UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4472. Nobelpriset i fysik 2023?? –går till professor Anne L’Huillier?? –Lunds universitet

Med lite hjälpande analogier kan man säga att detta är ett pris inom ”fotografi”?? –men det är inte kameran som är intressant?? –utan blixtaggregatet?? –alltså ljuskällan??

Anne är pionjär i utvecklingen av extremt korta laserpulser ?? –eller vad säges om miljarddelen av en miljarddels sekund. Anne hade en period då hon hade världens snabbaste blixt?? –170 attosekunders exponeringstid?? Det betyder att man kan lokalisera en elektron i en atom??

Anne är verksam vid Fysikum Lunds universitet sedan mitten på 1990-talet?? Sina grundstudier gjorde hon i Paris och disputerade där. Redan då jobbade hon med korta laserpulser och när hon besökte Lund för att göra försök vid nybildade Nano lab vid LU. Seniorplåtis hörde talas om Anne redan då eftersom vi elektronmikroskopister på KC var med och bildade Nano lab. Anne råkade träffa sin kärlek i Lund och kom tillbaka och startade en egen forskargrupp efter något år.

Hon blev snabbt professor i Atom fysik och installerades samtidigt med seniorplåtis. Traditionen bjuder att dylika nya professorer träffar rektor vid universitetet?? –för lite informellt snack?? Just Anne och jag hade samtidigt ett sådant snack med biträdande rektor. Anne och jag pratade lite före rektorsmötet?? Hon var riktigt trevlig att prata med och hon berättade att hon trodde man fick de unika idéerna när man var riktigt ung. Mycket från vetenskapens historia talar verkligen för det?? Anne är 15 år yngre än mig, så hon var under 40 år när hon blev professor ?? Seniorplåtis va redan gubbe och över 50 när vi möttes??

Anne är en mycket erfaren forskare av högsta internationella klass idag?? Om du kollar nätet finner du att hon har haft tunga uppdrag?? Hon är sedan länge ledamot av Kungliga Vetenskaps Akademien och har suttit i Nobel kommittén för fysik en lång period och utvalt många nya nobelpristagare??

Anne L’Huillier undervisade i Lund när hon fick beskedet om att hon blivit Nobelpristagare i fysik 2023

Gissa om det kommer att firas på Fysikum de närmaste dagarna för det är första gången Lunds Universitet får en Nobelpristagare!!

Postat 2023-10-04 07:50 | Läst 662 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#4328. “Central Park” a la akademiska bondbyn

Vår lilla by är lyckligt lottad?? –det finns två ”lungor” härstädes?? –vilka ger syre till invånarna och skönhet??

Här kan man vila sinnena och benen?? –å hitta en fika i solen?? Stadsparken har en stor ”sjö” med rikt fågelliv och många gamla träd som omsluter en lite del av den gamla stadsmuren??

Den verkliga skönheten och växtrika parken är Botaniska trädgården?? –vilken är omskött av personal anställda av Lunds universitet. Det är i praktiken en lärdomskälla i ämnet Botanik. Här finns ett brett utbud av arter. Studenternas lärosal med andra ord.

Men den är också en källa till ro och skönhet?? Bara att sitta där på en bänk är en lisa.

Botaniska trädgården i Lund anno 2023-05-03

Postat 2023-05-13 07:25 | Läst 577 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4326. Tulpanstudier II?? –med gamla Summilux normalen

Seniorplåtis är stolt ägare till Leitz Summilux 1:1.4/50mm version II sedan 1963!! Den har nu varit i familjen i 60 år och ägs nu av corren Jan. Så säg inte att vi inte vet vad det är för en glugg??

Den har varit med oss till åtminstone 6 kontinenter?? De senaste åren har den fått autofokus med hjälp av en Techart LM-AE9. Vilket har betydelse för närgränsen?? --som nu är ungefär 0,5 meter?? Tänk dig en gammal Summilux som har autofokus med hjälp av en Sony a7RII??

Leitz Summilux 1:1.4/50mm version II med Techart LM-AE9 adapter

Vad kan den här gluggen prestera med bländare 1.4 och avståndet satt på 1m så att närgränsen med autofokus blir 0.5m. Skärpedjupet blir några millimeter!

Vi besöker tulpanerna i Botaniska trädgården för att få en bra utmaning. En översiktsbild med bländare 1.4 ger ett tunnelseende??

Fokus på några meter med Sony a7RII + Techart + Summilux 1:1.4/50mm @ 1.4

Men nu stoppar vi ned kameran bland tulpanerna och tar närbilder:

Närbilder med Summilux 1:1.4/50mm och bländare 1.4.

Postat 2023-05-11 06:19 | Läst 1058 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4324. Tulpanstudier I?? --med Leica 21mm glugg

Enligt många experter på nätet så är Leitz Super-Angulon 1:4/21 omöjlig med moderna digitala kameror?? Det är inte vår erfarenhet?? Med en vanlig adapter M39-NEX och med Sony a7RII är bilderna ok??

Med en fast adapter så är avståndet mellan objektiv och sensorns yta bara 9 mm!! Det anses vara för nära av de flest experter. Yttre delarna av sensorn nås av ljus under för brant vinkel?? Lika fullt tycker vi att bildresultaten teniskt är ok. Nu är det väl ingen verklig expert som bryr sig vad en gammal gubbe tycker??

Men du kan ju slå en flukt på de bilder vi tagit på tulpanerna i Botaniska trädgården i den akademiska bondbyn i syd. Vid bländare 11 är skärpedjupet från 0,5 m till oändligheten:

Tulpaner och magnolia i Botaniska trädgården i Lund anno 2023-05-03. Kamera är Sony a7RII + M39-NEX + Leitz Super-Angulon 1:4/21 @ bländare 11.

Postat 2023-05-09 07:24 | Läst 752 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4320. En spännande bild?? Hur gjordes den??

Vissa bilder blir man överraskad av?? Ibland är det skönhet, men ofta är det en undran över hur var det gjord?? Kan jag göra det bättre?? --eller är det bara en dröm?? Kolla den här bilden??

När du analyserar bilden får du fundera på vilken utrustning användes?? Hur användes den?? --och hur var den inställd?? I vilket ljus och miljö var den gjord??

Isolerad skönhet

I kommande bloggar kommer förklaringar till liknande bilder. Välkommen att läsa mer, då.

 

Postat 2023-05-05 06:24 | Läst 615 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 11 Nästa