UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#732. Skyltar från andra sidan?? –jo det är sant!!

Ta ned skylten?? –är ju ett bekant begrepp!! Men skyltar från andra sidan är något nytt?? Likafullt aktualiseras detta här. Du kommer att få se verkliga skyltar?? –från den andra sidan??

Det är ju lite knepigt men det är fullt möjligt?? –jo det är sant!! Det är bara att hoppa ombord på flyget till andra sidan?? Här finner du en vulkanö, som heter Maui!! Underbart klimat och enkelt liv?? –med god mat?? –är det på denna ö.

Här kan du hyra en lägenhet och köra runt på ön?? –och upp i molnen!! När man fotoflanerar här så kan man inte låta bli att spana efter skyltar??

Postat 2013-04-30 07:15 | Läst 7894 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#731. Är det sommar redan?? –tio grader?? –eller gammal glugg i tjänst??

Vi kan väl inte hoppa över våren?? –dä ju bara 10 grader+, å nästan inga träd har slagit ut, ändå fick vi lite sommarkänsla igår!! –staren är här och grönfinken bygger bo?? Påfågelögat faddrar runt!!

Ninni och jag svängde ut till Löddesnäs naturreservat?? –som ligger nära Bjärred. Solen lyste och en svag vind med tio graders ”värme” drog fram över vassområdet!

Trätornet för fågelspaning stod tomt, medan ett gäng kor betade och skrämde upp en häger, som fångade stora feta grodor i vattnet! En ståtlig brun kärrhöks hane?? –svävade över vassen på sina breda vingar?? –ja, en och en halv meters spann!!

En iridescent färggrann stare spelade för sin hona på en gren som ännu inte fått några blad. Så ståtligt grann i solskenet!!

Man skulle kunna tro att det var sommar?? –om man bara tittade in bland sälgens hanblommor, ty där satt påfågelsfjärilar och gottade sig för fullt. En syn som jag förknippar med sommar på en äng i Bergslagen!!

Det finns en bra spång, som leder ut till vattnet i Öresund, genom en ganska tät vass. Jag trodde det skulle vara gott om fåglar här, som letade bo och som skulle stämma upp sin sång. Men vi såg bara sävsparvar?? –vippande på vasstråna! SR är ju hyggliga nog att ha dess läte att höra här!!

De här bilderna tog Ninni och jag under två härliga timmar, med nästan ingen vind!! Vi drack medhaft kaffe med hembakad macka med ost!  Och med Ninni´s goda bullar som efterrätt! Vi använde Olympus OM-D och E-PL1 med långa zoomen Lumix 100-300 mm och den gamla 180/2,8 gluggen från Olympus?? –som jag köpte 1986. Den funkar utmärkt fortfarande och har ju nu FOV 360 med 2,8 som bländaröppning?? Ska du köpa en liknande Canon-Nikon glugg idag får du lägga upp, sådär 80 laxar!!

Postat 2013-04-29 07:06 | Läst 8796 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#730. Gudrun ställde till det! –och almsjukan!! =nationalparken Dalby Söderskog??

I en Nationalpark växer det vilt?? –så drar storm och farsoter, som almsjukan, fram!! –så blir det ett kaos av döda träd och rotvältor!! Det blir en ogenomtränglig snårskog?? –men så är naturen!!

När assistent Ninni och jag kom till Skåne 1966 då var Sveriges första Nationalpark Dalby Söderskog, en fantastisk bok och ekskog!! På våren var marken klädd av vitsippor, gulsippor och blåsippor. Fantastisk blomprakt!! --med inslag av orkidéer. Den kalkrika marken födde prakten för ögat.

Så kom katastrofen!! –stormen Gudrun svepte fram över Skåne 2005 och välte massor av träd!! –så ock i denna skog. Om det inte var nog med det, så spred sig almsjukan i Skåne och idag står alla almar i nationalparken som torra döda skellett, endast till glädje för hackspettarnas bobyggen!!

Vid ett besök i skogen på fredagen, för att se vitsipporna?? –blev naturens degradering klar för mig. Vitsippeängarna var borta?? –bara här och var fanns grupper av de vita vårspridarna kvar!!

Gulsippornas stånd var mer ovanliga. Den kalla våren kan ha spelat en roll i spridningen?? –de flest blommorna ”tittade” ner i marken.

Bofinkarna och lövsångarna var dock i full gång och spelade vackert i vårsolen.

Den nästan totalt nedfallna skogen är dock ett eldorado för hackspettarna. Det finns hur mycket boträd som möjligt. Det var bara att leta rätt på den bästa hyddan??

Bilderna är tagna under den korta promenaden med Olympus OM-D och objektiven 12/2 Limited black och Lumix telezoom 100-300 mm.

Postat 2013-04-28 07:37 | Läst 10622 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#729. Fotoflanera med 12 mm Limited black?? –ganska ok??

Fånga vardan i bild?? En fråga om observation?? –av vad som skall dyka upp?? Förutsägelse?? –förmåga att vänta ut!! Kameran måste vara redo?? –och benen helst på rätt plats!!

Meter efter meter måste avverkas!! –kameran i handen, inte i viloläge?? Det vill säga om du kör digitalt och elektriskt?? En gammal manuell kamera behöver inte sova?? –den är alltid redo!!

Tyvärr har jag nu lämnat filmframkallningens blöta värld, men det besparar mig från eksem på händerna!! Det är jag glad för och nu kan jag totalslösa med bilder!! Så skönt att ha den friheten. Det har gett mig några roliga bilder och en hel del bilder på isbjörnar, i underliga situationer!!

Nu har jag monterat en Oly 12 mm Limited black glugg på min OM-D. Det ger FOV som en 24 mm glugg på fullformat. Jag tycker det är lite väl mycke blickomfång?? –men om jag beskär så kan jag få med det jag vill. Jag vet att detta inte är comme-il-fout, men jag är gammal nog att strunta i det?? Under en fotoflanering tog jag några bilder. För det mesta är fokus ok?? –men så körde jag med 1/300 sek och auto bländare och auto-ISO. Här kommer några höftskott:

Postat 2013-04-27 07:07 | Läst 11470 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#728. I väntan på ”full frame”?? –till rätt pris?? –en gammal NEX-7??

Vi ä väl några?? –som tycker den nya M är lite dyr i förhållande till prestanda?? Finns det något alternativ?? –nä, ingen FF, men en APS-C med 24,3 MPix!! Kanske lämplig för fotoflanerande?? –gamla NEX-7??

Snart kommer det en uppdatering av NEX-7, som troligen i stort är den samma?? –men troligen har den ”fasdetekterande” hjälp för snabb fokuserin. Kanske har den en moderniserad APS-C (23,5x15,6 mm) sensor, men redan den nuvarande i NEX-7 lovordas på nätet och i stort är den lika bra den som sitter i Leica M?? –kolla vad DxO säger??

Vad håller jag på att skriv om detta för?? –jo, när den nya NEX-7n kommer så kommer man att sälja ut den gamla modellen? Det kan då vara ide att köpa en sådan och använda den till ett M substitut?? Varför då?? –jo för gatufoto kan man då sätta på gamla Leica M gluggar?? Nä, nä säger många?? –M-gluggar fungerar inte bra på NEX-7?? Optikens böjning gör att ljuset kommer in för snett i hörnen av sensorn?? –säges det??

Jag tycker det skulle va frestande att ha den stora mängden Pix på en ganska stor sensor?? –ty jag beskär mina gatubilder mycke. Med en 35mm Leica M glugg så skulle det bli en FOV av en 52 mm glugg?? Men skulle det ge en skarp bild i kanterna?? Grabbarna i Scandinavian Photo i Malmö lät mig prova.

Min gamla 35/2 blir riktigt smidig på en NEX-7?? Hur blir då bilderna?? –jag sköt några utanför affären!

  

NEX-7 + Summicron 35/2 @ bl 2. Bilden till höger är 100% med ett klick.

Här kommer en fullbehandlad 100%-are!!

Det är inga problem med skärpa!! –och hård beskärning är möjlig?? Perfekt för gatufoto?? Jag återkommer med en test där jag sätter en Noctilux 50/1 på NEX-7, och kollar om den går att använda. Om så är fallet kanske jag köper en NEX-7 billigt?? Nu är dock pixelstorleken samma i NEX-7 och OM-D?? –så kanske är det en dum ide??

Postat 2013-04-26 07:08 | Läst 9037 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa