UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4665. RFSU har köpt en bild av juniorplåtis

Ibland kan till och med en gammal gubbe vara till nytta?? –jo en internet redaktör hos RFSU undrade om de kunde använda en bild Bob tog 1958 i Linköping.

Naturligtvis ville de betala för användandet av bilden i en blogg på RFSU:s hemsida. Bilder togs för ett reportage om ungdomens mode i Tidningen Östgöten 1958. Bildreportaget publicerades inte i sin helhet i tidningen, men Bob visade bilderna i en blogg här.

RFSU redaktören hade funnit bilden i just den bloggen. Vi följder BLF prislista för försäljning av våra bilder och redaktören hade inga invändningar mot vårt pris, så juniorplåtis, nu seniorplåtis, skickade över den här bilden:

Mode promenaden i Linköping anno 1958

Användningen av bilden i RFSU:s blogg framgår här. Bob blev naturligtvis glad att bilden kom till användning i ett seriöst sammanhang. Deras blogg handlade om RFSU:s grundare Elise Ottesen Jensen och hennes verksamhet 1956. Hon kallade sig själv för Ottar och juniorplåtis på Östgöten träffade henne på en ungdomsgård i Linköping där hon höll föredrag 1959. Bilderna hamnade antagligen i Östgötens arkiv, som var en låda i fotoavdelningen. Jag minns Ottar som en liten äldre dam som gestikulerade mycket med sina händer, vilka väckte viss uppmärksamhet. Hon miste två fingrar vid en olycka i ungdomen i Norge och händerna var märkta av artros. Hennes fördrag var mycket engagerande och hon var vid den tiden en rikskändis inom kvinnors rätt och sexualundervisning. Hon blev 1959 medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet. De flesta förstår inte vilken betydelse ett hedersdoktorat vid ett av landets toppuniversitet betydde vid den tiden och även idag. Det läggs ner ett seriöst utvärderings arbete före varje utnämning. Så Ottar betydde mycket i vårt samhälle vid den här tiden

En intressant tanke slog mig. Hon var född i Norge ungefär vid samma tid som min farfar Halvar Emilsson. Före andra världskriget bodde Ottar i Norge och hon var en känd syndikalist hela sitt liv och det var min farfar också. Han var ”flykting” i Norge i sin ungdom eftersom han vägrade göra militärtjänst i vårt land. Han var med och startade avdelningar i Norge för syndikalister. Hon deltog i en större kongress i Trondheim vid den tiden och man kan inte utesluta att han träffade Ottar.  

Bob fick lust att fixa till bilderna som tillhörde modereportaget 1958. Bilderna gjordes med en Hasselblad 1000F med normalobjektivet och utan att använda blixt. Det var nog därför bilderna aldrig blev ett stort reportage som redaktören hoppades, utan chef redaktören Danervall tyckte nog det var för modernt i sin tidning.

Mode paraden i Järnvägsparken i Linköping anno 1958

Postat 2024-04-14 01:17 | Läst 520 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#4664. Vid dagens slut

Det var inte mycket till kommers idag?? –våra fina blommor bara njöt av regndropparna?? –sa, blomhandlarens fru! Så vid dagens slut fick de flesta blommorna åka hem till lagret??

I eftermiddagens regniga väder blir ljuset dunkelt?? –och desto mer framträder alla blommornas prunkande färger. Sony a7RII med sitt gamla Summicron 90mm 1:2 slukar glupskt år sig färgerna på ett fint sätt:

Blomsterhandlaren stänger för dagen i Lund anno fredagen 12-04-2024

Postat 2024-04-13 01:53 | Läst 455 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4663. Två som söker bidrag??

Eller kan det va så att de samarbetar?? –gräsanden haltade något?? –men det såg inte ut som om  den var en simulant?? Vi skall inte skämta om detta?? –här sitter två som behöver hjälp??

Ingen sätter sig i den här situationen frivilligt?? –i många länder är det vanligt att tvingas in i denna situation?? Även bland EUs medlemsländer??

Den stackars anden kan ha skadats av någon vild katt?? –eller något fordon??

Två gäster i nödsituation i Lund anno 2024-04-11

OBS! Bilden har gjorts med hjälp av gårdagens objektiv Leitz Summicron 90mm 1:2. COOL

Postat 2024-04-12 01:52 | Läst 484 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4662. Den här är inte att leka med?? –jo, men det är den visst

Kombinationen av gamla objektiv med moderna digitala systemkamera är inte så vanligt idag?? –kanske för att man tror att man tappar egenskaper?? –eller faller för den effektiva reklamen att köpa nytt??

Därför ser man sällan en kamera av den här typen:

Sony a7RII + Techart LM-EA9 + Summicron 90mm 1:2

Man kan tro att det är en dyr utrustning?? –nej, objektivet och adaptern som ger autofokus kan du köpa för mindre än 7 tusen. Sony kameran kostar nog något mer, men den börjar snart va ”antik”.

Det här Summicron objektivet kom från Leitz i Kanada 1963 och är kallad modell II.

Vi tar de första bilderna med autofokus och bländare 2:

Sony a7RII + Techart LM-EA9 + Summicron 90mm 1:2 @ bländare 2

Sedan några bilder med bländare 8:

Sony a7RII + Techart LM-EA9 + Summicron 90mm 1:2 @ bländare 8

Det första intrycket är att bilderna från bländare 8 är något hårdare med inslag av mer blått?? Skärpan är bra och autofokus fungerar bra.

Sony a7RII + Techart LM-EA9 + Summicron 90mm 1:2 @ bländare 8

Det blir viktig återanvändning i ett manuellt Leica M2 system med 35-50-90 objektiv i kommande generationer.

 

Postat 2024-04-11 00:34 | Läst 614 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#4661. Fast food

Så var det dags för lunch?? –vad gör du då?? –om du är på stan med frugan?? Några går in på en gourmand restaurang och njuter av lyx?? Andra går in på Coop å väger in en salladsskål??

Sedan sitter det inte fel med en baguette?? –kan man inte styra sin hunger så måste man ha ett bett av brödet?? Se upp å ät inte påsen!!

Fast food i Lund anno 2024-04-09

Postat 2024-04-10 00:17 | Läst 456 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 843 Nästa