UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4164. Autofokus med alla dina objektiv?? –det vore väl nått??

Det låter ju som en utopi?? –men dagens utbud av adapter varianter lägger grunden till den möjligheten?? Det kinesiska Techart bolaget tillverkar flera adaptrar som utnyttjar kamerans elektronik.

För närvarande kan Techart samverka med Nikon Z, Hasselblad och alla av de senaste Sony a7xxx. Vi har en Sony a7RII och har använt den Techart LM-AE7 i flera år. Nyligen köpte vi den senaste Techart LM-AE9 som skall vara snabbare?? Man ser redan skillnaden på utsidan:

Jämförelse av Techar LM-EA9 (överst) och den äldre LM-EA7

Den nya modellen har ett bakstycke med lagring av styrprogram, som kan uppdateras enkelt via USB-kabel till dator. Det är en stor skillnad mot den äldre adaptern som uppgraderades via BT. Om man lämnade den gamla adaptern på kameran hela tiden så dränerades kamerans batteri även när allt var avstängt?? Kanske var den kopplad till de kinesiska datorerna?? Den nya adaptern har fyra små motorer som för objektivfästet ut och in 4,5 mm. Den gamla hade bara en motor i den stora klumpen under adaptern. Den gamla fungerade bra men den nya är snabbare och tystare. Den kan också samverka med ansikts- och ögonigenkänning i kameran. Fokus kan också sättas i ett större område i centrum. Vill du veta mer kan du kolla 35mmc.com .

Till det yttre ser den gamla modellen mer elegant ut?? --men den nya har stabilare rörlig del som skall klara upp till 700 g tunga objektiv utan att vobbla.

Seniorplåtis har testat LM-AR9 med en Summicron 35/2 lins från 1963 och det är en suverän kombi.

Sony a7RII + Techart LM-EA9 + Summicron 35/2

Den här uppsättningen fungerade tyst och snabbare än tidigare adapter. Gårdagens bild var tagen med den här kameran. Min vän blomsterhandlaren har börjat jobba med alla prydnader gjorda av grankvistar. Vi visste från tidigare att den här gluggen ger utmärkta färgbilder trots ålder?

Blomsterhandlaren med granruska i Lund anno 2022-11-25

Postat 2022-11-30 07:52 | Läst 901 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4163. Har du det rätta hänget??

Då har du inga problem i det moderna livet?? –det är precis den egenskap som värderas högst?? Det gäller att hänga med vem som helst i vilken situation som helst??

Då har du  den rätta sociala känslan om hur man snackar med en medmänniska?? Vem vill inte ha det?? –i sitt CV??

Nu går det att dra vidare i det här med att hänga??

Seniorplåtis blir på ett annat humör när han fotoflanerar?? Sinnena skärps?? --man glömmer livet?? –och hjärnan börjar snurra åt andra hållet?? –å letande efter situationer med möjlighet att tolka på flera sätt?? Tankarna ska associera vidare till något roligt eller annorlunda??

Tillbaka till detta med att hänga en stund?? Vad kommer det ifrån?? –för gubben här flyger tanken till att hänga i baren?? –att vara ett ”bar fly”?? Ett begrepp som han lärde sig från boken av Bukowski, Charles?? Vars titel var Barfly: The Continuing Saga of Henry Chinaski. Vilken sedan blev en berömd film med samma namn.

Nu leder ju detta vidare till att på engelska betyder bar många olika begrepp?? –och bar på svenska gör det samma?? Sålunda gäller att det betyder också bom?? Å detta var vad som slog mig när jag såg den här bilden nyligen?

Två ”barfly” i Lund anno 2022-11-26

P.S. Bilden är tagen med den nya autofokus adaptern Techart LM-AE9.

Postat 2022-11-29 07:32 | Läst 772 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4162. Är det något lurt här?? När man köper grejer??

På nätet finns nästan allt att köpa idag?? Nämn vilken kamera eller tillbehör och det finns där?? Gubben har köpt två grejer nyligen?? Objektiv från Japan och autofokus adapter från Kina??

Inga jätteinvesteringar men dyra för en pensionär?? Inköpsförfarandet var olika på så sätt att objektivet, Canon 35/2 ltm, köptes på ebay?? –och adaptern hos jättefirman amazon.se??

Vi börjar med objektivet för det var snabbt och enkelt?? Man letar fram ett objektiv man tror på och kollar säljaren?? Det visade sig vara en fotofirma i Osaka. Beställningen är enkel å går på en minut via paypal?? Numera har jag handlat så mycke på ebay att jag klassas med en guldstjärna?? Transport skulle ske med DHL express för 25 dollar. Billigt?? –men ok och totalpriset blev något över 4000. Inom 4 dygn kan jag hämta paketet på ”hörnet”, där allt landar idag. Kunde fått det direkt till dörren. Nästa dag kommer faktura på tull och moms på e-mail. Betalas snabbt med Swish. Den delen kostade 1500 spänn. Slutet gott allting gott??

Inköpet av adaptern från Techart Pro i Kina, via amazon.se var nästan lika smidigt?? Beställningen från amazon  bestod av fyra alternativ:

  1. direkt från lager i Sverige, pris 5700
  2. 3-5 dagar snabb från kinesisk säljare någonstans, pris 5300
  3. Lite längre leverans men som ovan, pris 4700
  4. Mer än femton dagar från kinesisk säljare, pris 4300

Min bankir är snål och föreslog köp enligt alt 4. Betalning direkt till amazon.se utan snack om tull och moms?? Om man gick in på tillverkare Techart’s hemsida så var det deras pris också, utan tull och moms här. Transporten började någonstans med ”säljaren”?? –sedan försvann all info, men så dök en ny transportör som inte kunde spåras och så var adaptern plötsligt i Göteborg hos Early Bird, en ganska ny transportör i vårt land. De delar ut mellan 1 till 7 på natten!! Det här hängde på dörren kl 3.03!!

Early Bird leverans kl 3.03 av adaptern från Kina anno 2022-11-24

Det var 3 dagar före minimi tiden och klart för den 4 dec, som var maxtid?? Naturligtvis har inte amazon krävt någon tull och moms från oss?? Men man undrar hur dom gör det?? Om man jämför med hur det var för 5 år sedan med transport från Kina. Då tog det aldrig under 30 dagar och tullbehandlingen på Arlanda sköte post nord!!

Adaptern med autofokus ser ut så här i sin säkra förpackning :

Techart LM-EA9 klar för tjänstgöring på min Sony a7RII

Vi återkommer med bruket av adaptern.

Postat 2022-11-28 07:09 | Läst 874 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4161. Tjej eller kille?? --på väg till fika??

Det är omöjligt att se skillnaden på den här byggjobbaren?? –som är med och totalrenoverar Stadshuset i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Å den är omfattande??

Att man har fikarummet i byggnaden bredvid?? –för alla som jobbar där.

Man kan inte se in i Stadshuset och följa vad som händer där inne?? –å många undrar nog vad man gör??

Byggjobbarna arbetar i det fördolda med att totalrenovera Stadshuset i Lund anno 2022-11-16

Postat 2022-11-27 07:25 | Läst 691 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4160. Den tar vi den luktar gott!!

Snälla matte det står inte på nätet vilken blomma som är vackrast och luktar gott?? Du vet ju att min nos är 700 gånger känsligare än din?? Så den här köper vi hem till oss??

Det var svårt för seniorplåtis att avgöra vilket köp det blev till slut?? –vi har ju en tendens att alltid bestämma utan att ha tagit råd från den som vet bäst?? Men det var i alla fall samma färg??

Vovven fick kanske sin vilja fram på torget i Lund anno 2022-11-19

P.S. Bilderna är tagna med ett objektiv från 1949, Leitz Summaron f=3,5cm 1:3.5. Serie nummer 706054 alltså det 54:e objektivet tillverkat i Wetzlar av totalt 122 021 fram till 1959. D.S.

Sony a7RII + Techart LM-EA7 6.0 II Auto + Leitz Summaron f=3.5 cm 1:3.5  

Postat 2022-11-26 07:22 | Läst 1251 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa