** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#428. Måste en bra glugg vara dyr?? –nej!! –kolla Sigma 30/2,8!! --för m4/3!!

Den här skall vi testa den närmste tiden!! Plastiga Sigma 30/2,6!! Den skall var lika bra som en Leicaglugg!! –fan trott sa skeptikern?? Hämtade ut en sådan glugg för lite mer än 1500!! –som ett motljusskydd till …….

På senaste tiden har det kommit ut testresultat på nätet som har jämfört någon underlig piratglugg från Sigma!! Å den skulle passa till NEX-7 eller till m4/3. Jag kunde inte låta bli att beställa hem en från min ”local dealer”?? Du vet väl att du skall stötta din lokala fotohandlare?? –annars blir det bara näthandel som gäller i framtiden. Så jag hämtade ut gluggen från ”Scand-Photo”i Malmö. Den såg ut så här!!

Den va stor som en gammal filmask??

Assistent Ninni blev skeptisk?? --när något rörde på sig inne i gluggen!! --när man vände på den?? Personalen hade ingen aning varför?? Men en liknande glugg till NEX lät likadant. Så jag satte den på min E-PL1 och den fokuserade OK!!

Så för att va på den säkra sidan satte vi den på en Olympus OM-D också?? –å fyrade av några skott på gatan = gatufoto??

Olympus OM-D + Sigma 30/2,8

Samma som ovan!

Enligt LensRental.com så skulle denna glugg vara lika bra eller bättre än Leica 50mm f/1,4 Summilux!! Det låter ju otroligt, men vi skall testa den de närmaste dagarna?? Kolla in se vad vi kommer fram till!!

Postat 2012-06-30 07:08 | Läst 7588 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#427. Hur förstår man en gatubild?? –det är du som bestämmer??

Plåta gatufoto är frihet och ger frihet!! –men förstår betraktaren vad du menade?? Meningen med en bild väljer fotografen!! –men  betraktaren förstår inte alltid och då är bilden meningslös!!

Jag har valt två bilder från en tur i stan härrom dagen!! Båda bilderna har ett objekt som för mig var centrala i bilden. De gjorde att jag tog bilderna!! –men jag var inte säker på att de skulle gå fram. Den ena bilden kan vara i färg eller svartvit, men den andra måste vara i färg.

Ta dig en stund och fundera på vad du tycker är meningen med de här bilderna??  Det är inget alvarligt menat, kanske det är humor inblandat?? –något som jag tycker borde förekomma mer i bilder!!

Kamera: Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5

Postat 2012-06-29 07:24 | Läst 8504 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#426. Besök Irving Penn på Moderna!! –i Malmö!! –platinatryckets mästare!!

Vill du se bilder i mästarutförande?? Vill du se en teknisk virtuos?? Vill du se en kompositör i bild?? Då skall du se bilderna, som är utställda på Moderna Museet i Malmö!! Man njuter med ögat!!

Moderna museet Malmö

Få fotografer har betytt så mycket för utvecklingen av modern modefotografi som Irving Penn!! Så fick han ju också Hasselbladspriset!! --få är mer värd det priset. Kanske dock hans konstfotografi är det mest betydande??

Jag är själv barnsligt förtjust i hans bilder av föremål från rännstenen!! De stora platina-trycken!! --många är större än 50 cm!! Är helt enkelt av sådan klass att man tappar andan!! Kom ihåg att detta är en kontaktkopieringsmetod med UV-ljus eller solen som ljuskälla?? –så det finns alltså mellannegativ i denna storlek av varje motiv!

Bilderna med halvrökta fimpar och trasiska handskar är så tankvärda?? –slit och släng. Kanske beror detta på att jag själv vandrat runt i New York och fotograferat föremål som trampats ned i asfalten. Det blev en e-bok, som du finner gratis på våra bibliotek!!

Ny-fossil i asfalt i New York.

Irving Penn kan också ses som en fantastisk porträtt- och dokumentärfotograf. Hans bilder av Hells Angels från 60-talet är så beundransvärda!!

Penn har aldrig avslöjat hur han gjorde sina platina-tryck. De har en oerhört djup svärta och en kontrastrikdom som jag vet är mycket svårt att uppnå. Jag kopierade själv många platina-tryck under 80-talet och utvecklade flera av komponenterna i processen. Jag gjorde aldrig några kopior större än A3. Varje kopia kostade ju i runda slängar 300-400 kronor, så man fick ju hålla inne lite när assistent Ninni tittade in i mörkrummet. Vill du se några bilder jag gjorde med Platina så titta in här!!Postat 2012-06-28 06:58 | Läst 11032 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#425. Klimatförändringar?? –då frös isen här?? –eller vad är en nyhet??

Alarmsignalerna blir allt tydligare!! –vi påverkar klimatet allt mer?? –genom att fortsätta att förbränna fossila bränslen i våra bilar!! Genom att hugga ned regnskogarna försämras våra möjligheter att överleva??

Regnigaste juni månad på hundra år i vårt land!! –nyheter på kvällstidningarna?? Viktigt?? --för det påverkar oss i nutid!! –semestern blir regnig?? Vad som händer på längre sikt intresserar oss mindre?? –också pressen. Likafullt visar sattelitbilderna att årets vinteris i Arktis var under medelvärdet för de senaste 30 åren!! --indikationen på att vi förbränner mer och mer av fossila bränslen!! --sedan starten av den industriella revolutionen!!

Politikerna?? --och därmed vi!! --struntar i detta, för det drabbar inte oss!! –utan våra barnbarns barn…… Vi borde ju begripa något?? --för även i en människas korta livslängd så ser vi förändringen!!

Jag skall ta ett exempel?? I slutet på 50-talet var jag liten juniorplåtis på tidningen Östgöten i Linköping?? –du har läst det förut?? På den tiden värderade man nyheter i tidningen på ett helt annat sätt än idag?? Då blev man utskickad att fotografera en så betydelselös?? –i dagen mått mätt!!  --händelse som att spola ny is på Folkungavallen!! Mörkret hade fallit och jag fick ta till blixten och Rolleiflexen för att fota när två gubbar spolade vatten på en grusplan?? Det var inte lätt att göra något roligt?? –i bildväg av det. De här två bilderna la jag in till redaktionssekreteraren!!

Den första bilden kom in i tidningen, och hade bildtexten:

I går kväll började man spola ishockeybanan på Folkungavallen. Man kommer nu att jobba i skift fram till söndagen för att om möjligt få banan färdig. Karl Pettersson svarade för att vattnet spolades ut så tunt som möjligt över rören.

Det var nyheter som hette duga det!! Karl hade en kul mössa med märke!! –men slangföraren med sportmössa!! –troligen av lägre rang?? --har man inte namnet på!!

Redan då hade man börjat med kylda rör i marken för att få is?? –något årtionde tidigare spelade man bandy på insjöarna i trakten. De första konstfrysta banorna kom i mitten på femtiotalet i Stockholm och Karlskoga.

I vår tid har man ibland inte snö för skidåkning i Dalarna!! Så kom inte å säg att du inte märkt förändringen av klimatet!!

Postat 2012-06-27 06:59 | Läst 8718 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#424. Foto med swing!! –klassisk vy?? –från gångna nöjen??

Ibland så fastnar en bild i minnet!! –mitt minne!! Man ser det som en klassiker från gamla tider?? –så har man en liknande i lådorna?? Kan du hjälpa mig att komma ihåg vem som tog en sådan här bild??

Med Hasselblad 1000F på marknad i Östergötland 1959!! – tog jag en bild på en slänggunga och en ung dam?? Objektivet var en Zeiss Tessar 80/2,8. Jag har aldrig kopierat bilden förrän nu i scannern!! –och jag tycker om bilden!!

Jag vet att jag har sett ett liknande bild i den gamla fotolitteraturen!! –har letat förtvivlat efter den men kan inte finna den. Kan du hjälpa mig??

Damen är för mig okänd!! –och jag förväntar mig inte att du skall känna igen henne!!

Postat 2012-06-26 07:12 | Läst 7677 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa