UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#337. Krokodiler i floden vid Cairns!! –men myggmedlet funkade!!

Krokodiler är farliga!! Vissa äter människor!! –men frågan är om inte mygg är farligare!! Speciellt malariamyggan!! I Australien har man medel mot mygg det vill jag lova!! Krokodiler är värre??

Vi hade kommit fram till ”The Daintree Ferry” som tar bilar över till andra sidan av Daintree River. Det var tryckande hett och hela familjen svettades i hyrbilen. Vi skulle försöka hitta en tur längs floden så man kunde få syn på krokodiler?? Mycket riktigt en gammal skylt varnade för bestarna!!

Färja över Daintree River, norr om Cairns.

När man gick ur bilen ned till båten anföll myggen!! –stora och feta som i Stockholms skärgård. Väl i båten så fick vi dock myggmedel av föraren!! Det var dunder det, myggen gav sig av på momangen!! –dödligt farligt för mygg och troligen dödligt farligt för människor?? Vi köpte med oss en flaska till Mellansveriges skogsmygg. Lika effektivt här!!

Den tropiska skogen här är imponerande!! –med märkliga markrötter i den mycket leriga marken.

Tropisk skog nära floden Daintree River.

Djurlivet är rikt och har man mod att kliva runt i den tropiska myllan kan man hitta många fina objekt??

Jag tycker jag sett den i Hyttan också??

Den vita ibisen?? --står stolt vid stranden inte alls rädd för de urtida monstren som ligger och smälter födan i flodkanten.

På stolta styltor bland mangroveskott??

Kan man inte få va i fred!! –magen ä full!!

Krokodilerna utgör en fara i floderna och i mynningen av dessa och man är mycket försiktig att sätta foten i vattnet!! Varje år dör några av krokodilanfall. Det finns dock värre faror?? –hajar säger du!! –jo, jo men box jellyfish (Chironex fleckeri ) är värre. Denna manet behöver bara sätta en tråd på din hud och det är kanske slut i chock!! Så det är badförbud på stränderna utanför Cairns!! Det händer att dessa kubiska maneter dyker upp ända nere i Brisbane!!

Postat 2012-03-31 06:59 | Läst 10109 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#336. Bra att du tog en bild när han vända bort ansiktet!! –vem?? –chefredaktören på lokalkonkurrenten!!

Det är inte ofta man får beröm för en dålig bild!! –men det fick juniorplåtis när han fotograferade kröningen av Lucia 1958?? –i sporthallen i Linköping. Det var redaktören på Östgöten som av nöjd!!

Det här var ett typiskt jobb för juniorplåtis på Östgöten!! –ingen ville ha det!! –speciellt inte chefsplåtis!!–sent på kvällen!! –mitt i vintern!! Stadens Lucia skulle krönas!! –av lokalkonkurrents chefredaktör. Ingen tänkte på att juniorplåtis var 15 år och gick i skolan.

Så det var bara att gå upp på redaktionen på kvällen och ta Rolleiflexen och Brauns gamla laddningsbara blixtaggregat. Dä va ju nästan aldrig fullt laddat!! --och någon hade glömt att sätta det på laddning nu också!! Kanske var det jag?? Kulorna va nästan i bott!! –men det var kanske några skott kvar?? Jag cyklade bort till sporthallen!! –på den tiden var det ganska väl skottat för att få bort snön. Det var ganska gott om folk i hallen?? –det var inte många som hade egen TV.

Långt tal av chefsredaktören! --och till slut så hängde han halsbandet runt Lucias hals. Jag brände av en blixt!! –den sista i det aggregatet!! Hoppas att den blev bra?? Jag tog några fler bilder utan blixt!! –men det var ganska mörkt?? –man hade ju släckt ned en hel del för att se luciakronan!!

Nykorad Lucia i Linköping 1958.

När jag framkallade rullen på kvällen!! –ja, det var tvunget med kvällsarbete!! –så såg jag att chefredaktören hade vänt bort huvudet på blixtbilden!! Jag slog en kopia och la in hos redaktionssekreteraren!! –hoppas att det duger med en misslyckad bild??

Nästa morgon!! –på frukostrasten cyklade jag ned till redaktionen!! –och blev omedelbart inkallad till redaktionssekreteraren!!

--Ha, ha!! –det var bra att du tog en bild när han vände bort huvet!!

Det var andra gången jag fick beröm för en bild!! Hans utlåtande torde väl vara press-skriberat?? Så här såg bilden ut i tryck!!

Postat 2012-03-30 07:20 | Läst 8850 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#335. En sten talar!! –står tiden still?? –nä, här ä det skakigt!!

Stenar bara ligger där!! –eller sitter fast i berget?? Kan man lära sig något från stenar?? –javisst kan man det!! Det är vårt globala arkiv?? –som berättar vad som hänt med vårt klot!!

Carl von Linné, vår blomsterguru, gjorde mycket för biologin i vårt land. Kanske är det därför vårt skolsystem ger så stor betydelse åt blommor och bin?? Nu tittade Carl mycke på marken och kunde väl inte undgå att fångas av skönheten hos stenar ibland?? –som när han gick där i bukten i Böda hamn på Öland. Han såg då runda bollar ingjutna i kalkstenen!! –de glänste i solen och om han slog sönder en så fanns det vassa kristaller av kalcit inuti. Han kallade dem ”kristalläpplen”.

Långt senare förstod man att det var fossila sjöborrar!! --som efter fossiliseringen hade kristaller vuxna inuti den runda skalet. Djurresterna vi finner i sedimentära bergarter, så kallade fossiler, blev senare ledtrådar in i jordens historia!! –från ungefär för 600 miljoner år och fram till idag.

Ett stycke gnejs har fastnat på några kalcitkristaller. Åstorp i Skåne.

Kan mineralen och bergarterna berätta något?? --om vad som hänt med våran jord!! –ja, ta upp stenar och fundera på vad som hänt med dem.

En gång för länge sedan?? --ja allt är relativt, ty i jordens perspektiv så var det nu!! –letade jag mineral i det jättelika stenbrottet i Åstorp. Berget här består av mycket sprickfylld gnejs, samma typ av berg som man har försökt att bygga en järnvägstunnel genom Hallandsåsen i. I Åstorp bryter man gnejsen för bygg- och fyllnadssten.  

I sprickorna i gnejsen kan man idag finna mycket vackra kalcit (kalkspat) kristaller. De växer huvudsakligen ovanpå gnejsen?? --vilket tyder på att efter det att berget spruckit!! --av den tektoniska bergsveckningen!! –har kalcitkristallerna kristalliserat ut ur lösningar som sipprat fram i sprickorna!! Det finns många rester av vulkaner i Skåne?? –så här har det varit liv i luckan för sådär 50 miljoner år sedan. Plötsligt hittade jag en grupp kristaller som hade en liten bit gnejs sittande fast på ytan av kalciten. Det betyder att en liten bit gnejs hade lossnat och tumlat runt och fastnat på kalcitkristallen under tillväxten av kristallytan. Det måste alltså varit flera omgångar av sprickbildningar i den här horsten nära Åstorp. Så berättade stenen!!

För övrigt anser jag att geologi skall undervisas mer i den svenska skolan. Du vet vad en talgoxe är och en vitsippa –men vet du vad magnetit är och hur ser det ut i kristallin form??

Postat 2012-03-29 07:27 | Läst 10256 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#334. Tranbilder!! –var skall man plåta?? –digitalkamerans fördel??

Nu är det vår!! –tranorna är på plats och dansar och slåss!! Det är en underbar tid med utmärkta möjligheter till fantastiska tranbilder!! Ta med kameran och besök Pulken och Hornborgasjön!!

Det är redan 7000 tranor inräknade vid Hornborgasjön och du kan titta på dem live eftersom de satt upp webkameror!! Så den kommande helgen kommer det att vara många besökare där med de långa gluggarna på stativ. Hur lång brännvid behöver man då vid den här Trandansen??. Du bör ha minst 300 mm brännvidd och helst 600 mm FOV. Det betyder att en Panny GH2 med zoom 100-300 duger, eftersom det ger 200-600 mm FOV. Vid filmning blir det till och med 1500 mm, med möjlig bildtagning vid denna FOV. Det finns en lång sträcka längs naturreservatet där du kan spana in olika vinklar. Åk dit innan solen går upp, d v s klockan 06,00 och se när tranorna kommer in från sjön!!

Morgoninflygning till Trandansen vid Hornborgasjön.

Vid klart eller lätt disigt väder kan man få de inflygande tranorna i siluett mot den diffusa solen. Solen går upp bakom ett kullandskap och det finns möjlighet att få intressanta bilder med mycket långa gluggar. Om du tycker det är kul att sitta i gömsle så kan du boka ett sådant med e-mail, [email protected]. Du måste gå in och sätta dig i gömslet medan det är totalmörker och kommer inte ut förrän nästa natt!!

Trana håller om solen!!

Den här bilden är tagen med Canon 1D III + 100-400 zoomen. Den hade varit omöjlig att ta med manuellt fokus på film. Här har kameran autofokuserat på tranan och trots att det är rakt in i solen exponerat så man kan se tranan och reflexen i ena ögat. Bilden är manipulerad så tillvida att jag mörkat ned den utbrända solen separat i PS.

I Sydsverige kommer tranorna in från Rügen och på senare år har man börjat lägga ut mat (korn) även vid Kristianstads vattenrike, närmare bestämt vid Pulken. Här finns ett fint fågeldäck med utsikt mot ett vattenområde där tranorna landar. Senaste helgen var det flera tusen tranor här. Även här behöver man långa gluggar om man vill plåta trandansen.

Postat 2012-03-28 07:19 | Läst 9209 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#333. Elliot Erwitt inspirerad Flick?? –eller titta noga till vänster på övergångsstället!!

Mästarnas mästare på små korta bildsekvenser!! –Elliott Erwitt har kommit ut med en bok!! –”Sequentially Yours”. Vilken inspirationskälla!! –till att söka efter situationer som har en oväntad upplösning!!

”Flick” är slang för kortfilm och Erwitt använder det på sin hemsida får att sätta samman ett litet antal bilder som beskriver en situation, sekvens som har en tankvärd knorr!! Du kan gå in på Elliott Erwitts hemsida och under fliken Portfolios och välja fliken Flicks. Alla hans klassiker av sekvenser finns här och det har just kommit ut en bok: ”Sequentially Yours”, ISBN-13: 978-3832795788.

Jag har flera gånger försökt att introducera ”flicks” här på FS!! –med responsen har varit noll?? Jag vet att man kan lägga ut bilderna i en rad som Elliott gör i sin bok och det blir mycket bra så också.

Gör man i stället en animerad gif-fil i PS så får man mera tydligt fram den oväntade upplösningen av en sekvens!! --för man kan ju inte sätta blicken på slutbilden först!! Det är inte lätt att nå upp till Elliots nivå, och det skall man kanske inte ens försöka göra??

Det blir en speciell form av gatufotografi att förutse vad som kan hända!! Det blir allra roligast när det involverar en alldaglig situation? Här är vad jag upplevde vid Lunds torg i lördags.

 

Först ser vi till vänster??

Han är klok den här svartrocken?? –den här gatan är nämligen enkelriktad!! --så det kommer bara trafik från vänster!! Få gångtrafikanter kan plötsligt försvinna i mitten på gatan!!

Vad tycker du om ”Flicks”?? Har du några att visa??

Postat 2012-03-27 07:53 | Läst 7752 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa