UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#155. Måns Zelmerlöw in concert in Lund 2011. Videographers work on the spot.

Kulturnatten i Lund hölls i år den 17 augusti och har en lång tradition. Lund var den första staden i vårt land som hade en organiserad kulturnatt. Numera fokuseras det på kultur i olika former, som musik, dans, bild och föredrag. Universitet engagerar sig mer och mer och flera institutioner som kemi, fysik och geologi satsar stort.

När undertecknad förr var sekreterare i Fotogalleriet i Lund var det mycket att stå i denna natt och det var utan tvekan vår bästa besöksdag. Jag deltog också i bildutställningar som mikroskopigrupperna vid Universitet ordnade under många år.

I år inskränkte sig aktiviteterna till att se det nya fotogalleriet, som öppnat i Lund och att lyssna på Måns Zelmerlöws konsert på Stadshallens entrétak. Det var en timmes fri konsert och den drog hela torget fullt med lyssnare av alla åldrar. Det var ett bra drag eftersom ungdomar under 12 år även kunde åtnjuta denna konsert.

Jag var lite ringrostig för jag har inte fotat en konsert sedan jag plåtade Louis Armstrong i Linköping 1959. Det har jag skrivit om tidigare:

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/26-stor-inte-satchmo-med-hasselbladare.htm

Här kommer några bilder från konserten och en kort video, som ligger på YouTube.

Måns håller ljustest

The star lights up

Måns trollband den publiken

Alla bilderna är tagna med Panasonic GH2 och Lumix 14-140mm 4,5-5,6. Så även denna 8 minuters video, som är inspelad i fullHD.

Postat 2011-10-02 07:35 | Läst 9827 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#26. Stör inte “Satchmo"??!!! –med Hasselbladare på jazzkonsert!!! –å missat scoop!!

Du kan väl plåta lite på Armstrongs jazzkonsert ikväll!! –men stör honom??!! Kanske händer det nått?? Men --troligen tar vi inte in några bilder tidningen?? –it’s not such a big thing!! –sa kulturredaktör Otto Cantzler på Östgöten. Det säger lite om hur man såg på en stor kulturell händelse?? –i en liten lokal socialdemokratisk tidning på 50-talet!! --skicka den lille fotografen! Men juniorplåtis blev jätteglad, --inte störa = ingen blixt!! Hasselblad med f/2,8 80mm, Tri-X med långsoppa, --sitter som en smäck. Det var den 5 februari 1959, sporthallen i Linköping var inte fullsatt. Armstrong kommer in sist!!, -- med vit näsduk och trumpet i handen??!! --applåder ---lätta--- i publiken och jag sitter redo på golvet!! Vid den låga scenen.

Juniorplåtis 1959, Hasselblad 1000F, med sportsökare.

Fantastisk musik, jag gillade jazz och gör fortfarande, och jag kunde obehindrad lyssna-plåta!!?? Och inte störande!! --som enda fotograf hela konserten, tog en hel rulle 6x6, med Bladaren.

Trummy Young (trombone), Billy Kyle (piano) jazzar med Louis Armstrong. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm

Satchmo svänger till. 1959. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm

Velma Middleton sjunger med Armstrong. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm

Applåder?, --länge!, --inget extranummer!!, -- Satchmo svettas, å torkar sig med dyngblöt näsduk!! --jag följer med ned i omklädningsrummet!!. En dam tar av honom på överkroppen – blänkande svart, --ser det genom dörren!!. Han är ganska fet!! –sväller ut!!  TAR INGEN BILD---INTE STÖRA!!! Missar tidernas Armstrong-bild!! Scoop?!! Otto’s fel!! Näste dag la jag några bilder på Otto’s bord. Bra bilder grabben!!, --ja va liten i den mannens ögon, å de va jag kanske?? –utan tvekan. Men inga bilder kom in i tidningen!! Men va då!!?? --så här idag. Jag fick ju se och höra Armstrong på nära håll!!

Postat 2011-04-29 07:26 | Läst 13031 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera