UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3394. Dä va inte öppet????

Fåglar kan va smarta?? –skatan är ju en känd tjuv?? –som gillar bestick och å blanka föremål?? Å vankas det möjlighet till mat?? –så håller den ju sig framme?? –till och med bland soppåsar??

Den här skatan hade snokat reda på en riktig fin restaurang?? --i de gamla lokstallarna vid södra stationen i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Han spanade in genom fönstret till Matrummet. Där fanns de blanka bestick och mat?? –men genom fönstret kom hen inte in?? Det var bara att flyga runt hörnet å finna vägen in?? Eller åtminstone vägen till soptunnan??

Ingen väg in, men kanske runt hörnet i Lund anno 2020-10-12

Postat 2020-10-22 07:43 | Läst 231 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#3379. Kaos eller symmetri?? –det är frågan??

Vad uppfattar vi som vackert??  --det är inte så lätt att säga?? Det går inte att definiera så ”vackert” lätt?? –det är ju en känsla som finns i vår hjärna?? Vi är också påverkade av vad andra tycker??

Eftersom det vi ser kan vara mer eller mindre kaos?? –så kan det vara något där att fokusera på?? Motsatsen till kaos kan av många, även forskare, vara hög symmetri?? Den högsta symmetrin har faktiskt en kub!! Den har fyra tretaliga rotationsaxlar (rymddiagonalerna), fyra tvåtaliga rotationsaxlar, tre fyrtaliga rotationsaxlar och ett antal spegelplan!!

Kubisk Pyritkristall uppfattas som vacker

Ett kritiskt symmetrielement för att vi skall uppfatta någonting som vackert är just spegelplanet?? Betrakta en stol?? Kan du hitta spegelplanet?? –utan det blir stolen sned?? –vem gillar det?? Därför behöver en vacker bild något föremål med spegelplan??

Här ser du lätt ett pseudo spegelplan

I en bild räcker det att man uppfattar symmetri, men det behöver inte vara äkta symmetri?? –utan bara nästan. Bilden med kejsarpingvinerna i Antarktis ser ju ut att ha ett spegelplan mellan sig?? Men titta noga?? --det är inte helt sant. Här spelar också den vackra färgen en stor roll?? –och lurar oss till en ”vacker” tolkning. Det kan ses som ett slags solnedgångs syndrom.

Här kommer två bilder där en har hög symmetri och den andra närmast kan tolkas som kaotisk?? Sätt ditt betyg på vilken du uppfattar som vacker??

Symmetri och kaos, vilket gillar du bäst

Postat 2020-10-07 07:37 | Läst 286 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3376. På väg till tandläkaren?? –naturen visar sig??

Vem tar med kameran när man går till tandläkaren?? –nä, nä ingen gör det?? Ja, men då får man skylla sig själv?? –det kan hända vad som helst på vägen dit?? Så skyll dig själv??

Det fick seniorplåtis erfara den här dagen?? Vår tandläkare har sin praktik i källaren av en villa. Praktik varför det nu heter så, han är ju fullt utbildad och är väl över 70. Han borde väl ha praktiserat färdigt. Den har en fullt uppvuxen trädgård kring huset med stora träd. Det finns ett valnötsträd!! Ett närmast oändligt attraktivt träd för en ekorre?? –å några flygande tjuvar?? Så här blir naturbilder med iphone?? Du får leta efter villebrådet??

Naturbilder med iphone i Lund anno 2020-09-28

Postat 2020-10-04 08:02 | Läst 329 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3360. Fram med bössan?? –skarvar i stan

De är inte speciellt populära?? –dessa skarvar?? Deras häckningsplatser betyder ju döden för alla växter under boet?? Det blir en övergödslad mark?? –av all träck??

Det är väl en viss rädsla för att skarvarna?? --som kommer till Stadsparken i Lund?? –skall sätta bo i de ståtliga gamla träden??

Skulle det ske så blir det inte vackert?? Å andra sidan behöver ju skarvarna massor av fisk för att föda upp nya skarvar?? –å just nu är det inte så mycket med karp i dammen??

Lika fullt är det fem skarvar som slagit sig till ro för fiske??

Skarv på plats i Stadsparken i Lund anno 2020-09-15

Postat 2020-09-18 07:28 | Läst 403 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3350. Värmerekord i Svalbard?? --igen?? –över 21 grader??

Nu betyder ju inte en mätpunkt någonting?? –speciellt inte för makthavarna?? –det kan avfärda detta?? –direkt?? Att det har stigit sedan man började mäta?? –för mer än hundra år sedan??

Det med kan avfärdas med argumentet att det är den geologiska tideräkningen som gäller?? –med miljoner år som tidsskala??

Det spelar ingen roll att geologiska tolkningar av vetenskapliga mätdata tyder på att vi har en ”onormal” temperaturhöjning?? Makthavarna kan strunta i detta också med argumentet att det problemet löser naturen själv?? Å funkar inte detta så fixar ”marknaden” det hela till det bästa??

Redan 2005 var det varmt i Nya Ålesund?? –i September?? Jo, så var det?? --för seniorplåtis läste av termometern på båten Origo?? Den visade 18,5 grader Celsius!!

Nya Ålesund på Svalbar i september 2005

Vi träffade isbjörnen Elvis där uppe vid 80 bredgraden?? –han fråga om vi hade något tugg??

--Har ni något ätbart grabbar!!  Undrade Elvis

Det är ont om godbitarna här uppe?? –nu när isen är tunn och gles?? Sälarna är ena riktiga retstickor??

--Du kan inte ta mig!! –sa sälen

Om Elvis skulle få tag i en säl?? –så har han besticken väl slipade:

Redo att döda för en bit mat

Det är upp till oss om vi vill att Elvis med sin sneda nos skall leva vidare upp i Svalbard!!

Elvis med sin sneda nos frågar efter en fet turist

Postat 2020-09-08 08:08 | Läst 587 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 76 Nästa