UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4438. Vi kallar dem ungdom

Nyligen hade vi en blogg med bilder av ”vi kallar dem mogen ungdom”?? Självklart fick man då frågan vad ungdom är för någonting?? Nu är det inte så lätt att definiera det på bild??

Så från de två senaste rundona på stan har vi plockat ut bilder som vi tror visar vår ungdom?? Du får höra av dig om du vill protestera:

Ungdomar i Lund anno 2023-08-26

Postat 2023-08-31 07:15 | Läst 636 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4437. Knake, Banger, Knackwurst?? –alla korvar som knakar??

Lunna Knaken tillverkas av Holmgrens Chark i den akademiska bondbyn sedan början av 1900-talet. Med nuvarande hemliga recept sedan 1960-talet. Korven är ett måste i vår by??

Korven som knakar när man biter i den är mäkta populär med speciella Knake frukost en gång i veckan hos många företag. Knaken kan köpas i Holmgrens affär i Saluhallen eller i en lucka på fabriken i Gastelyckan.

Det vanligaste landet för ätande av Knake är Tyskland där den heter Bratwurst?? Här varierar recepten lokalt men alla verkar innehålla fläskkött och något nötkött. Sedan verkar kryddningen variera lokalt. De flesta är rökta och lagrade några dagar. Det blir då något övertryck och skinnet är aningen stelt?? –därav knakandet? Även i England knakar det och där heter korven Banger!!

I Skåne finns Knaken att köpa på ett tiotal orter?? –dock inte i Malmö naturligtvis??

En trogen ätare av Knake är min vän blomsterhandlaren på Mårtenstorget och han köper sina varma Knakar direkt hos Holmgrens i Saluhallen. Det enda tillbehöret han har till sin eller sina Knakar är senap. Han äter denna delikatess i stället för kaffe?? –efter vad jag lurat ut??

I ställe för kaffe för min vän på troget i Lund anno 2023-08-26

Jag har inte sett att det fastnar någon senap i hans ståtliga mustasch??

Postat 2023-08-30 07:52 | Läst 848 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4436. Styr kändisarna?? --eller drar lyxvaror?? –och det goda livet?? –ditt kameraköp??

Klart att vi påverkas av reklamen?? –och olika tester av kameror?? Du kollar säkert på vad din favoritfotograf använder för att ta sina toppenbilder?? Priset kan spela stor roll?? –men åt vilket håll??

Har du funderat på varför Leica är poppis?? –tar den verkligen sååå bra bilder?? Köper du inte Leica av samma skäl som du trängtar efter Bentley eller Ferrari eller Rolex??

Lusläser du tester och reklam?? –och försöker förstå allt som sanningen?? När dina idoler visar den senaste modellen?? --så byter du direkt in din gamla odugliga modell??

Tror du reklambyråerna vet om ditt beteende?? –nä det medger de aldrig?? Likafullt så hittar de alla vägarna in i ditt bankkonto?? Speciellt om de kan spela på den där speciell ”feel good” känslan som bara lyxjägarna lever i?? Du vet?? --just de där som svänger ett glas i glada vänners lag??

Redan på femtiotalet visste tillverkarna hur det skulle se ut:

Canon annonser från 1956 som spelar på alla strängar för att köpa Canon VT

Helt enligt andan att påverka köp av ny kamera?? –helst Canon. Ja den saken är klar?? –att ha mina ögon sett detta så hade jag köpt den här kameran?? –i stället för Hasselblad 1000F??

Svart Canon VT De luxe med svart Canon 50mm f:1.8

Den hade kostat si sådär 35000 kr i dagens penningvärde??

Då hade man blivit lurad till att tro att man skulle göra lika bra bilder som Gene Smith i  reklamen ovan?? Så var det naturligtvis inte utan det blev bara sådana här bilder 1961??

Bilder från sin tid 1961 i Köpenhamn och Ljungsbro

Har du märkt att det är inne idag att träffas ett gäng Leica entusiaster å dricka öl på någon fin bar?? Å sedan lägga ut det på Instagram??

Postat 2023-08-29 08:10 | Läst 688 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4435. Förr sa man mogen ungdom??

Det är sällan man ser den rubriken idag?? Dagens ungdom har nog ingen aning om vad det omfattade för människor?? Hur skulle de se ut idag om man mötte dem på gatan??

Det är ganska enkelt?? –de skall vara klädda på ett sätt som är upp to date eller med en egen snygg stil?? –de skall uppträda på ett modernt och bildat sätt?? Kanske de skulle se ut så här??

Mogen ungdom i Lund anno 2023-08-23

Postat 2023-08-28 06:55 | Läst 680 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4434. Tusan va dyra kamera ä?? –tror du dä??

Det är lätt att tro att det är så?? –i dag kostar en systemkamera allt mellan tjugofem till hundra tusen kronor?? Hur var det på sextiotalet?? –nä dä va inte bättre då??

Den här ä en Canon 7sZ med en drömlins från början av 1960?? –den kostade ungefär 600 amerikanska dollar i New York. Inflationsomräkningar där ger ett pris på 6000 dollar idag, som skulle ge över sextiotusen kr idag häri landet utom sig?? Det betyder en månadslön för en hyfsad professor?? Samma som då 1960.

Canon 7sZ med drömgluggen Canon 50mm 1:0.95

Det sas att den inte va något vidare?? –men den var supervass?? Jo, jag har ägt kameran på bilden och tagit många rullar film. Den här bilden är från York i England och togs på 80-talet:

Parkarbetare i York anno 1986

Det här är inte det enda exemplet från den tiden utan om vi kollar upp Canons svar på Leica M3?? Dagens experter på reparationer av M3 och Canon kameror från den tiden, 1956. De anser att Canon VT De luxe är den mest avancerade och vältillverkade kameran av sin tid?? –och som är mycket enkel att reparera. Den kameran utrustad med en Canon 50mm 1:1.2 kostade 458 dollar i New York 1956. Då landar vi på över 50000 kr i dagens pengavärde?? Du måste va lika välbärgad då som nu för att plåta med den kameran??

Svart Canon VT De luxe med svart Canon 50mm 1:1.2 och prislistan i New York 1956

Den här kameran var ofta använd av svenska proffs och sportfotografer?? Bilder av den här typen var vanliga att se vid den tiden:

Motorsport som motorcross och speedway förekom i Linköping anno 1958

Så man kan nog säga att idag är kamerorna ungefär lika dyra som de va för 70 år sedan. Riktigt avancerade stora zoom- och teleobjektiv kan ju idag bli ändå mycket dyrare , men sådana fanns ju knappt på femtiotalet.

Det spännande är att många idag vänder tillbaka till analog fotografi och det fina är att de gamla kamerorna är mycket billigare än de var i sin glans dagar??

Bob med sin Canon 7 och Canon 50/1.4 i en skyskrapa i Chicago på 80-talet

Postat 2023-08-27 06:47 | Läst 910 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa