UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3965. Meterförstoring på väggen!! –leverans helt OK

Så har då ännu en bild levererats till en nöjd kund?? Det var en meterförstoring av en isbjörn, och den levererades som Crimson Canvas som 20-års present till vårt äldsta barnbarn.

Seniorplåtis kunde fånga en bild från ett facetime-samtal från festen i Gamla stan. Bilden är monterad på spännram för att sättas upp på väggen utan ram, om man vill. Vi valde den tjockare spännramen för en så stor bild. Totalt sett blir kostnaden rimlig för allt arbete hos Crimson, 2 laxar.

Ny tavla redo att sättas upp på väggen

Till festligheterna hörde hemlagad smörgåstårta och chokladtårta från NK.

Födelsedagsfest hos våran Corre Maria för sonen Fredrik, 20 år

Då undrar du kanske hur originalbilden ser ut. Bilden är tagen med en digital Canon för mer än 10 år sedan!! Bildens längsta sida var 4000 pix.

Annorlunda beskuren originalbild till tavlan på väggen

Postat 2022-05-16 08:13 | Läst 271 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3961. Storken har fullt upp med sina paddor

Det vita storkparet vid Vombs ängar har fullt upp hela tiden?? –om en ruvar så måste den andra ständigt leta efter mat?? Eftersom de inte är vegetarianer gäller det att jaga??

De är allätare av det som rör på sig?? –insekter, amfibier, maskar, paddor, små däggdjur och små fåglar?? –det vill säga allt som rör på sig. Växter är osannolika som föda och storken är mästare på att skilja på djur och växt?? –under vattenytan!! Inget djur slipper undan?? --för näbben kniper inom 25 millisekunder!! Det snabbaste man känner till hos någon fågel!!

Storkens vingspann är två meter och den är en utmärkt glidflygare

Det är under våren stora områden med vatten på ängarna och där finns ett mycket med levande mat för sambon på stubbapilen som vi visade gårdagens blogg. Nu är vattentäkterna allt mindre på Vombs ängar och storken måste söka sig till småsjöarna i trakten. Men den här storken hade ett litet sankt område nära bron vid ängarna.

Storken får klia rent i öronen innan start av jakt

Stapelföda här är mask och grodor eller paddor??

Maskar och paddor fångas snabbt av storken nere i vattnet

Ingen kan neka till att den stora fågeln är praktfull när hen letar mat??

Så var det dags att leverera mat till sambon som ruvar äggen

Postat 2022-05-12 08:06 | Läst 246 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#3960. Storkens vardag: ruva, vakta, jaga, äta, städa, måla om??

Vid Vombs ängar finns sedan många år ett storkbo i toppen på en stubbapil, vilken idag är i det närmaste ”hädangången”?? Med hjälp av ett enkelt teleobjektiv kan boet fotograferas??

Man bör inte befinna sig närmare än 300 meter från det ruvande paret?? –helst kan man gömma sig i en bil?? Fåglarna vid Vombs ängar är vana vid att många rör sig i området, som är ett fågelskyddsområde.

Seniorplåtis har fått tillbaka en Olympus OM-D E-M1 II med ett Olympus 40-150 mm 1:2.8 Pro objektiv med 1.4x adapter. I tidigare bloggar har vi beskrivit hur denna kameran kan ställas in. Kameran kan köpas ny fortfarande och är hyfsat billig hos Cyberfoto?? Kameran har nästan oändliga möjligheter att ställas in?? –mycket frustrerande och det tar en dag att ställa in för supertelefoto?? Brännvidden blir strax över 200 mm med adaptern. Den lilla sensorn beskär motsvarande 2x jämfört med FF?? Om man kör med jpeg kan man be kameran om en Digital Tele-converter. Som ger ytterligare 2x till ett FOV motsvarande lite över 800 mm telefoto på FF. Om man väljer att filma med MOVC4K blir varje bildruta 4026x2160 (17:9). Med Lightroom  6.14 eller filmredigeringsprogram kan man plocka ut enkla filmrutor.

Vi skall visa bilder från vårt senaste besök vid ängarna:

Det viktigaste är att ruva äggen i boet den 2022-05-09

 Större delen av tiden i boet måste far och mor värma äggen och bara korta stunder lämna den positionen. Faran är ringa om denna position är intagen. Det finns rövare i trakten?? Vi har sett äggtjuvar i form av ekorrar och rovfåglar??

Rovfågeln patrullerar regelbundet kring boet för att se om ruvare är på plats.

Då och då måste det städas och kanske vändas på äggen?? Men det får gå fort så äggen inte kallnar??

Bostädning pågår i toppen på stubbapilen vid Vombs ängar

Sambon är ute och jagar efter mat hela tiden och vi återkommer till det i en senare blogg. Ny mat till sambon?? --som ruvar måste levereras regelbundet??

Ny matleverans har just levererats av sambon, som snabbt flyger iväg till höger

När de nykläckta ungarna kommit ut blir det en hektisk tid att leverera minst dubbelt så mycket mat.

Till livets mödor hör att göra sig av med avföringen efter allt ätande?? Eftersom boet saknar sanitära utbyggnader så riktar man ommålningen ut över boets kant?? Mycket av träck landar dock på boets utsida och stubbapilen och har med tiden dödat trädet??

”Shit happens” även i ett storkbo

Vi återkommer i en senare blogg om jakten på mat?? Missa inte det??

Postat 2022-05-11 07:50 | Läst 284 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3956. Några fåglar vid Vombs ängar

Naturskyddsområdet vid Vombs ängar är lätt tillgängligt med en grusväg genom ängarna. Vissa dagar står det många bilar och ur dess fönster sticker det ut minst ett teleobjektiv??

Ett kort besök kan ge ett spännande upplevelse även för en amatörplåtare med ringa kunskap i ornitologi.

Några fåglar vid Vombs ängar anno 2022-05-03

Postat 2022-05-07 07:03 | Läst 245 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3955. Diamanter på näbben??

Nu är det inte fråga om elegant talförhet?? –vi syftar på?? --utan en vadarfågels elegans i sökande efter föda i en vattensamling?? Motljuset tänder glitter i dropparna på näbben??

Tyvärr kan inte seniorplåtis skilja på alla vadare?? –men det här var en liten skönhet, kanske 15 cm lite, som gick runt och doppade näbben efter godis? –i  de vattenfyllda ängarna vid Vomb.

Ingen kan väl säga annat än att diamanter på näbben klär vår skönhet??

Liten vadare vid Vomb anno 2022-05-03

P.S. Vilken vadare det är kanske någon på fotosidan kan tipsa om? D.S.

Postat 2022-05-06 07:17 | Läst 249 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 80 Nästa