** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#643. Annorlunda turistbilder?? –av ett fascinerande land!! –Island!!

Glammiga vykortsbilder för att locka turister?? –med sol och vackra landskap, ser vi ofta!! Var är de verkliga bilderna av ett land?? –här kommer några från Island!! –ett land jag tycker mycke om!!

Hyr en bil och dra runt på Island!! –det är underbart!! Där finns sköna, varierande landskap i svart, vitt och grönt!! Folket är vänligt och det är lätt att hitta sovplats. Om du tycker om att fotografera?? –ja, då är de lätt att tappa perspektivet och bara stå stum. Ta med vidvinkel, normal och lätt tele och du klarar de flesta motiv.

Innan jag återkommer i andra bloggar med bilder från Island så tänkte jag ta några som inte turisterna bryr sig om att ta!!

Hamnen i Reykjavik, med rostiga valfångare.

Island fångar bara valar i forskningssyfte?? –som det heter!! De har tidigare tagit upp stora kvantiteter av val!! –och stora anläggningar för framställning av valprodukter finns kvar, men de är i malpåse??  Du kan här och var få valkött på tallriken!! –ännu??

När du kör runt på Island måste du ju tanka?? –då och då?? Vi har stannat i Vik vid Strondin Bistro och Bar. Här på sydkusten finns det stora basaltmonoliter ute i kustbandet. Från parkeringen här i Vik kan man se Reinisdranger, enligt sägen, troll som förstenats.

Reinisdranger sett från orten Vik på Island.

Det finns en hel del rester??  --från den tid då det kalla kriget pågick? –och USA hade mycke ”personal” i tjänst på Island?? Den här ”villan” är dock lite udda?? --och man kan undra vad den använts till?? Rost håller på att bryta ned den?? --och det vore nog inte så dumt. Den tar inga priser för fin formgivning.

Postat 2013-01-31 06:56 | Läst 8269 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#642. Uummannaq dä ä grant??

Tänk att ha världens snabbaste glaciär!! –inom synhåll?? En bukt med hundratals isberg!! --seglande runt i midnattssolen!! Höga berg och ett hav fullt med valar, sälar och fisk!! --inpå knuten?? Skulle dä va nått??

Det finns många platser på jorden som är vackra och unika?? –men det är få som kan mäta sig med Uummannaq!! –en liten ort på en klippa!! –mitt på västkusten av Grönland?? Här bor lite mer än tusen pers!! –och sommartid kommer det en och annan turist som vill paddla!! –bland isbergen från 10 kalvande glaciärer!!

Du kan ta båten hit?? –eller flyga helikopter?? Det finns hotell och restaurang!! Ta med en kamera och ett minneskort med gott om plats!!

Postat 2013-01-30 06:46 | Läst 10134 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#641. “You ain't seen nothing yet”?? –until you seen the market in Sisimiut??

Marknader med dagligvaror?? --är alltid spännande att besöka och fotografera?? –var man än är i världen?? Jättelika till små?? –så ger de en karaktär till samhället du besöker?? Här är ett annorlunda ställe!!

Urbefolkningen på Grönland, inuiterna, lever i en brytningstid?? --mellan arktiskt vildmarksliv och livet som industriarbetare!! Just i Sisimuit, på västkusten av Grönland, ser man denna brytning tydligt?? Fiskeindustrin och turismen blommar i denna isfria ort med mer än 5000 invånare. Det är förståligt att åtminstone den äldre befolkningen försöker att hålla fast vid de gamla traditionerna med jakt av säl och fiske i liten skala. Detta framgår tydligt av utbudet i den mycket lilla marknaden i Sisimiut!!

Så har du inte varit här så har du inte varit där!!

Postat 2013-01-29 07:13 | Läst 8100 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#640. Klippiga bergen?? –med det utsökta landskapet!!

Landskap är svårt att fotografera, så det blir bra och personliga bilder?? Klippiga bergen visar upp ett dramatiskt lanskap med höga berg, dalar och floder!! Varierande växtlighet ger glädje till upplevelsen!!

Assistent Ninni och jag körde runt med bil i tre veckor och vandrade både högt och lågt?? Vi plåtade en hel del, och njöt av naturen. Det är lätt att hitta hotell eller motell och bra mat, så det är en bekvämlig resa att göra. Kanadensarna är trevliga och det är lätt att ta sig fram.

Vi hade två Canon kameror, med objektiv från vidvinkel till 400 mm tele. Sommartid är det klimat som här hemma, så det var inga problem med kamerorna. Här kommer några landskapsbilder som kanske?? –ger lite rättvisa till hur vackert det är i Klippiga bergen.

Postat 2013-01-28 06:32 | Läst 10376 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#639. Hur tusan?? --skall långkalsongerna!! --kunna torka här??

Väder och klimat kan vara överraskande ibland?? –som det att västkusten av Grönland är isfritt året runt?? –åtminstone längs den södra halvan?? –som vid Sisimiut!! Torka tvätt?? –kanske!!

Sommartid är det ungefär 10 grader här och hög luftfuktighet!! –det måste va lite svårt att torka tvätten ute i det här klimatet?? Likafullt kan man se att detta är möjligt!! –om man skall tro den här bilden??

Tvättorkning i Sisimiut??

Postat 2013-01-27 07:16 | Läst 6631 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa