UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#398. Gatufoto!! –ett sätt att vädra kameran och sinnet??

Friheten är att sätta kameran i fickan på jackan och stråka ut bland folk!! Glöm alla måsten och öppna sinnet mot medmänniskorna?? De har alla en del i livet i staden?? –och skapar på så sätt nutidshistoria!!

Du behöver inte tänka på levebrödet!! –åtminstone inte för en stund?? Såvida du inte är friherre (=pensionär) för då kan du ta en lång stund bland händelserna i staden. Det gäller att slappna av!! –kanske skall du börja med en fika?? Beskåda din omgivning medan du sippar på kaffet och tuggar runt bullen. Det finns ständigt något att se på. De är inte nödvändigt att din bild blir en kioskvältare, utan det duger fint att du tycker om den. Håll inte inne fingret på avtryckaren utan fyra ständigt av!!

Jag hade med mig E-PL1 + Lumix 14/2,5, den senare fick jättefin kritik här hos lensrentals blog, och jag satte kameran på P och ”all auto”. Jag gillar att göra så, fastän det inte är fint bland gatufotografer, för då kan jag låta min hand vara mitt öga!! Igår tog jag de här bilderna i Lund.

Postat 2012-05-31 07:21 | Läst 8778 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#397. Loreenfeber! --sälja Sverige?? –då får vi nog städa!! –ett besök i 08??

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Nu när vi är kända i hela Europa?? --så vädrar politikerna en chans!! --att sälja in Sverige till mer turister!! Vid ett besök i 08-området blev jag varse, att då får vi börja städa först?? –vem vill besöka en sopstation??

Det är ju vällovligt att våra folkvalda vill göra vårt land turistvänligt. Det är ju redan en av våra bästa inkomstkällor?? –eftersom vårt land bjuder på mycket fin och nästan orörd natur. Vi är det enda landet i världen?? --som är så generöst att bjuda på sig, genom att ”allemansrätten” bjuder på mycket. Så det första blir att lära gästerna att den lagen också betyder ett ansvar!! –att inte skövla!! –och att inte skräpa ned!!

Ingen vill besöka en soptipp!! --så vi måste hålla vår natur ren. Vi måste också tänka på att behålla en naturlig natur!! Våra skogar skall vara opåverkade skogar!! --och våra vatten skall vara rent vatten!! Vår luft skall vara så ren som möjligt!! –det vill säga skall vara renare än den är idag!!  

Många turister besöker bara våra storstäder och Ullared!! –vilket betyder att de är här för att shoppa!! Det får de gärna göra!! --helst om de köper inhemska produkter. Det betyder att vi skall hålla våra städer snygga och rena. Ingen vill ju besöka en soptipp!!

Vid ett kort besök i vår huvudstad råkade jag passera de folkvaldas hus?? –Riksdagen, kallad i folkmun!! Det hade nog gjorts ett försök?? --av kungen och undersåtar?? -- att få det att se vackert ut?? –men det var en soptipp!! Utanför demokratins högborg!!

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4


Glädjande nog, lade jag märke till att cykelstråken var tätt trafikerade!! –så till den grad att det var lätt att bli överkörd?? Även välklädda gentlemän tycks cykla?? --och i något fall såg man att de använde utrangerade cyklar från ”totalförsvaret?? = armen!!

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Postat 2012-05-30 07:22 | Läst 8026 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#396. En Leica MM!! –inte för var och en?? –eller målvakt i 08!!

Det kommer inte som någon överraskning!! --att den kameran inte är för var och en?? –ty få vill ju ha svartvita bilder?? –eller hur?? –ändå har jag tagit s/w bilder i 08-områder!! –där ja va målvakt i helgen??

Leica MM är säkert en fantastisk kamera!! –det framgår nu när mer och mer tester kommer ut på nätet. Å vem skulle inte vilja ha en sådan kamera?? –jag skulle vilja ha den som min exklusiva svart/vit-kamera!! –men så var det detta med prislappen?? –150000 kr med kittlinsen!! Nu har det kommit fram att det är inte bara det?? –utan Ming Thein påpekar i sin mästerligt utförliga test av MM att detta är inte en kamera för gemene man?? --utan man måste va en mycket kunnig fotograf för att bemästra den. Den utmärkta upplösningen, och kamerans tekniska utformning!! --gör den svårhanterlig. Du måste dessutom börja se på ett nytt sätt!! Läsa hela testen!! --det tar nästan en mästare bara att läsa den!!

Glänset i räcket!! –i Gamla stan. Konverterad Panasonic GH2.

Så för mig blev det inget annat än att ta med Panasonic GH2 och14/2,5 gluggen till centrala 08-området, där jag skulle agera ”målvakt” i helgen. Det gäller ju att dryga ut den magra pensionen!! –om man skall kunna köpa nya kameror ständigt?? Så jag har börjat agera ”målvakt” åt den nya generationen?? –som lever med hög ”speed”. Så numera får jag ta smällarna!! --när de roar sig?? Det är speciellt jobbigt!! --när man måste ta straffen!! Man är ju inte så van att klara det?? Gamla utslitna gubbar har ju ingen större spänst och uthållighet!! Men det är väl meningen?? –slit ut en generation i taget??

”On the line of duty”, Panasonic GH2. “Trigger” var assistent Ninni!

Postat 2012-05-29 07:03 | Läst 9143 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#395. Swinging London 1967?? –ja, men annan, svunnen tid??

Vi glömmer så lätt!! –vi romantiserar från den gamla goda tiden?? Vi var unga!! Modern musik på gatorna i London!! –det nya modet på Carnaby Street?? Men då som nu var det skillnader!!

En sommar besökte assistent Ninni och jag London!! –det var 1967. Sinnet var ljust och framtidstron fanns där?? –med ett Europa som reste sig ur askan. Musiken var sprittande glad och frisk!! --och modet pastellfärgat och kjolarna var över knät korta. På gatorna fanns det musikanter.

Gatumusikant i London.

Dåtidens modemedvetna ungdom måste åka till Carnaby Street och handla. Notera att begreppet shopping fanns inte på svenska!!

Vandrade man ut till ”eastend”?? --så såg man hur många levde vid den här tiden i London. Det var trångbott och enkelt. Kanske var det inte så stor skillnad från hur det var i Sverige. Eller vad säger du??

Barnvakt i London 1967

Då som nu var det pengarna som styrde, det var nya tider och inkomstklyftan var tydlig. Det fanns dock en grupp som skar guld med täljkniv?? Rockkungarna?? Kanske drogade de sig till andra sidan, ty knarket började flöda över Europa.

Postat 2012-05-28 06:04 | Läst 7451 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#394. Bortglömt reportage för Östgöten 1959?? –en stadsauktion!!

Arbetartidningar?? –som Östgöten i Linköping!! –hade sällan bildreportage på 50-talet. Vardagliga händelser rapporterades mycket sällan!! En stadsauktion gav inte upphov till en notis. Det var rutin i staden.

Redaktionssekreteraren på Östgöten vid den här tiden var öppen för nymodigheter och ville ha reportage som visade samhällets funktion. Han gav mig order att fotografera veckans auktion. Han sa till en allmänreporter också!  --och han kom in till mig på fotoavdelningen och beklagade sig. Täcka sån skit!! –vi tar det nästa vecka?? En liten juniorplåtis vågande ju inte ifrågasätta en stor tjock reporter?? Nästa vecka var det dags!! –men reportern kom inte?? --han sa han var sjuk. Undrar just om han satt och drack öl på stammis-krogen??Jag gick ned till stadsauktionen, som drevs av auktionsfirman Gomer& Andersson. De finns än idag. Jag tyckte det var kul att plåta med Rollieflexen och människolivet var intressant, men solen sken och gav mycket hårda skuggor. Det måste varit på våren för träden blommade. Jag kopierade bilderna och gav dem till redaktionssekreteraren. Jag hörde av honom nästa dag och han tyckte bilderna var bra!! Han sa att han väntade bara på texten från reportern. Det kom nog aldrig någon text!! --så här är bilderna för första gång publikt!!

Postat 2012-05-27 07:14 | Läst 10112 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa