UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#60. Han hade en upphöjd position!! –han såg ned på alla!!?? –eller Fåglum upp i varv!!

Han hade skaffat sig en upphöjd position!! –en utmärkt överblick för vad som skulle hända?? Med andra ord en kanonposition!!?? Det var en händelse i högvarv som skulle spanas in!! Hur han fick platsen i gluggen är oklart?? -- men nog kunde han se när Fåglum ryckte loss i det stora midsommarspektaklet på Sollerön. Cyklisternas midsommarnöje!! --att hänga av varandra i cykelloppet Soldvarvi.

Sollerön 1963. Hasselblad 1000F, Zeiss 80mm/2,8.

Jag hade fotograferat cykeltävlingar i flera år när jag kom till Sollerön i Dalarna första gången. Midsommarloppen här uppe har lång tradition och ansågs vara en av årets tuffaste att vinna, ty de bästa cyklisterna i Sverige kom alltid hit. Fåglumbröderna var tuffa att slå i alla i tävlingar och här var det vikt för hårdingar som Gösta Fåglum. Han vann Solleröloppet det här året!! Soldvarvi var ett varvlopp på ön och här hade spurtarna vanligen en viss chans. Men även detta loppet  innehöll backar och var stenhårt. Gösta gick loss även på Soldvarvi, men jag minns inte om han vann. Minns du?? Jag ville ta en närbild på honom i en böj med några åskådare. Det var inte toppenväder, som alltid i midsommar. Jag kröp ned i diket med Hasselbladaren och normaloptik. Det blev 1/500 och bländare 5,6. Man kunde inte bränna iväg 10 bilder per sekund med Bladaren!! --utan det blev en bild??

Ja, ja!! –den är oskarp, men gubben i fönstret finns med. Ärligt talat såg jag inte gubben förrän i mörkrummet!! Där satt han med kepsen på?? -- i gluggen som va minimal!!

Postat 2011-05-31 07:00 | Läst 11467 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#59. Drabbad av kamera fetischism?? –då kommer du att gilla det här!!

Tycker du om att se vackra kameror?? –kan du sugas in i djupet av ett glimrande objektiv?? –kan din hand njuta av formen hos en kropp!! –kamera förståss!! Ja, då är du drabbad av kamera fetischism?? Boten kommer delvis här!! -- med vackra bilder av kameror jag bor ihop med!!

Vi börjar naturligtvis?? --med kameran bärande drömobjektivet (the Dream Lens)!! --Canon 7Sz med drömlinsen 0,95. Njut länge!!

Det här är ett underbart vackert objektiv!!, --med tyngd och perfekt form för handen. Bländarringen har stort avstånd mellan lägena och glider mjukt!!, -- liksom avståndsinställningen, naturligtvis. Det här är hög ingenjörskonst och hantverksskicklighet!! Det har så fina bildegenskaper !! --att många bygger om det för att passa Leica M9. Objektivet har en njutbart fin bokeh vid full bländaröppning!  --och är mjukt oskarpt ut mot kanterna. Den är mycket bra i centrum!!  Nedbländat, några steg, så finns det inget att klaga på, helt jämförbar med Leica f1:a. Ska vi ta en bild med objektivet!

Se den härliga bakgrunden, skärpan som lyfter fram den vackra tulpanblomman. Se skärpan i ståndare och pistiller!! --man blir rent lyrisk!!

För att stilla kvalen ytterligare!!  --så måste vi ju ta fram morsvarande Leica M6 med  ”Formula 1” objektivet Noctilux f/1.0. Njut!!

Om inte??  --så  är detta objektiv estetiskt närmast fulländat. Underbar finish!!,-- bättre än Canon!, --härlig tyngd!!, --och balans. Med motor på M6an blir balansen obeskrivlig, måste kännas!! Avståndsinställningen är som att dra fingret genom smör!!. Tittar man in i objektivet, så är djupet oändligt!! Om man tar en bild, med bländare 1.0, på näsduksträdet i Lund så ser det ut så här!!

Utsökt bildkvalitet!! –bokeh som är så behaglig!! -- vid full öppning . Nedbländad något kommer skärpan över hela ytan!! –så skarp!! --som skuren med ett rakblad ut ur verkligen.

Båda de här objektiven kan idag sättas på olika digitala kameror, som t ex m4/3. Därför har båda ett liv i den digitala världen. Tyvärr leder det till att de är mycket dyra!!, -- men sådana skönheter kan inte blir för dyra!!

Postat 2011-05-30 07:28 | Läst 10670 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#58. Gatufotografi?? –Va ä dä!! –är det någon mening med det??

Gatufotografi är populärt här på fotosidan!! –men vad är det?? –och vad är det för mening med det?? Det är väl bara en hobby för å slå sönder klockan –tiden?? Int omdanar det samhället eller för det framåt!!

Gatufotografi är internationellt omfattande idag!! –kolla  exempelvis (http://www.flickr.com/groups/onthestreet/).

 Även historiskt sett går det långt tillbaka i tiden. Tänk på bilderna Brassaï (Gyula Halász, 1899-1984) fångade i Paris före andra världskriget. Studera HCB, gläds åt Gene Smith och ta en titt på damen Helen Levitt (ISBN 978-1-57687-429-5) och hennes underbara skildring av NY.  Boken ”Street Photography Now” kommer snart som pocket och det finns mycket mer att säga om detta, men kolla upp nätet, där finns massor.

Men ändå!! –vad är det för mening med detta!! --mer än tidsfördriv och hobby.

 Ja, man kan ju säga att det är en viktig kulturdokumentation av vår urbana miljö??  

Jo, men nästa all gatufotografi skildrar ju bara den västinfluerade kulturen. Var är resten av världen??

Skall det vara med och/eller utan människor!!?? Här är två exempel?? –är det gatufotografi??

Lund 2011. Panasonic DMC-GH2, Zuiko 21 mm, f/3,5. ISO 160 f/5,6, 1/125

Lund 2011. Olympus Pen E-PL1, Zuiko 16 mm, f/3,5. ISO 200, f/8, 1/640

Men himla kul är dä!! Ut å plåta!!

Postat 2011-05-29 07:36 | Läst 9926 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#57. Hur bra är den nya 2x-konvertern från Canon?? –vi har jämfört den mot den gamla!!

Canon har kommit med två nya konvertrar en 1,4x och en 2x. Hur bra är 2x konvertern?? --jämfört med den gamla??  --som ansågs vara den svagaste?? --av de två äldre versionerna. Vi har testat på en 1D Mark III och en 550D. 

Vi har inköpt en ny EF 2x III med nummer 7400003932. Enligt reklamen från Canon så är de nya konvertrarna nykonstruerade optiskt sett!! --och ha ny inkluderad elektronik!! – som skall ge snabbare autofokus med de senaste versionerna av objektiv. Vi har inte kunnat testa snabbheten utan bara upplösningen. Vi har monterat den gamla EF 2x II och den nya EF 2x III på ett 300mm f/4 L IS och på ett 100-400mm f/4,5-5,6 L IS. Det är två objektiv vi använder mycke på resor i naturfoto. Vi använde två olika kameror, en 1d Mark III och en 550D.

Vi har fotograferat våran isbjörn 60 m bort på parkeringen, med kameran på ett stadigt stativ och 2 sekunders självutlösning. ISO sattes till 200 och vi använde både autofokus och manuell fokus och valde ut de bästa bilderna från minst 10 exponeringar. Vi testade också med IS av och på. Det fanns en tendens att IS på var bäst!!

RAW bilder togs till LR 3.4.1 och beskars till den storlek som ses nedan. Bilderna skärptes bara med standardinställningen 25 och 1.0 i LR. Inga andra förändringar gjordes i LR. Bilderna är tagna i gråväder mitt på dan. LR konverterade till .jpg och i PS CS5, extended omlagrades bilderna för nätet.

Resultaten blev:

1D mark III med 300mm 1:4 L IS med 2x konvertrar

   

Konverter EF 2x II ger bilden till vänster och EF 2x III till höger (klicka på bilden för att få korrekt 100% bild)

550D med 300mm 1:4 L IS med 2x  konvertrar

  

Konverter 2x II ger bilden till vänster och EF 2x III till höger

550D med 100-400mm @300mm med 2x konvertrar

  

Konverter 2x II ger bilden till vänster och EF 2x III till höger

 

Det framgår av jämförelserna härovan att det är mycket svårt att skilja upplösningen hos den nya och den gamla konvertern åt!! Den absolut bästa bilden och den är mycket  bra!!,  --ger här 100-400mm objektivet med 550D kameran. Den kameran har ju en något högre upplösning än 1D III och det kan ju spela roll.

Vi testade också om man kan ta en bra bild med bara 300mm och räkna upp den till den dubbla förstoringen i CS5. Det går ganska bra, men man kommer inte i närhetan av vad en 2x konverter klarar. Jag tror att man skulle kunna ta en bild av den gamla konvertern och skärpa upp den i CS5 till nivån av den nya konvertern.

För att ge en klar bild av hur en isbjörn ser ut så tog jag med en här. Det är så att Baloos brorsa bor uppe vid Svalbard och han showar för alla som kommer upp dit:

Baloo i Svalbard, 2007, Canon Eos 20D, EF 100-400mm L IS + EF 1,4x II
Postat 2011-05-28 07:19 | Läst 6920 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#56. One more time!!?? –ibland får man en andra chans här i livet??!!

Det är sällan man får en andra chans här i livet!! Missar man så är det kört!! Så trodde jag att det var här också!! Jag han inte få upp Bladarn snabbt nog och fokusera?? Pang å så va de iväg!! –med ett plask.

Men under av alla under!!? –dä va tjuvstart!! Nu hade jag gott om tid att ställa in avståndet med normalobjektivet. Jag stod strax bakom startpallen. På den tiden gick simtävlingarna i Linköping utomhus i Tinnerbäcksbadet. Det var nationella tävlingar å juniorplåtis va utsänd av Östgöten å fick stå nära startpallarna.  Dä va kväll och ganska snålt med ljus så det var bändare 2,8, full öppning. Jag tryckte av när hon böjde sig ned för start, det droppade om den nu våta baddräkten.

Sportchefen Kling blev jätteförtjust i bilden, å det säger lite om moralen på sporten!! –men den är väl inte bättre nu!! Ska kolla om vi kan ha den på ettan!! Så här såg bilden ut!! –jag vågade knappt lämna den till sportis!!

Linköping 1960. Hasselblad 1000F, Zeiss Tessar 80/2,8

Den publicerades samma år i FOTO. Idag kan även kvinnor skratta åt den, som senast när den var utställd på Scandinavian Photo i Malmö.

Postat 2011-05-27 07:22 | Läst 11503 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa