UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3965. Meterförstoring på väggen!! –leverans helt OK

Så har då ännu en bild levererats till en nöjd kund?? Det var en meterförstoring av en isbjörn, och den levererades som Crimson Canvas som 20-års present till vårt äldsta barnbarn.

Seniorplåtis kunde fånga en bild från ett facetime-samtal från festen i Gamla stan. Bilden är monterad på spännram för att sättas upp på väggen utan ram, om man vill. Vi valde den tjockare spännramen för en så stor bild. Totalt sett blir kostnaden rimlig för allt arbete hos Crimson, 2 laxar.

Ny tavla redo att sättas upp på väggen

Till festligheterna hörde hemlagad smörgåstårta och chokladtårta från NK.

Födelsedagsfest hos våran Corre Maria för sonen Fredrik, 20 år

Då undrar du kanske hur originalbilden ser ut. Bilden är tagen med en digital Canon för mer än 10 år sedan!! Bildens längsta sida var 4000 pix.

Annorlunda beskuren originalbild till tavlan på väggen

Postat 2022-05-16 08:13 | Läst 197 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3964. Det att en hund uppspårat och ställt ett villebråd??

Vilket villebråd kan det vara som han har fått syn på och stoppat. I alla fall så är svansen i rätt position. Tur att det inte är fotoflanören han har fått stopp på denna morgon??

För om han hade fått det så hade inte den här bilden kommit till?

Rätt position för ståndaktig fångst av byte i Lund anno 2022-05-14

Postat 2022-05-15 08:17 | Läst 178 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3963. Rik som ett troll?? –dä ska synas??

De flesta stormrika vill visa det?? –men hur gör man det?? Bli en kändis och visa upp rikdomen med klockor, diamanter, Ferrari, lyxbåtar, egen ö, lägenhet i New York med Andy på väggarna??

Det viktiga är att medelklassen skall se och förstå att du är megamiljardär i dollar?? Det är ju ofta medelklassen du lurat pengarna av??

Sedan kan man som stormrik ha speciella intressen i dyra objekt?? –man kan samla på svarta Leica och hittar du en Leica 0 original så kostar den över 20 miljoner?? Men vem fattar att den är dyrare än en Ferrari?? –när du går på 6th Avenyn i NY?? –när den kan se ut som pocketkamera??

Du kan ju samla på Picasso på dina väggar?? --men sätt kopiorna på väggen och originalen i bankvalvet??

Har du plastbrist så kan du samla på ädelstenar och ovanliga mineral?? Den här bergkristallen är för billig??

Röktopasgrupp med prislappen 5 laxar

Du som är stormrik kommer att bli förvånad över vilka mineral som är dyra nog?? Du kan ju kolla upp topp fem listan. Visste du att grön Jadeit i toppklass kan kosta 30 Mkr per 0.2 gram. Då snackar vi Kinamiljardärer i kundkretsen??

Lika oväntad är röd diamant?? –jo, det finns några å de kostar runt 25 Mkr per 200 mg.  Det mycket ovanliga djupröda eller blå mineralet Serendibite kostar 20Mkr per carat. Nu tappar du nog hakan när du finner att en Granat, den blå, kostar 15 Mkr per carat. Rubiner är förvånande dyra?? –men se upp så du inte får en syntetisk?? –för de finaste djupröda är faktiskt värda 10 MKr per carat. Om du tävlar i den billiga ligan så köper du djupgrön smaragd 30 laxar per carat.

Nu kan ovanliga och vackra mineral bli ganska dyra för en småsamlare?? –som den här stuffen med Kalcit:

Kalcit stuff från Åstorp i Skåne. Värde ungefär 2000 kr

Silver anses ju vara en ädelmetall och som mineral i naturen är de ganska ovanliga. Mindre än 5 platser på klotet har nativt Silver och gruvan i Kongsberg intill Oslo är den mest spektakulära gruvan. Den här lilla obetydliga tråden är värd mer än silverpriset:

Silver stuff från Kongsberg. Värde 15000 kr.

En viktig faktor i värdet hos ett mineral är hur ovanligt är det?? Mineralet Pyrit, som bryts i många stora gruvor, kan på några få platser kristallisera i vackra regelbundna kubiska.

Pyrit kristaller från Navajun i Spanien. Värde 100 spänn styck.

Så har du gott om klöver så kan du visa hur rik du är genom att äga rätt mineralsamling i bankfacket??

 

Postat 2022-05-14 07:56 | Läst 251 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#3962. Varför är Leica kameror så dyra??

Nu tycker inte alla att så är fallet?? –men när priset på en gammal svart IIIf med tre kungakronor på baksidan kostade över 1,2 Mkr?? –då börjar man ju undra om det inte är dyrt??

Å varför är det en Leica kamera?? –varför är inte den här kameran lika dyr??

Svart Canon P från mitten av femtiotalet i originalutförande

En svart original Canon P är lika ovanlig som de 100 kända Leica IIIf beställda av svenska armen vid samma tid. Det märkliga var att någon samlare i Skåne måste ha fattat hur dyra de skulle bli sjuttio år senare?? Senioplåtis minns hur Överskottslagret i Löddeköpinge sålde ut dessa på 70-talet för några hundralappar?? Vem fattade att de idag skulle kosta mer än en miljon kronor??

Den första kameran som levererades till armen såld för 1.2 Mkr år 2022. (Foto: Limhamns auktionsbyrå)

Nu såldes det 6 st svarta kameror Leica IIIf och Leica IIIg vid Limhamns auktionsbyrå.?? –vilket måste ha varit helt unikt. Alla var värderade till 5000 kr av byrån. Frågan är om de visste vad de sålde. Värdering av denna kameratyp på nätet ligger kring 500 000 kr!! –alltså tusen gånger dyrare. Några av de senaste har legat kring 800 000 kr. De sex sålda på Limhamns auktionsbyrå varierade från 333 000 till 992 000 kronor vid klubbslaget!! Det vill säga nästan 3,5 Mkr totalt och med auktionspålägget blir det nästa 4,3 Mkr. Auktionsbyrån tar ju dessutom ungefär 22% för jobbet från säljaren och det betyder att byrån gjorde en hacka på ungefär 1,7 Mkr. Inte dåligt.

Det skulle inte förvåna mig om det är någon firma i Hongkong som köpte rubbet?? Vilket fynd?? –de kostar nog det dubbla i Kina??

Men varför är då Leica så dyra?? –åtminstone de svarta samlarobjekten från tiden före 80-talet?? Skicklig marknadsföring, tidigt inträde i marknaden för 100 år sedan, skickligt industriellt tyskt hantverk?? Där ligger en del i hemligheten??

Redan i tidigt 30-tal var Leica kameran fulländad som de här Leica Standard och Leica II

Svaret till varför?? --är nog delvis just detta att Leica M11 ser nästan lika dan ut och objektiven från den här tiden kan fortfarande användas på nya Leica M??

Postat 2022-05-13 07:52 | Läst 310 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3961. Storken har fullt upp med sina paddor

Det vita storkparet vid Vombs ängar har fullt upp hela tiden?? –om en ruvar så måste den andra ständigt leta efter mat?? Eftersom de inte är vegetarianer gäller det att jaga??

De är allätare av det som rör på sig?? –insekter, amfibier, maskar, paddor, små däggdjur och små fåglar?? –det vill säga allt som rör på sig. Växter är osannolika som föda och storken är mästare på att skilja på djur och växt?? –under vattenytan!! Inget djur slipper undan?? --för näbben kniper inom 25 millisekunder!! Det snabbaste man känner till hos någon fågel!!

Storkens vingspann är två meter och den är en utmärkt glidflygare

Det är under våren stora områden med vatten på ängarna och där finns ett mycket med levande mat för sambon på stubbapilen som vi visade gårdagens blogg. Nu är vattentäkterna allt mindre på Vombs ängar och storken måste söka sig till småsjöarna i trakten. Men den här storken hade ett litet sankt område nära bron vid ängarna.

Storken får klia rent i öronen innan start av jakt

Stapelföda här är mask och grodor eller paddor??

Maskar och paddor fångas snabbt av storken nere i vattnet

Ingen kan neka till att den stora fågeln är praktfull när hen letar mat??

Så var det dags att leverera mat till sambon som ruvar äggen

Postat 2022-05-12 08:06 | Läst 236 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 706 Nästa