UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#551. iPhone 5!! –som kamera?? --ä inte så tokig!!

När kameran är hemma?? –så dyker alltid något spännande upp!! Förr kunde man inte göra något?? –men idag tar man fram mobiltelefonen!! Ninni har en iPhone 5 –hur bra är den som kamera?? –bra??

Den nya iPhone 5 är liten och smidig?? –som kamera?? Startar ganska snabbt och kan ta både stillbilder och fullHD-video. Det är en mycket liten kamera som tittar ut genom safirglaset?? –det är ett under att det blir en bild över huvud taget??

Olympus E-PL1 är mycke större iPhone 5. Den är 3x tjockare med ”15/8”.

Brännvidden är 4,13 mm hos iPhone 5!! --vilket anges motsvara 33 mm för småbildsformatet. Det skall sägas att jag inte har hittat specifikationerna för sensorn som sitter i den här kameran?? När jag fotograferade med Paterson testtavlorna kunde jag se att kameran hade ungefär samma FOV som ”Olympus 15/8 body cap lens” har. Vilken ju har 30 mm FOV för småbildformatet. Det tyder på att sensorn i iPhone 5 har en diagonal som är ungefär 5,3 mm. Antalet pixel är 3264x2448 och det ger en sensor som är ungefär 4,2 x3,1 mm?? Om jag har räknat rätt?? Det betyder att varje pix är ungefär 1,3 mikrometer?? Så det skulle ge en sensor som har Nyquist gränsen 395 linjepar/mm.

Så hög upplösning har iPhone 5 naturligtvis inte?? Men, kan den matcha Olympus OM-D med kameralocket ”15/8”?? Vi körde som vanligt med Paterson tavlorna och hade samma avstånd till kameran som i OM-D fallet. Så här blev tavlorna, klicka för 100%!!

  

Centrumtavlan för iPhone 5 ser vi till vänster och den visar ungefär 60 lp/mm och hörntavlan till höger visar ungefär det samma värde (2x mätetalet på tavlan, som vanligt). Observera att bilden kommer från iPhone-kameran som jpg-format!! --och har processats en hel del kan man antaga?? –vilket man kan se i bilden!! Likafullt är det en imponerande upplösning, både i centrum som hörn!! –och det räcker långt i fotoflanörens nödsituation. Det är inte lika imponerande som OM-D + ”15/8”, med sina 90 lp/mm i centrum och 72 lp/mm i hörnen.

Hur ser då vanliga bilder ut?? --som har passerat genom mitt vanliga  ”work-flow” i LR 4.2??

iPhone 5 en mulen dag i Gamla stan. ISO 64, 1/60 sek, f/2,4,

iPhone 5 en mulen dag i Lund. ISO 50, 1/160 sek, f/2,4.

Bilderna är imponerande bra!! --och helt användbara för nätet!! --och troligen för att trycka bilder i en mindre bok!!

Fråga är om det är dags att sälja av de vanliga kamerorna?? Nä, jag tror inte det?? –kanske om du är en enkel fotoflanör?? –men inte om du vill kunna plåta alla typer av bildsituationer!!

Postat 2012-10-31 06:46 | Läst 10598 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#550. Det är inte klokt!! –vi lägger oss??

Det är underligt att den hamnat här?? –den passar ju inte alls i den här miljön!! Kanske är det någon som inte behövde den här längre?? Den utmanar ju till lathet?? –kanske vi skall gå och lägga oss?? Det blir inget kurr va??

Lund 2012-10-28. Olympus Pen E-PL1 + 15/8 body cap lens.

Vem är det som kastar en säng i en damm?? Djuren kan fastna i den. Verkligen miljöförstöring.

Postat 2012-10-30 06:33 | Läst 7027 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#549. Olympus 15/8 body cap lens?? Vilken glugg!!

Det är för tokigt?? –man köper ett ”kameralock” och får ett riktigt bra objektiv?? Man tror ju det skall vara skräp!! –men min test visar att det slår ut många dyra objektiv!

Jag tycker om när man får plats med saker i fickan?? –när man är ute och plåtar på stan!! Därför gick jag ifrån stora DSLR kameror, när jag upptäckte att m4/3 kameror gav nästan lika bra RAW bilder!! Jag har skrivit flera gånger om detta –spegel-lösa-systemkameror kan i de flesta fall vara tillräckligt bra?? –om man inte plåtar fåglar i flyggt och sport!!

Sedan ett tag har jag en Olympus OM-D som fotoflanörkamera och kamerahuslocket till den kostar en hundralapp. När Olympus presenterade det nya ”locket” kallat ”15/8 body cap lens” (kallas 15/8 härefter) på fotomässan i Köln tänkte jag att det vill jag prova och det kostade bara 6x ett lock. Det kom häromdagen från Thomas på Scandinavian i Bankeryd. Så här ser det ut bredvid ”skinny” Lumix 14/2,5.

Det är litet och lätt; men fast bländare 8 är väl ingenting att ha?? Ja, tänk efter?? –förr plåtade jag på stan med en Leica M2 och en Summicron 35/2. Jag körde med Tri-X, känslighet 27 DIN. Nu sätter vi lätt OM-D på ISO 6400 (=39 DIN) och det betyder att bländare 8 blir bländare 1,4 (4 steg ned)!! Va sa du nu?? –ja, ja men skärpedjupet blir stort (15 mm motsvarar FOV hos 30 mm på M2)!! -men det är det som är finessen för gatufoto. Det finns en spak för manuellt focus och macro, så du klara alla situationer.

Så här ser ”15/8” ut på OM-D!!

Liten och snygg, eller hur?? Men bildkvaliteten måste ju va hopplös?? --med bara tre linselement! Nä, så ser inte testtavlorna från Paterson ut!! Här har du dem.

  

Olympus OM-D + ”15/8” @ ISO 200 och 1/60 sek. (Klicka så får du 100%)

Som vanligt är det ingen processning av bilderna utan det är direkt ut ur LR 4.2. Som du ser är det 90 linjepar/mm (2340 linjer/bildhöjd). Det här är strax under gränsen för vad den här sensorn kan göra! I hörnen är värdet 72 lp/mm. Det här är bättre än mitt Summicron 35/2 (typ 4) som har motsvarande värden (84 lp/mm i centrum och 60 lp/mm i hörnen). Distorsionen är försumbar och kan lätt fixas i LR.

Ja, ja det är testtavlor!! –men vanliga bilder måste ju va skit!! Du kan ju kolla själv!! Här kommer två nytagna bilder från Lund.

Motljusbild utanför köpcentrat NOVA i Lund. Olympus OM-D + ”15/8” @ ISO 200 och 1/1000 sek.

Inomhus i samma centra.  Olympus OM-D + ”15/8” @ ISO 1250 och 1/125 sek.

Nu behöver du inte nöja dig med mina åsikter?? –utan ta å kolla den här fotografen!!

Postat 2012-10-29 06:59 | Läst 9787 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#548. Jag ber om ursäkt?? –det blev lite mycke igår!!

Ibland får man ta en riktig sväng och hoppa runt med kompisarna!! –umgås på ett aktivt sätt och äta och dricka gott! Å då är det lätt att man tappar räkningen och det blir lite många klunkar?? Det kan leda till ett riktigt hundliv??

Dagen efter?? Lund 2012-10-25. Olympus OM-D + Zuiko 21/3,5 @ 8.

Om du tycker att bilden påminner om en bild av Ellliot Erwitt?? –så har du rätt, men där var hunden utbytt mot en människa!!

P.S. Den här kombinationen av ny kamera och gammalt objektiv fungerar mycket bra. Man kan tro att gamla objektiv inte är så väl lämpade att använda, då de har omodern antireflexbehandling?? Vi gjorde en test och riktade kameran rakt in i solen och tog en bild på torget i Lund.

Lund 2012-10-25. Olympus OM-D + Zuiko 21/3,5 @ 8.

Med förfokusering så har man koll på skärpedjupet och kan låta hastigheten och auto ISO fixa rätt exponering. D.S.
Postat 2012-10-28 06:32 | Läst 8498 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#547. Det måste va nära idealet?? –kulorna bara rullar in!! I din plånbok??

Det kan ju inte va bättre?? –man sitter där i sin kur?? –å var och en som passerar lägger en tia?? Inget behöver man göra?? –mer än att hysta in stålarna till banken!! Vilket liv?? –inte alls så illa?? Dä ä hålet i trät!!

Vi strävar genom livet?? –å sliter och står i!! Vi utbildar oss till allt möjligt. Glöm det?? –det finns ett mycke bättre sätt att få bröd för dagen?? Naturen fixar grundförhållandet?? –allt du behöver göra är att leta efter ett riktigt stort träd?? När du har hittat ett stort träd så låter du göra ett stort hål genom trädet?? –så stort att en bil kan köra genom det??

Lägg ut lite grus så det blir bra väg genom och sätt upp en liten hytt bredvid. En bra vägskylt?? --som anger att var och en är välkommen att köra bil genom ditt träd?? Passagen kostar 10 kr!! Sen är det klart med din brödföda för alltid!!

Det kommer att komma många bilar genom ditt träd?? –det är jag säker på!! Jag har själv kört genom ett sådant träd!!

Kalifornien, Sequoia nationalpark, 1979.

Postat 2012-10-27 07:04 | Läst 7135 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa