UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4017. Akrobatik?? –körsbär i sikte??

Vad gör man inte för en bit mat?? –nog kan man gör en ”krumelur”?? De är en alvarig fråga i grunden?? –men för trasten i körbärsträdet är det nog bara för att parera för blåsten??

Man har ju sett många gånger på bild att fåglarna är luftens akrobater?? De måste ju kunna försvara sig mot mattjuvar?? –eller så är man tjuven själv?? Ibland kan det nog vara livhanken som står på spel?? Hökarna är inte att leka med.

Årets fest i körsbärsträdet innehöll en hel del flykt och akrobatik:

Flyguppvisning bland körsbär av duvor, koltrastar och björktrastar

P.S. Alla bilderna är med enbildstagning, användande Olympus OM-D E-M1 II och Olympus 40-150/2.8 och en 1,4x extender. D.S.

Postat 2022-07-07 07:09 | Läst 369 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4015. Tio bilder per sekund?? --dä får man inte använda??

Varför inte det?? –utvecklingen av kameratekniken gör det lättare att fånga det rätta ögonblicket?? Det vet idag varje sportfotograf och naturfotograf?? –å varför skulle det va skämmigt??

Nä, det är naturligtvis helt ok?? –å bildköparna frågar naturligtvis inte om man har använt 80 bilder per sekund för att ta pangbilden?? Ingen berättar heller att man valt ut bästa bilrutan i en filmad händelse??

Varför är det då så få som berättar att de använt seriebildtagning?? Jo förr ansågs det höra till yrkesskickligheten att kunna fånga en snabb händelse i flykten och helst så i det avgörande ögonblicket. Även om man då fick hoppas på turen att trycka av rätt?? Då såg man kanske en eller två bilder per år i pressen där man tappade hakan??

Idag ser man sådana bilder från alla idrottsgrenar?? –å man tappar inte hakan längre?? För att inte tala om naturbilderna?? –där havsörnen fångar en dö fisk?? --med en kork i munnen?? –precis i vattenytan?? Å har vi inte sett flera gånger hur en gnu hoppar ut i vattnet fullt med krokodiler i Serengeti?? Allt detta föder ju en turistindustri??

Några sportfotografer säger att de inte använder serietagning så ofta?? –utan försöker fånga det kritiska med single-shot??

Personligen använder jag aldrig serietagning vid gatufoto. Vid naturfoto gäller det samma. Men så fick seniorplåtis fnatt och tänkta försöka med 10 bilder per sekund när körsbären åts upp och trastarna?? Även duvorna är snabbätare?? Här kommer bilder som är plockade ut ur någon sekund av seriebildstagning. Kamera är en Olympus OM-D E-M1 II.

Lite lek med maten får man väl göra

Naturens avgörande ögonblick

Postat 2022-07-05 07:17 | Läst 486 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#4007. Vilka gillar körsbären i vårt träd??

Det är en något underlig meny?? –eftersom fåglarna sväljer bären hela?? Den stora kärnan kommer ut i andra ändan?? –och fortplanterar trädet för framtiden?? Naturens genialitet i fortplantning??

Vi har i tidigare bloggar visat att duvor kommer först till trädet för att äta omogna körsbär?? Sedan kommer koltrastarna och snabbt plockar till sig bären?? –de är mycket skyggare än duvorna. Koltrastarna kan rycka loss bär i flykten och försvinna till bo. Sedan kommer de spräckliga trastarna och jag tror att det är taltrastar. Men det är inte med säkerhet verifierat?? De tar det mera lugnt och sitter still och rycker loss körsbären?? Många på samma plats. De till och med jonglerar med bären??

Koltrasten är en snabb och skygg gäst i körsbärsträdet

Taltrasten är vanligare än koltrasten och verkar vara noga i sitt val av bär. Den sväljer alltid ned bäret innan den flyger iväg från trädet.

Taltrasten är tuffingen i körsbärsträdet

Postat 2022-06-27 07:55 | Läst 469 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4004. Blunda i ren njutning??

Människan kan ofta i njutningens sekund blunda?? –som en ren reflex?? –eller för att skärma av störande sinnen?? Smakcellerna får all information och livet känns toppen??

Detta är just vad duvan gör då den har hittat ett extra fint körsbär?? –sinnena koncentreras genast till att känna smaken?? Synen har gjort sitt??

Duvan blundar när den fått tag i ett fint körsbär

Det finns många kunniga ornitologer här på fotosidan och den okunnige seniorplåtis undrar om detta är ett vanligt beteende för duvor eller fåglar??

Postat 2022-06-24 07:47 | Läst 363 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4002. Nä, det är inte med tandpetare

Det är inte sannolikt att hen beställde bär med inbyggd tandpetare?? –i hens fall orsakar det bara en massa bekymmer?? –att få ned bäret?? Det blir omöjligt att skala av frukten??

Det är mycket lärorikt att studera djurens beteende?? –det är så många små detaljer som man inte har en aning om?? Vad skall en duva göra om stjälken är kvar på körsbäret?? Ja det funkar inte?? Vanligen måste de släppa det bäret och ta ett nytt??

Körsbär med stjälk orsakar problem för duvorna

Orsaken är naturligtvis att duvorna är för heta på bären?? –de hinner ju inte mogna helt??

Postat 2022-06-22 08:09 | Läst 387 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 81 Nästa