UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4035. Det är något sorgligt när ett träd faller??

Det finns seriösa forskare som anser att träd, även andra växter, kommunicerar med varandra?? –via signaler i rotsystem eller dofter från bladverk?? Man undrar innerst inne??

Även träden som står på tomten blir som kompisar?? De står där och tar emot när man kommer?? De ger syre i sin omgivning och de tar hand om gaser vi orsakar?? De omvandlar solenergi till byggmaterial?? Det är svårt att hitta något negativt med trädens växt?? De utgör dessutom bostaden till otaliga individer i naturens hägn.

Många svenskar är stadsbor?? –å har aldrig varit ute i en skog med massor av träd?? De är så att många är rädda för att gå ut i en skog ensamma?? –trots att det är en säkrare plats än de flesta städerna?? Det är i det närmaste omöjligt att gå vilse i en skog i landet utom sig?? Även utan GPS??

Träd kan bli gamla i vårt land?? Det lär finnas träd som fortfarande lever från strax efter senaste istiden?? Träd som är tusen år eller mer finns här och där?? Vanliga tallar i vår skog kan lätt bli mer än hundra år. Som de tre fällda här.

Kan du finna de kalla vintrarna under andra världskriget

Bilden ovan visar de nittiotre mörka årsringarna från vintertid. Lägg till 6 till 7  ringar som inte kan ses i centrum. Yttersta svarta ringen är den senaste vintern. Då kan du orientera dig.

Därför blev jag ledsen när vår corre Maria meddelade att fyra tallar på skogstomten i Riddarhyttan skulle fällas eftersom stora grenar fallit ned. Två erfarna skogshuggare i byn lovade att hjälpa till och ta hand om några av träden och städa upp fällningsområdena. Här kommer Marias bilder från 10 timmars trädfälle.

Fyra tallar hos Maria och Jan faller för motorsågen i Riddarhyttan anno 2022-07-24

Postat 2022-07-25 06:48 | Läst 522 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4028. Hundra år gamla ?? –dags att gå till vila??

Efter så lång livslängd kan även en tall gjort sitt?? –speciellt som koldioxid-sänka?? –men också som prydnad och kompis till hackspettarna. Står man nära hus så kan den va en säkerhetsrisk??

Så blev det vid huset i Riddarhyttan som våra barn Maria och Jan äger. Tre höga tallar som började växa strax efter att huset byggdes år 1917 var farliga. Några grenar hade ramlat av vid hård vind och vår corre Maria kontaktade skoghuggare i Riddarhyttan. Det var gubbar som hade fällt några träd i sin dag. De kunde placera en tall på centimetern i fallet. Mia hade anlitat deras yrkesskickighet tidigare. Avtal upprättades och en dag kom motorsågsförarna:

Fösta fälle träffade inte på bilen!

Vår corre Mia skickade oss flera video snuttar som visade oss hur de olika tallarna fälldes under tio timmars arbete.

Redaktionen har redigerat samman dessa till en video som nu ligger på YouTube:

Du kan också se den på länken: https://youtu.be/hrztVovzjE8

Vi återkommer med flera bilder i en kommande blogg.

Postat 2022-07-18 07:22 | Läst 512 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3944. Kungsträdgården?? –nä, Hardebergaspåret!!

I den lilla akademiska bondbyn i syd. Sonen har skickat tillbaka en Olympus OM-D E-M1II kamera med gluggar?? Han föredrog Canon kameror och jag måste öva upp mig igen på OM??

Det är några år sedan han fick den av mig?? –men den går fortfarande att köpa ny. Det är en modern kamera med alltför många inställningar?? –men jag har laddat in alla nya firmware uppdateringar och nu kör vi.

Det finns nu tre gluggar till kameran: den suveräna lilla Olympus 12mm f/2 Limited Black som vi mest kör på den superlilla Panasonic GM5, lilla normalgluggen?? Lumix DG SUMMILUX 1:1.7/15 ASPH som nog nästan är bortglömd, men den är skarp, och den superbra zoomen Olympus 40-150mm 1:2.8 PRO med 1.4x extender.

Den här zoomen är enormt allsidig: med alla knepiga inställningar kan FOV bli som hos ett supertele. Det är ett mycket skarpt zoom objektiv och ja minns att jag tyckte mycket om det. Här kommer några bilder från körsbärsblommen vid Hardebergaspåret i Lund:

Olympus E-M1II + Olympus 40-150mm 1:2.8 i Lund anno 2022-04-23

Postat 2022-04-25 07:56 | Läst 547 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3939. Bald kommt die löwe und die bäre

Tyskläraren: Beskriv vårens ankomst på tyska?? Eleven som skrev rubriken här ovan trodde nog inte att han skrev: Lejonet och björnen kommer snart?? Det här var vår tysklärares story 1959??

Det är väl sannolikt att det är en svensk tysklärares konstruktion?? Ingen elev hade vågat vara så vitsig på femtiotalet??

Men sanningen just nu är att här i södra delen av landet utom sig har just björkens blad slagit ut med små musöron??

Musöronen har just slagit ut på björken i Lund anno 2022-04-19

Samtidigt så har prydnadsträdet japanskt körsbärsträd börjat blomma här i byn. Det betyder att bi rycker ut efter nektar och samtidigt flyttar runt pollen.

Arbetsbi bland de japanska körsbärsträden i Lund anno 2022-04-19

Postat 2022-04-20 07:40 | Läst 604 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3658. Barndomens minnen bara väller in??

Där sitter en sexåring på en stubbe?? –i de djupa skogarna öster om kanonstaden?? –i handen har jag en kvist med blåbär?? Mor och far är utom synhåll och fyller hinkar med skogsbär??

Då och då dyker mor eller far upp med fyllda hinkar?? –och tömmer dessa i stora ryggsäckar?? Det tar hela dagen och jag går runt plockar kvistar med bär?? Jag kan se ut över sjön Lysingen där vi hade en liten fiskebod?? Det är tyst hela tiden och inte en människa syns till?? En sak lärde jag då?? –det finns ingenting att vara rädd för i en stor skog?? Det av en trygghet för livet??

Idag har våra barn ett hus i lanskapet som lade grunden till landet utom sig?? –ja dess rikedom, som nästan alltid varit en trygghet?? Bergslagen gav järn, koppar och silver. Ett hundraårigt hus som funnits i familjen i 75 är. Femte generationen kan nu leka där??

Nostalgin rullade in när vår Corre Maria skickade den här bilden:

En hink blåbär i Riddarhyttan 2021-07-12

Postat 2021-07-13 07:29 | Läst 1354 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa