UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2394. God Jul!! –alla bloggläsare??

Ju mer vi är tillsammans ju gladare vi blir?? –vi får hoppas att julen blir så?? Kanske till och med en behaglig bild kan bidraga till det?? Kejsarpingviner tycks ha upptäckt detta??

Så seniorplåtis med assistent Ninni vill med den här bilden önska alla vänner på fotosidan.se en riktigt God Jul i år.

För första gången på nästa sju år av bloggskrivande på FS så tänker vi ta en liten paus över julen. Vi har tyckt att det varit en avkoppling att skriva några rader blogg varje dag och vi har uppskattat alla kommentarer. Tack!! Vi vet att det har varit mer än 1,5 mille av besök under åren!!

God Jul från familjen kejsarpingvin vid Snow Hill i Antarktis

Postat 2017-12-22 06:43 | Läst 6105 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#2393. Fin tradition?? –ungdomarna på middag med Nobelpristagaren??

Det är viktigt att ungdomar får träffa Nobelpristagarna?? –höra och se vilka erfarenheter de har av ett liv i forskningen?? Det viktiga är att ha roligt och söka nya kunskaper??

En av årets tre Nobelpristagare i kemi besökte kemiska föreningen i Lund detta år och han höll ett före drag som visade att det inte alltid är en dans på rosor?? Ordblindhet behöver inte vara ett hinder t ex?? –och det framhöll Jacques Dubochet i sitt föredrag i en knökafylld aula i LTHs kårhus.

Efter föredraget är det tradition att doktoranderna i Kemiska föreningen tar med Nobelpristagaren på middag på något flott ställe i Lund. Vad kan va flottare än att servera trerätters middag med fint vin i det Gamla Biskopshuset (Lunds universitet reprentationsbyggnad) byggt 1842 i ädel medeltidsstil. Det roliga är att de första åren var det en laboratoriebyggnad för fysik, kemi och zoologi.

Nobelpristagren Jacques Dubochet kommer till Gamla Biskopshuset

Mer än 25 personer var bjudna till middagen, även några gamla vänner till Dubochet, och traditionen är att ”sexmästeriet” i Kemiska föreningens sitter närmast Nobelpristagren.

Dubochet lämnade bordet sist efter samtal med sin doktorand

Postat 2017-12-21 07:11 | Läst 4703 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#2392. Skall man bo här i kylan?? –så ska man bo flott??

Det är inte utan att det är ett ganska tufft klimat?? –där nere på den sydligaste kontinenten?? –kallad Antarktis?? Det blir lätt -20 även på våren?? –å tusan vad det kan blåsa??

Många undrar om kameran funkar i detta tuffa klimat?? –å det är inga problem?? Såväl proffs- som amatörkameror fungerar bra. Ha ett reservbatteri redo i varma fickan?? –men seniorplåtis hade inga problem?? Två dagar i isen gav mer än 4000 bilder??

Seniorplåtis behövde en stödpinne (monopod) i Antarktis

Gissa om man blir trött i benen och ryggen?? –när man ligger där i snön?? Då är det bra att ha en monopod att resa sig med??

Landskapet är helt fantastiskt här nere på den antarktiska halvön. Pingvinerna är fantastiska smycken i miljön. Berggrunden här nere sticker upp lite här och där?? –och färgerna är inte helt oävna??

Gentopingvinerna gillar läget: så det här är vår snygga sten

Postat 2017-12-20 07:13 | Läst 5373 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2391. Det är inte ofta man träffat en nobelpristagare?? –numera??

Kemiska föreningen i Lund, 150-års jubileum nästa år, brukar vara värd för någon av årets Nobelpristagare. I år var det Jacques Dubochet som besökte kemiska institutionens mikroskopicentrum.

Professor Dubochet upptäckte och utvecklade snabbfrysning av tunna vätskefilmer som innehöll små partiklar av proteinstrukturer?? Snabbkylningen sker i flytande etan och metoden är idag vida spridd i forskningscentra med elektronmikroskopi. I Lund har metoden använts i 20 år och seniorplpåtis var med att se till att det blev ett dedicerat mikroskop för denna metod i Kemicentrum här i Lund.

Jacques Dubochet visade sig vara en intresserad och humoristisk gäst:

Professor Reine Wallenberg visar Jacques Dubochet det nya mikroskopet i Lund

Han fick en ingående genomgång av det nya e-TEM mikrsoskopet i vilket man skall växa ”in situ” nano-meter små halvledar stavar: Man ledar alltså in gaser i mikroskopet så att den växande halvledaren kan studeras på atomär nivå.

Dubochet studerar provhållare och live-bilder vid mikroskopet med Dr Daniel Jacobsson

Nobelpristagaren höll ett mycket avslappnat föredrag för en fullsatt aula i LTH. Han berättade att han blev stoppad i säkerhetskontrollen på flygplatsen i Umeå. Nobelmedaljen i guld gav metallsignal och säkerhetspersonalen blev jättelyckliga när de fick se en Nobelmedalj i verkligheten. Han tog det som ett fint tecken på att vi svenskar bryr oss om Nobelpriset??

Postat 2017-12-19 07:34 | Läst 5910 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2390. Den onaturliga färgen??

Naturfoto eller konst?? –det är väl ingen som bryr sig längre?? Det är bara att dra på?? –så att det blir så spektakulärt som möjligt. Det är bara fråga om att göra så stort intryck som möjligt??

Så snabbt som möjligt också?? –då kanske det blir 2 sekunder uppmärksamhet från hundra besökare?? –å har man tur så kanske det kan bli sisådär 10 ”likes”??

Frågan man måste ställa sig efter en tid är?? --------??


Solnedgång i Lund anno 2017-12-04

Postat 2017-12-18 07:45 | Läst 5309 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa