UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4534. Dags att posta klapparna till kompisarna??

Det har ni säkert inte tänkt er?? –men även fåglarna firar jul?? Den saken är klar??  --efter vad som avslöjas här?? –där den klokaste av fåglar?? –skaffat en julklapp till en kompis??

Han korpade åt sig en chokladpralin inslagen i färgglad folie?? –från en liten flicka i barnvagn?? Han gjorde sig beredd att lägga de i en postlåda?? –men så kom han klokt nog på att han glömt att sätta på porta?? Minimum 15 kr för lättvikt??

Problemet är att det är nästan en månadslön för en anställd svartrock?? –så det var bara att hitta en lösning på detta?? Men hur??

Posta julklapparna i tid som svartrockarna i Lund anno 2023-12-03

Postat 2023-12-05 02:01 | Läst 116 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4510. Ni måste inte stå på händerna??

Det räcker att vi måste göra det?? --då vi skall få äta  en färsk shäl (säl på ert språk)?? Ni behöver bara låta bli att skita ner här upp i den norra isen?? –så slipper vi stå på tassarna??

Vi vet att ni inte tycker att ni skitar ner?? --så här långt bort från era höga skorstenar?? Men då kanske ni kan tala om för oss, som bor här uppe?? --varför det blir allt ovanligare med isflak??

Isbjörnarna i Svalbard måste stå på händerna när de skall jaga säl

Isbjörnarna intar allt högre positioner för att få syn på en säl

Det hörs allt fler röster i den urbaniserade världen?? –om att den vita björnen i norr har bruna och svarta släktingar som lever väl i de temperade skogarna längre söder över?? De lär livnära sig på gräs och bär och under stundom på fisk och skaldjur??

Vid god tillväxt av gräs kan mamma nalle föda upp fyra knattar

Nallarna i de sköna skogsområdena har insett att det är arbetsbesparande att anställa personal som fångar animalisk föda, som fisk. De får färsk lax levererad av fiskare som ändå kastar tillbaka den??

”Food on the spot” levererar fisk till nallar som föredrar att äta rå färsk fisk

Ni med för stor hjärna ska inte ta illa upp att vi de vita nallarna klagar?? –om att vi börjar få knapert med föda?? Vi har hört att ni har fullt upp med att avliva varandra?? --och se till att några av er har ett överflöd av mat och lyx?? --medan andra samtidigt svälter?? Så ta inte för hårt åt er i det här fallet?? --för vi är ju bara sådär 25000 vita nallar?? –vi gör ju ingen nytta??

Postat 2023-11-11 07:39 | Läst 342 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4440. Torsdag 30/8 2007 00:44 norr Svalbard

Under livets gång har man ingen aning om vad man skall vara med om?? Det avgörande ögonblicket någon tidig morgon när man inte är beredd?? Plötsligt sker det utan förvarnig??

Plötsligt skiner midnattssolen genom en hinna i sälen?? –medan en stor isbjörnshane smörjer kråset med sitt senaste byte?? –på isen norr om den 50 breddgraden?? --norr om Svalbard??

Båten, ett gammal underhållsbåt till de svenska fyrarna, M/S Stockholm hade försiktigt kryssat kring i den spruckna vinterisen vid nordpolen med 12 nyfikna gäster med stora zoomobjektiv.

Den vita nallen tugga ostört vidare på sin säl?? –som efter en stund var bara ett skelett. Han behövde ett sådant skrovmål var 12 dag. Men klarar att va utan mat upp till en månad. I det här fallet delade han med en kompis och efter de tog sig sedan sovstund och smälte godiset??

Man undrar när man står där och ser dem sova?? --hur länge skall det finnas is kvar för att fånga säl på??  Det är svårt att räkna dem alla?? –för isbjörnar vandrar omkring långa sträckor. Det anses finnas 20 till 25 tusen i Arktis. Det betyder att det finns en osäkerhet på 20%. Dessutom tillåter Kanada licensjakt på 600 individer för inuiterna. I norra delen av landet finns det tecken på att isbjörnarna minskat med 25 %. Man kan ju undra om vi vet vad vi gör??

Seniorplåtis lär aldrig mer se en isbjörn med solglitter i pälsen, som den här, man önskar att yngre generationer skall få uppleva det?? Låt isbjörnarna leva!!

Glänsande isbjörn torsdag den 30/8 2007 Kl 00:44 norr Svalbard

Postat 2023-09-02 07:55 | Läst 615 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4392. Fälthare på besök??

Vår corre Maria har varit och besiktigat det nyrenoverade badrummet i det mer än hundra år gamla huset i Riddarhyttan och till hennes stora förvåning ville en fälthare vara med??

Fältharen har aldrig varit på besök under de sjuttio åren vi haft huset i vår ägo?? Personligen har jag aldrig sett en fälthare någonsin?? Men så här såg den långörade haren ut på Marias bilder:

Fälthare på besök hos vår corre Maria i Riddarhyttan anno 2023-07-14

Fältharen har stora öron och hör mycket bra. Den är skygg och ser skapligt i 180 grader. Den är de snabbaste landlevande djuret i vårt land med sina 75 km/h. Den kan hoppa högre än vi kan med 3 meter och är skaplig i längd, 7m??

Fältharen som besökte Maria verkade inte va så skygg utan den gick runt huset:

Fältharen var nyfiken och gick runt huset vid sitt ovanliga besök hos vår corre i Riddarhyttan

Maria tog dessa bilder av fältharen genom fönstret med sin iPhone 12 Max pro.

Postat 2023-07-16 07:45 | Läst 700 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4366. Dubbel laddning till ungarna??

Det är skillnad på trastar och duvor?? –när de skördar körsbär till för avkommorna?? Duvorna sväljer körsbären direkt?? –medan trastarna kan bära två körsbär i näbben??

Sannolikt levererar trastarna bären till boet för uppdelning till kycklingarna?? Hur duvorna för bärens innehåll till sina ungar har jag ingen aning om??

I år har jag lyckats se två trastar med två bär i näbben. De flyger ofta iväg med bär i näbben, men det händer också att de sväljer det??

Dubbel laddning av körsbär i näbben i Lund anno 2023-06-15

Men några får man ju ta för egen del naturligtvis

Postat 2023-06-20 07:02 | Läst 398 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 85 Nästa