** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1373. Avgörande momentet?? –är fotografi det samma idag??

Den nytryckta kopian av Henri Cartier-Bresson bok från 1952 påminner om det optimerade ögonblicket för ett bra fotografi?? –det dokumenterande fotografiet??

När boken kom var det en annan tid?? –TV fanns inte i var mans hem. Den dokumentära bilden fanns nästan bara i dagstidningar eller veckotidningar?? Vi fick bara bilder på papper?? –om vi inte såg journalfilm i biografen?? Det fanns en hunger efter information i bildform?? Inte ens under andra världskriget fick vi bilder av krigshärdar samma vecka. Bara de stora tidskrifterna som Life, Paris Match och Picture Post med miljonupplagor kunde visa bilder från jorden runt under kriget och de levde bra med in mot slutet av 50-talet. Veckotidningen Se i vårt land kunde bara delvis ha bilder från de stora händelserna?? --tillsammans med de stora dagstidningarna.

Det avgörande ögonblicket fångades med kameror som tog en bild i taget, med flera sekunders mellanrum. Henri chockade många fotografer med att kombinera dramatik och form i en bild och visade det i sin stora bok. Det var en ovanlig talang vid den tiden. Han hade skickligheten och han blev en stilbildare för reportagefotografer vid den tiden??

Idag är den här boken inte lika chockerande. Det avgörande ögonblicket finns inte lika tydligt längre?? –unik nyhetsinformationen finns i boken, som bilderna vid Mahatma Gandhis dödsbädd?? Vi är så bortskämda med avgörande ögonblick från TV och snabba digitala kameror idag?? --så vi blir fartblinda.

När man bläddrar i boken idag så är många bilder närmast obetydande?? –några är som modern gatufoto?? De skulle drunkna i bildflödet från mobiltelefonerna på dagens sociala medier.

Uppslag i H C-B boken The Decisive Moment

Det betyder att boken blivit ett historiskt monument över den tidens bästa reportagefotografi. Många bilder är betydande konstverk?? –och skapade av en mästare som var en produkt av sin tid och  kulturmiljö?? –samtida med Picasso och likvärda konstnärer.

Dagens fotografi av högklass kan inte jämföras med H C-B`s?? –utan den blir en del i dagens bildflöde och kultur??

Postat 2015-01-31 08:20 | Läst 5922 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#1372. Varför en dyr kamera?? –när det är din hjärna som tar bilden??

50 Mpix!! –glugg med megaupplösning!! Om inte den senaste modellen av högprestige och maxnostalgi Leica M60!! –så kanske en sliten mässingsglänsande gammal M2??

Det måste jag ha missuppfattat?? –det här är ju statussymboler?? –likt en Ferrari Testa Rosa?? Det är nog mera de här kamerorna i prisklassen över tio laxar?? –alltid senaste modellen, som man tror ger de bästa bilderna?? Är det verkligen sant?? –ja då borde det finnas massor av bra bilder på FS??

Har du träffat på någon med en gammal kamera?? –och som tar fantastiskt bra foto?? Det har jag. Så då blir det ju klart att det är ju inte kameran som skapar bilden?? –utan hjärnan hos fotografen.

Det betyder ju att det är motiverat att köpa en kamera som är utgången av en ny modell?? Så varför inte köpa en GX7 eller A6000 i stället för senaste modeller??

Så en gammal Olympus E-PL1med en Zuiko 21mm glugg och samma elektroniska sökare som Leica M borde ju fungera bra för t ex gatufotografen??

Postat 2015-01-30 08:18 | Läst 9341 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

#1371. Is och kallt i Svalbard?? –var tog ”global warming” vägen??

Det är snö och -20 i Longyearbyen?? Vinterisen i fjordarna växer till?? Nordost passagen är igenfrusen och kan bara passeras med isbrytare?? Var är värmen??

Den är i golfströmmen?? --hela västsidan av Svalbard är isfri?? –året runt. Trots den ordentliga kylan den här vintern så är inte nordsidan igenfrusen. Det finns dock bra områden för isbjörnarna i nordost där isen går helt in mot land. Ta en koll på iskartan här.

Ljuset börjar nu komma där uppe i norr?? –så mitt på dagen kan det se ut så här.

Nu skall man inte, som i rubriken, tro att en vinter visar att ”global warming” bara är en myt?? Det behövs vetenskapliga utvärderingar av klotets olika system. Inget enkelt problem?? Ytterst komplex??

Som vanligt?? --allt som verkar enkelt?? --är mycket komplicerat??

Postat 2015-01-29 06:32 | Läst 7571 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#1370. Tjuvlyssnaren?? –nedtecknad??

Seniorplåtis besöker ibland eleganta lokaler?? –som Östermalmshallen?? En gravlax med stuvad potatis med vitt vin?? –är njutningsmedel för mig och överklassen??

Fast man avslöjas sig genast?? –med halvtorrt vitt vin från Tyskland till söt fisk?? Jag vågar inte tänka på det?? –men jag har också en klädsel som gör att man inte smälter in?? –alls??

Bredvid sitter det två män i sin bästa ålder?? –du vet den ålder då man gör de mest avgörande dragen.  De avslöjar hur man skall se ut här?? --i en värld av makt?? Perfekt friserade, med knivskarpa kanter?? –en klädsel som diskret andas kvalitet?? –handsydd kavaj, och ingen slips, men med en skjorta som kunde haft manschettknappar från Kungliga segelsällskapet?? –men inte. Det satt ingen Blancpain på handleden –nej, nej där pep en Apple Watch Edition med svart läderarmband?? Hur de lyckas dem att få en sådan att fungera här vet jag inte?? Båda hade en guldring?? –uppenbarligen filosofie doktorer?? Båda hade något ljusa handsydda skor från Johnston & Murphy??

De tog in torskrygg. Ta det vanliga vinet, som visade sig vara två olika halvflaskor Chabli. De samtalade diskret?? –knappt hörbart i sorlet från hallen??

--Vill du hjälpa mig segla upp pappas båt från Blekinge? Jag försökte få med Ferritti i Cambridge, men han skulle flytta ut till en herrgård. Marcus i Frankfurt kommer med, han behövde komma loss från alla bankmöten.

--Jag ställer upp det vet du. När blir det av?

--Tidig vår, vi väljer ut sämsta tänkbara väder, regn och storm. Så det blir lite sport!

--Jag har flyttat över det mesta till London, mer diskret där. Ulrika har redan tagit över alla transaktioner dit. Du vet hon har mer aktion än jag har numera. Hon reser mycket till östern och har köpt in sig i ett Hongkong bolag som äger flygplan. De sköter allt vad transport gäller, mycket diskret och säkert.

--Inget är säkert numera vad gäller informationsöverföring. Jag anlitar ett bolag i London som krypterar med de senaste algoritmerna och använder något slags flytande IP-nummer. De lämnar snart nätet helt och vid utgång dubbelkrypterar de allt.

  Seniorplåtis hade svårt att höra en del, men så sa den ene.

--Jag fattar inte att Nisse hinner golfa. Det är så roligt att besöka Emma i Paris där hon går på ENS. Peter brukar jag träffa ofta i Cambridge och det är kul att höra vad som är på gång där. Han hjälper Ulrika med en del bankbeslut redan.

--Du har rätt, barnen går först, sedan kan man ju ha lite äventyr. Till sena hösten skall jag upp till forskningsstationen söder om Churchill och se isbjörnarna komma ut med sina ungar. Minus 30 grader och en kamera i handen.

--Du fotograferade mycket förr, hur är det numera?

--Ha, ha jag har gått över till telefoto, du vet som förr.

Det blev sen eftermiddag, skymningen började falla och kocken tog rökpaus!

Postat 2015-01-28 08:03 | Läst 7576 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#1369. In från kylan?? –å snön??

Snabbesök i norr?? –obemärkt och utan förklädnad?? Broddar på pjucken och långkalsonger?? Det var snö överallt!! –någon sorts rimfrost?? Ohörd om i syd??

Men så vackert!! –rent och vitt. Kanske det döljer något?? Å andra sidan säges det i norr?? –något om att det som inte syns i snö?? –kommer fram i tö??

Här i syd är det gröna gräsmattor?? Så vi får se snö på vykort!!

Någon stans i norr anno 2015-01-22

Postat 2015-01-27 07:54 | Läst 7037 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa