UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#658. Fotografer säger mer än tusen ord??

Bilden i dagens nyhetsflöde?? –snabbt exponerad?? –ger mer info än ordet?? Bara om betraktaren hinner tänka till och se detaljerna?? –vilket är svårt i vår hektiska värld, men ändå möjligt!!

Dagens fotografer arbetar under stark tidpress?? –i de allra flesta?? –fotoprojekten!! Likafullt tror jag framgångrika fotografer idag klara detta mycket bra!! Vi såg hur DN:s fotograf Paul Hansen prisades internationellt!! –och många andra fotografer gör det mycket bra. De små tidningarna jobbar idag under svår ekonomisk press och en del väjer att avskeda fotograferna!! Tyvärr tror jag att det är att gräva sin egen grav?? –bilderna behövs även i de små tidningarna.

Den medelstora Bonnierägda tidningen Sydsvenskan har valt att ha en fast fotografstab av ungefär 12 fotografer. De presenterades strax före nyåret i en specialupplaga?? –med mycket bra bilder och text!!

Bildbilagan från Sydsvenskan med Ninnis hemlagade fastlagsbulle.

Fotograferna på den här tidningen gör ett mycket bra jobb med fina bilder och tidningen har också en fin design med stora bilder. En hel del genomarbetade reportage förekommer.

Omslaget med bilden av fotografer på Olympiaden i London avslöjar en del foto information. Av trettio sportfotografer så det bara en kvinnlig fotograf?? Kan det va så illa?? –generellt sett?? Hälften använder Nikon och det är nog en stor skillnad mot hur det var för tio år sedan?? Canon har ju varit dominerande länge på detta område. Bland naturfotografer tro jag man kan se samma stora förändring. Alla fotograferna har fotovästar!! –kanske utgivna av arrangörerna?? Jag köpte min första fotoväst på Hawaii 1979!! –av märket Banana Republic. Jag tror jag var bland de första i vårt land att använda en sådan med så många fickor att man gick vilse!!

Londons kommunikationer fungerade tydligen mycket bra under Olympiaden?? –när jag var där första gången såg det helt annorlunda ut?? –det var ju för 45 år sedan!!

Postat 2013-02-15 06:50 | Läst 3038 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#657. Det är på något sätt här man skall sitta!!

På en ö mitti havet!! Solen skiner –nästan hela tiden!! Det kommer regelbundet regn och ger grönska!! Det är behagligt varmt! –nästan konstant tjugo grader?? –året runt?? Sov i det fria?? Finns detta?? –ja i min dröm!!

Man sitter där med ryggen mot en palm?? –nära havet och med en mjukvarm vind genom kalufsen!! Skulle man vilja ta ett dopp i den salta vågen?? --så är det behagligt svalkande!! Det är inte mycke folk omkring dig ?? –men det är inte så långt till avancerad civilisation!

Var kan man finna denna drömtillvaro?? –jag har den på bild och i min drömvärld!!

Ohau, Hawaii

Om man ropar till han som sitter under palmen?? –så säges det att han lystrar till namnet Bob??

Postat 2013-02-14 07:09 | Läst 3499 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#656. En isolerad kontinent?? –ger upphov till unika arter??

En del tror inte på evolution?? –men det gör jag?? –efter att ha sett hur unika arter bildats ”down under”!! Isolering på en kontinent ger ju upphov till intressanta mutationer?? Här skall du se??

Om man vandrar omkring i en eukalyptus skog –så är det svalt och skönt!! –och tyst?? En och annan wallaby hoppar förbi!!  --och vänder man blicken upp i träden så ser man?? --efter ett tag?? –ett litet knyte i en trädklyka. Det är en koala!! –grå och sovande med en pingisboll i munnen?? Nä, det ser bara så ut!!

Vackra, unika djur som lever på ett annorlunda sätt?? Denna isolerade miljö skapar unika arter?? –och det avspeglar sig också i hur de homosapiens som bor där verkar?? –och beter sig. De är, om man generaliserar, vänliga och orädda!! –mycket gästvänliga och givmilda. De bjuder först på en öl och börjar sedan skoja med gästen på ett vänligt –men vitsigt sätt?? Det gäller att hänga med och inte bete sig som en svensk!! –man kan bli stött?

I jämförelse med koalan i bilden ovan?? –så framgår likheten med de aussie jag sett?? --tydligt??

Postat 2013-02-13 07:13 | Läst 2182 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#655. Vem snackade om jämlikhet!! –eller jag såg inget regn??

Inkomst- och livsmiljöklyftorna i världen är enorma!! När jag köper kvällstidningen –köper oljeshejken en Rolls!! Vi har rent vatten här!! –men inte så i Bangladesh!! Vart leder det??

Det kan bara leda till tvister och missbruk?? –till den dag då eländet tvingar fram en utjämning till rättvisa livssituationer?? Tyvärr ses väldigt lite av förändring –det tycks som om klyftorna vidgas!!

 Det har inte hänt mycket sedan jag tog den här bilden 1988!! Efter shopping!! --utstigande av Rollsen!! –å inte såg jag att det regnade heller!!

Oahu, Hawaii 1988.

Postat 2013-02-12 07:11 | Läst 3364 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#654. Sagoöns skönhet?? –ett under i vulkanistiska skulpturer??

Island präglas av svart lava!! –inte ett träd!! –men vatten, is och grönska skapar dramatik och skönhet i landskapet. Det är både lätt och svårt att fotografera?? –det blir lätt banalt och vykort??

När man lunkar runt i den svenska naturen ser man mycket sällan spår av vulkanism?? –om du inte bor i Skåne?? --för här har vi  ett hundratal vulkaner!! På några ställen kan man se pelarförklyftad basalt?? –t ex vid Rallate. Om du vill se svart basalt från vulkanism så skall du åka till Island. Geologiskt sett är Island en ung ö, med i stort sett lite eroderad berggrund.

Skal du fotografera naturen på Island så är det bra med en lätt kamera?? –ja du får klänga kring i ojämn terräng. Ta med ett vidvinkelobjektiv och ett kort tele?? –så klarar du de mesta vyerna. Ska du plåta fåglar får du släppa med jättegluggen?? –som vanligt.

Här kommer några bilder från flera resor på Island. Hoppas att de inte är för vykortslika??

Pelarbasalt vid Svartifoss.

Dubbla vattenfallet vid Hjalparfoss.

Gullfoss med Hekla i bakgrunden.

En flod rinner ut under ett lavatäcke vid Barnafoss.

Klippbryggan vid Dyrhólaey.

Det gamla kultursamhället finns mitt i den grönrika naturen, som vid Núpsstadur.

Postat 2013-02-11 07:09 | Läst 6062 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 779 780 781 ... 845 Nästa