UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2896. Man skulle ju vilja se Leica No 1002??

En Leica No 1002 från 1925 har just levererats till vår Corre Maria!! –av en dödsbouppköpare novaretro i Täby. Man skulle ju vilja klämma å att lyssna och öppna den gamla kameran med år av damm??

Man undrar ju om det verkligen är en Leica I som byggts om i början 1930-talet. Det lär ju finnas ett nummer inne i kameran som skall matcha det utanpå. Utseendet tyder på att det är en Leica No 1002. Det vill säga att det är den 872:a Leica kameran byggd i Wetzlar, prototyperna oräknade.

Man undrar ju om det är knäpp att använda en så gammal kamera?? --när det finns digitala kameror med nya supersensorer??

En så kallad Leica aficionado skulle ju gärna vilja se den?? Men än så länge finns den i Gamla stan.

Leica No 1002 med Leitz Elmar  f=5cm 1:3.5 No 544958

P.S. Har du tur kanske du kan träffar vår Corre Maria någon stans D.S.

Postat 2019-06-10 07:30 | Läst 4541 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2564. Kemiska föreningen i Lund firar 150-år-jubileum

Året 1868 bildade professor Carl Wilhelm Blomstrand den kemiska föreningen i Lund. Han var professor i Kemi och Mineralogi och kom från ganska enkla förhållanden till studier i Lund.

Han var framför allt känd för sina noggranna analyser av mineral. Prov från hela Europa skickades till honom, fram för allt från den norska professorn Brögger. Han var med på den svenska expedition till Spetsbergen 1861. Flera spår finns efter honom ännu idag, så som Blomstrandöya, Blomstrandglaciären.

Den nuvarande kemiska föreningen i Lund är medlem i Svenska Kemistsamfundet och Lund anordnar flera kemiska föredrag per termin, och dessa är öppna för allmänheten. Höjdpunkten är den årliga Nobelföreläsningen av någon av vinnarna av Nobelpriset.

Seniorplåtis var ordförande under tre år i början av 90-talet. Ordföranden är inte så viktig, utan det är det så kallade sexmästeriet, som anordnar eftersitsarna med tre rätters middag!! Under min tid var doktoranden Anna Carlsson chef för sexmästeriet. Det laget lagade maten på Kemicentrum, å det var rena mästerverken!! Till detta dracks egenkryddade bränneviner!! Detta är preskriberade händelser som inte kan sättas i tryck?? Det var en tid av akademiskt nöje, okänt annorstädes!!

Årets 150-års-jubileumsmiddag inhystes hos proffs i det mystiska Hypoteket. En utsökt tre rätters middag intogs och Pastor Blomstrand i Dalby, femte generationen efter professor Blomstrand höll ett lysande tal om grundaren av föreningen. Jesper Spexarna spelade upp ett spex som skrevs för kemiska föreningen årsmöte för mer än 100 år sedan?? Spexet hette ”Det försvunna grundämnet”!! Lysande framfört med delvis nyskriven musik??

Bilder från festligheterna:

150-års-jubileumsmiddag för Kemiska föreningen i Lund anno 2018-06-18

Postat 2018-06-29 07:31 | Läst 5979 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#2558. Så här har du inte sett vår domkyrka??

Vår domkyrka är svårfotograferad?? –det vet alla turister?? –den är allt för stor?? Tusentals turister försöker fotografera varje år?? --men det är för trångt och mobilens 28 mm FOV sätter stopp för helhetsintrycket??

Nåja, det finns en massa roliga vinklar att plåta detaljer och folklivet kring domen. Det har givits ut flera böcker med bilder av denna unika byggnad i vårt land.

Av en tillfällighet har seniorplåtis hittat en för honom ny vinkel på domen?? –och här kommer några bilder:

Fågelns perspektiv av domen i Lund anno 2018-06-18

Fåglarna kan alltid söka en bra plats för att se domen i rätt vinkel:

Lunds domkyrka är verkligen imponerande trots gråskalan i Höör-sandstenen

Ibland måste fåglarna vila vingarna och sova i träden i närliggande Lundagård.

Kajorna har sin trygga sovplats i Lundagård

Om du kommer till den lilla akademiska bondbyn i syd så skåda turistsevärdheten nummer ett i byn.

Postat 2018-06-23 07:41 | Läst 4724 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#829. Ernst?? –fram- och baksida??

Ernst?? –på TV4!! –är en superkändis?? –med sina inredningsprogram?? Denna sommar renoverar han ett orangeri i Kolswa?? –tusenkonstnären!!

Kriminologen GW Persson skrev nyligen i en krönika?? --i en kvällsblaska!! --att Ernst Kirchsteiger, med sina inrednings-, hantverks-, sömnads-, och kockfärdigheter måste vara en kvinnodröm?? –att leva med?? Detta gör ju att vi andra enahanda gubbar kommer i ”dålig” dager?? För dessutom kan han ju tillverka limoncello!!

Jag tänkte jag skulle åka till orangeriet vid Kolswa herrgård?? –och kolla hur det såg ut?? Fanns det inte någon baksida?? –hos huset??

Det var ingen aktivitet vid orangeriet när vi var där?? –man kund ostört snoka runt, å glutta in i fönstren?? Allt såg mycket elegant ut?? –även om inte allt var färdigt??

Det fanns naturligtvis en baksida?? –skulle det bli färdig?? –eller finns det alltid något att dölja med TV-kamerornas vinkelval??

Postat 2013-08-05 06:21 | Läst 14172 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#810. Grand constructions?? –sätter Malmö på kartan!!

En stor stad behöver en ”knorr”?? –ett landmärke?? –en turist magnet?? –som sätter staden på kartan!! –internationellt sett?? Malmö rev Kockums kranen!! –och byggde en bro och Torso!!

En stad med en internationell signatur får lättare att dra turister?? –och det gör Malmö, fast lokalbefolkningen blir ganska blasé efter ett tag!! Likafullt har Malmö stad med sin långa bro till Danmark!! --och den skruvade skyskrapan Turnig Torso!! –idag två unika arkitektoniska pärlor?? Redan sitter dess byggnader på ett otal bildfiler i världen och här kommer några ytterligare exempel!!

Öresundsbron.

Den ”vacklande” Turning Torso.

Postat 2013-07-17 07:14 | Läst 7189 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa