UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#581. Island?? –varför inte?? –vilken natur!! –så in i Norden.

Vi reser huvudsakligen till sol, värme och bad!! –inget fel i det!! –men varför inte lära känna Nordens länder?? Island är fotografens dröm, vilket landskap!! –svart, vitt och grönt!! Nästan inga människor! –men vilken mat!

För att ingen skall missförstå mig?? –jag sitter gärna på en bar i södern och läppjar på en drink, å andra sida tycker jag det är mer intressant att åka norr ut och se vår nordiska natur. Nästan orörda landskap och djur som strövar fritt över vidderna. Källorna är outtömliga och ingen hinner se allt under en livslängd.

Ett land i norr som vi ofta glömmer bort och som har en underbar natur!! --är Island! Hit kommer man med båt eller flyg, det senare kommer fram på några timmar. Hyr du en bil, när du är framme, så tar du dig fram nästan över allt!! –även om de flesta vägarna är gropiga grusvägar?? Övernattning fixar sig efter vägen, med lite planering hittar du rum för natten?? –eller om du föredrar att tälta?? Väljer du t ex att sova på sommarhotellen, som vintertid är skolor, så är rummen kanon fina och även maten?? Ja den är helt enkelt underbar!! Flera av de måltider jag ätit på Island är helt enkelt av kalibern?? –en gång i livet!!

Efter bankkrisen så är ju det också billigare att resa runt?? –så varför inte göra en tur till vulkanernas ö?? Vad skall du ta med för kamera?? Ta med en landskapskamera!!  Du kommer att behöva från vidvinkel till så där FOV för 200 mm. Det finns få däggdjur på ön, förutom valar. Är du fågelfotograf får du släpa med dig de tunga kanonerna, om du inte kör med m4/3, för då kan en zoom 100-300 mm räcka.

Jag har varit några gånger till denna underbara ö och jag uppskattar också vinterlandskapet. Om du är intresserad av geologi och glaciologi?? --ja då är det här en av de öar du måste besöka!!

Här kommer några typiska bilder från några turer på sommaren.

Det här är bilder från skannade diabilder. Min tekniska kunskap är inte hög nog för att ge samma kvalitet som de digitala bilder som kan tas idag.

Postat 2012-11-30 07:02 | Läst 9628 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#580. Ska dä va så svårt å räkna pingviner?? –nä, inte om du har sattelitbilder!!

Dokumentera effekterna av ”Global warming”?? –ska det vara så svårt?? Ja, bara att räkna kejsarpingviner är svårt nog!! Sattelitbilder har just visat att de är många fler än vi trott tidigare!! Bildanalys är ordet!!

Det är mycket svårt att påvisa förändringarna i naturen!! –är en djurart på gränsen till utrotning eller ej?? Detta belyses tydligt av de senaste resultaten från räkningarna av hur många kejsarpingviner det finns i Antarktis!!

Forskarna har använt sig av satteliter med höguppösande kameror för att identifiera var det finns kolonier med kejsarpingviner i Antarktis. Det visade sig att det fanns 46 kolonier runt hela Antarktis, vilket var sju mer än man visste tidigare. En av dessa kolonier har assistent Ninni och jag besökt 2007. Från luften ser kolonin vid Snow Hill ut som små en smutsig brun fläck!!

Koloni med kejsarpingviner vid Snow Hill, sett från helikopter 2007.

Med hjälp av mycket detaljerade sattelitbilder kunde forskarna räkna antalet pingviner i en koloni. För att kontrollera beräkningarna från sattelitbilderna besökte man några kolonier och räknade fåglarna gåendes per fot. Går man omkring i Snow Hill kolonin så ser det ut så här!

Vuxna kejsarpingviner med kycklingar!! Vid Snow Hill.

Det visade sig att Snow Hill kolonin hade ungefär 2200 par, och för det mesta har varje par en unge, vilket betyder att det fanns 6600 pingviner där, när vi låg där i snön och plåtade.

Kejsarpingvin familj vid Snow Hill, Antarktis.

Jag gjorde en överslagsräkning på plats!! --och det stämde bra!! (--du trodde väl inte mig??). Nä, räkningen av pingviner är inget för amatörers granskning. Det kräver bildanalys av experter och de kom fram till att totalt finns det ungefär 238000 häckande par i Antarktis. Det skall jämföras med tidigare uppskattningar av 135000-175000 par. Det betyder att de finns ungefär 50 % fler än man vetat tidigare. Eftersom nästan alla par har en avkomma så är den totala mängden individer 595000, sommaren år 2009.

Tidningarna har inför den pågående ”Global warming” konferensen i Qatar publicerat att antalet pingviner har minskat till hälften sedan 1970. Det kan va rätt? Det är då baserat på ganska osäkra siffror vad gäller det verkliga antalet. I och med de nu publicerade satteliträkningarna så har man en mer säker grund att så på vid framtida räkningar.

Postat 2012-11-29 07:09 | Läst 10889 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

#579. E-PL1 + Summicron 35/2 (version 4)?? –ser lite bättre ut i Lund!!

En större pixel i en sensor är kanske mer förlåtande!! –än en mindre, om man sätter på ett objektiv som inte är så bra?? –eller är konstruerad för en kamera för trettio år sedan?? –som då hade film!!

Eftersom det fina svarta objektivet Summicron 35/2 (version 4) igår visade sig ge ganska oskarpa hörn med en Olympus OM-D!! –tänkte jag att man skulle testa samma objektiv på gamla Olympus E-PL1?? Pixlarna hos OM-D är 3,76 mikrometer!! –och är  mycke mindre än de i E-PL1, som är 4,30 mikrometer. De större pixlarna borde vara mindre känsliga för sneda ljusstrålar från Summicron 35/2 (v4).

Den nu ganska gamla E-PL1 är lite av en favorit hos mig?? –med sin EVF-2 liknar den faktiskt den nya Leica M!! Så för mig är det en fin kamera att fotoflanera med!! Med en 35 mm glugg så blir det FOV 70 mm och det är inte så dumt för gatufotografi!! Fokus sätter man fint och lätt med det lilla flimmer som uppstår i fokus. Jag uppfattar det som om bilderna blir mer skarpa i hörnen med den här kameran, än igår då jag hade OM-D och samma objektiv. Kolla den här bilden!

I Lund har man inte råd att hålla offentliga toaletter öppna! –med bra service?? Utan man murar helt sonika igen dem!! –när man renoverar saluhallen!! Även här är skärpan i bilden ok?? –för mig.

Arbetet med att sätta upp juldekorationer fortgår oförtrutet i Lund?? –och väl är väl det?? –ty det ger ju arbetstillfällen?? Det är den enda nyttan jag kan se av det!! Det är ju ett tungt jobb??

Det enda som återstår nu tycks vara att få kallufsen finjusterad!! –antingen av välutbildad frisör á 120kr!! –eller som undertecknad, som blir friserad av assistent Ninni??

Jag tycker man kan använda det här objektivet på E-PL1, men det är nog ändå bättre att använda Summicron 35/2 (version 1).

Postat 2012-11-28 07:19 | Läst 8158 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#578. Summicron 35/2 (version 4)?? Lite tveksam?? –vid fotoflanering.

Satte Summicron 35/2 (v4) på OM-D, inte alls så bra som Sum35/2(v1) på E-PL1!! Hörnen oskarpa på full glugg!! Man undrar ju varför det är så?? –kan det va så att sensordesignen spelar roll??

Häromdagen var jag ute med E-PL1 och Summicron 35/2 och fotoflanerade. Bilderna blev skapa vid full glugg. Igår satte jag den svarta (version 4) jag har i hyllan på Olympus OM-D. Ut å plåta julförberedelserna!

Den funkar mekaniskt förträffligt på OM-D och är lätt och diskret. Jag satte ”filmkänsligheten” på 24 DIN. Det gladde mig att man gjorde reklam för mitt förslag att använda DIN skalan  i stället för ISO.

Nu när den $€£*§€€§d% julen är här!! --sätter man upp så kallade dekorationer över gatorna i Lund!!  --och på den här bilden ser man att skärpan inte är bra ute i hörnen!

Saluhallen i Lund har renoverats och byggts ut det senaste året och nu står allt nästan färdigt?  Det är hårt jobb att lasta in julostarna in till butiken i hallen!! –så det arbetet utföres ju naturligtvis att kvinnor!!

Inredningen i den nya hallen är mycket elegant och många fina restauranger och butiker finns därinne. Man får dock hålla sig nykter och inte flytta på stolen om tar sig en drink i den här baren!!

Det var ju dock trist att den här gluggen inte tecknade så skarpt i hörnen. Man ser det tydligt även i den här bilden?? –med den rökpausande frissan!

Jag har alltid undrat varför inte hundar släpps in på kyrkogårdar?? –har du en aning om varför??

Testerna får fortsätta?? –så att Summicron 35/2 (v4) får sitta på E-PL1 några dagar och man får kolla hur de bilderna ser ut. Ja vet ju att Summilux 50/1,4 (v1) är jätteskarp på OM-D.

Postat 2012-11-27 07:04 | Läst 9413 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#577. D. D. D.`s Leica M3D!! –drog in 15 mille!! –och blev dyraste kameran?

Snacka om dyr kamera?? –15 miljoner kronor för en mekanisk special Leica M3!! –dä är förvånande!!  Life fotografen David Douglas Duncan beställde fyra 1955 och plåtade i Korea och Pablo Picasso!!

Duncan var en av mina favoritfotografer!! –när jag var juniorplåtis på Östgöten. Jag tyckte mest om hans bilder av Pablo Picasso tagna i hans hem. Jag köpte då en bok med hans bilder och den står fortfarande i min bokhylla!!

Mitt morgonkaffe med M2 och DDDs bok om Picasso

Du kan läsa mer om Duncan här. Kameran, Leica M3D, som nu såldes på den WestLicht Photographica Auction i Wien är en specialbyggd M3 med återspolningshandtag och en liten spak på fokusringen hos en svart Summilux 50/1,4. Duncan hade sparat den här kameran i sin ägo hela livet, till sin död 2007!  WestLicht är den mest prestigefyllda auktionsfirman i världen och på höstauktionen såldes också Robert Capa´s Leica Mod II för 700 000 kr. Jag visste inte att Robert använde Leica.

Duncan blev berömd för sina bilder från Pablo Picassos liv i sitt hem. Duncan blev en vän i familjen och tog många roliga bilder.

Bild från boken och dess baksida.

Picasso var ju en superkändis redan i sitt liv och många tyckte om bilderna för de var så lekfulla och positiva. Totalt avlägsna från dagens paparazzi bilder!! Juniorplåts på Östgöten fick ju sällan se några internationella kändisar. Men en gång hände det!! Louis Armstrong med orkester besökte Linköping! Här gavs det en chans för juniorplåtis att använda Hasselbadaren utan blixt!!

Louis Armstrong i Linköping 1959. Hasselblad 1000F med 80/2,8.

Postat 2012-11-26 06:57 | Läst 7465 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa