UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4041. Återanvändning?? --av Leitz Elmar f=3,5 cm 1:3.5 från 1932

Jo, man är en tjatig gubbe?? –men jag tycker om att kombinera gammalt och nytt?? Så man kan bli en modern snubbe om man sätter Elmar på en digital Sony a7RII??

Den här gluggen har jag skrivit om i en blogg tidigare. Den är riktigt udda och så tidig att den inte har något serie nummer. Elmar 35 mm började testas redan till Leica I kameran och man tror den sedan modifierats till en Leica II. Troligen också fått ny kromplätering.

Redan vid mina första tester så kunde vi se att detta är en riktigt vass 35:a trots att den är så tidig:

Sony a7RII + Techart LM-ARE + Leitz Elmar f=3,5 cm 1:3.5

Trots åldern och avsaknad av AR och avsedd att plåta för svart-vit fotografi med,  så blir färgbilderna man får med kameran osannolikt bra??

På bländare 9 blir färger mycket bra med Elmaren ovan

Gatufotografi med den här gluggen och autofokus med Techart adaptern är en fröjd och inga problem. Det är en trygghet med autofokus på sådant här gammalt objektiv. Nu kommer ju Techart med en modernare och mindre adapter strax å den måste man ju testa. Några visningar finns redan på nätet och en källa att köpa på eBay.

Postat 2022-07-31 07:40 | Läst 1011 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4040. Sommar rean

Man undrar ju om rean är ett lurendrejeri?? –eller en nödvändighet för handlarna att få restlagret sålt med en liten marginal?? Å andra sidan kan ju kunden undra är 70% normalmarginalen??

Hur som helst så lockar rean till nödvändiga köp för pensionären med garantipension?? Det gäller att hitta en lösning på tillvaron. Damerna på den här bilden hade problem:

Hur skall vi komma in här? Oväntade svårigheter med sommar rean i Lund anno 2022-07-26

Väl inne i butiken kan man undra om de kunde hitta något som passa figuren i denna ungdomsaffär?? En sak är säker det är inte lätt att vara kund på sommar rean??

Postat 2022-07-30 07:15 | Läst 907 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4039. Vem vill se en byggarbetsplats?? –med sevärd insida??

Ett normalt år så besöker nästan en miljon turister den grå domkyrkan i den akademiska bondbyn i syd?? Det är väl arkitektur och jätten Finn som drar så många nyfikna gäster??

Just nu är de båda tornens tak borta och gömda i ett jättelikt tält bredvid domen?? Man kan inte se något av arbetet att byta ut takets alla blyplattor mot förtennade stållattor.

Byggarbetsplatsen sedd från Historiska museet anno 2022-07-26

De båda tornen är helt klädda i byggställningar?? –men ändå plåtar nästan alla turister domen från utsidan?? –å det är väl bäst att seniorplåtis visar hur det ser ut??

Den fula domen i Lund anno 2022-07-26

Postat 2022-07-29 06:56 | Läst 872 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4038. Vedhuggning!! –kunskap förs vidare??

Det kan inte nog framhållas att kunskaper måste föras vidare?? –från gammal till ung?? –speciellt de grundläggande metoderna att få värme och mat för överlevnad i ett tufft klimat??

När väl ett träd har fällts måste man dela upp det till lämpliga vedträn för spisen och brasan?? Grundläggande kunskap att klyva ved med yxa är viktigt?? –men först kan man ta hjälp en ”klyvmaskin” eftersom varje vedkubbe är ganska tung;

Pappa Jan fyller på klyvmaskinen med sonen Leo i Riddarhyttan anno 2022-07-27

Jan fick sin skolning av farfar Knut i flera år och här hjälper han till med röjning av sly med lie 1985 då han var 13 år.

Röjning och sågning av träd med Jan 13 år och farfar Knut 68 år i Riddarhyttan anno 1985

Det naturliga för Jan är att lära ut metoden för klyvning av ved med yxa till sina söner Max, 15 år gammal, och Leo ,13 år.

 Jan med gammal yxa och Leo och Max med moderna yxor

När man skall klyva ved av stora stubbar får man vara försiktig med träd från hemman i närheten av bostadshusen?? Risken är att man slagit spikar för att hänga upp tvätt eller annat. Med tiden växer en sådan spik in i trädet och kan inte ses från utsidan??

Invuxen spik i tallträdet kan skada yxa och klyv

Efter en dags hårt arbete så var 10-15 tallstubbar kluvna och kvar var jobbet att stapla upp veden för den första torkningen vid väggen av boa?? Sedan skall det flytta in i boa för sluttorkning.

När klyvning är klar återstår staplingen av veden för torkning

Det är väl investerat arbete att lära ut de gamla hantverken i vilka vedhuggning hör. Kanske de till och med är en nödvändighet i framtiden?? –då vi måste leva i ett naturnära hushåll??

Postat 2022-07-28 05:54 | Läst 1730 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#4037. Slö men stenhårt redo

Om man lägger sig direkt ned på stenläggningen för att vila?? –ja då är man verkligen trött?? Men en hund måste ju vara på sin vakt?? –och kunna vara redo att rycka ut??

Här verkar det som om matte har mer koll än hunden?? Fotoflanörer kanske man skall hålla koll på?? Han kan ju ta bilder som dessa??

Håller koll på skummisar i Lund anno 2022-07-26

Postat 2022-07-27 07:24 | Läst 1165 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa