UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#367. Handboll?? –en gång i tiden?? –med en blixt och en Rollie!!

Den tuffaste sporten säga vara handboll!! –det var inte utan skräck man stod och plåtade 2 meter från målramen. Det var inte populärt hos chefsplåtis att gå på dessa matcherna. Juniorplåtis fick ta en del.

Ljuset i sporthallen var ganska dåligt och det var inte å tänka på att försöka plåta utan blixt. Det var trist för man fick inte med något av miljön. Så det var bara att se till att blixtaggregatet var laddat och fullt med avjonat vatten. Så med kulorna i topp och Rollieflexen laddad med Tri-X begav man sig till sporthallen i Linköping.

På den här tiden var det inte tillåtet att ha klister på händerna och jag misstänker att skotten inte blev lika hårda som idag. Svårast var det att undvika att bli träffad av indirekta bollar som målvakten räddade. Jag fick en och annan på mig, men aldrig någon direktträff. Vanligen så använde man sportsökaren på Rollieflexen så att man hade någon överblick av spelet och skotten. Det var tråkigt med blixtbilder för ofta blev gubben närmast för ljus och gubbar längre bort för mörka.

Det var kul att se damhandboll. De var riktigt tuffa redan på den tiden. De var inte så unga spelare som nu. Tyvärr var det inte så ofta man blev utskickad till damidrott på den tiden. Sporten var mycket mansdominerad på 50-talet.

Jag har inga negativ kvar av handboll!! –de försvann när Östgöten lades ned. Jag har bara några risiga bilder från den tryckta tidningen.

För det mesta försökte man få en bild när spelaren kastade sig in i målområdet. Det blev ju dock lite tjatigt med sådana bilder. På den här tiden tog man bara actionbilder. Några kram och pussbilder förekom inte i tidningar. Det är annat idag!! –bara 10% av bilderna är actionbilder. Vår sportchef Kling var dock lite svag för annorlunda bilder!! --som hade någon form av knorr. Så jag la in några udda bilder på hans skrivbord ibland. Här är en som han nappade på!!

Postat 2012-04-30 07:07 | Läst 11670 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#366. Lanskapet är unikt!! –bara is och snö!! –Snow Hill, Antarktis.

Lanskapet där kejsarpingvinen häckar består av infrusna glaciär berg i vinteris!! –allt skulpterat av vatten och vind. Ljus och formationer ger ett underbart vackert lanskap i vita, blå och gröna nyanser!

När vintern kommer till Antarktis fryser havsisen till och fångar in de drivande isbergen från inlandsglaciärerna.

Glaciärformationerna lyser i solen, som är mycket intensiv, och glittrar som diamanter.

I morgonljus kan man tydligt se hägringsfenomen på långt avstånd över isen.

På kvällen när solen börjar stå lågt kommer de mest underliga färger fram. Jag har inte sett detta på någon annan plats tidigare.

Invånarna i denna underbara värld tar det dock kallt! –de tar en promenad när dagens matande är klart.

PS. Bilderna är inte manipulerade, utan bara normalt justerade i LR 3.6. DS.

Postat 2012-04-29 07:05 | Läst 10070 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#365. Bandy på sjöis!! –i Östergötland!! –1958!! –eller global uppvärmning??

Du får ta bandyn på söndag!! –chefsplåtis gav order!! Han plåtade helst i lågskor!! –å stå på sjöis en hel match va inte populärt!! –1958!! Jag tog med Bladaren med ett 250 mm objektiv!! –experimentera lite va kul!!

Östgöten hade köpt in en Hasselbladare 1000F med ett 250 mm objektiv!! –mycke pengar på den tiden!! Juniorplåtis fick sällan använda den kameran för chefsplåtis hade den mest. Jag kringgick detta genom att köpa en egen begagnad 1000F och lånade då 250 mm gluggen till sport. Chefsplåtis gilla inte det objektivet till sport!! –han hann inte med!! -- sa han?? –med fokus!!

Det är svårt när det gick fort!! –som på bandy!! Det var sällan att man fick en chans att gå på bandy. Konstis fanns inte för bandy utan man spelade på sjöis!! –jo det fanns sjöis på den tiden i Linköping. Till och med mitt i stan?? --för Tinnerbäcksbadet frös till!! –och den var stor nog till en bandyplan.

Jag tänkte att jag skulle experimentera med bilder som var fartoskarpa!! –eftersom det var en snabb sport. Jag satte exponeringen på 60-dels sekund. Visst blev bilderna oskarpa i rörelsen. För säkerhets skull tog jag några bilder på 1000-dels sekund också!! –för jag visste att redaktör Kling, på sporten, var lite tveksam till suddiga bilder. Mycket riktigt de skarpa bilderna var ok för Kling, men de suddiga gilla han inte.

De enda negativen som finns kvar idag är de suddiga, närmare bestämt de här!!

Bandy på Tinnerbäcksbadets is i Linköping 1958.

Var det is som var så tjock att man kunde spela bandy på Tinnerbäcksbadet i Linköping 1958?? –jo den vinter hade enligt SMHI en medeltemperatur av -5,6 grader?? –något under medeltemperaturen för perioden 1960-1990. Betydligt lägre, nästa 3 grader lägre än för de senaste 10 åren!! Va vad det ja sa?? --bandyn har påverkats av den globala växthuseffekten??

Postat 2012-04-28 07:05 | Läst 13035 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#364. Leitz Noctilux 200 mm @ bländare 1.0?? --hur blev det så??

Gatufoto på natten!! –med aktion?? Kan man det?? –javisst med ljusstarkt objektiv och en hyfsad digitalkamera!! Vill du ha korta skärpedjup?? –för att framhålla något i virrvarret?? Då kan du göra så här!!

Plocka fram ditt ljusstarkaste objektiv?? –sådär 50/1,4 eller bättre. Sådana objektiv ger med full öppning litet skärpedjup. Ta helst en gammal glugg och köp en adapter för en hundring från Hong Kong. Då kan uppsättningen se ut så här!

Panasonic GH2 + Noctilux 50/1.0

Ge dig ut i natten i din by eller stad och se om du kan fånga livet och miljön!! Sätt bländaren på full öppning och låt kameran välja tid och DIN. På GH2 kan man dessutom välja så att en mindre bildyta (1920x1080 pix) används och det ger 4x brännvidden. Så kameran ovan har FOV 200 mm. Du kan naturligtvis nöja dig med full sensor och RAW. Det skulle jag föredra?? –egentligen!! –men ibland måste man leka.

Det roliga är att skärpedjupet blir så litet!!

Lund 2012. GH2 + 50/1 @ 125 sek & 1.0 & 36DIN.

Lund 2012. GH2 + 50/1 @ 125 sek & 1.0 & 30DIN.

Alla bilder tagna på fri hand och den här bilden är tagen genom bilrutan!! Assistent Nini körde bilen!!

Lund 2012. GH2 + 50/1 @ 100 sek & 1.0 & 36DIN.

Kommer man i tunnlar med ljus så blir inte sensorn så hårt ansträngd??

Lund 2012. GH2 + 50/1 @ 125 sek & 1.0 & 27DIN.

Många bilder blir bättre om man presenter dem i svart/vit. Jag har tagit med några i färg här för att visa hur många ljusstarka objektiv uppträder i dåligt ljus och full bländaröppning. Det här är ju en mycket dyr och av många ansedd som en bra lins. Det tydligaste felet är väl magentamissfärgningen kring starka ljuskällor. Den går inte att ta bort i LR 4. Men i svart/vit faller den ju bort. Bruset i bilder med de höga DIN talen kan man ju dock ta bort ganska effektivt i LR 4.

Ut å gatuplåta mitt i natten!!

Postat 2012-04-27 07:13 | Läst 7606 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#363. Linda Haglund?? –aktuell!! ..en extrem sprinter!!

Linda är den snabbaste sprinter vi haft i vårt land!! –hennes 11,16 är det svenska rekordet på 100 m fortfarande. Hon var svensk mästare 1974-1981. Hon sprang in på fjärde plats på OS i Moskva 1980.

Jag har fotograferat Linda vid två tillfällen, huvudsakligen för jag var intresserad av friidrott på 80-talet. Assistent Ninni och jag har två barn, som tävlade i sin ungdom i höjd och spjut. Linda var under 70-talet en stor idol bland svensk ungdom och blev ju 1978 ”Årets idrottskvinna”.

Linda Haglund skriver autografer på Slottsskogsvallen i Göteborg 1981.

Linda var ett underbarn i sprint. Hon var totalt överlägsen i Sverige och rankades under flera år bland de fem snabbaste kvinnorna i världen. Hon var en bland de få som slog Evelyn Ashford på 100 m.

Linda vinner ett lopp överlägset på Slottsskogvallen 1981.

Vid SM tävlingarna i Mora 1981 testade Linda positivt för anabola steroider. Hon diskvalificerades av internationella friidrottsförbundet, efter att ha friats av det svenska. Linda hävdar fortfarande att hon var helt ovetandes om intag av anabola steroider och skyller på tränaren.

Linda vinner 100 m på SM i Mora 1981.

När man ser på de gamla bilderna från Mora 1981 så finns det en observation som talar för att Linda troligen inte varit dopad med anabola steroider under en längre tid. Doping vid den här tiden var mycket vanligt i friidrott, speciellt i öststaterna och troligen också i USA. Man ville visa att den samhällsformen var superb och fostrade elitidrottare av hög klass. Många av sprinterdamerna blev mycket kraftigt muskulösa av dopingen. Tänker t ex på Jarmila Kratochvílová och Florence Griffith Joyner vilka båda har världsrekorden kvar från den här tiden. Googla dessa båda och studera hur de såg ut då de slog sina rekord. Dess båda blev aldrig fällda för doping och jag har bara en personlig uppfattning att de var sannolikt påverkade av anabola steroider.

Linda hade vid SM i Mora 1981 och tävlingarna i Göteborg en kroppsbyggnad som var ovanligt nätt för att vara en sprinter.

Linda Haglund i Göteborg 1981.

Så kanske var det bara en tillfälligt misstag med vitaminer från tränaren!! –som Linda säger själv.

Postat 2012-04-26 06:07 | Läst 13315 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa