UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#855. Det här reglaget ska du se upp med?? –du kan bli……?? –oseriös!!

Hur mycke får man förändra en bild?? –ja det är inte självklart?? Monokromt är ok?? –men inte superpolykromt?? Du kan bli diskad?? –och förklarad oseriös??

I Fotografisk tidskrift  #3-2013 finns en artikel av Anders Birgersson om det minerade fältet av vad som är ok i bildbehandling?? Det väcker tanken om att vi inte är speciellt konsekventa i vårt dömande om vad som är ok och inte??

Om du laddar in din bild i datorn med hjälp av Lightroom 5?? –så får du se upp med hur du använder knapparna?? Du kan ju alltid låta kameran bestämma?? –genom att använda formatet ”jpg”?? Men om du laddar in RAW så kan du bli bedömd olika om du drar ”Mättnad” åt vänster?? –eller höger??

Om du drar kontrollen ”Mättnad” till vänster så får du en monokrom bild, å sådana har vi sett i mer än hundra år!! Det är allmänt accepterat?? –konstigt nog?? –för du måste ju ha synfel om du ser en sådan bild med dina ögon?? –som här!!

Overkliga Landskrona anno 2013-08??

Nu får du se upp!! –om du drar knappen för långt åt höger?? Då blir du dömd som oseriös?? –och överdrivande?? Det hände Karl Melander som fick priset för årets bild i vårt land 2007, men diskades för överdriven mättnad?? Helkorkat i min mening sett?? Bilden ovan blir med för mycke mättad mer lik en impressionistmålning?? –å det duger ju inte?? –i en dokumentär bild!! –eller i gatufoto??

Ännu mer overklig bild i Landskrona??

Det är ju tur att i konstnärliga bilder får det se ut hur som helst?? –men helst skall det se blekt ut??

Förstår du problemet?? –varför blev Karl Melander diskad?? –men inte Paul Hansen??

Det gäller att ställa spaken rätt??

Postat 2013-08-31 07:23 | Läst 8658 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#854. Naturfoto?? –kan det va humor i dä??

Naturen det är en allvarlig sak?? –man skämtar inte med problemen med växthuseffekten!! Man skall framhålla det vackra?? –så vi vill behålla den?? Ett skämt vågar man dra det?? –i bild??

I gränslandet mellan natur och samhälle uppstår ibland dråpliga situationer?? De flesta ser nog inte det?? –å då kan det va kul att lägga upp det i bild?? Kanske får betraktaren då en positiv känsla för naturen??

Fotoflanerande i Landskrona under fotofestivalen?? –kunde man ju inte låta bli att se en stad i nya ”ögon”?? Sålunda såg jag att några blommor i parken?? –strävande efter att inte falla ur ramen??

Landskrona anno 2013-08-24.

Illusionen är bildens bästa vän?? –så oxå i det här fallet?? –där man får lust att krypa genom trädet?? –som genom jätteträden i Kalifornien??

Samma som ovan.

Postat 2013-08-30 06:15 | Läst 7338 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#853. Våran exhibitionistiska livsstil?? –är den egocentrisk??

Är den moderna livsstilen självcentrerad?? –uppbackad av att synas så mycke som möjligt i de sociala medierna?? –å i den offentliga urbana teatern?? Ja, ungdomarna spelar med här??

Syns jag?? --så finns jag?? –det ligger något i det.  Allra bäst är naturligtvis om man syns i globala medier?? –och blir en ”kändis”?? Detta tycks idag vara nirvana?? –i det närmaste det samma som odödlighet?? Det är naturligtvis en schimär?? Det är i stort nästan omöjligt att bli en kändis?? –historiskt sett. Några få finns det som t ex Albert Einstein, Charles Darwin….?? Inte ens Carl von Linné är med säkerhet en världskändis!! –men naturligtvis en rikskändis!!  Alfred Nobel ligger nog bra till också?? –ty att upptäcka dynamit det slår!!

Några minuter i nationell TV leder inte långt?? –kanske man kan livnära sig några år?? Å några följeslagare på nätet betyder ingenting?? –men många tror nog det!

Det svåra är att all denna public strävan leder till en egocentrisk livsstil?? –solidariteten försvinner och därmed medmänskligheten. Det svåra är att några politiker sjunger exhibitionismens lov!!

Man kan ana detta i det i den urbana mingelmiljön??

Lund anno 2013-08.

Postat 2013-08-29 07:15 | Läst 8028 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#852. Leica M (Type 240) med Noctilux 50/1?? –eller 50/0,95!!

Noctilux drömgluggar? Testade med en Leica M?? –kanske man kan se en skillnad?? Användning?? –liten, men superb annorlunda bildkaraktär!!

Jag skaffade en Noctilux 50/1 för 30 år sedan?? –varför?? –ingen aning!! Men en sak vet jag?? –det är nästan inget skärpedjup vid full glugg. Den är inte superskarp helt öppen, men redan vid 1,4 har jag inget att klaga på?? Men du, gluggen är otroligt tung!! –7 hg?? Den är också obalanserad på M6 och M. På M6:an kan man sätta på motorn och då blir det balans?? –men hu vad tungt!!

Nu blir det nästan det samma med den nya Noctilux 50/0,95. Den är tung och i obalans med nya M?? –som är tyngre och tjockare än M6.

Hanteringen av de två objektiven är nästan identisk?? Men är det någon skillnad i den tekniska bildkvaliteten?? Det borde det vara med modernare antireflexbehandling?? –i den nya 0,95:an??

Först gamla 1:an?? Med full glugg och 100% utsnitt så är de ju inte så där särskilt ”skarpt”?? –eller vad tycker du??

Klicka på bilden för att se ett 100% utsnittet med f1 @ 1.

Några tycker att det finns en slags trevlig ”glory” charm i bilden?? –vicket som, men man kan fixa till bilden en hel del i LR?? --och M kameran vet att den har 1:an. Om man bländar ned till 5,6 är bilen super skarp?? –utan behandling i LR 5.

Klicka på bilden för att se ett 100% utsnittet med f1 @ 5,6.

Grabbarna på Mattssons Foto lät mig låna f0,95 gluggen, som ju kostar runt 86 laxar och jag fick testa den med deras Leica M. Å visst är den gluggen skarpare än 1:an vid full öppning!!

Klicka på bilden för att se ett 100% utsnittet med f0,95:an @ 0,95.

Men man kan ju tydligt se att den kromatiska aberrationen?? –finns där?? –men den kan man ta bort i LR 5. Om man så bländar ned den till f4,8 (det bara blev så) så blir bilden superskarp som 1:an?? –ja jag ser ingen skillnad??

Klicka på bilden för att se ett 100% utsnittet med f0,95:an @ 4,8.

Det är en fröjd att plåta med de här två ”ljus-monstren”!! –men det är svårt att fokusera snabbt och rätt?? Områden som inte är i fokus har en behaglig karaktär, speciellt i 0,95-gluggen?? –helt i min personliga smak!!

Klicka på bilden för att se oskärpan med f0,95:an @ 0,95.

Men bländar man ned till 5,6 så utgör 0,95:an  en makalöst bra kombination med Leica M??

Något beskuren bild med M + 0,95.

Nåväl, skall man köpa en dröm-glugg som 0,95:an?? –ja, har man gott om laxar och en stark arm så går det bra?? Om jag var i den situationen?? --så skulle jag i stället köpa en APO-Summicron-M 50 mm f/2 ASPH!! –för den är mindre och skarpare!! Men då måste man ju köpa en Leica M eller MM?? --å då blir notan på mer än hundra laxar!!

Postat 2013-08-28 07:02 | Läst 8748 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#851. Landskrona fotofestival 2013?? –huummm??

Det har efterlysts kommentarer till Landskrona fotofestival 2013?? –som avhölls i den gångna helgen. Det var en mycket ambitiös konstnärligt inriktad fotofestival?? –men ……..!!

Det här blir kritiskt?? –men kom då ihåg att mina kommentarer baserar sig på ett besök en solig lördag!! –där assistent Ninni och jag och en nära fotointresserad vän besökte utställningarna. Vi lyssnade inte på några föredrag!! –vem kunde det?? --med den härliga solen där ute.

Jag vill understryka att det jag skriver här är min personliga åsikt!! –och inget annat?? Har jag då någon erfarenhet av fotoutställningar?? –tveksamt?? -- i jämförelse med många proffs som fanns i publiken?? Man kunde se fotoprofessorer och publicister och fotografer i publiken.  Vill du läsa andras åsikter så läs Lars Dareberg, eller Micke Berg.

Det var mycket kul att besöka denna fotofestival, den var mycket ambitiöst upplagd med många gallerier och tre utställande fotografer i konsthallen?? –som för övrigt är en av de finaste i landet. Det vore orättvist att jämföra med Les Rencontres d'Arles?? –fotofestivalen i Arles i sydfrankrike. Jag har besökt två av dessa. Men inriktningen var i den stilen?? –konstnärlig fotografi?? --med personliga projekt hos fotografen.

I konsthallen ställde tre internationellt väl renommerade fotografer ut?? –den danska Magnum fotografen Jacob Aue Sobol?? –den japanska storfotografen Daido Moriyama?? –och den svenska fotografen JH Engström. De japanska bilderna tilltalade mig bäst, även om de naturligtvis inte speglar Moriyamas dokumentära bredd?? Jag har sett utställningar av honom i Tokyo som varit mycke mer intressanta!! –men det var en glimt av en spännande fotograf?? –som mest kopierar hårt svartvitt. Propert och traditionellt hängt.

Lika hårt kopierar Aue Sobol i sina beskurna detaljer av i huvudsak människor,  inte ens med meterförstoringar imponerar denna typ av bilder på mig?? –inte heller hos mina två följeslagare. Bilderna är dock genomarbetade och starkt och dystert påverkande.

Mer beklämmande var utställningen av Engström?? –där tre väggar packats med bilder i ungefär A4 storlek?? –ett gytter av bilder och där många var totalt ointressanta!! –som en stolsits?? Det var omöjligt att få en överblick?? Hur kan man utställa bilder i en vacker konsthall?? –där bara halva konsthallen utnyttjades?? –på detta sätt?? Med ett urval av bilder, hängda separat?? –skulle intrycken kunna bildas?? Nonchalans!! --är mitt intryck!! Knappast konstnärligt relevant??

På gallerigatan fanns det många små utställningar?? –med personliga projekt. Rent allmänt var många tråkigt kopierade och opersonligt hängda?? Det är populärt att vara suddig?? –och blekkopierad?? Till och med Anna Clarén hade en utställning med bilder som inte tilltalade mig??

Är utställningsteknik något okänt begrepp i den här fotofestivalen??

I Landskrona Museum fanns en historisk utställning av bilder från fotografer verksamma i staden för länge sedan?? –här imponeras man av det fantastiska yrkesskickligheten!!  Det var svårt att beskåda?? --så många bilder utställda på en gång??

Här ställde också gruppen ”Sunny f/16” ut?? --den består av 5 Skåne fotografer?? –som också är verksamma som fotopedagoger?? De värnar om de historiska fotografiska processerna?? –och använder dessa i sitt skapande. De höll både föredrag och workshop?? Det är en skicklig och beundransvärd grupp av konstnärer!!

Micke Berg?? fotografen som cyklar mycket??–hade ett bildspel i teatern?? –tillsammans med andra grupper och fotografer?? Jag orkade med tio minuter?? –det var för mörkt!! --och solen lyste så inbjudande utanför.

Jag låter negativ?? –men det var kul att besöka den här fotofestivalen?? –all heder till arrangörerna!! –och hoppas de kommer åter nästa år. Gärna då med ett bredare program?? –konstnärlig fotografi kan ha mycket större bredd  i innehållet?? Då tror jag att det skulle komma mycket fler åskådare??

Postat 2013-08-27 07:00 | Läst 7524 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa