? De får de väl göra de!! --bara de talar om att dä ä konst!!

--Dä vore väl bättre att naturfotograferna speglade den globala uppvärmningen!! Skapa debatt!! --och väcka soffsittarna!!

--Gör du dä??

--Nä ------- ja vill ha kul!!

--Kul?? Så du kan tänk dig ett collage?? –du va ju bra på dä när vi gick på dagis!!

--Nä--------då talar jag om att det är ett collage!!

 

De hade nått en ”dead end” och blev tysta. Jag fyllde på till en påtår och de gick ut till en ganska ny Range Rover Sport??

Jag skyndade hem till datorn, medan jag fortfarande minns något av vad de sa. Kort minne numera.

Tar med en bild här från senaste resan till isen norr om Svalbard. Den är garanterat (vad nu det är värt) omanipulerad!! Det vill säga jag har bara justerat histogrammet så det fyller hela x-axeln. Bilden är inte tagen på zoo!! Jag har inte plåtat av Norbert Rosings bild på omslaget av National Geographic, där han har en liknande bild. Har jag därmed stulit hans ide!!?? Det var lite svårt att dressera nallen till den här posen!!

Isbjörn på iskanten norr om Svalbard 2011. Canon 1D III, EF100-400L IS @ 400, 1/500 @ f/8, ISO 200

Postat 2011-09-29 07:21 | Läst 11848 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#151. Objektiv för 128000 kr eller 19400 kr?? Vilket väljer du??

Naturfotografen kommer sällan nära sitt byte?? –utan måste ofta lita på en lång glugg!! Vilken glugg??  --valet är lätt om kvalitet skall styra, utan tanke på pris!! Men hur väljer man?? --i balansen mellan prestanda och pris?? Most bang for the buck!!

Kryssandes uppe i packisen vid Svalbard, sökandes efter isbjörnar, kunde man ha bruk för en lång brännvidd!! De flesta nöjde sig med ett objektiv som var 400 mm. Gärna då med en f/2,8 som ljusstyrka. Kanske man satte på en 1,4x konverter!! De flesta fotograferna hade svarta Nikon, men en och annan hade Canon. Naturfotografen Lou Newman, från Sarasota i Florida, han hade med sig riktiga kanoner. Han hade lyckats få med sig en EF800 mm, F/5,6 L IS med vikten 4,5 kg genom alla flygplansbyten till Longyearbyen.

Lou var en hygglig och språksam man som gladeligen lånade ut sitt tunga objektiv till oss andra Canon användare för att testa. Jag tog chansen att skjuta en björn, som låg och gnagde på de sista resterna av en säl. Objektivet var monterat på ett stort stativ med Wimberley huvud. Trots att båten gungade i dyningarna och båtens motor var på!! --så låstes fokus blixtsnabbt med min 1D III. Här kan de se en 100% crop-bild av isbjörnen.

Klicka för att få 100% crop. Canon 1D III, EF800 mm f/5,6, 1/1000 sek @f/11, ISO 800.

Bilden är RAW-konverterad  i  LR 3.4.1, utan skärpning, men med normaliserat histogram. Bilden är mycket bra!! --om inte perfekt, skärpemässigt. Den kan naturligtvis skärpas ytterligare i PS eller LR och bli mycket skapare. Det här är ett svårslaget objektiv, men till vilket pris!! Om man är yrkesfotograf, inom natur eller sport är det säkert ett korrekt val.

Men!! –låt oss jämföra det mot ett billigare alternativ!! --för en resefotgraf. Jag hade med ett EF100-400 mm f/4,5-5,6 L IS, som jag tycker är ett användbart objektiv i många situationer. Jag satte på en EF2x III konverter och fick då ett 800 mm f/11 objektiv!! --utan autofokus. Kameran sattes på ett enbensstativ och det hölls på foten!! --för att dämpa vibrationer från båten!! Det var svårt att sätta fokus!! –på rullande båt!! --men några bilder blev skarpa, som den här!!

Klicka för att få 100% crop. Canon 1D III, EF100-400@400+EF2x III, 1/400 sek @f/14, ISO 800.

Det är ju klart att den här bilden är mera luddig??,-- det är det ingen tvekan om?? --och naturligtvis är det förväntat!! Skulle man behandla den här bilden i Photoshop och skärpa den med ”unsharp mask” så skulle den bli så här bra!! Med en expert skulle den bli ändå bättre!!

Samma som ovan, men skärpt i PS med ”unsharp mask”. Klicka för att få 100% crop.

Nå, --va tycker du?? –är skillnaden värd 108600 kr??

Addendum to Lou Newman: Thank you very much Lou, for kindly lending me the 800 mm lens.  

Postat 2011-09-28 06:59 | Läst 9723 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#150. Världens nordligaste gatufotografi!!

Nordligaste gatan?? --i Longyearbyen!! På Svalbard, --ja på den kan man plåta intressanta saker!! Inte precis som på Kanarieholmen!! –men ändå. Här händer kuliga grejer hela dan!! --och på natten!! --för det är ljust jämt!! –på sommaren.

På 78°13’ N 15°36’ O ligger Longyearbyen, världen nordligaste stad, med sina drygt 2000 invånare. Det finns en bygata!! --som är en gågata, full med affärer, krogar och hotell. Dock bara en livsmedelsaffär!! Det är skattefritt!! --internationellt område under norsk förvaltning. Psudokung är sysselmannen, som bestämmer allt!! Ska du gör något?? –fråga honom!!

Man tjänar bra!! –spriten är hyfsat billig!! –en förödande kombination när den halvårslånga mörka vintern sätter in?? Vill du flytta dit?? –ok för svenskar!! --då vi skrivit under Spetsbergentraktatet 1920. Pensionärer göre sig dock icke besvär!!

Efter nattens festande måste det städas i Longyearbyen.

Varje hushåll i denna underliga stad!!  --har bil?? --trots att det finns bara 2 mil väg!! Vidare har varje person!! –ja även barn!! -- minst en snöskoter?? –så man drar sitt strå till stacken?? --vad gäller tillförsel av växthusgaser till atmosfären!! -- även här!! Vidare värmes staden av egenhändigt?? --lokalt bruten stenkol.

På miljöplus sidan?? --finns det många draghundar!! --för transport av turister med släde på vintern!! Dessa hundar är arbetslösa på sommaren!! --och fördriver tiden?? --med husse på något av alla de kebabställen som finns längs gågatan!!

Dags för brunch!

Postat 2011-09-27 07:30 | Läst 9807 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#149. Var ä isen?? Här!! Vid 82° N!!

Var tog den vägen?? – isen!! Maten (=sälar) måste ju serveras på tallrik (=is)!! Vi kan ju inte äta i vattnet!! Vi vill ha isen nära land!! --där vi kan föda upp våra gulliga ungar!! Nu har ni sett till att den är arton mil norr ut!!  --för långt från Svalbard!!

Isbjörn letar säl i isen vid 82° N. Canon 550D, EF100-400 @100, 1/500 @f/9, ISO 400

Aldrig har det varit så mycket skvalpigt vatten kring Svalbard!! Vindarna tar fart i havsytan och vågorna blir höga även norr om Svalbard!! --där det annars är lugna vatten, --i isen. Golfströmmen värmer isen underifrån!! --och solen uppifrån!! --och vindarna driver den allt tunnare isen norrut. Aldrig har den varit så lite is!! --här uppe, som i början av september 2011. Kolla den här iskartan!! --som visar Svalbard och Grönland med grå färg. Inte mycke is kvar??!

När vi kommer upp till isen, i vårt lilla skepp M/S Origo, har kaptenen aldrig varit så långt norrut!! Han va mycket försiktig här uppe!! --han vågade bara gå längs 22° O!! --där någon provkört före oss!! Vi puffade oss in i den tunna isen vid 82° N!! --och började leta efter isbjörnar.

Där stod hon och hennes kompisar och letade efter säl. Här uppe var det enda chansen å hitta mat!! ---serverad på is. Å inte kunde man ta med ungarna hit upp!! Simma arton mil?? --när man är 6 månader gammal?? –är du tokig?? De isbjörnar vi såg var inte utsvultet magra?? --men de var nyfikna!! En stor plåtburk full med fula!! --vita däggdjur!! Troligen luktandes gott?? --och vårt avfall luktade extra intressant!! –Ska vi ta oss en smakbit??

Postat 2011-09-26 07:33 | Läst 11771 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera