** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#793. Fåglum?? –vilken cyklist!! Etta i Girot!! --å trea i Touren!!

Så här i cykelsportens tid av högtid?? –ja, Tour de France har ju startat!! Kan det  vara tid att påminna ungdomarna?? –att vårt land haft en stor cyklist!! –Gösta Fåglum!!

Idag är ju inte Sverige något stort cykelland?? –om vi tänker på internationell landsvägscykel. Vi har bra mountainbike cyklister och vi har en världsartist i triatlon!! –vår Lisa Norden. Faktiskt är att våra flickor visar framhjulet bättre än killarna. Vi behöver bara tänka Emma Johansson som tillhör toppen bland proffsen.

Det är en annan fråga när vi kommer in på motionscykel, kanske det viktigaste?? –där är vi ett breddland? Kolla upp det kommande Vasaloppet på cykel, eller Vätternrundan!!

Störst av alla svenska cyklister är Gösta Fåglum (i början Pettersson)!! –å det är omöjligt att räkna upp alla hans segrar!! –men ta en koll här?? Då ser man att han totalsegrade i Giro d’Italia 1971!! –och var trea totalt i Touren 1970!! –Eddy Merckx vann!!

Jag plåtade många lopp med Gösta, på sextiotalet!! --å en bland de första bilderna är från Stafett-SM för klubblag på Gälleråsens motorbana, året var 1960. Banan var platt och det blev en stor klungspurt!! Spurten knep Hans Ekman, från CK Albanao, –och Sten Söderlund från Hammarby blev tvåa. Märkligt nog slog de här ungtupparna mästerspurtaren Ove Adamsson!! –som blev trea. På fjärde plats kom Vårgårda CK, med Gösta Fåglum?? Vid prisutdelningen tittade inte Gösta mot priset?? –en liten glasvas (kolla inskriptionen)!! Han kollade på de andra lagens priser??

Gösta var inte så glad i att förlora.

Gösta vann många lopp här i Sverige?? –bland alla kan jag nämna det internationella loppet Annundsloppet i Västerås, året var 1963!!

Här drar Bart Zoet, Olympisk mästare i lagtempo och holländare, före vår Ökenkung Göran Karlsson, och Kjell Rodian som var dansk silvermedaljör med vid linje OS. Fyra är Gösta, som gick loss och vann överlägset.

Postat 2013-06-30 06:11 | Läst 11385 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#792. Monokromt?? –med en enkel justering i Lightroom??

Svartvita bilder lever kvar?? –trots den digitala metodikens dominans inom fotografi?? –eller kanske just därför?? Det är så enkelt att välja efter det att man tagit bilden till datorn!!

Naturligtvis finns det några få fotografer som använder film?? –som ljussensormedium?? De har inga problem med att välja färg eller svartvitt foto?? –bara de väljer från början!!

Några få fotografer ”tänker” i svartvit??  --och ställer in kameran på detta läge redan från vid fototillfället?? Några har råd att köpa en monokrom Leica och får utmärkta bilder?? –åtminstone tekniskt sett?

Vi med begränsad budget, har ju glädjen att kunna välja?? –färg eller monokromt?? –efteråt,  i datorn?? Eftersom PS flyttat upp i molnen?? –och bara kan lockas ned med prenumeration?? Så har jag i stort gått över till Lightroom?? –som fortfarande kan köpas loss.  

Jag vet att man kan köpa ”plugg in” och lägga in i LR?? –eller man kan använda ”svartvit”- knappen!! Det finns dock ett enklare sätt!!

Tag din bild i RAW och gör bilden så bra som möjligt i färg?? –som utgångspunkt!! Dra sedan slidern ”mättnad” ned till -100?? --och justera kontrasten som du vill ha det!! Då kan det se ut så här?? –och bilden kan se ut så här!!

Här är ytterligare några PS-fria bilder från min senaste fotoflanering i Lund!!

Lund anno 2013-06-25. OM-D och Lumix G 14/2,5

Postat 2013-06-29 07:07 | Läst 7499 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#791. Sådan skönhet i parken!! –det vill vi se mer av!!

Vilken skönhet?? Fantastiska färger och former?? I en underbart lugn omgivning.     Så härligt att vara plåtande i denna miljö?? –det kan bara ses här!! –idag?? –det jag fångade!!

Det är så avkopplande att vandra runt i Botan i Lund!! Färgerna är som mest prunkande nu. Trädgårdsarbetarna gör ett fint arbete att framhålla växtligheten i sin rätta överflödiga prakt!!

Fröjden är att det café som funnits länge i Botan nu är moderniserat och man kan nu köpa en smaklig ”latte”!! Så efter en god kopp kunde man ströva runt och plåta?? Här kommer en del av prakten!! Fångat med OM-D och Lumix G 14/2,5.

Postat 2013-06-28 07:11 | Läst 9825 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#790. Touren på väg?? –femfaldige vinnaren Anquetil på bild!! –å en svensk cyklist!!

Det är en stor idrottshändelse, dock inte med svenska ögon sett?? Smutsat med dopingskandaler!! –lever det dock vidare i Europa?? –med hundra års cyklande!!

Det är ett stort spektakel som rullar runt i Frankrike?? –massor av pengar ingår och miljoner av åskådare står längs vägkanterna för att få en skymt av färgglada cyklister, som kör nästan 20 mil om dagen i 20 dar.

Kan man göra det utan att dopa sig?? –ja det går säkert om alla försöker att inte fuska??  Idag blir doping proverna allt mer sofistikerade, och det finns tecken i tävlingarnas karaktär som tyder på att man inte ser så överlägsna vinnare i bergen längre.

Det råder dock ingen tvekan om att gamla tiders tourfarare ofta var dopade?? –speciellt om man ville vinna ofta?? Sålunda vägrade den femfaldige Tourvinnaren Jacques Anquetil ofta att låta testa sig?? Så kanske var han inte fri från doping??

Jacques Anquetil i Köpenhamn 1967

I årets upplaga är det bara en svensk med?? –men vem var den första svensken att starta i Tour de France?? Jo, det var ökenkungen Göran Karlsson?? –som startade i den 47 upplagan 1960. Göran hade året innan vunnit Tunisien Runt, ett amatörlopp, och blev året efter proffs i Italien stallet Carpone!!  Ett fint stall som haft legenden Coppi som cyklist. Göran bröt dock Touren på den tionde etappen. Göran kom tillbaka hem till Sverige efter en kort tid som proffs.

Göran Karlsson tävlade sedan för Stefaniterna i Stockholm

Postat 2013-06-27 06:42 | Läst 8123 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#789. En enkel vit stol?? --lite rostig?? För lite vila?? –i solen!!

Sommaren är till för att njuta?? –sitta ned i en stol, å se hur det gröna kring?? –växer så det knakar?? Även stolen knakar?? –när man vilar de alltför krökta bena?? Kanske termosen kommer fram??

Den enkla lotten?? –utan stuga, men med grönska och blommor?? –är prunkande i solvärmen!! Den delvis missväxande vildheten?? –har en charm?? –som bara vissa ser?? Det viktiga är dock att lotten ger lite potatis, några morötter och en del kryddor och rabarber. Kraven är låga?? Prestigen lyser med sin frånvaro?? Så skönt??—rogivande?? En hängmatta?? –är enda lyxen??

Postat 2013-06-26 07:19 | Läst 6523 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa