UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3565. Före å efter?? Eller tvärt om??

Nä man ser en bild så rusar ibland tankarna omkring?? Vad är det som händer här?? –är det någon symbol dold i händelsen?? Man vet varken ut eller in?? Kanske tvärt om??

Så var det när seniorplåtis såg den här triviala handlingen i vardagen?? –framför eller bakom?? Gammal eller ung?? spelar det någon roll??

Vad ger den här bilden? En dag i Lund anno 2021-04-07

Postat 2021-04-11 06:55 | Läst 145 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3564. 3659 dagar = ungefär 10 år?? –och 3564 bloggar härstädes på FS!!

Den 4 april 2011 lade vi ut vår första blogg här på fotosidan.se. Vi hade ingen tanke på att hålla på i tio år?? –men vi, Ninni och undertecknad, tyckte det var kul med en blogg om dagen??

Antalet besökare på den första bloggen är 7341 och många bloggar har mer än tio tusen besökare. Vi har publicerat en blogg om dagen, utom för korta avbrott vid resa eller disponibilitet. Det har varit vårt mål att alltid ha nytagna bilder till dagens blogg, utom i de fall då vi valt att skriva om gångna tider. Det har varit svårt ibland och det har ju fått till följd att kvaliteten på bilderna inte alltid var så bra. Man tar ju inte mer än sisådär max tio hyfsade bilder per år.

Medlemskapet på fotosidan har varit mycket trevlig och många nya vänner har vi fått under åren. Vi har till och med egna Correspondenter i Stockholm och Göteborg, nämligen våra barn Maria och Jan.

Vi vill tacka fotosidans medarbetare och alla trevliga medlemmar för deras uppmuntrande kommentarer.

För att fira vårt jubileum har vi pimpat Jans Leica M2 med en skorsten??

Corren Jans Leica M2 har fått en jubileumspresent, ”avtryckarhöjare, OZTNO” 

Postat 2021-04-10 07:58 | Läst 265 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3563. Vårens ljus är här?? –dags å börja plåta med film??

Så var det dags?? –att ladda Porta 800 i gamla Leica ”OnedubbelOTwo”?? –och fånga vårens sol och bilder i den lilla akademiska bondbyn i syd?? –det blir en fest i positivt fotoflanerande??

Nu måste man kasta bort alla mörka tankar som hopat sig under vintern?? –alla eländiga virusar med påföljande pandemier??

Det får blir en kräm ala kräm kamera Leica II med en superb 21 mm vidöppen glugg?? Jag glömmer det där med en sökare och fritänker när något dyker upp?? Avtryckare är mjuk och kontrasten är stärkt med ett rödfilter??

Vårkameran: Pimpad Leica I med Super Angulon 1:4/21 Leica

Jag har hyrt in en tuff body gard med landsfiskals pistol!!

Fiskalens tjänste vapen

Postat 2021-04-09 07:48 | Läst 276 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#3562. Det är verklig medmänsklighet!! –hatten av för honom!!

En ovanlig syn idag?? –någon som vill hjälpa till i vardagen?? I en tid av själviskhet?? --och uppmaning att klara dig själv?? Så värmde denna underbara handling??

Han tog en paus i jobbet?? –sophämtning i den lilla akademiska bondbyn i syd?? –och hjälpte en synhämmad dam att gå över gatan på övergångsstället!! Han gav henne chevalereskt armen och pratade med henne på vägen över gatan??

En ledsagande hand över gatan i Lund anno 2021-04-07

Detta tycker seniorplåtis renderar mannen epitetet ”Dagens heders lundensare”.

Efter att ha fullföljt den hjälpande handen övergick han till sitt dagliga och viktiga värv att föra invånarnas hushållssopor till miljöstationen:

Dagens heders lundensare i sitt dagliga värv i Lund anno 2021-04-07

Postat 2021-04-08 07:23 | Läst 335 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3561. Nä, sökare behövs inte?? –alltid??

Vem behöver en sökare?? –det är man ju själv?? En avståndsmätare kan va bra?? –men det är också överflödigt?? Bara du har en kamera med vidvinkelobjektiv?? –så kan du fotoflanera??

Nyckeln till detta påstående ligger i att du kan ställa in din kamera så att du har önskat stort skärpedjup. Då behöver du inte va så noga med inställningen av fokus:

Avståndsmätare kan va bra?? Men sökare behövs inte??

Om du har ett objektiv med vidvinkel FOV?? –låt säga brännvidderna 28mm till 21mm?? --så har du så stor bildvinkel att du kan uppskatta bilden och rikta kameran utan att du tittar i en exakt sökare?? Jag menar alltså att allt du behöver är den här gamla kameran:

Leica II från 1932 och nästan lika gamla Leitz Hektor f=2.8cm 1:6.3

Redan vid full glugg och 1/500 och ISO 1600 film klarar du dig gott ute på stan. Om du har riktigt svår abstinens efter digital kamera så funkar detta objektivet lika bra.

Nu måste du inte vara en Leica nörd?? –utan du kan välja ett annat märke?? –som t ex Canon eller Nikon.

Den här kameran är en riktig snabbis?? –och den har en superbra glugg?? –för en dag som flanör??

Canon VT de luxe (VTDM) med Canon lens 25mm 1:3.5 från mitten av femtiotalet

Å du?? --du behöver  inte ha en stor sökare uppe å kameran?? –utan använd din intuition och gissa bildytan?? För då går kameran ner i rockfickan??Å du kan koncentrera dig på att njuta som flanör och leta efter bilder??

Postat 2021-04-07 08:01 | Läst 354 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 627 Nästa