** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3219. Summicon 35:a från 1963 funkar bra med vanlig adapter på Sony a7rII

Man kan ju se en Sony a7rII som en mer ekonomisk variant av kommande Leica M11?? –det vill säga om man är en frånfälling, läs förrädare, till ett troget Leica liv??

Nu tillhör inte seniorplåtis de trogna Leica entusiasterna?? –utan han har nästan använt och ägt samtliga andra kända analoga kameramärken?? De digitala kamerorna är ju så många och byter modell så ofta att det är omöjligt att använda alla??

Så Sony är något helt nytt att hantera och helst skulle denna a7rII kunna vara en brygga för att använda gamla Leica gluggar?? Det finns då det billigaste alternativet?? –att skaffa en adapter för 200 spänn på Amazon?? Det skulle då kunna se ut så här med en klassisk Summicron 35/2 från 1963. Den har varit seniorplåtis trogen sedan dess och alltid varit ”super”?? –den har varit på rundsmörjning två gånger??

Sony a7rII + Leica Summicron 35/2

För seniorplåtis fungerar den här uppsättningen perfekt?? –för  numera finns det hjälp för manuellt fokus, så kallad ”peaking”?? –röda kanter där fokus sitter rätt?? Man skulle ha kunnat ta bort slutarljudet också och då bli det en nära perfekt kamera för gatufoto??

Torghandel på Mårtenstorget i Lund anno 2020-04-24

Postat 2020-04-30 07:45 | Läst 4200 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3218. Man måste testa ytterligheterna?? –för att bli bäst??

Det gäller nästan all verksamhet här i livet?? –man måste jobba hårt för att nå målet?? Det går inte att leva smärtfritt?? –utan det blir många försök och smällar?? –innan man blir bäst??

Det har den här lille mannen med ett skateboard redan insett?? –han kommer att gå långt i live?? Han är beredd att göra det omöjliga?? –även om det gör ont?? Blod, svett och nyfikenhet är vad som krävs för att nå sitt mål?? Aldrig ge upp??

En dag står han kanske vid sitt mål?? –som världsmästare, stormrik eller med en Nobel plakett??

Grabben utan rädsla i Lund anno 2020-04-18

Vad var det då han försökte utan rädsla?? Se det i denna ”Flick” på YouTube:

Du kan också använda länken: https://youtu.be/_AzFxKVOxS8

Postat 2020-04-29 07:40 | Läst 4447 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3217. Det kan inte vara större skillnad??

Det kan inte vara större skillnad i form och material?? --än dess objekt av material från industri  natur?? Vanligen uppskattar väl en människa det organiska och naturnära??

Men det är inte självklart?? Många uppskattar mer det tillverkade och med handen formgivna. Det funktionella i tillvaron?? –i motsats till något ursprunget från organiskt material?? Nu kan det finnas föremål som är byggda med material från både natur och det oorganiska?? Kanske vi gillar ytterligheter?? –starka kontraster?? –när det gäller konst och föremål??

Hårt och mjukt i Lund anno 2020-04-05

Postat 2020-04-28 07:37 | Läst 3313 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3216. Summilux 50/1,4 med autofokus på en Sony a7 II

Det här var en bra glugg för sportfoto på 60-talet?? –den har sett många cykeltävlingar?? Bra vid sidan av målet i fotboll?? –och bra för porträtt efter matchen??

Skall man vara strikt traditionell fotoflanerare, som H C-B eller E. Erwitt, ja då är det standard brännvidden som gäller?? Idag föredrar seniorplåtis brännvidden 24mm. Tänk då om den gamla Leica Summilux gluggen från 1963 kunde ha autofokus??

Det kan den, se och häpna, ta en Sony a7 kamera och köp en Techart Pro LM-EA7 adapter, som med Sony kameran flyttar objektivet ut och in i fokusläge?? –automatiskt!!

Autofokus med Sony a7 + Techart Pro + Leica Summilux 50/1.4

Det låter som ett skämt?? –lika fullt funkar det med få undantag?? Fokuseringen blir centrum-vägd?? –och om fokusringen på objektivet sätts på en meter så fokuserar kameran mycket närmare än 1m?? Hur mycket närmare ska vi ta reda på senare?? –men en bild nedan är långt under en meter.

Det här en ”super-glugg” och ingen Leica älskare skulle tvivla på bildkvaliteten rent tekniskt sett?? –och det gäller också i dessa resultat:

Först kollar vi bilder vid bländare 1,4 (överst) och bländare 8 (under):

Bilder utan bildbehandling från RAW + LR6 (minskade dock till 2880 pix)

Med lite justeringar i LR6 så kan bilderna se ut så här;

Summilux 50/1.4 @ 1.4 (överst) och bländare 8 (under)

Även om hastigheten hos fokusmekanismen inte är lika så snabb som för originalobjektiv på Sony?? –så är den tillräckigt snabb för vanlig gatufotografi. Bilden nedan visa de så kallade Lunna pågarna och därtill kommer ytterligare en Lunna påg med Lunna påkar?? Den här bilden är starkt beskuren!!

Lunna påg vid Lunna pågarna anno 2020-04-19

Postat 2020-04-27 07:26 | Läst 3950 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3215. Har diplomatiska kåren bytt fordon?? –eller ….

Det är ju knasiga tider?? –det måste man ju säga?? Allting är ” half a bubble off the level”?? –och man får se de mest underliga beteenden?? Vår Corre Maria rapporterar från 08 regionen??

Nu har även den diplomatiska kåren insett att man kanske skulle satsa på aningen mer miljövänliga fordon?? Man kan inte förstå den här bilden Maria har tagit på annat sätt??

Diplomat parkerad ”sparkstötting” i Gamla stan anno 2020-04-18

Postat 2020-04-26 07:30 | Läst 3418 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa