UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4328. “Central Park” a la akademiska bondbyn

Vår lilla by är lyckligt lottad?? –det finns två ”lungor” härstädes?? –vilka ger syre till invånarna och skönhet??

Här kan man vila sinnena och benen?? –å hitta en fika i solen?? Stadsparken har en stor ”sjö” med rikt fågelliv och många gamla träd som omsluter en lite del av den gamla stadsmuren??

Den verkliga skönheten och växtrika parken är Botaniska trädgården?? –vilken är omskött av personal anställda av Lunds universitet. Det är i praktiken en lärdomskälla i ämnet Botanik. Här finns ett brett utbud av arter. Studenternas lärosal med andra ord.

Men den är också en källa till ro och skönhet?? Bara att sitta där på en bänk är en lisa.

Botaniska trädgården i Lund anno 2023-05-03

Postat 2023-05-13 07:25 | Läst 248 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4326. Tulpanstudier II?? –med gamla Summilux normalen

Seniorplåtis är stolt ägare till Leitz Summilux 1:1.4/50mm version II sedan 1963!! Den har nu varit i familjen i 60 år och ägs nu av corren Jan. Så säg inte att vi inte vet vad det är för en glugg??

Den har varit med oss till åtminstone 6 kontinenter?? De senaste åren har den fått autofokus med hjälp av en Techart LM-AE9. Vilket har betydelse för närgränsen?? --som nu är ungefär 0,5 meter?? Tänk dig en gammal Summilux som har autofokus med hjälp av en Sony a7RII??

Leitz Summilux 1:1.4/50mm version II med Techart LM-AE9 adapter

Vad kan den här gluggen prestera med bländare 1.4 och avståndet satt på 1m så att närgränsen med autofokus blir 0.5m. Skärpedjupet blir några millimeter!

Vi besöker tulpanerna i Botaniska trädgården för att få en bra utmaning. En översiktsbild med bländare 1.4 ger ett tunnelseende??

Fokus på några meter med Sony a7RII + Techart + Summilux 1:1.4/50mm @ 1.4

Men nu stoppar vi ned kameran bland tulpanerna och tar närbilder:

Närbilder med Summilux 1:1.4/50mm och bländare 1.4.

Postat 2023-05-11 06:19 | Läst 325 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4324. Tulpanstudier I?? --med Leica 21mm glugg

Enligt många experter på nätet så är Leitz Super-Angulon 1:4/21 omöjlig med moderna digitala kameror?? Det är inte vår erfarenhet?? Med en vanlig adapter M39-NEX och med Sony a7RII är bilderna ok??

Med en fast adapter så är avståndet mellan objektiv och sensorns yta bara 9 mm!! Det anses vara för nära av de flest experter. Yttre delarna av sensorn nås av ljus under för brant vinkel?? Lika fullt tycker vi att bildresultaten teniskt är ok. Nu är det väl ingen verklig expert som bryr sig vad en gammal gubbe tycker??

Men du kan ju slå en flukt på de bilder vi tagit på tulpanerna i Botaniska trädgården i den akademiska bondbyn i syd. Vid bländare 11 är skärpedjupet från 0,5 m till oändligheten:

Tulpaner och magnolia i Botaniska trädgården i Lund anno 2023-05-03. Kamera är Sony a7RII + M39-NEX + Leitz Super-Angulon 1:4/21 @ bländare 11.

Postat 2023-05-09 07:24 | Läst 325 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4320. En spännande bild?? Hur gjordes den??

Vissa bilder blir man överraskad av?? Ibland är det skönhet, men ofta är det en undran över hur var det gjord?? Kan jag göra det bättre?? --eller är det bara en dröm?? Kolla den här bilden??

När du analyserar bilden får du fundera på vilken utrustning användes?? Hur användes den?? --och hur var den inställd?? I vilket ljus och miljö var den gjord??

Isolerad skönhet

I kommande bloggar kommer förklaringar till liknande bilder. Välkommen att läsa mer, då.

 

Postat 2023-05-05 06:24 | Läst 321 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4035. Det är något sorgligt när ett träd faller??

Det finns seriösa forskare som anser att träd, även andra växter, kommunicerar med varandra?? –via signaler i rotsystem eller dofter från bladverk?? Man undrar innerst inne??

Även träden som står på tomten blir som kompisar?? De står där och tar emot när man kommer?? De ger syre i sin omgivning och de tar hand om gaser vi orsakar?? De omvandlar solenergi till byggmaterial?? Det är svårt att hitta något negativt med trädens växt?? De utgör dessutom bostaden till otaliga individer i naturens hägn.

Många svenskar är stadsbor?? –å har aldrig varit ute i en skog med massor av träd?? De är så att många är rädda för att gå ut i en skog ensamma?? –trots att det är en säkrare plats än de flesta städerna?? Det är i det närmaste omöjligt att gå vilse i en skog i landet utom sig?? Även utan GPS??

Träd kan bli gamla i vårt land?? Det lär finnas träd som fortfarande lever från strax efter senaste istiden?? Träd som är tusen år eller mer finns här och där?? Vanliga tallar i vår skog kan lätt bli mer än hundra år. Som de tre fällda här.

Kan du finna de kalla vintrarna under andra världskriget

Bilden ovan visar de nittiotre mörka årsringarna från vintertid. Lägg till 6 till 7  ringar som inte kan ses i centrum. Yttersta svarta ringen är den senaste vintern. Då kan du orientera dig.

Därför blev jag ledsen när vår corre Maria meddelade att fyra tallar på skogstomten i Riddarhyttan skulle fällas eftersom stora grenar fallit ned. Två erfarna skogshuggare i byn lovade att hjälpa till och ta hand om några av träden och städa upp fällningsområdena. Här kommer Marias bilder från 10 timmars trädfälle.

Fyra tallar hos Maria och Jan faller för motorsågen i Riddarhyttan anno 2022-07-24

Postat 2022-07-25 06:48 | Läst 1132 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa