UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2837. De har hittat ett nytt skafferi??

När så Parkförvaltning stökar omkring i Stadsparken och torrlagt hela dammen så försvann guldfiskarna?? Därmed blev det chi mat till Hägrarna som gästat vår park.

Prekärt värre naturligtvis?? --för även rovdjuret Hägern behöver ju mat?? –speciellt i vårens tider när det är dags att sätta bo med ny avkomma.

Till seniorplåtis stora förvåning?? –sittande med en fika i Botaniska trädgårdens behagliga plats för dylikt?? –kom en stor fågel inflygande och landande??

Häger vid dammen i Botaniska trädgården anno 2019-04-06

Å inte var den ute efter kaksmulor inte?? –nä den är numera inriktad på gyllene karpar?? Finns det då sådana i denna damm?? –ja, seniorplåtis hade ingen aning?? Jo, men  visst fanns det?? –å många var de ännu??

Häger på span i Botan anno 2019-04-05

Undrar man ju om det blev någon fiskelycka den här dagen?? Jo, de här hägrarna är ytterst effektiva jägare?? Den missar sällan att spetsa en firre??

Det var svårare att fånga detta på en bra bild?? Till handa denna fikadag fanns en Leica Standard med Elmar 5cm f2.

Häger med nyfångad guldfisk i Botan

Sedan var det bara att span efter ny munsbit.

Häger på span efter mer mat i kistan

Det får bli fler fikabesök i den härliga miljö?? –och då med en längre glugg, sisådär 300mm, för att ta bättre bilder av ätande häger?? Medan man själv smörjer kråset med en smarrig chokladbakelse och latte??

  1. Alla bilder här är tagna med en Leica Standard från 1932 användande negativ färgfilm. Objektiven var Elmar 5cm F3.5 och Hektor 2.8cm f6.3 från början av 1930-talet.

DS.

Postat 2019-04-12 07:26 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2834. Verkligheten är bara en chimär??

Frågan är om vi inte lever i parallella världar?? –var och en i sin?? Så det vi ser är kanske inte det som sker i vår tillvaro?? –utan i en annan?? Samlar vår hjärna in det synintryck?? Som våra fötter står i??

Det kändes ungefär så när den här bilden lästes ut ur ett färgnegativ?? Skrivet med ett urgammalt slipat glas:

Bara en parallell chimär

Postat 2019-04-09 07:21 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2833. Fotoflanörens vardag?? –det blixtsnabba ögonblicket??

Bussen stannade in?? –tankarna var redan hos kaffekoppen hemma hos assistent Ninni?? Kameran var nedstoppad i fickan?? –å påsen med mazariner hölls  i den ena handen??

Busschaffisen var hygglig att luta bussen när gubben skulle gå av?? I steget av dök bilden upp?? –helt oväntat?? Det var frågan om sekunder innan den skulle vara borta. Kameran låg i fel ficka?? –det finns bara ett val att göra??

Upp med ”smart phånen” i vänsterfickan?? –å det går att starta den med en hand?? Seniorplåtis har tränat in enhansskott utan att se skärmen?? –det är ju dock vidvinkelobjektiv??

Inom tio sekunder hann seniorplåtis ta tre bilder?? –en blev som tänkt:

Kom an grabbar, vad skall vi ha till lunch idag

Postat 2019-04-08 07:43 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2826. Min första utlandsresa??

Man undrar ju hur ett liv präglas?? De lärde säger ju att det är hälften gener och resten uppväxtmiljö?? Ibland undrar man i stället om det inte är slumpen som har största rollen??

Om det skulle vara uppväxtmiljön som spelar så stor roll så borde det vara så att upplevelser i barndomen skulle vara viktiga?? Växer man upp i socialgrupp 3 under knappa ekonomiska förhållanden så borde chansen att man blev kvar där vara stor?? Händelser som att man åker på semester till Köpenhamn och går på Zoo borde få betydelse??

Första utlandsresan till Zoo i Köpenhamn på femtiotalet

Kanske spelade den händelsen en roll i stöpandet av en naturvetare?? –som kom att intressera sig för stort och atomer. En dag fick han även se giraffer i det vilda:

Giraffer i Tanzania

Nu tror inte seniorplåtis att det är hela sanningen?? Slumpen visar sig vara en lika viktig spelare i formandet av en individ??

Postat 2019-04-01 07:24 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#2821. Hallå där valar??

Tillropet är förvånande?? –mitt i London?? Nu är det visserligen ett rop från Naturhistoriskt Museum?? –å kanske är en annons att komma in se en valutställning??

Det är bra att man uppmärksammar valarnas situation i våra världshav?? Det finns internationella regler för hur jakt på val får ske?? Det är bara det att tre länder: Japan, Island och Norge har inte skrivit under eller bryter mot reglerna!! Alla tre länderna var historiskt på väg att utrota valbeståndet genom rovjakt.

Hallå där valar

Det glädjande är att de internationella reglerna för valjakt har haft till följd att de flesta valarterna har ökat?? –och utbredningen har ökat?? Så att man numera kan se vårt största djur på klotet: blåvalen kan ses uppe vid Svalbard!!

Blåval norr om Svalbard anno 2010

Postat 2019-03-27 07:42 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 73 Nästa 

Innehållskategorier