UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#520. Det är utsidan som räknas?? –nääää!! –det är insidan!!

Insidan på FOTO´s omslag!! –späder på fördomarna?? Fujifilm fastslår med en bild av en snygg tjej, med en kamera och rubriken!! –det är utsidan som räknas!! Denna idioti gör att jag kan avstå från Fujikameror!! –och FOTO!! –i fortsättningen!!

Jag håller naturligt med om att det estetiska spelar en roll vid valet av kamera!! Vad jag vänder mig emot är att exploatera kvinnor för att sälja en produkt, det kan vara en kamera eller en bil, genom att exponera produkten med ett ”kuttersmycke”!! Därmed tro att man kan sälja t ex kameran på dessa grunder. Om företaget dessutom påstår att det är utsidan som räknas, så kan detta anspela på kameran eller kvinnan i annonsen. Unga flickor har det svårt nog idag!! --att leva i en kultur där det framhålls att man måste vara vacker för att lyckas!! Detta är ju ingenting annat än absurt!! –det borde stå att det är insidan som räknas!!

Det är naturligtvis roligt om en kamera är estetiskt tilltalande och att designen är funktionell!! Det spelar ju dock en liten roll i det bildresultat som uppnås med kameran. Dessutom är det ju så att i de allra flesta fall så tycker vi ju olika i estetiska frågor. Jag tycker om tavlor från 1800-talet där man kan förstå vad som avbildats, medan andra tycker modern konst är bra!! --när man själv får tolka innehållet!!

Så är det också med kameror. Jag tycker Canon 7sZ, med objektivet 50/0,95, är höjden av kameradesign.

Det är ju inte många som tycker så?? –utan  föredrar säkert någon annan skönhet??

Postat 2012-09-30 07:00 | Läst 7895 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#519. De kommer att vara kvar?? –när vi packat ihop!!

Har du rest med flygplan?? –du är förlåten!! –sett ut genom fönstret och uppfattat hur tunt ”luftlagret” är!! –och det är gulrött över städerna?? Du lever i ett tunt skal av syre!! –vad händer när det försvinner??

Det finns bara tillräckligt med syre för att du skall leva bekvämt upp till ungefär 6000 m!! Vad händer om det tunna lagret tappar sitt syreinnehåll?? –gradvis?? Vi behöver ju sådär 20 volymprocent för att fylla musklerna med energi??

Vi hugger ju oklokt nog ned skogen på det här klotet!! --så att vi inte skall få en förnyelse av syre?? Förr eller senare kommer syrehalten att sjunka?? –under den nivå vi klarar!!

Men det är inga problem för de här ”polarna”:

Kejsarpingvin, Snow Hill, Antarktis. EOS 1D III + EF 17-35/2,8 L.

Hen och hens förfäder har funnits i Antarktis i åtminstone 71 miljoner år!! –vilket betyder att de klarat av flera varm- och köldperioder på det här klotet?? Vi, högt stående?? –individer har ju inte varit här så länge?? Vi hade aldrig klarat det??

Dessutom klarar kejsarpingvinen av att ställa om sina muskler så att de klara lägre halter av syreintag?! Så de är verkligen rustade för framtiden?? Så här kommer ”partayet” fortsätta??  --långt efter vi packat ihop!!

Kejsarpingvin, Snow Hill, Antarktis. EOS 1D III + EF 100-400/4,5-5,6 L IS.

Postat 2012-09-29 07:05 | Läst 9590 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#518. Fotoflanörens dilemma?? –färg eller svartvit?? –i slutbilden!!

Det här är ett ovidkommande problem?? –skall man följa de gamla mästarna?? –som Henri Cartier-Bresson?? –slaviskt plåta (förlåt, konvertera till) svartvit slutbild?? Färg kan passa bättre för vissa bilder??

Idag finns det t o m en kamera som är ”monochrom”, och jag är ganska säker på att det blir en kamera som fotoflanörer använder?? –åtminstone de med en fet plånbok!!  Nu tycker inte jag att det är så viktigt med teknik?? –när man är fotoflanör!! Det ser man tydligt om man kan sin HC-B!! –många bilder han tog är mer form och innehåll?? –än teknik?? Så en enkel kamera?? --som inte syns och hörs!! --kan vara till hjälp??

Det är naturligt att pionjärerna fotade i svartvit?? –eftersom det bara fanns svartvit teknik!! Men HC-B hade ju möjligheten att börja med färg?? –och han undvek det i alla fall?? Elliot Erwitt har ju nästan helt plåtat i svartvit?? –utom i kommersiella uppdrag!! Så en fotoflanör kan vara trogen traditionen?? –eller plåta efter eget huvud?? Våra ögon ser ju dock i färg?? –så varför inte använda färgen, när dokumentet är viktigt!! Svartvit bildteknik kan man använda som ett ”konstnärligt” verktyg?? –för att skapa en stämning?? I många fall måste man använda färg eftersom det binder samman element i bilden, som kanske kan va ”kul”.

Lund 2012-09. Olympus E-PL1 + Lumix 14/2.5.

Lund 2012-09. Panasonic GH2 + Lumix 14/2.5.

Postat 2012-09-28 06:57 | Läst 9486 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#517. I stället för M?? –nästan lika bra?? –OM-D!! –en velig väljer kamera??

Introduktionen av nya kameror inför Photokina 2012 är över!! Nya kameror som Leica M, Fujifilm X-E1, Pen E-PL5, Panasonic GH3, NEX-6, NX210, EOS M, DSC-RX1, D600, …Varför valde jag gamla OM-D!!

Idag beställde jag en OM-D hos min lokala fotohandlare!! Efter lång tid av tvekande?? --precis som i valet mellan två likartade kvällstidningar?? Alla kameror kan idag göra mer än vad jag har användning för!! –likaväl är det ingen som är idealisk för mig??

Vi skall ta en funderare på varför jag inte valde en annan kamera än den här;

Jag valde en svart, för att den mer diskret?? Den här OM-D testade jag hos ”Skandinavien”. Den har en utmärkt upplösning, 92 linjepar/mm. Mycke mer än man behöver. Den har ”in camera” skakstabilisering. Det finns massor av bra objektiv!! Den är liten och lätt?? Men de andra kamerorna är också bra?? Jovisst!! –här är varför jag valde bort dem??

Leica M är äntligen en M där man kan se genom objektivet!! Men den har inte autofokus!! Något som man behöver på gamla dar!! Den är alltför dyr ”to less bang for the bucks”!! Den är dock mycket frestande för en gammal M-are!! –med flera Leitz-gluggar!!

NEX-6 eller 7, samma pris just nu hos vissa billiga affärer?? Den här kameran är utmärkt. Större sensor ä OM-D, bra!! Saknar dock stabilisator i kameran?? Underligt nog finns det inte så många gluggar?? Om man nöjer sig med manuella gluggar och adapter finns det dock mycke att välja på!! Klyddig meny!! Något långsamt autofokus!! Dock mitt andra val??

Fullformataren DSC-RX1 är utesluten därför att den har fast objektiv!! Canons EOS M kan byta objektiv, men än så länge är de få!! Båda är små och behändiga??

Fujifilm X-E1 är en stark kandidat?? –stor sensor, unikt färgsystem, utan AA-filter!! Den äldre modellen med ”genomsikt” var lite långsam vid fokusering, den nya utan optiskt sikte är mer lovande!! --och den är mindre?? När jag testade den här sensorn så upplevde jag bilden som lite utslätad av processorn. Som en TV-apparat ställd med för mycke brusreducering?? Det är med andra ord en kamera med nästan brusfri bild hela vägen upp till ISO 6400!! Just nu är det för få objektiv!! –men med adapter öppnar sig stora möjligheter??

OM-D kommer att dela objektiv med min gamla GH2 och E-PL1!!

Lund 2012-09. Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5.

Postat 2012-09-27 06:58 | Läst 8314 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#516. Den blicken?? –satt!! –eller saknades?? –fotoflanören observerar??

Blickar kan döda?? –nä så illa är det nog inte!! Ibland blir man glad?? --när man får dem?? –å ibland undrar man varför de inte dyker upp?? Fotoflanören kan undra?? –när han kollar vad bilden fångat??

Det är spännande att strosa runt i hemstaden?? –det händer nästan alltid något oväntat?? Kameran sitter där i handen?? –som mitt tredje öga?? Klart att mina vanliga ögon hittar?? –det där som kan bli en bild!! Ofta är det tredje ögat som går in i position!! –redo att skjuta. Tyvärr är det nog ofta slumpen?? –som gör att det blir en ”kul” bild!!

Det här var en morgon på torget i Lund?? –assistent Ninni handlar grönsaker?? Jag ser att några flickor delar ut hembakat?? –som reklam för det de säljer. Troligen för att ordna en skolresa?? Jag är oartig nog att tacka nej?? –skyller på att jag bantar!! –vilket assistent Ninni försöker få mig att göra. Jag följer efter dem och tar några bilder i smyg??

När jag kom hem såg jag vilken blick jag fick av en av flickorna?? Den här bilden tycker jag gör sig bäst i färg??

Lund 2012-09. Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5.

Det vimlar av snygga tjejer i Lund?? –det är en ung stad?? –eftersom det är fullt med studerande ungdomar. Många i övriga landet vet inte om hur detta yttrar sig?? --och vet inte att Lunds Universitet är landets största universitet?? –vad gäller antalet studenter!! Det betyder ju inte att vi är bäst?? –men vi klassas bland jordens 100 bästa universitet?? Det är inte så illa?? –det enda svenska universitetet!!

Det betyder ju kanske att grabbarna i den här staden är lite blasé?? –å kanske höjer man inte blicken så lätt?? Här undrar man ju dock?? –jag hade i alla fall väntat mig en annan bild??

Lund 2012-09. Panasonic GH2 + Lumix 14/2,5.

Postat 2012-09-26 07:12 | Läst 6965 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa